vio-trutza scrie: Eu tind sa cred ca lucrez cu manusi si miscarile mele sunt mai brutale , poate nici nu stiu sa dau cu fum, poate ....., poate...... Altfel nu imi explic cum eu lucrez blindat si prietenul meu nici nu poarta masca.
paul scrie:Ceva, ceva ... se intampla !
Vad ca fenomenul se generalizeaza ! Pana pe la inceputul acestei saptamani puteam sta la 30 cm in fata urdinisului si nu-mi aveau grija .Ma ocoleau si-si vedeau de treaba lor. Acum daca ma apropii la 5m deja ma iau vreo doua la intrebari. Daca insist mai mult, vin nor asupra mea...
Precizez ca au miere in cuiburi, le-am mai dat si sirop si ... din rau in mai rau !
Cred ca-i ceva legat de vreme. De schimbarile dese si bruste de presiune .
Odey scrie:Daca lucrezi fara manusi nu vei avea treaba, albinele sunt influentate si de ce fel de manusi sunt, eu cand lucram cu ceva manusi din material de culoare visinie se napusteau asupra manusilor, dar cand fara manusi nu aveau treaba.
Cand lucrezi la stup si o albina lasa venin sau te inteapa, imediat si restul stupului se alarmeaza.
italianu scrie:Odey scrie:Daca lucrezi fara manusi nu vei avea treaba, albinele sunt influentate si de ce fel de manusi sunt, eu cand lucram cu ceva manusi din material de culoare visinie se napusteau asupra manusilor, dar cand fara manusi nu aveau treaba.
Cand lucrezi la stup si o albina lasa venin sau te inteapa, imediat si restul stupului se alarmeaza.
eu lucrez cu manusi 98% din timp si nu am problemecu agresivitatea in mod continuu.
De ex. la roiuri lucrez cu precadere fara manusi(as putea lucra si fara masca ,dar nu-mi fortez norocul) ,fumul e din saci de iuta,dar lucrul cel mai important este timpul ci tineti stupul deschis. O vizita nu trebuie sadureze mai mult de 4-5 minute,timp in care albinele îsi umplu gusa de miere,dupacare incep sa umble.daca stati in timpul asta o sa vedeti ca n-au timp prea mult sa va intepe
alexx scrie:italianu scrie:Odey scrie:Daca lucrezi fara manusi nu vei avea treaba, albinele sunt influentate si de ce fel de manusi sunt, eu cand lucram cu ceva manusi din material de culoare visinie se napusteau asupra manusilor, dar cand fara manusi nu aveau treaba.
eu lucrez cu manusi 98% din timp si nu am problemecu agresivitatea in mod continuu.
De ex. la roiuri lucrez cu precadere fara manusi(as putea lucra si fara masca ,dar nu-mi fortez norocul) ,fumul e din saci de iuta,dar lucrul cel mai important este timpul ci tineti stupul deschis. O vizita nu trebuie sadureze mai mult de 4-5 minute,timp in care albinele îsi umplu gusa de miere,dupacare incep sa umble.daca stati in timpul asta o sa vedeti ca n-au timp prea mult sa va intepe
Cate o familie inteapa cand te apropii la 6 m de stup nu e neaparat dupa vizita poate o eventuala cauza
vio-trutza scrie:Eu am ajuns la concluzia ca agresivitatea este ceva genetic care se transmite de la mama la fice. Am facut cativa roi iar matcile care provin de la cel mai agresiv stup a meu produc tot albine agresive. Adica in momentul cand deschizi stupul se gaesc cateva care sa imi bombardeze masca. Restul detaliilor cum ar fi modul de lucru , fumul , durata de lucru dau o agresivitate periodica , in restul timpului fiind blande. Deci gena da agresivitatea dupa parerea mea.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 59 vizitatori