yuonyuon scrie:zSxs.jpg
...
Buna ziua,
chiar daca sunt fanul dvs numarul 1, cu modestie o afirm, nu cred ca sunt exagerat cand spun ca apicultura dvs e altceva fata de marea, marea majoritate in tara.
Cateva intrebari si pareri dupa cum urmeaza

:
1. Dupa tei dle Yuon, scoateti gratia si dati drumul matcii pe
A) 4-6 rame de puiet compact din cuib + corpul 2 format din cele 10 rame astfel ca ea se "joaca" pe un ME format din 2 corpuri de 1/1 ?
B) o tineti tot sezonul pe ramele din cuib, corpul 1 si abia in sept-noiembrie scoateti gratia si coborati rame pline in corpul de iernare ?
C) Extindeti ramele de jos pana la 10 si o lasati si in corpul 2 ?
D) Cand eliminati gratia Hanemman ?
2. Cat de batrane sunt matcile dvs care tin 4 rame tabla de puiet pana in septembrie ? Acele 4 rame se traduc in 6 rame tabla de albina de iernat ceea ce e fabulos.
3. Nu cred ca aberez cand afirm ca e dragut MER-ul de 16.2cm/14.5 cm(varianta mai mica) in perioada de dezvoltare privara si vara dar pe final de sezon rama mai mare(1/1 sau 3/4) ofera un comfort sporit matcii, altcumva se "aseaza" cuibul. Desigur, dl Balian poate veni , si il invit, cu poze care sa ma contrazica... or fi matcile mele corcite care cum slabe de tot.
4.Nu pricep de ce sunt multi oameni respectabili pe acest forum care tin BK pe 2 corpuri de 10 rame 1/2 (16.2cm) "fara probleme" la sfarsit de sezon cand acest hibrid ar trebui sa rupa din balamale o astfel de configuratie pana in octombrie, adica m-as astepta ca un BK sa stea pe 3 corpuri 1/2 de 10 rame. Ma uit in sprijinul afirmatiilor mele la Ian Steppler, de la Steppler farms,
https://www.youtube.com/watch?v=P6th0X_bVsw, care baga la iernat un ME cu 10 rame tabla de albine( 7.5R 1/1/) in medie. Canadianul face tine familia pe 1 corp de ME dupa perioada de dezvoltare exploziva din aprilie-mai cand lasa matca sa zburde pe 2 corpuri si corpul de sus il ia ca sa faca nuclee si sa elimine pe cat posibil roirea, cauzata de acel boom al albinei tinere.
Hai sa punem doar 8 rame 3/4 tabla de albine si tot ar fi 8 x 3/4 = 6 rame 1/1 tabla ceea ce greu cred ca e o medie in stupina apicultorului roman.
Multumesc anticipat !