Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PRETUL MIERII 2015, 2016...

Mesajde dorulet stancu » 26 Sep 2016, 00:12

Buna seara,

Sper sa nu se supere nimeni ca primul meu post de pe acest site este legat de pretul mierii, dar este un subiect destul de intresant trebuie sa recunosc. Eu unu consider ca intrebarea nu este care corecta sub forma asta ci mai degraba se pune problema care este pretul ce trebuie sa il aiba mierea astfel incat apicultorul sa fie cat de cat multumit.
Haideti sa luam cateva scenarii.

1. Comercializam singuri produsele si stabilim singuri pretul, in felul asta putem vinde si la 25 de lei pe kg la poliflore si 35 la salcam dar cat sa vinzi? Catva sutee de kg poate o tona pe an, cand ai un nr mic de stupi e ok, dar cand ai cateva tone de miere in stoc nu e aplicabil.

2. Comercializam prin intermediul magazinelor alimentare de la noi si in felul asta putem da poliflora intre 15 si 20 lei pe kg, ar fi o solutie daca gasim suficiente magazine si mai putina concurenta dar intr-o tara ca Romania este cam greu pentru ca suntem prea multi apicultori care facem asta si concurenta e mare pus aprovizionarea se face cu niste costuri ceea ce diminueaza profitul, deci si asta pica intr-o oarecare masura.

3. Ne comercializam singuri produsele in EU. Inainte de a analiza aceasta varianta vreau sa uitati chestiile alea la care visam noi ca in vest un kg de miere e 20 de euro si ca le dau lacrimile de fericire cand aud de mierea romaneasca.
De exemplu eu nu comercializez mierea in Romania ci in Irlanda aici pretul unui kg de miere in lanturile de magazine este 4.4 euro adica un aproximativ 20 de lei. Unii ar zice ca e bine fata de 12 lei cat ofera procesatorii dar daca facem niste calcule lucrurile nu stau asa de roz nici in vest. Aici de exemplu cel mai mare borcan de miere are 450 g si costa 2 euro, adica sa facem un echivalent trebuie ca mierea sa fie ambalata la borcane de 450 g adicaaproximativ 9 lei pe borcan.
Mai departe, transportul iti mai mananca la un borcan aproximativ 0,8 euro, adica din pretul de 2 euro pe borcan trebuie scazut 0,8 inseamna 1,2 euro. In cei 1,2 euro este inclus si adaosul magazinului adica din pret trebuie sa mai scadem 20-30% si ajungem cam pe la 0,9 euro pe borcan de 450 g nu uitati in pretul asta trebuie sa intre si borcanul in sine, etichetele, testele, si alte cheltuieli adiacente adica pretul adica pretul mierii pentru un borcan de 450 g ar trebui sa fie cam 0,4 euro sau mai exact 0,8 euro pe kg tradus in lei inseamna cam 3,5 lei. Deci pretul e de 3-4 ori mai mic decat la cei ce fac achizitii deci pica varianta.
Daca credeti ca va mint maine va fac poze din mai multe magazine si le expun aici. Dar totusi mai exista o varianta.
Hai sa invatam sa vindem, hai sa urmarim exemple de buna practica. Ungaria isi promoveaza mierea de salcam ca fiind cea mai buna miere si culmea ca si vand foarte multa char si mai multa decat produc. Noua Zeelanda a angajat o firma de marketing si a ajuns ca de la o miere care era folosita si la hrana porcilor sa ceara si 50 de euro pe kg. Franta isi promoveaza tot asa mierea de lavanda de parca ar fi unica in lume, sa nu mai vorbim de mierea, de mana din Grecia sau de Miele Millefiori din Italia care practic e doar o miere poliflora. Ce au toate astea in comun? Sunt promovate, sunt recomandate si mai ales au o poveste in spate.
Asta ne lipeste noua povestea din spate, ne lipseste promovarea, ne lipsesc persoanele care sa ne promoveze, ne lipsesc politicile comune si interesul de a da valoare produselor noastre. Am devenit foarte buni in a exporta materie prima fara a avea valoare adaugata, muncim ca robii sa facem ce e mai greu si nu numai in apicultura.
Acum sa merg mai departe sa va arat cum fac eu si cum vad lucrurile. Ne unim ca si grup de producatori, punem mierea impreuna o omogenizam pe sortimente, ii facem analize si o vindem singuri la borcan prin intermdiul lanturilor de magazine din vest la pretul la care sa ne convina si noua. In acelas timp angajam o firma de marketing care sa ne ajute sa creeze un brand al grupului cu o poveste in spate si tot ce trebuie pentru a iesii o poveste de succes. Daca lanturile de magazine nu ne vor, nu ne impidica nimeni sa deschidem mici chiscuri cu miere si produse apicole prin toate capitalele Europei. Daca nu ne descurcam la engleza, germana, franceza sau alte limbi nu ne impidica nimeni sa nu angajam niste tineri din tarile respective pentru cateva luni. Ne pot ajuta sa penetram piata lor.
In felul asta putem ajunge si noi sa comercializam produsele la preturi mult mai bune la 8-12 euro pe kg. Cei drept cu costuri mult mai ridicate dar si posibilitati mult diferite indiferent cum in felul asta si imaginea tarii va fi imbunatatita dar si imaginea produselor noastre.
Eu asta am facut si fac de mai bune de un an in Irlanda, acum ma voi retrage in Romania si decat voi furniza produsele mele si de la alti colaboratori aici catre revanzatorii pe care i-am creat. Nu ma imbogatesc nu castig cu mult mai mult, dar macar nu mai depind de marii procesatori sau achizitori din Romania. Pana acum am reusit sa vand cam 15.000 de borcane de miere borcan cu borcan intr-o tara in care consumul de miere e foarte scazut si imaginea Romaniei este una proasta sau in cel mai fericit caz nu exista. In acelas timp tot ce am achizitionat de pe forum de la diversi colegi a fost platit strict la pretul pe care l-au cerut dansii nimic mai putin. Pe aceasta cale imi cer scuze fata de cei de la care nu am reusit sa achizitionez desi am avut discutii cu dansii.
Sunt la un nivel mic, stiu asta, dar sunt un exemplu ca se poate, deci si apicultorii Romani pot face asta si noi avem cu ce.
Va multumesc pentru rabdarea de a citi.
dorulet stancu

Mesajde Marius Adrian » 26 Sep 2016, 12:05

Sunt total de acord, exista posibilitatea de a ne unii 10-15 (e suficient) si putem accesa un proiect european (masura 9.1 ,infiintarea grupurilor de producatori) cu ,care putem achizitiona linie de ambalat,construirea unui depozit, masini de transport ,promovare produs etc. Eu personal m-as implica intr-un astfel de proiect.
Marius Adrian

Mesajde dorulet stancu » 26 Sep 2016, 14:27

Eu din Ianuarie o sa ma intorc in Romania pentru a demara acest proiect. Spuneti-mi ca sunt visator dar cat timp nu sunt singurul e bine. In felul asta stabilim un pret real al produslui luand in calcul si cheltuielile noastre nu numai pretul de referinta impus de marii procesatori si achizitori. Nu ca as avea ceva impotriva dansilor si pentru ei este greu ca au in premanenta in ceafa contraofertele din China, Bulgaria, Ukraina si America de Sud.
De aceea ceea ce apropun este ceva mai diferit si in felul asta avem contact direct cu acel client final.
Eu sunt din Pitesti si in principiu undeva in judetul Arges se va face sediu si punctul de colectare, dar se poate colabora cu apicultori din toata tara pentru diversitatea produslui, atat timp cat cantitatea de care dispun dansii este una destul de importanta ca transportul sa nu aibe o influienta masiva asupra profitului.
dorulet stancu

Mesajde Marius Adrian » 26 Sep 2016, 14:53

Daca esti de acord cu demararea unui proiect serios ,sunt de acord. Putem atrage si 500.000 de euro pe masura 9.1. Eu sunt din gorj , si acum am primit finantare pentru un proiect mai mic. Am mai avut unul pe care l-am finalizat anul trecut. Se pot face multe in Romania daca exista perseverenta.
Marius Adrian

Mesajde Sam » 26 Sep 2016, 15:06

Felicitari si forta de munca voua care aveti astfel de initiative si folositi la potentialul lor fondurile europene!
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde dorulet stancu » 26 Sep 2016, 16:34

Eu sunt hotarat sa fac lucrul asta, azi nu am piete pe aici asa ca o sa stau creionez o schita pe hartie cam cu ce ma intreseaza sa fac si iti trimit Marius.
Multumim pentru urari Sam.
dorulet stancu

Mesajde Shrek » 26 Sep 2016, 19:29

Uite-asa o barb-avea........!
Deci sa intelegem bine ce spune nenea: nu mai vindem mierea la procesatori in ro. cu 2-3-4 euro per kg dar o dăm la export cu 0, 42 euro per kg! Si nu in cantități mari, acolo cateva kile. Da' o sa ne pună si niste poze! Neica, te crezi in Congo?!
Shrek

Mesajde cucubau » 26 Sep 2016, 20:06

Shrek scrie:nu mai vindem mierea la procesatori in ro. cu 2-3-4 euro per kg dar o dăm la export cu 0, 42 euro per kg! Si nu in cantități mari, acolo cateva kile.

Ori ce ""guru"" isi are adeptii sai . Daca oamenii sunt convinsi ca asa-i mai bine , poti sa ai ceva inpotriva ?
........
cucubau

Mesajde dorulet stancu » 26 Sep 2016, 21:50

Buna seara,

Nu vreau sa intru in contraziceri sau polemici cu nimeni, insa nu am zis ca dau mierea cu 0,42 euro pe kg nicaieri. As dori doar sa imi calculati dvs la ce pret trebuie sa dati un borcan de 450 g pentru a putea fi comercializat de magazinele in vest la pretul de 2 euro si in felul asta ve-ti vedea la ce pret se ajunge.
Am dat un exemplu pe kg si nu de zeci de tone pentru ca majoritatea apicultorilor nu prea au zeci de tone de miere cu care sa jongleze si chiar daca ar avea tot nu ar reduce prea mult din cheltuieli.
IMG_20160131_144242.jpg
dorulet stancu

Mesajde dorulet stancu » 26 Sep 2016, 23:49

Iar daca asta s-a inteles doar din tot postul meu imi cer scuze inseamna ca nu m-am exprimat corect si o sa incerc sa il refac.
Am zis ca nu este rentabila vanzarea mierii prin intermediul lanturilor de magazine din Europa din cauza preturilor scazute de aici.Nu vom putea fi rentabili daca intram in concurenta directa cu produsele Chinezesti si din America de sud, produse care se afla in toate magazinele din Europa nu numai in Romania. Am dat doar un exemplu de calcul, de aici de la mine din Irlanda.
O solutie gasita si de care am vorbit a fost sa creeam un brand si o poveste care sa vanda produsul in Europa. In felul asta sa plasam produsele sub numele nostru si promovate ca si produse de calitate si nu mai vindem mierea vrac pentru a fi procesata si amestecata cu miere chinezeasca prin Germania sau mai stiu eu unde.
Imi cer scuze daca ideea de a vinde produsele la borcan in Europa sub nume propriu si cu scris pe eticheta Made in Romania deranjeaza pe cineva.
dorulet stancu

Mesajde luci » 26 Sep 2016, 23:51

Din poza nu reiese daca e vorba de miere sau ce e in ambalajele respective nu pare a scrie honey pe nici un pret galben.Daca e miere e mai rentabil sa o cumperi de acolo si sa o vinzi in Romania sau si in China.
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde dorulet stancu » 27 Sep 2016, 00:38

Scrie mare si frumos Pure Clear Honey adica Miere Transparenta Pura, sau Pure Organic Honey - Miere Organica Pura, sau mai in dreapta se vede scris Squezzy Honey - Miere la pet. Poze le-am luat asa intr-o zi in mers, dar o sa merg maine sa fac niste poze din care sa reiasa mai bine daca este cazul.
Fişiere ataşate
IMG_20160131_150600.jpg
IMG_20160131_144211.jpg
dorulet stancu

Mesajde vasilefi » 27 Sep 2016, 06:31

ideea nu e rea deloc, nu stiu insa cat de atractiva ar fi mierea romaneasca sub un anumit brand pe rafturile din Germania sau alta tara.
trebuie investit mult in marketing si multe altele.
daca ai plan da-i inainte, dintr-o scanteie se face flacara.
vasilefi

Mesajde proapis13 » 27 Sep 2016, 08:57

dorulet stancu scrie: Imi cer scuze daca ideea de a vinde produsele la borcan in Europa sub nume propriu si cu scris pe eticheta Made in Romania deranjeaza pe cineva.

Deranjeaza...la preturile ...nesimtite afisate mai sus...aia NU E MIERE CURATA sub 2 lire / kg ... :oops:
Trimit salcam in Londra,nu multa cateva kg/an,sub 6 lire nu mi s-a dat pe kg...in nord primesti lejer 8 lire/kg....
Acum fiecare are propria strategie de marketing...vinzi putin si bun,tii la pret ...vinzi mult si ieftin,rulezi banii... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 27 Sep 2016, 09:14

"Povestea" din spatele mierii noastre trebuie sa fie realitatea.
Realitatea este ca mierea din Romania este una naturala ,nu atat de plina cu hartii de bio-organica,ecologica etc.ci cu realitatea unui produs consecvent natural.
Asta trebuie sa vindem.Ceea ce produce albina.Adica un produs filtrat grosier, fara preincalzire, un produs curat de biostimulatori si tratamente.
Un produs cat mai aproape de ceeace este in fagure.
Daca nu chiar fagurele cu totul.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde dorulet stancu » 27 Sep 2016, 12:33

Da mierea Romaneasca nu este atractiva cat timp nu cunosc produsul. Daca nu iesi in evidenta cu ceva, daca nu le dai sa guste si recomandari e greu.
Ce am facut eu a fost sa ma concentrez la inceput pe pietele de est europeni, pentru ca desi preturile sunt mai scazute pentru ei iti este mai usor sa le vinzi, stiind deja produsule. Apoi usor, usor am inceput si cu pietele de agricultori irlandezi. La inceput trebuie sa recunosc ca am mai si pierdut bani sau imi castigam 10-20 de euro pe zi, cand salariul minim pe zi e 80 de euro aici. Dar mi-am luat servicii am lucrat 70-80 de ore pe saptamna/ 7 zile pe saptamana si am reusit sa imi castig clienti.
Ca si puncte de promovare au fost:
1. diversitatea de produse apicole si tipuri de miere
2. faptul ca produsele sunt RAW adica mierea nu este incalzita, filtrata sau procesata
3. fagurii cu miere reprezinta un produs nelipsit de pe taraba mea pentru ca sporeste increderea ca produsul este natural
4. am pliante de la ministerul turismului cu Romania si mai mereu laptopul care ruleaza diverse documentare despre Romania
Aici ca in oricare alta tara din UE sunt multi romani care vand miere de la noi dar majoritatea vand la negru, nu isi fac acte si vand decat in cadrul comunitatii, deci nu sunt promovate produsele catre straini. Fiecare firma de transport colete vinde miere romneasca, in Dublin am identificat pana acum 8 persoane care vand miere dar toti cum ziceam la negru. Este bine ca se vand produsele noastre dar nu ajuta mare lucru ca nu este promovat produsul in exteriorul comunitatii.
Fişiere ataşate
13231114_10153405959225670_336354587_n.jpg
IMG_6269.JPG
dorulet stancu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE