Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fumul

Mesajde lache » 26 Dec 2011, 00:31

Anul 2012 sa va aduca liniste sufleteasca,putere de munca, disponibilitate si intelegere cit mai multa pentru incepatori , vreme si vremuri bune, familii puternice si bidoane pline !
Va doresc tuturor forumistilor SARBATORI FERICITE si LA MULTI ANI !
lache

Mesajde victor s » 16 Mai 2012, 16:24

victor s scrie:a incercat cineva pana acum combustibilul tip ''peleti''? este la un pret nemaipomenit si cred, repet, cred ca ar face treaba buna. in mod sigur o sa-l folosesc la vara, mai ales ca are un pret modic 10kg-9 lei.

Acum pot da eu un raspuns documentat...DA, SUNT EXTRAORDINAR DE BUNI !
Cu 2 pumni de peleti in afumator,se aprinde foarte repede cu o lampa cu gaz (cu butelie interschimbabila) ai fum cel putin 2 ore, fum ce indeplineste cele 3 conditii:
-fum rece
-fum dens
-tine mult mai mult decat orice alt combustibil !
Eu sunt multumit , incercati si voi !
victor s

Mesajde izavoianu » 19 Mai 2012, 21:32

Eu folosesc iasca de fag. Tine destul de mult dar scoate fum cam putin. Acum nu stiu daca este iritant fumul sau nu, la unii stupi mai rau se agita cand dau cu fum.
izavoianu

Mesajde pin » 20 Mai 2012, 20:56

Apicultor de weekend, caut stupat cu experienta pentru practica in stupina lui. Vreau sa invat sa folosesc afumatorul corespunzator. La mine pana termin ce am de facut nu mai e fum. Si am avut doar un stup pana azi.
pin

Mesajde cristi_vidican » 21 Mai 2012, 06:25

pin scrie:Apicultor de weekend, caut stupat cu experienta pentru practica in stupina lui. Vreau sa invat sa folosesc afumatorul corespunzator. La mine pana termin ce am de facut nu mai e fum. Si am avut doar un stup pana azi.

Imi amintesc la inceputuri cat de mult ma chinuiam cu fumul. Nu imi iesea pt ca nu stiam.
Acum, pt mine fumul e o joaca. Am strans in 2 saci lemn putred. Am gasit o butura care mi-a umplut 2 saci, asa ca anul acesta am provizii. Zdorbesc (bucati potrivite) lemnul putred până umplu jumătate din afumător. Am o lampă de gaz, cu care apind direct in afumător putregaiul (culc afumătorul pe o parte), dau câteva pufuri, apoi pun restul până se umple. Nu ține foarte mult, dar când văd că fumul se rărește, mai bag o tură. La 16 stupi îl umplu de 2 ori.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 21 Mai 2012, 09:53

Am observat ceva: am fost la un stupar si acesta folosea iasca de salcie. Fumul nu era dens si chiar imi parea ca fumega anemic. Totusi albinele lui fugeau de fum fara sa protesteze. Eu am folosit cartoane facute sul. Astea dau un fum dens, dar intepator. Ei bine, albinele mele "protesteaza"! Cum dau un puf, cum scot un raspuns sonor puternic si nervos, dar nu se retrag. Parca striga la mine tot stupul la fiecare puf. E drept ca nu m-au intepat, dar aveam impresia ca acest fum le enerveaza mai mult decat le alunga. Intepaturi am mai luat eu, fumul ma proteja, dar asta am observat: un raspuns foarte diferit al albinelor la sursa de fum.
Cu fumul de iasca sau de lemn putrezit, se retrageau, dar erau calme. Cel de carton parea ca le irita, dar nu prea fugeau de el.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde albinutza52 » 21 Mai 2012, 15:06

Nu aruncati coaja de nuca arde bine in afumator si se aprinde repede cu lampa de gaz,la 60 de familii umplu afumatorul de doua ori,merge bine si coaja de copac uscata cand se desprinde aproape singura de pe trunchi,desgur rupta bucati mici.
Salutare.
albinutza52

Mesajde alt stupar » 21 Mai 2012, 22:33

victor s scrie:
victor s scrie:a incercat cineva pana acum combustibilul tip ''peleti''? este la un pret nemaipomenit si cred, repet, cred ca ar face treaba buna. in mod sigur o sa-l folosesc la vara, mai ales ca are un pret modic 10kg-9 lei.

Acum pot da eu un raspuns documentat...DA, SUNT EXTRAORDINAR DE BUNI !
Cu 2 pumni de peleti in afumator,se aprinde foarte repede cu o lampa cu gaz (cu butelie interschimbabila) ai fum cel putin 2 ore, fum ce indeplineste cele 3 conditii:
-fum rece
-fum dens
-tine mult mai mult decat orice alt combustibil !
Eu sunt multumit , incercati si voi !

incercati peleti Levandel.
Ori lavanda uscata si presata.
E foarte posibil ca mai apoi orice alt combustibil sa nu va mai multumeasca
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stuparul2011 » 23 Mai 2012, 00:47

buna,
cu stima,
eu am fost pentru prima data la inca un apicultor,care (zic eu are ceva experienta,multi ani in spate,iar in momentul de fata 90 de familii).
sper sa colaborez pentru mult timp cu el,am ce invata.
el foloseste doar balegar de cal....
zice ca le calmeaza si de asemenea tine foarte mult timp,dupa ce e aprins.(aceste doua lucruri le pot confirma eu,deoarece am vazut ce se intampla la el in stupina).
albinele erau foarte calme,dupa ce a dat doar o simpla rafala de fum cand a deschis stupii si dupa un timp(in timpul lucarii la un anumit stup vorbesc)inca una.
totul in regula.
astept pareri
stuparul2011

Mesajde apivasmob » 23 Mai 2012, 07:56

Eu folosesc pa langa iasca acele de pin si conurile acestora dau un miros aromat si asta le calmeaza.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde relutu » 23 Mai 2012, 21:15

Si eu folosesc iasca si acum vreau sa incerc cu ace si conuri de pin am inteles ca merg bine tare,
relutu

Mesajde andrey » 14 Sep 2012, 00:10

se poate folosii papura sau pentru fum aromat inmuiata in ceara
andrey

Mesajde iunicu » 14 Sep 2012, 10:40

Se poate. Nea' Marin din Serbia foloseste dupa cum ai vazut ;)
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde balutoiu gabriel » 14 Sep 2012, 16:49

sa incercati sa faceti sul o bucata dintr-o pereche de blugi face un fum super
mentionez ca blugii trebuie sa nu fie din sintetice cum sunt acum pe piata :lol:
balutoiu gabriel

Mesajde dorindafi » 14 Sep 2012, 19:15

nu ai spus daca trebue sa fie curatzi ori nu :lol:
dorindafi

Mesajde CORNEL V. » 14 Sep 2012, 20:51

Folositi scoarta de copac uscata,face un fum foarte bun...tine si mult
CORNEL V.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE