Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 06 Sep 2026, 08:39

Nu mai este de lucru la albine. Am căutat ceva pe acest topic și am dat de o discuție despre colectorul de polen de fund. Am arătat pe pagina 50, 21 septembrie 2024 de care îl am eu. Era vorba de cei care au fund închis. Al meu este cu FAV. M-am mai gândit odată. Nu trebuie făcut absolut nici o modificare la fund, ajunge să fie introdus un corp înălțător între fund și primul corp în care să fie inclus și sertarul unde se adună polenul și placa activă. Poate fi tot anul sub cuib. Starea de activ sau inactiv se poate realiza cu placa mobilă oblică de intrare. Deci gratia zis antivarroa care înparte zona unde circulă albina și unde se depozitează polenul să fie peste sertar pe întreaga suprafață de sub placa activă. Sertarul însuși închide ermetic permanent spațiul din spate. Cănd se folosește colectorul, placa onlică de zbor este ridicată să fie nevoită albina să treacă prin placa activă de jos în sus și sertarul introdus. Când nu colectăm lăsăm placa de zbor coborâtă și se schimbă sertarul cu o placă albă cu scândură de închidere din spate. Astfel și ai placă antivarroa și fundul este închis permanent, cu avantajul de a putea vedea și curăța amprenta materialului ce pică din stup, deci un f mare avantaj față de simplu fund fix :) .
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 06 Sep 2026, 15:07

csaa scrie:Buna seara! Stiu ca este un capitol dedicat targurilor apicole, dar nu vreau sa deschid un topic pentru o intrebare adresata celor care au fost in anii trecuti la Targul National al Mierii din toamna: in prima zi de targ (vineri 11 septembrie) merita sa fac drumul pana acolo, sunt toti expozantii si targoveti prezenti sau astept ziua de sambata?
In anii trecuti am fost doar sambata si duminica, iar duminica multi incepeau sa stranga din lipsa de marfa.

Sunt ani de zile de când prefer sa ajung vinerea la târg ... este mult mai lejer.
Intradevar nu toți "tarabagii" sunt cu toată marfa așezată, nu s rare cazurile când nu știu stocurile și si/sau preturile, etc .... dar pe ansamblu ma consider mai câștigat asa ... este timp de analizat atent, mai "dezbati" una alta, etc.
Prefer sa pierd 10 - 15 minute in discuții si asteptat pana se lămuresc lucrurile, acolo unde am de luat ceva decât sa-mi dau coate tot târgul ca sa apuc sa vad ceva.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 08 Sep 2026, 16:44

Pregătirea pentru toamnă o fac imediat după extracția de fs. Folosind 3 corpuri pentru cuib, la sfârșitul înfloririi de fs, las C3 să îngrasă cu miere. Scot 3 rame din mijloc să am loc pentru sirop pe care administrez pentru stimulare la începutul lunii, împreună cu turtă proteică. Continui până ce încarc C3 full. Activitate dacă dorim să fie, nu este numai cu transfer de hrană. Dacă nu dorim activitate nu trebuie să facem absolut nimic. În C2 e puiet, în afară de rame laterale care sunt cu păstură/miere. În C1 câteva rame de puiet și păstură de ambrozia la ora asta de culoare galben deschis. Însă sezonul nu se ternină aici. În septemrie mai poate fi modificări. Ce mai adună nectar, nu prea este bun pentru iernat, în C3 nu mai are loc unde să pună, deci bagă în C2 lateral. Fac o verificare finală la sfârșitul lui octombrie și extrag acel surplus. Are calități excelente (minarale multe) pentru consumul uman. E miere poliflortă de toamnă.
Configurația rămâne: RC 1/1 în C3 și C2 lateral, C3 full cu miere, 9 rame 1/2 (max 15kg, dar mai puțin), C2 cu păstură lateral, 9 rame 1/2, C1 10 rame cu ceva păstură răsfirat. Albină în C3 și C2, 6-8 inetervale. Fac un tratament final și așa intru în iarnă. Până la începutul lui martie rapaus. Atunci dau o turtă proteică, răzuiesc rame căpăcite și dau sirop dacă trebuie. Așa am configurația momentană pe MER. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE