Buna seara,
Sper sa nu se supere nimeni ca primul meu post de pe acest site este legat de pretul mierii, dar este un subiect destul de intresant trebuie sa recunosc. Eu unu consider ca intrebarea nu este care corecta sub forma asta ci mai degraba se pune problema care este pretul ce trebuie sa il aiba mierea astfel incat apicultorul sa fie cat de cat multumit.
Haideti sa luam cateva scenarii.
1. Comercializam singuri produsele si stabilim singuri pretul, in felul asta putem vinde si la 25 de lei pe kg la poliflore si 35 la salcam dar cat sa vinzi? Catva sutee de kg poate o tona pe an, cand ai un nr mic de stupi e ok, dar cand ai cateva tone de miere in stoc nu e aplicabil.
2. Comercializam prin intermediul magazinelor alimentare de la noi si in felul asta putem da poliflora intre 15 si 20 lei pe kg, ar fi o solutie daca gasim suficiente magazine si mai putina concurenta dar intr-o tara ca Romania este cam greu pentru ca suntem prea multi apicultori care facem asta si concurenta e mare pus aprovizionarea se face cu niste costuri ceea ce diminueaza profitul, deci si asta pica intr-o oarecare masura.
3. Ne comercializam singuri produsele in EU. Inainte de a analiza aceasta varianta vreau sa uitati chestiile alea la care visam noi ca in vest un kg de miere e 20 de euro si ca le dau lacrimile de fericire cand aud de mierea romaneasca.
De exemplu eu nu comercializez mierea in Romania ci in Irlanda aici pretul unui kg de miere in lanturile de magazine este 4.4 euro adica un aproximativ 20 de lei. Unii ar zice ca e bine fata de 12 lei cat ofera procesatorii dar daca facem niste calcule lucrurile nu stau asa de roz nici in vest. Aici de exemplu cel mai mare borcan de miere are 450 g si costa 2 euro, adica sa facem un echivalent trebuie ca mierea sa fie ambalata la borcane de 450 g adicaaproximativ 9 lei pe borcan.
Mai departe, transportul iti mai mananca la un borcan aproximativ 0,8 euro, adica din pretul de 2 euro pe borcan trebuie scazut 0,8 inseamna 1,2 euro. In cei 1,2 euro este inclus si adaosul magazinului adica din pret trebuie sa mai scadem 20-30% si ajungem cam pe la 0,9 euro pe borcan de 450 g nu uitati in pretul asta trebuie sa intre si borcanul in sine, etichetele, testele, si alte cheltuieli adiacente adica pretul adica pretul mierii pentru un borcan de 450 g ar trebui sa fie cam 0,4 euro sau mai exact 0,8 euro pe kg tradus in lei inseamna cam 3,5 lei. Deci pretul e de 3-4 ori mai mic decat la cei ce fac achizitii deci pica varianta.
Daca credeti ca va mint maine va fac poze din mai multe magazine si le expun aici. Dar totusi mai exista o varianta.
Hai sa invatam sa vindem, hai sa urmarim exemple de buna practica. Ungaria isi promoveaza mierea de salcam ca fiind cea mai buna miere si culmea ca si vand foarte multa char si mai multa decat produc. Noua Zeelanda a angajat o firma de marketing si a ajuns ca de la o miere care era folosita si la hrana porcilor sa ceara si 50 de euro pe kg. Franta isi promoveaza tot asa mierea de lavanda de parca ar fi unica in lume, sa nu mai vorbim de mierea, de mana din Grecia sau de Miele Millefiori din Italia care practic e doar o miere poliflora. Ce au toate astea in comun? Sunt promovate, sunt recomandate si mai ales au o poveste in spate.
Asta ne lipeste noua povestea din spate, ne lipseste promovarea, ne lipsesc persoanele care sa ne promoveze, ne lipsesc politicile comune si interesul de a da valoare produselor noastre. Am devenit foarte buni in a exporta materie prima fara a avea valoare adaugata, muncim ca robii sa facem ce e mai greu si nu numai in apicultura.
Acum sa merg mai departe sa va arat cum fac eu si cum vad lucrurile. Ne unim ca si grup de producatori, punem mierea impreuna o omogenizam pe sortimente, ii facem analize si o vindem singuri la borcan prin intermdiul lanturilor de magazine din vest la pretul la care sa ne convina si noua. In acelas timp angajam o firma de marketing care sa ne ajute sa creeze un brand al grupului cu o poveste in spate si tot ce trebuie pentru a iesii o poveste de succes. Daca lanturile de magazine nu ne vor, nu ne impidica nimeni sa deschidem mici chiscuri cu miere si produse apicole prin toate capitalele Europei. Daca nu ne descurcam la engleza, germana, franceza sau alte limbi nu ne impidica nimeni sa nu angajam niste tineri din tarile respective pentru cateva luni. Ne pot ajuta sa penetram piata lor.
In felul asta putem ajunge si noi sa comercializam produsele la preturi mult mai bune la 8-12 euro pe kg. Cei drept cu costuri mult mai ridicate dar si posibilitati mult diferite indiferent cum in felul asta si imaginea tarii va fi imbunatatita dar si imaginea produselor noastre.
Eu asta am facut si fac de mai bune de un an in Irlanda, acum ma voi retrage in Romania si decat voi furniza produsele mele si de la alti colaboratori aici catre revanzatorii pe care i-am creat. Nu ma imbogatesc nu castig cu mult mai mult, dar macar nu mai depind de marii procesatori sau achizitori din Romania. Pana acum am reusit sa vand cam 15.000 de borcane de miere borcan cu borcan intr-o tara in care consumul de miere e foarte scazut si imaginea Romaniei este una proasta sau in cel mai fericit caz nu exista. In acelas timp tot ce am achizitionat de pe forum de la diversi colegi a fost platit strict la pretul pe care l-au cerut dansii nimic mai putin. Pe aceasta cale imi cer scuze fata de cei de la care nu am reusit sa achizitionez desi am avut discutii cu dansii.
Sunt la un nivel mic, stiu asta, dar sunt un exemplu ca se poate, deci si apicultorii Romani pot face asta si noi avem cu ce.
Va multumesc pentru rabdarea de a citi.