Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 06 Oct 2024, 14:30

În această perioadă pregătitore de iernare familiile sunt expuse accentuat atacurilor de dăunători.
În afară de varroa mai sunt viespile. Având pusă placă de control, se poate obține multe informații
ce se petrece în stup:

Atac de viespi.jpg
Atac de viespi

Familie la care pe placă apar bucăți de albine despicate (cap, piciore, aripi)
acolo atacul este mai accentuat. De obicei la familii slăbite și la roiuri mai slabe care nu reușesc să
combată atacul. Sunt zone mai slab sau mai intens vizitate în funcție de răspândirea lor. În caz extrem
pot apărea și situații grave când familia cedează. Capcanele de viespi ajută mult. Făcute din flacoane
de plastic tăiate în două și introdusă invers în flacon. Soluția care am pus este bere amestecată cu
cola și oțet. Albinele ocolesc dar viespii câteodată umple tot flaconul. Au o tehnică simplă, zboară la
o temperatură mai scăzută și intră în stup dimineața devreme și seara când albina nu apără urdinișul.
La mine acest tip de viespe este răspândit:
https://www.istockphoto.com/ro/fotograf ... 4-86838595
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 10 Oct 2024, 09:53

Balian scrie:În această perioadă pregătitore de iernare familiile sunt expuse accentuat atacurilor de dăunători.
În afară de varroa mai sunt viespile. Având pusă placă de control, se poate obține multe informații
ce se petrece în stup:

Atac de viespi.jpg

Familie la care pe placă apar bucăți de albine despicate (cap, piciore, aripi)
acolo atacul este mai accentuat. De obicei la familii slăbite și la roiuri mai slabe care nu reușesc să
combată atacul. Sunt zone mai slab sau mai intens vizitate în funcție de răspândirea lor. În caz extrem
pot apărea și situații grave când familia cedează. Capcanele de viespi ajută mult. Făcute din flacoane
de plastic tăiate în două și introdusă invers în flacon. Soluția care am pus este bere amestecată cu
cola și oțet. Albinele ocolesc dar viespii câteodată umple tot flaconul. Au o tehnică simplă, zboară la
o temperatură mai scăzută și intră în stup dimineața devreme și seara când albina nu apără urdinișul.
La mine acest tip de viespe este răspândit:
https://www.istockphoto.com/ro/fotograf ... 4-86838595

Buna ziua,
care sunt proportiile de bere, cola si otet ? De care otet folositi ?
Multumesc.
crisandp2

Mesajde Balian » 10 Oct 2024, 14:18

Cola sā fie dulce. Bere sā aibā miros atregātor pentru viespi. Am auzit şi eu şimerge. Oțet cât mai ordinar sā aibā miros. Albina nu-i place. Raport 1/3 din fiecare. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 10 Oct 2024, 15:58

Poate e prea târziu vorbit despre hrănirile de toamnă, dar nu e rău de știut pentru la anii ce urmează.
Hrănirile de toamnă trebuie făcute nu oricum. Timpul hrănirii și concentrația de sirop contează f mult.
Timpul este important din mai multe puncte de vedere. Dacă nu se face de la început de august,
temperaturile devin mai scăzute și procesul de invertire se produce mult mai lent sau deloc. Asta face
ca familia să rămână pentru primăvară cu hrană neprocesată și să nu ne mire dacă vom avea problemă
cu nosema. Căpăcirea mierii este mult influențată cu avansarea timpului. Cu cât mai târziu cu atât nu
vor mai fi albine care sunt în vârsta să poată secreta ceară pentru căpăcire. Concentrația siropului
este o altă problemă. Albina adaugă enzime la sirop cu măsura volumetrică. Dacă concentrația este
mică albina adaugă o anumită cantitate de enzime. Cum se ventilează această concentrație tot va
crește și siropul va putea fi transformată mai ușor în miere. Dacă concentrația e mai bogat în zahăr,
fenomenul se petrece chiar invers sau deloc. E bine ca hrănirile să se facă cât mai devreme. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 10 Oct 2024, 23:39

Daca hranirile se fac la inceput de august si urmeaza o perioada calda, ploaie suficienta si polen, ne putem trezi la sfarsit de septembrie ca albinele au transformat rezervele in albina si daca nu se intervine. sunt putine sanse ca familiile sa ajunga in primavara. Hranirea la inceput de august era valabila atunci cand iarna venea la 15 octombrie. Eu incep hranirile dupa 10 septembrie si familiile intra in iarna cu majoritatea hranei capacita. Dar e nevoie de familii numeroase nu mate lesinate.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 11 Oct 2024, 09:18

Vasile_Bucovineanu scrie:Daca hranirile se fac la inceput de august si urmeaza o perioada calda, ploaie suficienta si polen, ne putem trezi la sfarsit de septembrie ca albinele au transformat rezervele in albina si daca nu se intervine. sunt putine sanse ca familiile sa ajunga in primavara. Hranirea la inceput de august era valabila atunci cand iarna venea la 15 octombrie. Eu incep hranirile dupa 10 septembrie si familiile intra in iarna cu majoritatea hranei capacita. Dar e nevoie de familii numeroase nu mate lesinate.
asta ne dorim...sa avem albina pentru iarna facuta din rezervele date sau lasate in luna august...
yuonyuon

Mesajde Balian » 11 Oct 2024, 15:27

Totul depinde de percepția noastră. Dacă vedem că totul este rău în jurul nostru, cu
aia rămânem. Dacă spunem că scăderea prețului de vânzare ne-a adus întro situație
în care nu mai suntem tentați să stoarcem toată mierea de fs, atunci realizăm că
situația este cât se poate de benefică pregătirii pentru iarnă. Oprim stoarcerea de
fs mult înainte de terminarea culesului, astfel vom avea în mod natural și cu continuitatea
neîntreruptă hrană naturală pentru iernat, nu trebuie să hrănim artificial deloc, și
astfel familia nefiind stimulat va intra liniștit în stare de iernat, cu puiet terminat
în timp, cu pregătirea albinei pentru iarnă liniștit fără intervenții. E o stare perfectă.
Să percepem că măcar din acest punct de vedere este un lucru bun. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 11 Oct 2024, 16:58

Azi am dat caturile jos....si tot odata s au implinit exact doua luni de la ultima interventie la stupi....
Daca as fi fost youtuber nu aveati content chiar acum in plin sezon apicol.... :lol: ....trebuia sa inventez eu niste minciuni ca sa mearga banda :lol: ....cum ca anul apicol incepe in august si trebuie sa stimulam...tratam...gadilam...suflam...si inca odata de la capat...

Ma uit la cate unii au de lucru mai intruna la stupina ...oare ce le face?? :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 11 Oct 2024, 17:44

daca vrei sa faci stupi cu adevarat bombe (eu ma multumesc cu 6 rame)...e bine sa lasi ultimul cat pe stupi si sa continuii stimulari (nu exagerat ++ proteina polen)pana se fac cat casa....dar in nici un caz sa le iei mierea si apoi sai stimullezi ca mai apoi in toamna sa le faci completarile...
numa daca privim din punctul de vedere al albinei...ea culege de rupe la ultimul cules...apoi se pune pe puiet ...dar vine nea apis si ia catul(asa de nicaieri 8-) )...fara sa zica nimic...ca urmeaza sa le dea sirop...albina ne stiind acest lucru ...va micsora spatiul de puiet ba chiar mai renunta la o parte....
apoi sa zicem ca pune botu si face mult puiet cum vrea apicultorul....ce garantie are albina ca in toamna va primii acele 15 -20 litrii de sirop sa treaca iarna? ....deunde stie ea sa pulseseze la maxim .?...in baza al carui contract?....natura nu merge asa.... :?

ce zice domnu Bucovineanu ca daca dam hrana(sau lasam) ..mult ...cat putem la inceput de august sau chiar in iulie ...atunci vor fi probleme in toamna pentru ca se va consuma hrana .....de ce???
pai albina nu e retardata ...ea va folosii o parte din hrana si va face albina de iarna ...apoi scade ritmul si nu mai ponteaza....70-80% din hrana ramane neatinsa pentru iarna....

albinele care nu incetineaza ponta sunt :
1 fie hibrizi
2 fie nu reusesc sa faca albina de iarna din cauza bolilor si bate in gol pana la autodistrugere...
3 apicultorul stimuleaza artificial + matca tanara

o mai fi si alte variante dar nu imi mai vine acu in minte....dar rasele si corciturile noastre sunt adaptate si stiu ce au de facut ...acumuleaza hrana=> fac albina de iarna=> si reduc activitatea inainte sa se termina catu ...de miere ...NICIODATA nu va ponta intruna liniar pana se termina hrana ...
sa nu uitam de proteina.... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Oct 2024, 12:21

yuonyuon scrie:....sa nu uitam de proteina.... :D

Tot am plâms că nu prea am polen în jur cum a fost altădată. Anul ăsta chiar era
destul de bine. Mai ales acum toamna. Când nu este, trebuie dat. Bine că se pot
găsi în caz de nevoie. :)
Balian

Mesajde mausica » 12 Oct 2024, 20:16

yuonyuon scrie:

Ma uit la cate unii au de lucru mai intruna la stupina ...oare ce le face?? :lol:

Le maseaza pe sale :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 13 Oct 2024, 11:48

mausica scrie:
yuonyuon scrie:

Le maseaza pe sale :lol:
nustiu ce le face ...probabil ca ii tot restrange la infint :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Oct 2024, 12:03

sunt cate unii care au avut cuibul doar pe 4 rame (am avut impresia ca nu au avut matcile bune)..dar acum sunt foarte bune...orcum stie albina mai bine decat noi :lol: ...eu doar am dat caturile jos...
3 stupi cu probleme (i am vazut din august) dar nu au cooperat ..acum sunt pe 3 rame si probabil ca nu au sanse decat unificati...

restul...ramele din cuib inlocuite in mare parte cu cele din cat ...deci albina sta pe un "ocean" de miere...cu rame deschise la margine..1-2...ne viine usor in noiembrie cand ne mai uitam odata daca avem chef poate mai descapacim...asta ca sa nu uitam ca avem stupi in curte... :lol:
restul ramelor pline/semilpine...in cutii golate si caturi peste..le vom folosii la anul ca nu mai extrag din motive personale :D

altceva ...??....gratii roareci...si tratament ...sau invers...
Fişiere ataşate
83166bdf-8773-4f72-8190-7361988fdd0a.jpg
wdffdd0a.jpg
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 13 Oct 2024, 12:14, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Oct 2024, 12:14

zSxs.jpg
...
Fişiere ataşate
hj.jpg
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 14 Oct 2024, 11:43

yuonyuon scrie:
zSxs.jpg
...

Buna ziua,
chiar daca sunt fanul dvs numarul 1, cu modestie o afirm, nu cred ca sunt exagerat cand spun ca apicultura dvs e altceva fata de marea, marea majoritate in tara.
Cateva intrebari si pareri dupa cum urmeaza :D :
1. Dupa tei dle Yuon, scoateti gratia si dati drumul matcii pe
A) 4-6 rame de puiet compact din cuib + corpul 2 format din cele 10 rame astfel ca ea se "joaca" pe un ME format din 2 corpuri de 1/1 ?
B) o tineti tot sezonul pe ramele din cuib, corpul 1 si abia in sept-noiembrie scoateti gratia si coborati rame pline in corpul de iernare ?
C) Extindeti ramele de jos pana la 10 si o lasati si in corpul 2 ?
D) Cand eliminati gratia Hanemman ?

2. Cat de batrane sunt matcile dvs care tin 4 rame tabla de puiet pana in septembrie ? Acele 4 rame se traduc in 6 rame tabla de albina de iernat ceea ce e fabulos.

3. Nu cred ca aberez cand afirm ca e dragut MER-ul de 16.2cm/14.5 cm(varianta mai mica) in perioada de dezvoltare privara si vara dar pe final de sezon rama mai mare(1/1 sau 3/4) ofera un comfort sporit matcii, altcumva se "aseaza" cuibul. Desigur, dl Balian poate veni , si il invit, cu poze care sa ma contrazica... or fi matcile mele corcite care cum slabe de tot.

4.Nu pricep de ce sunt multi oameni respectabili pe acest forum care tin BK pe 2 corpuri de 10 rame 1/2 (16.2cm) "fara probleme" la sfarsit de sezon cand acest hibrid ar trebui sa rupa din balamale o astfel de configuratie pana in octombrie, adica m-as astepta ca un BK sa stea pe 3 corpuri 1/2 de 10 rame. Ma uit in sprijinul afirmatiilor mele la Ian Steppler, de la Steppler farms, https://www.youtube.com/watch?v=P6th0X_bVsw, care baga la iernat un ME cu 10 rame tabla de albine( 7.5R 1/1/) in medie. Canadianul face tine familia pe 1 corp de ME dupa perioada de dezvoltare exploziva din aprilie-mai cand lasa matca sa zburde pe 2 corpuri si corpul de sus il ia ca sa faca nuclee si sa elimine pe cat posibil roirea, cauzata de acel boom al albinei tinere.
Hai sa punem doar 8 rame 3/4 tabla de albine si tot ar fi 8 x 3/4 = 6 rame 1/1 tabla ceea ce greu cred ca e o medie in stupina apicultorului roman.

Multumesc anticipat !
crisandp2

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 14 Oct 2024, 11:58

yuonyuon scrie:
ce zice domnu Bucovineanu ca daca dam hrana(sau lasam) ..mult ...cat putem la inceput de august sau chiar in iulie ...atunci vor fi probleme in toamna pentru ca se va consuma hrana .....de ce???
pai albina nu e retardata ...ea va folosii o parte din hrana si va face albina de iarna ...apoi scade ritmul si nu mai ponteaza....70-80% din hrana ramane neatinsa pentru iarna....

albinele care nu incetineaza ponta sunt :
1 fie hibrizi
2 fie nu reusesc sa faca albina de iarna din cauza bolilor si bate in gol pana la autodistrugere...
3 apicultorul stimuleaza artificial + matca tanara

Nu am spus ca daca lasam miere in stupi albinele o vor consuma toata. Si eu las multa miere pana la inceputul lui septembrie cand fac ultima extractie. Una e ca albinele sa aiba multa miere in mare parte capacita si alta e sa completezi hrana la inceputul lui august. Daca completarea se face in hranitoare mici si hranirea dureaza mult timp este de fapt stimulare. Nu am spus ca daca se hraneste in august albinele vor manca tot. Am spus ca se poate intampla in anumite conditii.
Cand am spus acest lucru m-am referit la ce a patit un prieten cu ceva ani in urma. Probabil a extras tot si a dat siropul pe care albinele l-au transformat in puiet.
In ultima poza majoritatea albinelor au inele galbene. E vorba cumva bk?
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE