Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 20 Feb 2012, 00:12

Mai e o treaba, asta ca sa dau doar un exemplu de "meserias ranchiunos"...ma aflam la tei acum doi ani cu 40 de stupi in judet pe la Agafton, cei din Botosani cunosc zona, si un nene, nu-i dau numele, stupar vechi si bun de altfel, cu stuparitu`n vene, inca doi veri sau frati apicultori cu cateva sute fiecare...ma rog, abia ajuns acolo se termina teita si incepea teiul alb, ma intalnesc cu el pe acolo, avea vreo 300 pusipe o coasta, eu pe aproape cu cei 40 si ...vorbim. Ce-mi zice.."pai la ce ai mai venit, ca se termina, gata ..nu mai da, eu ii mut, ii mai las doua zile si-i duc la floare" si eu ii zic, pai nu se poate, pana acum a fost teita si de-abia de acum incepe teiul alb care e 80%, el zice.."nooo e gata, degeaba stai, mai bine-i muti"..bine dom-le zic eu, abia i-am adus, am incredere ca teiul alb de abia acum incepe si o sa dea bine, mai stau.
Si a fost cu ploaie, cu torente, cu apa pe sub stupi, trecea puhoaie pe sub suporti, noaptea potop ziua soare si frumos si...s-au umplut stupii de miere in doua saptamani.
Un exemplu clar din "specia" de apicultor meserias pe care am descris-o mai sus...sunt satul de astia si nu dau doi bani pe stiinta lor, si pe meseria lor daca sint plini de ranchiuna.
Prefer sa invat singur, sa experimentez, sa pierd uneori decat sa am de-a face cu oameni de astia de 2 lei.
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 20 Feb 2012, 00:17

Pfui, cat offtopic!

Haideti sa tragem concluzii!

In zona mea, intr-o iarna cu conditiile celei din prezent, pentru un stupar cu cunostinte medii, un 15-25% mortalitate nu mi se pare exagerat; pentru unul cu cunostine temeinice, un 5-10%;pentru unul profesionist, ce sa zic, orice familie cazuta ii strica ziua.

Ai mei au raspuns toti la apel, cu exceptia unuia, pe care l-am gasit cu ramele departate, neorganizat... adica la pregatirea pt. iernare probabil l-am uitat asa, intrerupt fiind intr-o conjunctura anume... pacat de el, o caciula buna de albina. Ma mai astept sa apara si cei 3% fara matci, asa cum e firesc in orice primavara. Doi i-am descoperit deja cu ocazia turtelor, au ras tot ce se putea rade, dar, soi rau, mi-a ramas macar albina netrantorita... tot e ceva, am de lucru la unificari. :lol: :lol:

Puiet nu-i, defel, sunt prea amortite, albinele apar pe speteaza, fapt perfect normal la ora asta... asteapta si ele saracele startul. Deci pana acum, sunt convins ca sunt in grafic.

Pot zice ca iarna asta a fost grea, dar nu cumplita ca pe la voi in Moldova, adica, nu am avut totusi nameti de 2 metri.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 20 Feb 2012, 00:20

BUNKA scrie:Mai e o treaba, asta ca sa dau doar un exemplu de "meserias ranchiunos"...ma aflam la tei acum doi ani cu 40 de stupi in judet pe la Agafton, cei din Botosani cunosc zona, si un nene, nu-i dau numele, stupar vechi si bun de altfel, cu stuparitu`n vene, inca doi veri sau frati apicultori cu cateva sute fiecare...ma rog, abia ajuns acolo se termina teita si incepea teiul alb, ma intalnesc cu el pe acolo, avea vreo 300 pusipe o coasta, eu pe aproape cu cei 40 si ...vorbim. Ce-mi zice.."pai la ce ai mai venit, ca se termina, gata ..nu mai da, eu ii mut, ii mai las doua zile si-i duc la floare" si eu ii zic, pai nu se poate, pana acum a fost teita si de-abia de acum incepe teiul alb care e 80%, el zice.."nooo e gata, degeaba stai, mai bine-i muti"..bine dom-le zic eu, abia i-am adus, am incredere ca teiul alb de abia acum incepe si o sa dea bine, mai stau.
Si a fost cu ploaie, cu torente, cu apa pe sub stupi, trecea puhoaie pe sub suporti, noaptea potop ziua soare si frumos si...s-au umplut stupii de miere in doua saptamani.
Un exemplu clar din "specia" de apicultor meserias pe care am descris-o mai sus...sunt satul de astia si nu dau doi bani pe stiinta lor, si pe meseria lor daca sint plini de ranchiuna.
Prefer sa invat singur, sa experimentez, sa pierd uneori decat sa am de-a face cu oameni de astia de 2 lei.

respect pt oameni ca tn :!:
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde ilalexandru » 20 Feb 2012, 00:24

Bunka vreau sa te contrazic si eu putin...Cum ar fi daca bombele alea de 100000 de indivizi ar fi inconjurate la floarea soarelui de vreo cativa incepatori cu cate 100 de stupi fiecare? Cum ar fi ca din aia vreo doi sa aiba loca in ei? Cum ar fi sa te trezesti cu ei ca extrag ziua in amiaza mare direct in aer liber si albina ta e gramada pe stupii lui? Si in bidoanele lui? Cum ar fi daca..... insa cum ar fi daca ar exista respectul intre apicultori? Cum ar fi daca acel "apicultor" care ma vede pe mine cu 250 de familii de albine la 100 ha de floarea soarelui nu s-ar posta langa mine la 200 m si s-ar duce la cativa km mai departe, la alta parcela de floare? Multi apicultori nu au pic de respect fata de alti apicultori in pastoral. NU se gandesc deloc si la munca celuilalt.
Si Bunka cum sa-mi para mie rau de acel apicultor care la salcam vindea roi cu nemiluita, 50 roni rama, incat lasa familia numai pe cate 2-3 rame de puiet? Ala umbla atunci cu buzunaru plin, eu ma uitam la al meu gol. Ala acum se jeleste ca deja a pierdut jumate din familii, eu ma bucur ca nu am nici o pierdere deocamdata. Acel apicultor isi merita soarta, insa pacate de bietele albine ca mor nevinovate.
Ce apicultor e ala care face dintr-o familie 3 roi? NU am nimic cu nimeni, insa multi vor sa devina apicultori peste noapte. Fiecare face experiente pe banii lui, insa nu vreau sa fiu afectat si eu la buzunar.
ilalexandru

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 20 Feb 2012, 00:33

totusi unde este MAREA LOVITURA? :?: nu cred ca era mai bn sa avem vreme urata la cules mai bn acum le am bagat anu asta cate 2 cm de ziare la fiecare sa citeasca dar la cules gata de munca :P
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde alt stupar » 20 Feb 2012, 00:35

pai ziseram ca ne oprim din off topic dar...
Bunka, nici la intreabarea asta nu mi-ai raspuns desi vad ca te sti bine cu tastele, ai preferat sa treci peste citatul ala atribuit amoaca mie... dar pentru sufletelul meu... spune ca nu ai fost astazi in stupina.
Si ma culc linistit !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde teinegru64 » 20 Feb 2012, 00:39

[quote="BUNKA"] Ma deranjeaza gandirea asta a "stuparului profesionist, destept" care el e cel mai bun, el le stie pe toate si s-a nascut stupar, n-a avut pierderi, si face cea mai multa miere si albinele lui sunt cele mai tari, ma enerveaza secretomania asta proasta, dom-le nu-i zic lu ala nu`s ce ca e secret..c--cat informatia e pe toate drumurile.
quote]
Te rog ....Acum vreo 15 ani au mai fost pierderi masive.Toti se plangeau ca au pirerdut stupi.Atunci am mintit si eu ...spuneam ca am pierdut familii ...pentru a fi in randul apicultorilor.Nu pierdusem nici o familie....dar imi era frica ca voi fi declarat cel mai mare mincinos.Acum prefer sa fiu aricipogonici (salut Dragos) decat..... apicultor.Atunci facand sapaturi am aflat ca toti stuparii cu pierderi bagasera in toamna sirop de zahar adus din China...posibil contaminat cu...??? Ca de obicei eu iernasem doar pe miere.De acord cu tine ....nu mai sunt secrete....pentru cei care ierneaza doar pe miere.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BUNKA » 20 Feb 2012, 00:52

Am inteles mesaju` domnule Alexandru dar exista si posibilitatea ca ala incepatoru sa faca anumite greseli din nestiinta nu neaparat intentionat ...si ce-ar trebui sa facem cu ei, sa-i exilam? Ala care vrea sa fie apicultor, nu-i trebuie si lui niste ani in care sa acumuleze experienta, unde sa se desfasoare daca nu in spatiul asta, intre granitele astea...daca dumneata ai 250 buni nu cred ca o sa faci mai putine kg de miere, si daca ala a facut bani asta vara se compenseaza cu pierderea din iarna deci...si la urma urmei e treaba lui cati bani are prin buzunare fie ca-i vara sau iarna, asa cum e si treaba dumitale cum exploatezi albina...eu vb de limbajul de pe forum si de oamenii care nu mai pot de grija altora, cati bani au, cati stupi au , cata miere au facut etc.
Cand te bucuri de problemele altuia de orice natura asta denota ceva, eu nu mai pot cu tipul asta de atitudine..poa` sa zica oricine ce-o zice eu o s-o zic p-aia dreapta aci pa forum pana m-or da afara pt nepotrivire de caracter. Nu mai pot sa citesc atatea rautati!!
Nu zice nimeni sa-i plangeti de mila unuia care are probleme dar macar abtine-te in a te bucura de raul lui aici la vedere asa fara nici cel mai mic bun simt ca altfel o sa tot discutam asa off topic...daca asta se cere
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Feb 2012, 00:59

alt stupar scrie:pai ziseram ca ne oprim din off topic dar...
Bunka, nici la intreabarea asta nu mi-ai raspuns desi vad ca te sti bine cu tastele, ai preferat sa treci peste citatul ala atribuit amoaca mie... dar pentru sufletelul meu... spune ca nu ai fost astazi in stupina.
Si ma culc linistit !

Stai linistit, de la revelion incoace am tot stat numai prin oras la caldurica cu o bere sau o vinoasa in fata, la TV, si la taste..am fost de maxim doua ori la stupina, am constatat niste decese si pa si pu, nu ma deranjeaza catusi de putin, am tras suficient pe ele cat sa fiu impacat cu cateva pierderi si cu ceva experienta in plus, le refac eu la numar, le inmultesc, nu-i asta baiul..poti sa te duci linistit la somn! :lol:
Am lazi noi facute pe ME, mai fac 100 de Layens nu-i bai...stai relax ca Bunka nu se sperie de 3 mortaciuni care oricum erau din toamna paradite de atata exploatare.
Somn usor!
BUNKA

Mesajde ilalexandru » 20 Feb 2012, 01:48

Avem nevoie si de incepatori, insa de incepatori invatati. Sunt incepatori care vor sa inceapa cu un stup, care vin si stau langa tine, care te intreaba si care cu greu scapi de ei... Astora le doresc sa ajunga sa aibe atatia stupi cat ii tin puterile.
Insa ce facem atunci cand vine nea Gheorghe care si-a vandut 50 de oi si vrea sa cumpere 50 de familii? Nea Gheorghe care in viata lui nu a vazut albine, care habar nu are ce e ala trantore si care...tocmai e diagnosticat cu loca si toata zona, pe 3 km, bagata in carantina. Si nea Gheorghe e vecin cu tine, tocmai tu care l-ai incurajat sa cumpere 50 de familii. Cum ar fi???
ilalexandru

Mesajde BUNKA » 20 Feb 2012, 02:25

nu cred ca sunt prea multi de gheorghe de astia...majoritatea care se apuca de asa ceva pt prima data fara traditie de familie sunt tineri intre 20-30 de ani avizi de cunoastere...care pe langa carte mai au si internetul, si care au nevoie de incurajare si sustinere nu vorbe ranchiunoase..
BUNKA

Mesajde stroe » 20 Feb 2012, 07:57

Fondurile europene nerambursabile si PNA au diverse efecte secundare dar lucrurile se vor linisti in timp dupa ce vor fi anulate (2013).
stroe

Mesajde Cristian IONITA » 20 Feb 2012, 09:29

Bunka ... chestia asta cu excesul de ranchinosenie ajuta un pic si la selectie ... un incepator fara prea mult interes in acest domeniu va "incurca" pe altii 2 cel mult 3 sezoane, apoi se va apuca foarte probabil de altceva.
E drept ca printre apicultorii cu experienta sunt multi carora tactul, diplomatia si bunul simt le sunt notiuni abstracte .... dar isi au si ei rolul lor (sa-i trieze pe aia de vor cu adevarat implicare in acest domeniu), nu e cazul si nici nu ajuta pe nimeni sa pui atat de mult la suflet. Iti spune asta unul cu 3.14 stupi (si aia da-ti in grija altora la acest moment) dar .... care au fost numarati si rasnumarati de "genii in apicultura" mai ceva ca ouale lui Nastase.
Depinde de fiecare dinre noi, incepator sau nu, sa avem suficient discernamant si sa decidem in gura cui si mai ales la ce din ceea ce spune ne uitam.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde andrei_calinescu » 20 Feb 2012, 12:24

Bunka te citez

"iarna nu stiu ce sa zic inca, nu am avut iarna asta coloniile pe care le-am bagat la iernat iarna trecuta, erau mult mai puternice, "

Poti sa detaliezi de ce? Ce nu ai facut tu, vorbesc de ceea ce depindea de tine. Ignor seceta cumplita.
andrei_calinescu

Mesajde BUNKA » 20 Feb 2012, 16:08

Pai simplu, am valorificat maxim culesurile care au fost doua :lol: , salcamul unul singur vreo 8-9 zile mai in plin si o saptamana de tei, la asta s-a rezumat toata smecheria anul trecut la noi, ceva faneata imediat dupa tei care nu a durat mult, sa zic sa fi tinut maxim maxim doua saptamani, din care una mai in forta au bagat ceva dupa care tot mai slab, a venit seceta si asa a tot tinut-o pana tarziu in toamna.
Greseala sa zic a inceput undeva pe la finalul teiului, in perioada aia trebuia sa sparg tot si faceam triplare de efectiv lejer, stupii erau cam la 3 corpuri dadant full de gaza, dar erau pe panta descendenta (puietul, matcile)..nu le-am spart si nu am folosit masa aia mare de albina sa produc puiet si sa cresc la 100-120 de colonii, apoi chiar daca faceam asta trebuia sa nu fi extras nimic la tei si dimpotriva sa le fi stimulat adica sa fi turnat in ei sirop pt ca venea seceta, nu aveam de unde sa stiu cum decurg lucrurile, tot asteptam sa ploua, sa reinvie putin faneata, la floare nu m-am deplasat, in judet nu merge nicaieri decat pe malul prutului...acolo a mers si anul trecut, stiu pe cineva care acolo face floarea mereu, e din zona si anul trecut a luat 8T de marfa acolo, si cam asta a fost...pe toamna puiet nu a mai fost suficient, si eu am mai luat si polen de pe la ele...le-am cam terminat, tragea toata lumea de mine, toti voiau polen, suna telefonul intr-una, si pe o parte din clienti i-am servit, cei mai importanti, o parte le-am explicat ca nu mai e de unde...asta e!
Uite asa i-am unificat, o parte din cei de la tei desi cu matci tinere, i-am adus ca niste umbre de la cules, si am fost nevoit sa ii unific, am facut ceva ceva si le-am bagat tratament si papa si salut, i-am mutat de pe locurile lor pe niste paleti inainte de a se termina cu zborurile, si unii s-au depopulat in defavoarea altora...de aici aia depopulati s-o dus dracu`...asta e, un sir de greseli de la tei incoace care costa...pe cat de inspirat am fost in primavara pe atat de lipsit de previziune am fost de la tei incolo, cel putin experimentul cu 100000de albine la cules a fost de natura sa-mi ofere niste concluzii, cateva idei de ale lui Malaiu se verifica...asta e in fond ce ma intereseaza, sa stiu cu certitudine daca o idee este adevarata sau nu din experienta personala si nu din povesti, experienta personala nupoate fi inlocuita de povestile unui meserias sau de ce se scrie prin carti.
Eu sunt destul de relaxat in ce priveste pierderea unor colonii, atata timp cat ele au servit la ceva treaba e ok, daca au produs de 4-5 ori valoarea lor in bani intr-un sezon, treaba e ok...daca ai mai facut si un experiment din care tragi niste concluzii nescrise prin carti e iar o chestie care merita investitia catorva zeci de milioane de lei din punctul meu de vedere.
Unul din motivele pt care nu am sarit la sute de colonii desi puteam s-o fac de mai multe ori avand si lazi si albina arhisuficienta este tocmai faptul ca mai aveam ceva de experimentat si nu as face asta pe sute de colonii, nu merge...orice pierdere as avea, eu prin cumpararea catorva colonii primavara refac tot si pot ajunge la 100 intr-un sezon f repede, am rame cladite, am lazi absolut tot.
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 20 Feb 2012, 17:33

Pai ...vezi ma Adriane!?Mai Bunka,

Am cautat un mesaj de al tau in care " infierai" clopotul si fundul AV.Nu l-am gasit.Sunt atatia care...asa ierneaza de ani buni.
NU eu ca ,eu ...am 10 ani .Da Gica de ex, care nu poate fi suspect de subiectivism.

Ma repet.de ce ma repet? Ca tiu la tine ma! Bubele (daca sunt si cate sunt) nu sunt ca nu ai si tu...lot (adica hala).http://www.youtube.com/watch?v=rEK-xca0ifk
Astazi am vazut toti stupi.Am ridicat capace si unde era stupul baban si bruma pe folie, inchis capacul si pace buna.Astia poa' sa mai dea o luna de -20 ca au lemne de foc.Aia pe trei rame !!! au mierlit-o 6.La restul le-am dat o rama de miere si ...liniste pana la ghiocei.
Tu esti baiat mare si mintea ti se invarte iute.Atat de iute ca mai sunt momente ca ti-o inainte.Tinte-o incet si fi calculat.

Povestea cu datu' la gioale la astia tineri.Ba!! pai sa nu le dai? Daa... sa le dai sa le fluiere tibia si peroneul ca "flautul fermecat"
http://www.youtube.com/watch?v=6OrlitztPLU
Ca mai bine canta si striga acum decat sa strige muerea si tac'so ca o gatat bruma de bani.Tu nu vezi ma ca de 7 ani cum vine unu tanar, cum sar toti forumistii pe el si ...."bine ai venit si ce poze ai si ce probleme si uite asa se face !! si uite acu te apleci si acum faci roi si rama aia nu e buna si mama si tata si informatie ...etc etc" .Caa... in primavara sa vina si sa intrebe cate picioare are albina si ca... ce bun e fumidilul ca o auzit el de la nenea Caisa.
Ba! las-o moale ca nu se poate plange nici un tanar ca e grele cu informatia.Ca e musai sa faca "frumos" pe forum e drept.Ca nu e nimeni obligat sa-i umple gusa.Si totusi ,nu e tanar sa nu "aibe cules" pe forum.Cei mai multi (aia nevazuti) umple caturile de informatie si tac malc.Ca apoi sa vina dupa ani si ani sa "dea la gioale"
Asta-i viata de ucenic! O iei in freza, aduni gunoiul si furi meserie in pauza de masa.

Atat si nu te mai supar cu mesaje dedicate.

Pupemea

PS In cei ce i-am desfacut nu am vazut puiet.De acum incepe ...consumul.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE