Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 18 Feb 2012, 22:33

Florinelu are stupi de poliuretan, am vazut pe you tube filmulete..frumos, ierneaza bine in asa ceva, poate si asta conteaza la o iernare buna cu consum minim chiar si in prezenta puietului...cum era Florinele...-10 grade afara si inauntru cat?? douazeci si ..cat??
Hala sau poliuretan ca sa stai oleaca mai relax, nu se compara cu lemnul expus la -20...zic si eu ...detinatorul de lazi :D
BUNKA

Mesajde ilalexandru » 18 Feb 2012, 23:01

Astazi, la un sumar control, am observat un lucru: la stupii de pe pavilion, in pat cald, consumul pare mai mic decat la cei de pe jos, in verticali cu fund plin. Acum sa vedem ce o fi in ei cand o veni vremea calda. La cei de pe pavilion, vreo 5 verificati, mai au miere pentru inca o jumate de iarna
ilalexandru

Mesajde Bee Happy » 18 Feb 2012, 23:08

Nutzimd@yahoo.com scrie:
Nutzimd@yahoo.com scrie:
proapis13 scrie:
Nutzimd@yahoo.com scrie:Multumesc
totusi aveti vreo idee de problema mea?6 oua intr o celula :o ? cum le selectau albinele :lol: cred ca de vina am fost eu ca nu i am dat albina acoperitoare suficenta

ma poate lamurii cineva?
:idea:

Mai multe oua intr-o celula, nu inseamna neaparat familie bezmetica. Poate fi o matca tanara cu chef de lucru si albine putine de acoperire. In cazul acesta, ouale sunt asezate pe fundul celulei. Iar selectia oualelor o face si albina dar si larvele eclozate din ou. Am vazut doua larve in celula. Una bine hranita, cealalta moarta de foame in primele stadii. E drept ca am observat asta doar la nucleele de imperechere.

PS. Aici aceasta discutie e off topic. A mai fost atins acest aspect, dar nu stiu unde. Su nu am chef ca caut :mrgreen:
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 18 Feb 2012, 23:52

msc raman dator cu o bere
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde proapis13 » 18 Feb 2012, 23:59

Nutzimd@yahoo.com scrie:msc raman dator cu o bere

Vezi ca ai un mesaj privat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 19 Feb 2012, 00:57

msc de mesaj dar fam de albine a ajuns la 10 rame iar acum este bine mersi Asa ca dvs
am crezut si eu dar m am inselat in plus a reusit sa stranga si ceva miere si pt mn ;) msc fffffffffff mult pt atentia acordata :!:
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 19 Feb 2012, 01:20

cred ca am gresit doar ca m am luat dupa unii priceputi care au muls tot si acum stau ca niste caini la injectie Greseala consta in faptu ca m am stresat fara motiv cu privire la iernare a fost o iarna frumoasa care a facut selectia ca in orice domeniu .M am saturat de fraze de tot felu Ai lasat mancare i ai tratat corect acum e tot normal AM deschis la un prieten 5 stupi si erau morti pt ca a luat de la CINEVA VARACHET IN TOAMNA MAI IEFTIN Asta e a economisit ceva acum o ia de la capat mortalitate 100% asta e important e ca la primavara vrea sa o ia de la capat
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 19 Feb 2012, 01:32

Este o iarna grea pt crescatorii de albine nu pt apicultori :!:
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde BUNKA » 19 Feb 2012, 14:30

Nu pricep cum e cu apicultorii astia si cu crescatorii de albine...nu-i acelasi lucru?
Sa inteleg ca apicultor e ala care n-are pierderi la iernare si crescatori sunt cei care exploateaza albina maxim?...vezi crescatorii suceveni ce alearga cu 50-60 de colonii fac multe tone dupa care toamna le extrag tot, le lichideaza apoi primavara cumpara din nou albine...e si asta un mod de a face bani, sau canadienii care le extrag tot si apoi baga siropel si le baga la crescut faguri cat de multi cresc si cate 20-24 de corpuri ME pana la desfiintarea coloniei, dupa care primavara cumpara familii (roiuri la pachet) care oricum is mai ieftine decat valoarea fagurilor crescuti si al hranei pt iernare economisite si al tratamentelor. Anul urmator nemaicrescand faguri in cules fac miere pe care o vand pe bani, iar roiurile sunt formate pe faguri crescuti in toamna precedenta..
Cand te ocupi de albine ai doua variante, ori le iei mai puitin si le tii in conditii bune de la un anla altul, ori le rupi maxim si reinvestesti primavara, amandoua din punct de vedere economic sunt ok, cu conditia ca la prima varianta sa ai un numar mai mare de colonii.
Eu zic ca daca batem saua aiurea pe treaba asta care-s apicultori si care crescatori, e o pierdere de vreme, adica e ca si cum am zice ...eu sunt mai apicultor ca tine/ ba nu eu sunt mai apicultor ca tine...e o copilarie.
Pb e ca trebuie trase niste concluzii, si concluzia mea este ca intr-o astfel de iarna, care este la fel ca si multe alte ierni din ultimii ani, albina papa mult primavara lucru dezavantajos, cum rezolvam pb asta??...pai simplu ori cu stupii lu Florinel de poliuretan, ori iernarea in hala.
Varianta iernarii afara oricum are dezavantaje, in ce priveste consumul de hrana, incarcarea intestinului cu reziduri etc, necesitatea de a le tine in primavara din turte, hrana aplicata peste rame, o gramada de chestii care nu sunt ok.
BUNKA

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 16:28

In vest am avut azi un zbor timid de curatire. Albina a iesit si chiar daca a cazut pe zapada, s-a ridicat. Nu prea am vazut care sa ramana acolo, vreo 2-3 bucati. Hai primavara!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 18:17

norocosule ! :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 19 Feb 2012, 19:06

ma refer la apicultori care fac treaba asta cu pasiune si daruire nu despre aceeia care iubesc albinele cat sa faca nr pt subventii dar daca s ar inchide robinetu ar termina cu ramura asta fara regret
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde BUNKA » 19 Feb 2012, 20:07

Nutzimd@yahoo.com scrie:ma refer la apicultori care fac treaba asta cu pasiune si daruire nu despre aceeia care iubesc albinele cat sa faca nr pt subventii dar daca s ar inchide robinetu ar termina cu ramura asta fara regret

Acu am inteles, n-ai fost foarte explicit!
Eu n-am luat un ban de la nimeni, nici de la UE nici de la stat, o fac si din pasiune, si pt bani si nu conteaza ca uneori apar probleme, important e ca invat din ele si ca devin stapan pe o meserie care chiar poate sa-ti aduca satisfactii nu doar materiale...deci nu ma incadrez in categoria celor care o fac manati de foamea de bani europeni, ca mine sunt multi...ca nu suntem profesori...asta e, nimeni nu s-a nascut invatat, oricum nu merita sa iei la misto un om numai pt ca a pierdut niste colonii (vezi cazul lui Catalin Giurgila sau altii), astea-s rautati care parerea mea nu-si au locul pe forum.
Sincer nu mi-a placut atitudinea unor colegi cum sunt Dragos 2006 si AltStupar vis-a-vis de alti colegi...fara suparare!
Oleaca de bun simt cred ca-i folositor chiar si aici in spatele tastelor.
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 19 Feb 2012, 20:18

BUNKA scrie:Nu pricep cum e cu apicultorii astia si cu crescatorii de albine...nu-i acelasi lucru?
Sa inteleg ca apicultor e ala care n-are pierderi la iernare si crescatori sunt cei care exploateaza albina maxim?...vezi crescatorii suceveni ce alearga cu 50-60 de colonii fac multe tone dupa care toamna le extrag tot, le lichideaza apoi primavara cumpara din nou albine...e si asta un mod de a face bani, sau canadienii care le extrag tot si apoi baga siropel si le baga la crescut faguri cat de multi cresc si cate 20-24 de corpuri ME pana la desfiintarea coloniei, dupa care primavara cumpara familii (roiuri la pachet) care oricum is mai ieftine decat valoarea fagurilor crescuti si al hranei pt iernare economisite si al tratamentelor. Anul urmator nemaicrescand faguri in cules fac miere pe care o vand pe bani, iar roiurile sunt formate pe faguri crescuti in toamna precedenta..
Cand te ocupi de albine ai doua variante, ori le iei mai puitin si le tii in conditii bune de la un anla altul, ori le rupi maxim si reinvestesti primavara, amandoua din punct de vedere economic sunt ok, cu conditia ca la prima varianta sa ai un numar mai mare de colonii.
Eu zic ca daca batem saua aiurea pe treaba asta care-s apicultori si care crescatori, e o pierdere de vreme, adica e ca si cum am zice ...eu sunt mai apicultor ca tine/ ba nu eu sunt mai apicultor ca tine...e o copilarie.
Pb e ca trebuie trase niste concluzii, si concluzia mea este ca intr-o astfel de iarna, care este la fel ca si multe alte ierni din ultimii ani, albina papa mult primavara lucru dezavantajos, cum rezolvam pb asta??...pai simplu ori cu stupii lu Florinel de poliuretan, ori iernarea in hala.
Varianta iernarii afara oricum are dezavantaje, in ce priveste consumul de hrana, incarcarea intestinului cu reziduri etc, necesitatea de a le tine in primavara din turte, hrana aplicata peste rame, o gramada de chestii care nu sunt ok.

Stai.Stai nitel si analizeaza.
Nu e prima iarna grea sau ...aiurea (cald si apoi rece).De mi de ani albinele trec iarna.
poliuretan,polistiren,hala sunt solutii.Sunt insa si investitii.Nu mici.
Analizeaza bine si cu calm.Hala nu e ...garaj sa bagi masina si ...gata e la caldura.S-a dovedit ca nici pt o masina ce iasa de la caldura afara la - 20 nu e bine.In sfarsit, cu albina in hala e mai ...complicat.Investitia nu e ...patru pereti si un acoperis.
Cat despre albine ce trec iarna vorbeste cu Horea de la Miercurea ciuc.
A fost, da a fost o iarna cu probleme.Orice greseala am facut, orice neatentie in toamna s-a amplificat.Data viitoare revedem problema.
Mai gandeste si cu urdinisul ala de sus.

Succes in tot ce intreprinzi
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde peterneamt » 19 Feb 2012, 20:35

Sunt citeva principii care au tot fost citate pe forum - albina nu moare de foame - consuma pina in Martie 5-6 kg de miere- mierea este important sa fie dispusa ca o caciula peste ghem pentru ca ea este soba de teracota (odata incalzita degaje caldura treptat ) - consumul creste proportional cu suprafata de puiet crescuta etc. ;)
Restul sunt variatiuni pe aceias tema.
peterneamt

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 21:09

BUNKA scrie:
Sincer nu mi-a placut atitudinea unor colegi cum sunt Dragos 2006 si AltStupar vis-a-vis de alti colegi...fara suparare!
Oleaca de bun simt cred ca-i folositor chiar si aici in spatele tastelor.

asa... si ce vrei, sa=l laud pe ala de greseste ???
sa-i scriu... nu-i bai, tu esti bun, frumossi priceput, de vina pentru esecuri e Basescu, vremea, Udrea iar stupii or murit de batranetze ???pare rau, eu consider ca pot ajuta omul aratandu-i explicit cand si unde greseste.
Si-mi place sa fiu tratat la fel, pe linie apicola.
ca nu suntem la pension de domnisoare in stupina, sa depindem bune maniere :evil:
Ca unii inca viseaza cai verzi pe pereti si nu-i trezeste la realitate nici zeci de experiente traite de altii... treaba si bugetul lor !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE