Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 12:09

daca e seceta de atat timp se inteleg ca albina de iarna o cresteti pe suplimente....?
cand se putea creste pe resursele de la ultimul cules....

credeti ca exista vro diferenta intre albina de iarna crescuta in iulie si cea crecuta in august??...

in iunie nu vrem sa opreasac ativitate pentru ca noi stim (albinele nu) ca vine un nou cules...dar dupa FS chiar vrem sa oprim ....de ce mai continuam pana la sfarsitul lui august?...un motiv anume?
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 12:10

eu am motiv pentru ca am facut niste roi la incepput de august si am resurse....dar in afara de asta ...referitor strict la albina de iarna.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Aug 2026, 12:18

Pun şi eu o întrebare. Sā presupunem cā nu avem cules de fs (la ce trebuue să ne pregātim cu tendința încălzirii), atunci ar fi potrivit şi sā creascā albina de iarnat chiar şi mai devreme, cā de la începutul lui iulie nu va mai fi absolut nici o floare? Cum este la mine, absolut tot este FÂN!! :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 12:39

Balian scrie:Pun şi eu o întrebare. Sā presupunem cā nu avem cules de fs (la ce trebuue să ne pregātim cu tendința încălzirii), atunci ar fi potrivit şi sā creascā albina de iarnat chiar şi mai devreme, cā de la începutul lui iulie nu va mai fi absolut nici o floare? Cum este la mine, absolut tot este FÂN!! :?
pai nu i si normal??

la ce mai hranesti stupii inca 2 luni extra...pe suplimente....

ce nu intelegeti voi e ca ....normal trebuie sa aveti albina de iarna (rezerva) tot sezonul...ca se intampla ca dupa un cules masiv acea albina de rezerva sa fie folosita/uzata la cules dar imediat in 2 sapt pe baza acelor resurse adunate este facuta laloc....
ce rost mai are "scara pisicii " pana in toamna?....
mai ales daca nu se face inmultire adica se profita de vremea calda pentru inmultire excesiva pe baza de resurse adaugate....
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Aug 2026, 12:44

Cred cā și d-voastrā sunteți perfect conştient că apicultura nu funcționrază aşa cum ați prezentat mai sus. Era o frazá numai sā spuneți ceva.Aşa e? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 12:48

daca ai albina de rezerva si resurse in lada ....iar afara e totul ars ...poti intra pe iarna si din aprilie....
doar albina nu se uzeaza...sta cuminte in lada pana se declanseaza iar cresteri de puiet si se va uza atunci....
albina neuzata traieste si un an ...teoretic...dar din vara pana in primavara urmatoare nu este niciodata mai mult de 10 luni....deci 10 luni lejer...

cand e crescut ape suplimente si la 1 oct vezi ca e pe 8-9 rame si nu ramane asa pana in primavara e clar ca nu e viabila....
demulteori e mai viabila cea de vara crescuta pe miere si polen...deci mai rentabil e sai lasam asa din iulie :lol:

in lada mereu este 30 % albina de rezerva + puiet .....care in caz ca vine : seceta ploi frig roit iarna..cules....acea este siguranta perpetuarii...dor in cazul culesului acea albina de rezerva se sacrifica la cules pentru ca apoi sa se refaca in baza resurselor...deci si atunci risc minim de a ramane detot fara albina de rezerva.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 13:08

Balian scrie:Cred cā și d-voastrā sunteți perfect conştient că apicultura nu funcționrază aşa cum ați prezentat mai sus. Era o frazá numai sā spuneți ceva.Aşa e? :)
aveti seceta 2 luni si spuneti ca dati sirop si in august...deja e problema de perceptie...
inca nu ati inteles ca trebuie sa lucrati cu biologia si cu natura ...nu cu metodologia fixa....

de ce credeti ca sau inventat bateriile? pe pe acelasi principiu...ca sa nu mearga generatoru in continuu....sau sa nu stai cu prelungitoru dupa tine
cand vine seceta albinele pasreaza resursele sub forma de miere si albina de rezerva ...exact ca o baterie....voi faceti invers...dati sirop :lol: :lol:

dupa FS trebuie in 2 sapt trebuie inchis generatoru....la familiile de prod....
doar iin cazul in care faceti inmultire ...trebuie activ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Aug 2026, 11:47

