Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde crisandp2 » 03 Iul 2024, 18:06

Buna ziua,
sper sa aveti parte de zile bune pentru cules, eu in Cluj-Napoca am avut zile caniculare de 2-3 saptamani, practic ma uit cum fac barbi stupii deci au acces si pe sub podisor iar culesul e zero.
Imi puteti explica ce e deosebit cu familia de mai jos si cantitatea culeasa ?
Multumesc anticipat

https://www.youtube.com/watch?v=V4h4mQ6c2d8
crisandp2

Mesajde Balian » 03 Iul 2024, 19:19

Dacă această familie a primit cele 30kg de sirop și restul nu, atunci aia e diferența.
Dacă au primit toate aceea cantitate și unele au rămas rău în urmă atunci e bai mare.
Nu ar trebui să fie diferențe f mari, deși există familii recordiste.
Genetica contează și multe altele, dar cea mai mare influență are puterea bazei melifere. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2024, 19:43

e cam singuru cu 2 caturi ...restu sunt cu unul de trei sferturi,,,,
omul cred ca acum descopera ca se poate pune si doua caturi...

a doua chestie ...zice ca are multa albina..pentru ca avut 8 rame de puiet....
pai eu am doar 5 rame de puiet si albina e cam lafel ce se vede in video...
le da cu virgula intrun fel ...pentru ca daca din o rama plina de puiet ies 3 rame de albine la 21 de zile iar albina traieste peste 35-40 de zile...
asta inseamna ca la un moment dat daca avem 5 rame de puiet trebuie sa avem 5x3x2=30 dar sa rotunjim la 25 ...deci in czul lui nu trebuiea sa incapa albina in stup pe 30 de rame..

sunt multe lipsuri ...familia este ok ...dar de ce nu sunt toate asa...aicea dilema...

hai sa o zic se pe a tria chestie ...nu are cum sa fie capacit tot ...adica ambele caturi pnentru ca era in pom demult..faptul ca e negru de albina in catu 1 inseamna ca acolo e putina miere necapacita(deci nu este capacita deloc)...findaca albina nu sta pe miere capacita...
deci cel mai probabil a saltat catul si a pus unul gol dedesupt apoi a facut filmarea...

la mine in cazul stupilor unde am avut 2 caturi 1/1 plina am avut 3 caturi in cules...dar acum la final 1 este gol...
deci priviti atent detaliile nu va lasati pacaliti...... daca omul arata tot stupul (adica cuibul)numai era asa WAW...

legat de hraniri ...se creaza impreia ca trebuie sa lucram cu cisterna...cea ce nu e adevarat...daca opresti cate o rama la fiecare cules (nu te lacomesti) ..la final ii pacalesti cu 10 kg de zahar pe fiecare sau dacannu mai extragi o parte din FS sau ultimul cules (partea lor) nici nu mai tre sa treci pe la kaufland ....

edit: semnat...."hater".... :twisted: :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 04 Iul 2024, 23:14

Am urmărit și eu videoclipul. De doua ori. N-am văzut...barbă.
Albină ingramadita pe rame, de felul celei în video, apare întotdeauna când se scot ramele cu miere din caturi. Va părea ( albina)ca este foarte trista! Ba, sa fiu sincer, ar fi trebuit sa fie mai multa având în vede ca erau doua caturi.
Vorbind despre producțiile de miere ale canadienilor, uitam ca de fapt, acestea se obțin cu hrănirii cu sirop, de porumb sau alte minuni, cel puțin egale cu cantitatea de miere. Si la noi, în ani buni , cu stimulării de 20, 30 l, de stup, înainte de salcâm obții ușor cantitati similare ( chiar duble in functie de vreme) de miere de salcâm, cu condiția de a ține-n frâu, roitul.
Shrek

Mesajde Balian » 05 Iul 2024, 08:02

Să rămânem puțin la 30kg sirop dat în toamnă. Asta înseamnă cel puțin 20kg miere. Ce face familia cu atâta miere iarna?
Noiembrie-decembrie-ianuarie cu cnsum de 0.7kg/lună, februarie-martie cca. 2kg/lună iese total 6kg. Mai rămân 14 și natura
este turată și sunt intrări. Eu iernez pe 3 corpuri MER cu un corp miere care înseamnă 9 rame de 1/2 umplute 80%. Asta e
cam 12-14kg și tot timpul am probleme primăvara că sunt nevoit să scot rame cu miere că este în plus. Ce se face cu 14kg
în aprilie? Cum se va ajunge cu magazii potrivit umplute la primul cues? Să spunem că viitorul este incert și să avem siguranță.
Dar 14kg? În primăvară când pot da atuci sirop dacă trebuie? Sau nu ar trebuiu să calculez? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2024, 09:22

toata albina sa ingramadit in primul cat pentru ca acolo este miere necapacita......asta e tot....
asa arat un stup dupa cules care i sa pus catul tarziu....eu nu am ajuns sa am un cat 100% capacit cu crescaturi pe sus pentru ca mereu dau spatiu...iar la sfarsit daca din 3 caturi scot 2 pline e ok
Nu va ti intrtebat dece nu au toti 2 caturi??...eu da.... :lol:

dar in video catul 1 e doar manjit cu miere ...iar cuibul sigur are coronite (blokat)....
deci stupul este foarte bun ....a adus si miere ....dar nu sa lucrat cum trebuie...i am pus al 2 lea cat dar teoretic el este blocat pe un cat.....

la chestia cu siropul ....vorbeste de genetica si zice ca trebuie sa dam si 30 litri de sirop ca sa aduca asa "multa" miere...cea ce nu est eadevarat ....STRUCTURA aduce miere ....si nu trebuie atat sirop...in nici un caz....
din cat e vad eu omul nu stie de structura ...lafel cum nu se vb mai deloc pe youtub...poate peste 5 ani incep sa "formeze propozitii" despre acest subiect

canadienii cel putin cei publici stiu foarte bine de structura dar nu vorbesc despre asta ...ei lafel pun accent pe genetica sirop ...si se cam omite structura....si ca sa nu mai vorbesc ca ai au capace de placaj ...unde stim ca se aduna albina si par stupiimai mari decat sunt....."televizorul ingrasa " cum se zice....

noi daca privim apicultura canadiana ca pe un target ..al apiculturii romanesti ...ne inselam foarte tare...pentru ca la noi culesurile sunt fragmentate....sezonul activ este dublu....este un fel de cursa de anduranta impotriuva unui sprint(canada)
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Iul 2024, 16:41

Apicultura mondială a suferit în urmă cu vreo 10 ani o inflexiune. Înainte mierea și produsele apicole erau produse
de albine și obținute de apicultori cu tehnologie cu manoperă f ridicată. După, a apărut o întreagă industrie care produce
ff rentabil, la un preț de nimic aceste produse. Și canadienii sunt afectați de această schimbare. Noi stuparii sperăm
că situația este numai pe moment și va veni Mesia care ne va scăpa. Apicultura însă nu este pescărie pe care faci numai
pentru pasiune. Apicultura pe pasiune este pe 3 familii. La 100 este pur capitalism cu obligația de a obține profit. Cu
100 de familii nu mă distrez. E muncă serioasă nu pasiune. Toată lumea va fi obligată să se adapteze la puterea lui de
vînzare. Regulile pieței (libere??) va dicta ritmul și volumul.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Iul 2024, 21:46

Balian scrie:Apicultura mondială a suferit în urmă cu vreo 10 ani o inflexiune. Înainte mierea și produsele apicole erau produse
de albine și obținute de apicultori cu tehnologie cu manoperă f ridicată. După, a apărut o întreagă industrie care produce
ff rentabil, la un preț de nimic aceste produse. Și canadienii sunt afectați de această schimbare. Noi stuparii sperăm
că situația este numai pe moment și va veni Mesia care ne va scăpa. Apicultura însă nu este pescărie pe care faci numai
pentru pasiune. Apicultura pe pasiune este pe 3 familii. La 100 este pur capitalism cu obligația de a obține profit. Cu
100 de familii nu mă distrez. E muncă serioasă nu pasiune. Toată lumea va fi obligată să se adapteze la puterea lui de
vînzare. Regulile pieței (libere??) va dicta ritmul și volumul.
ce inseamna piata libera? ...pentru ca folosim termeni si nu intram in detalii...

piata libera =>cine vinde mai ieftin face pretul...!!
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iul 2024, 07:50

Deşi înțelegem despre ce este vorba detailez
https://lege5.ro/Gratuit/gq3tqmru/norma ... p-23853053
Ar trebui sā funcționeze lumea dupā legi
acesta ar trebui sā fie produsu şi ANSVS-ul ar trebui sā urmāreascā sā şi fie. Dupā aia, suntem extrem de mulți pe puațā că prin proiecte forțām sā fiim tot mai mulți. Noi apicultorii ce bezmetici suntem ne mai şi mândrim de acest numār mare. :lol:
Pentru acest motiv am pus cuvântul liber în parantezā şi cu semn de întrebare. În Canada poate mācar asta sunt altfel.
Balian

Mesajde Shrek » 06 Iul 2024, 08:25

Piața libera, în sensul acceptat universal înseamnă locul unde se întâlnește oferta cu cererea ( unui produs, serviciu), starea de echilibru determinand prețul. Denumirea de piață libera ar trebui sa inducă ideea lipsei cu desăvârșire a unor factori perturbatori care în final sa influențeze " prețul pietei". Asta în teorie. În practica, lucrurile stau astfel! Maria sa , statul, intervine grosolan în piață, prin subvenții, " proiecte cu fonduri europene", asa zise scheme de sprijin, care au ca finalitate, creșterea ofertei de miere ( ca de asta vorbim), nu însă și creșterea consumului, fapt ce determina apariția și persistenta prețului ( considerat de apicultori) redus, neatragator de pe piața.
În teorie, statul se apară și spune ca politicile sale în domeniul apicultorii, au o componenta sociala, ajutând apicultorii sa treacă peste anomalii climatice ( ajutorul de minimus) iar proiectele cu fonduri europene, nerambursabile ar avea scop creșterea productivității în domeniu și modernizarea activității apicole. Ambele ar trebui sa scadă considerabil costul de producție al mierii, astfel încât scăderea prețului miere sa nu influențeze " profitul" apicultorii. Rezultatul? Îl știm și îl vedem cu totii! O piață românească a mierii suprasaturata, preturi exagerat de mici, producție pe stoc și o lipsa a perspectivei favorabile pentru apicultori.
Din punctul meu de vedere, nu se poate vorbi de o piață libera ( cel puțin a mierii) în tara .
Solutii?! Statul sau noi, ar trebui sa investim masiv în promovarea consumului intern de miere prin campanii publice de informare, promovarea unui stil de viata sănătos care sa presupună înlocuirea zaharului din alimentație cu mierea naturala. Părerea mea!
Shrek

Mesajde Balian » 06 Iul 2024, 08:43

Este f corect. Totodatā nu putem trece cu veferea de noua situație cu care a intrat douā jucātori f mari pe piața din țarā şi în Europa. Ucraina care a avut înainte piața de desfacere tradiționalā spre est de ei (ceea ce logic s-a schimbat) şi China care invadeazā piața internā şi a Europei necontrolat cu zeama dulce. Nu ar fi f mare bai dacā ar fi denumit produsul altfel decât MIERE. Şi acest lucru ar fi treba ANSVS-ului dar de fricā de China nu o fac. Câinele cel mare care.... :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2024, 09:05

Balian scrie:Este f corect. Totodatā nu putem trece cu veferea de noua situație cu care a intrat douā jucātori f mari pe piața din țarā şi în Europa. Ucraina care a avut înainte piața de desfacere tradiționalā spre est de ei (ceea ce logic s-a schimbat) şi China care invadeazā piața internā şi a Europei necontrolat cu zeama dulce. Nu ar fi f mare bai dacā ar fi denumit produsul altfel decât MIERE. Şi acest lucru ar fi treba ANSVS-ului dar de fricā de China nu o fac. Câinele cel mare care.... :)
pai nu asta am zis ?...cine vinde ieftin face pretul...(ucraina si china)..
deaceia este ieftin..

ce vreti sa faca statul daca piata este libera...sa inchida granita ca sa manipuleze piata?? :lol:

daca in ucraina si china pretul pe productie este foarte mic...(probabil ca oamenii acolo sunt dispusi sa munceasca si degeaba) ...iar noi avem pretentii si nu putem concura cu acest pret DOAR daca ne eficientizam /mecanizam....dar pretul ramane tot mic...diferenta o face la cantitate...

solutii??....invatati sa faceti mai mult cu aceleasi cheltuieli....
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iul 2024, 10:45

Sā fiu mai explicit. Stupari sunt: pasionați care nu pretind venit dupā albine, hobbyşti care calculeazā cu un venit. Ei pot limita efectivele la puterea de vânzare la borcan şi care mai extind sā vândā şi la procesatori. Profesioniştii care vând aproape integral la procesatori. Piața mierii pentru stupari se înparte la borcan şi engros. Asta din urmā s-a transformat radical. Înainte intrārii celor douā mari jucători era pentru toți la un oarecare preț. Acum mai vinde la procesator numai cu intervenție, nu liber, pentru alții deloc la nici un preț.
Mā situezi în mediu privat de 35 de ani. Nu aştept de la stat şi nici nu am primit nimic, numai sā facā toatā lumea la ce s-a angajat. De la stupari aştept sā fiim calculați. În moment când nu este loc pe piață pentru miere de orice cantitate, teoria sā producem mai mult cu acelaşi cheltuieli va ruina logic şi absolut sigur sectorul. Eu asta tot spun. Poate greşesc. F bine ar fi sā nu am dreptate.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2024, 11:06

cand zic pretul pietei ma refer la angro...asta inseamna pret...!
pretul angro este un pret mondial ...e un standard de unde se pleaca ...si apoi in functi e de zone este usor "manipulat"...

in cazul romaniei ...care tocmai ce a pierdut titlul de producator materie prima in agricultura in favoarea ucrainei...e si normal sa nu mai fie rentabil .......valoarea "muncii" in ucraina este mai scazuta ca cea din romania...
SINGURA solutie este sa fim mai eficienti sa producem mai mult la acelas pret ...implicit avem profit mai mult ..

sau cum ziceti sa vindem la bortcan...dar nustiu ce treaba are borcanul cu piata libera ...pentru ca pretul inseamn aangro...eu va zic ca le amestecati rau... :lol:
in plus peste asta mai ziceti ca statul nustiu ce face ...cand statul nu are ABSOLUT nici o legatura cu pretul pietei...ZERO...
poate doar taxa in plus producatoru sau da frimituri (iluzii) :lol:..ATAT!
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iul 2024, 11:28

Am o putere de vânzare. Aceastā cantitate dacā împart cu media previzibilā obțin numārul de familii pe care e rentabil sā le țin. Am calculat cu 30kg/familie care cu avansul meu în a produce am crescut la 50. Evident rezulta un numār mai mic de stupi pe care sâ le țin. Am vândut 2/3 din efectiv la cineva care spunea cā are 24tone! miere de salcâm nevândută. Dacā nu va putea vinde, de disperare va suprapune cantitatea respectivā pe piața de borcan. Aşa a spus şi mulți profesionişti recurg din disperare la aceastā soluție.
Sratul s-a angajat cā coordoneazā cu reguli comerțul ca sā nu trāim în junglā.
Balian

Mesajde Shrek » 06 Iul 2024, 11:33

Nu este nici un amestec en-gros și la borcan. Prețul de referință este cel oferit de procesatori/achizitori. Vânzare en-detail sau la borcan presupune o marja de profit ,costuri de ambalare, transport, marcheting șamd, adăugate la costul en gros. Contextul internațional nu este favorabil mierii românești, în condițiile arătate de dv. Dar se poate pedala pe creșterea consumului intern. Chiar dacă acest consum nu poate absoarbi întreaga producție de miere autohtona, ar oferi o cale de reducere a stocurilor. Dar cantitățile enorme de miere existente la producători, vor inunda la un moment dat piata ,ducând prețul mierii la preturi umilitoare.
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE