asd5 scrie:Daca o fi gresit astia asta e... mi-am amintit ca am citit si am plasat informatia... in rest Dumnezeu cu mila!
http://scientificbeekeeping.com/old-bee ... es-part-1/Even more remarkable, van Nerum & Buelens (1997) describe how the colony conserves energy and water by reducing ventilation with the tight winter cluster. The bees allow carbon dioxide levels to rise to as high as 6% (5% is dangerous to humans) inside the cluster. At the same time they create a condition of hypoxia (low oxygen), reducing the oxygen level from the 21% in the atmosphere to about 15%, which induces them to enter into an “ultra low metabolic rate”—similar to the diapause that other insects use to survive the winter. In this state, the colony uses minimum energy, and traps critical metabolic water within the cluster (the center experiences low relative humidity, and the cooler shell traps escaping moisture). (No mention was made of the effect that such an extraordinarily high CO2 level would have in increasing the acidity of the haemolymph—this may be an effect deserving a bit of research).
Chiar mai remarcabil, van Nerum & Buelens (1997) descrie modul în care colonia conservă energia și apa prin reducerea ventilației cu clusterul strâns de iarnă. Albinele permit ca nivelurile de dioxid de carbon să crească până la 6% (5% sunt periculoase pentru oameni) în interiorul clusterului. În același timp, ele creează o condiție de hipoxie (oxigen scăzut), reducând nivelul de oxigen de la 21% în atmosferă la aproximativ 15%, ceea ce le determină să intre într-o "rată metabolică ultra-scăzută" - similară diapausei Alte insecte folosesc pentru a supraviețui iarna. În această stare, colonia folosește energie minimă și captează apa metabolică critică în interiorul grupului (centrul se confruntă cu o umiditate relativă scăzută și cu capcanele de cochilie care scapă de umezeală). (Nu sa făcut nici o mențiune privind efectul pe care un astfel de nivel extraordinar de ridicat al CO2 îl are în creșterea acidității hemolimfului - acesta poate fi un efect care merită un pic de cercetare).
Bibliografia e la sfarsitul articolului.
Observ ca, mai toti colegii pun accent pe iernare.
Chiar si acest studiu este axat pe iernare.
Toate datele problemei se schimba in functie de ceea ce este si afara.
Degeaba venim cu anumite date, asa zise concrete, cand aceste date se schimba radical in perioade de timp destul de mici.
Observatiile cu umiditatea sunt relative (eronate), dar ne si duc cu gandul ca acea umiditate ar fi produsa de ghem, prin procese metabolice, cand adevarul este altul.
Mai depinde si de traducator...
Esential este sa intelegem mecanismele.