D-vostră aveți o concepție și cum spuneți funcționează. Nu spuneți chiar tot ce faceți, numai ce este roz, dar cine știe să citească între rânduri află. Eu am o completă altă viziune. Accentul pun pe metodologie și experiență nicidecum pe biologie. Din ce am aflat, înțeleg că există mai multe rezolvări funcționabile. Accept fiecare nu cataloghez pe nimeni, acționez după propria mea experiență și funcționează. Descriu aici! Ocolesc visele și situații optime, care în majoritatea cazurilor nu sunt date.
Să trecem la obiect: nu cred absolut deloc în soluții de acumulare, chiar tot timpul accentuez, că acumulările rezolvă problema numai parțial. Ce am constatat: matca nu are nici o putere de decizie. În familie colonia decide starea de activitate sau repaus. Acumulările stabilesc o stare de repaus și iarna dar și în perioada activă (gen perioadă fără nici un fel de intrare glucidică/proteică, la mine câteodată iunie și august). Dacă se vrea activitate (calculând din date probabile de cules, scăzând 35 de zile sau pregătire pentru iernare) trebuie, obligatoriu creat o stare de transfer hrană (glucidică și proteică) care determină albinele să alimenteze matca cu lăptișor, care la rândul ei demaraează sau menține ponta în funcție de nevoi.
Cum am spus ”transfer” poate fi din cules natural (dacă avem norocul de așa ceva), din mutare de hrană în interiorul stupului (zgârierea ramelor de miere căpăcită) sau mutări hrană din hrănitor sau turtă. Turta nu folosesc numai la aportul de proteine. Siropul la cea glucidică. Mă uit în natură și în funcție de ce se prezintă intervin oricând trebuie. În august la mine trebuie. Începând de septembrie până în martie nu!!! Din martie încolo în funcție de natură, starea familiei și starea meteo. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2026, 18:50

dumneavostra vreti sa spun partile negative ale unei metode optimizate la "aproape perfect"?
pentru necazuri si probleme ...accesati youtub si "expertii"

da sigur ca la metoda mea se poate intampla si necazuri/...atunci cand nu o respecti ... :lol:...cred ca voi v ati nvatat sa ascultai mai mult problemele celor din jur si eu va dezamagesc categoric :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2026, 19:07

daca spuneti ca lucrati cu fiinte vi (insecte) si nu va axati pe biologie....e ca si cum as spune ca sunt medic dar ma bazez pe metodologie (ironic chiar asa e si acolo :lol: )

rezultatele sunt mult mai mari cand aplicati o metoda pe intelegerea biologiei....atunci puteti ajusta metoda exact ...si la timpul potrivit....altfel doar metoda aplicata fara a cunoste biologie e ca si cum aplicati un sablon dupa clima sau data din calendar nicidecum dupa biologie(pentru ca nu o intelegeti)...

va mirati cand vedeti anomalii in logica in alte domenii (mai ales politica) si cum se poate atata incompetenta...pentru ca se aplica metodic fara a sincroniza....cu situatia reala....

eu asta vad la voi....si la atii apicultori care se roaga efectiv sa mai ponteze matca MACAR pana la 15 sept-1 oct .....de ce ?? nu voi afla niciodata...probabil ca "asa trebuie" metodic....

sa zicem ca mergem in vizita la un apicultor slab si are stupi un dezastru ...neingrijiti.....la deschidera primei colonii ce metoda aplicam?? ....daca nu avem intai imaginea familie starea ei de sine.....foame spatiu boli declin friguri... etc .....cum aplici metoda daca nu intelegi starea familiei....??...

metode! .. metode! ...asta am inteles dar cum incepem in situatia data .....?
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Aug 2026, 20:03

Trecerea de pe orizontale am început în anul 2012. Am înființat acest topic în anul 2017. După 5 ani am adunat un pachet de experiență diferit de orizontale. Orice sistem de stup este practicat diferit de exploatatori. Nu spun stupari că nu mă consider stupar. În acest topic am dorit să prezint metoda mea de lucru. Nicicum nu vroiam să mă exprim cu apelativul ”eu” și ”voi”, că cine sunt eu? Sunt un simplu amator hobbyst de MER! Încerc să nu urmăresc orbește cele transmise de experimentați. Nu prea urmăresc nici un material pe net. Nu mă interesează deloc. Îmi place și îmi pot permite, să parcurg un drum experimental personal. O cale a mea. Practic și îmi finisez lucrul în acest sistem de cca. 15 ani. Anul apicol 2026 cu necazurile toate ce au intervenit, și stupii, pot să spun că arată cel mai bine din cei 50 de ani de lucru. Deci simplu, transmit numai ce fac. Cum vedeți, cam tot, fără rețineri. Nu am în gând să mă urmărească cineva. Transmit numai informații pe care am dobândit prin experimanță. Nici o biologie. Nu mă interesează biologia. Înțeleg și trag concluzii din experiență. Vă spun, funcționează! Sunt și alte opinii pe care le ascult și folosesc din ele dacă îmi sunt convingătoare. Restul le las să treacă pe lângă ureche. Dacă se inspiră totuși cineva, din cele descrise, mă bucur și atât! Dacă nu, stau în banca mea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2026, 20:18

asa sa ne ajute dunezeu ...amin!da o ncolo de biologie. :lol: :lol: :lol: :lol:

ma m pacalit cand ziceati ca sunt dezbateri sa invatatm lucruri noi etc ...cand defapt era un monolog si dumneata nu esti decat un simplu umil apicultor hobist care e multumit cu atat....

batfa multa la toti !
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 30 Aug 2026, 19:02

yuonyuon scrie:asa sa ne ajute dunezeu ...amin!da o ncolo de biologie. :lol: :lol: :lol: :lol:

ma m pacalit cand ziceati ca sunt dezbateri sa invatatm lucruri noi etc ...cand defapt era un monolog si dumneata nu esti decat un simplu umil apicultor hobist care e multumit cu atat....

batfa multa la toti !

Buna seara dle Yuon,
nu lasati supararile de genul sa va indeparteze de forum, nici un "profet" nu e apreciat in "tara" lui ...(in traducere : opiniile care contrazic obiceiurile inpamantenite in stuparit nu sunt apreciate).
crisandp2

Mesajde Balian » 01 Sep 2026, 15:00

Puterea mea de vânzare mă coordonează în apicultură, nu biologia. La vânzare mă concentrez, acolo mai am mult de lucru. Să ating pragul de vânzare cu producția este un mizilic. O joacă umilă cum spune Yuonyuon! :)

Am căutat și am găsit un mesaj postat pe 02.aprilie 2023 pe acest topic în care am amintit că în anul 2022 nu am tratat albinele numai cu AO cu diferite metode. Pe aceea vreme foloseam și metoda de sublimare. Contează însă f mult condiția când și cum se aplică AO. Acțiunea sublimării depinde mult de umiditatea interioară din stup. Are efect mai bun după ploi sau efectuat dimineața când este umiditate mai mare.
Imadiat după această postare Cristi Vidican scria că după un an de staționare pe un loc cu stupii, a avut mult mai puțină infestare. Deci în deplasări în pastorale, unde suntem aglomerați cu familii, pericolul infestării poate fi mai mare.
De atunci au trecut mai bine de 3 ani și nici acum nu mai folosesc numai AO pentru tratamente. În acest an din cauza secetei nu am sublimat. La stupii MER unde puietul poate fi prezent in mai multe corpuri păstrez permanent fâșii de hârtie Oxi Strip așezat peste ramele corpului minferior. Albina roade fâșiile cu aparatul bucal, nefiind afectat de acid. Acidul acționează prin a roade fizic trompa, antenele și picioarele la varroa și nu generează rezistență. Stupii arată acum mai bine ca oricând în ultimii 50 de ani. Vom vedea la primăvară.
PS: pachetul de Oxi Strip conține 20 de fâșii. Se aplică 2-4 benzi în funcție de dimensiunea coloniei.
Balian

Mesajde csaa » 04 Sep 2026, 22:12

Buna seara! Stiu ca este un capitol dedicat targurilor apicole, dar nu vreau sa deschid un topic pentru o intrebare adresata celor care au fost in anii trecuti la Targul National al Mierii din toamna: in prima zi de targ (vineri 11 septembrie) merita sa fac drumul pana acolo, sunt toti expozantii si targoveti prezenti sau astept ziua de sambata?
In anii trecuti am fost doar sambata si duminica, iar duminica multi incepeau sa stranga din lipsa de marfa.
csaa

Mesajde Balian » 05 Sep 2026, 07:31

Unde este târg în toamnă? Sâmbāta este cel mai potrivit. Atunci e la maxim forfota. În fiecare an merg la Blaj. Nu numai pentru a cumpāra ceva, târgul de la Blaj consider cel mai semnificativ în Ardeal. Mā inteteseazā cel mai mult tehnica nouā apărutā, pārerea oamenilor cu care vorbesc, tema prezentārilor la simpozion (în ultimul timp nu mai este) şi nivelul general al târgului. Gradul de interes.
PS: acest topic anume a fost creat pentru o conversație de teme apicolā, conform primei postāri.
Vā doresc un târg care vā ajută la ceva, sā fie la nivelul aşteptārii! :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE