Pai simplu, am valorificat maxim culesurile care au fost doua

, salcamul unul singur vreo 8-9 zile mai in plin si o saptamana de tei, la asta s-a rezumat toata smecheria anul trecut la noi, ceva faneata imediat dupa tei care nu a durat mult, sa zic sa fi tinut maxim maxim doua saptamani, din care una mai in forta au bagat ceva dupa care tot mai slab, a venit seceta si asa a tot tinut-o pana tarziu in toamna.
Greseala sa zic a inceput undeva pe la finalul teiului, in perioada aia trebuia sa sparg tot si faceam triplare de efectiv lejer, stupii erau cam la 3 corpuri dadant full de gaza, dar erau pe panta descendenta (puietul, matcile)..nu le-am spart si nu am folosit masa aia mare de albina sa produc puiet si sa cresc la 100-120 de colonii, apoi chiar daca faceam asta trebuia sa nu fi extras nimic la tei si dimpotriva sa le fi stimulat adica sa fi turnat in ei sirop pt ca venea seceta, nu aveam de unde sa stiu cum decurg lucrurile, tot asteptam sa ploua, sa reinvie putin faneata, la floare nu m-am deplasat, in judet nu merge nicaieri decat pe malul prutului...acolo a mers si anul trecut, stiu pe cineva care acolo face floarea mereu, e din zona si anul trecut a luat 8T de marfa acolo, si cam asta a fost...pe toamna puiet nu a mai fost suficient, si eu am mai luat si polen de pe la ele...le-am cam terminat, tragea toata lumea de mine, toti voiau polen, suna telefonul intr-una, si pe o parte din clienti i-am servit, cei mai importanti, o parte le-am explicat ca nu mai e de unde...asta e!
Uite asa i-am unificat, o parte din cei de la tei desi cu matci tinere, i-am adus ca niste umbre de la cules, si am fost nevoit sa ii unific, am facut ceva ceva si le-am bagat tratament si papa si salut, i-am mutat de pe locurile lor pe niste paleti inainte de a se termina cu zborurile, si unii s-au depopulat in defavoarea altora...de aici aia depopulati s-o dus dracu`...asta e, un sir de greseli de la tei incoace care costa...pe cat de inspirat am fost in primavara pe atat de lipsit de previziune am fost de la tei incolo, cel putin experimentul cu 100000de albine la cules a fost de natura sa-mi ofere niste concluzii, cateva idei de ale lui Malaiu se verifica...asta e in fond ce ma intereseaza, sa stiu cu certitudine daca o idee este adevarata sau nu din experienta personala si nu din povesti, experienta personala nupoate fi inlocuita de povestile unui meserias sau de ce se scrie prin carti.
Eu sunt destul de relaxat in ce priveste pierderea unor colonii, atata timp cat ele au servit la ceva treaba e ok, daca au produs de 4-5 ori valoarea lor in bani intr-un sezon, treaba e ok...daca ai mai facut si un experiment din care tragi niste concluzii nescrise prin carti e iar o chestie care merita investitia catorva zeci de milioane de lei din punctul meu de vedere.
Unul din motivele pt care nu am sarit la sute de colonii desi puteam s-o fac de mai multe ori avand si lazi si albina arhisuficienta este tocmai faptul ca mai aveam ceva de experimentat si nu as face asta pe sute de colonii, nu merge...orice pierdere as avea, eu prin cumpararea catorva colonii primavara refac tot si pot ajunge la 100 intr-un sezon f repede, am rame cladite, am lazi absolut tot.