Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 16 Oct 2024, 16:10

Balian scrie:Calculez în felul următor: mie prețul de producție pe kg de miere socotind absolut tot
este 16lei. Dacă termin și sunt la cam la terminarea investiților mărișoare urmează 3
ani de recuparare amortisment și pot scade prețul de producție la 10lei/kg. Pentru
10 lei cumpăr atâta miere de pe piață de pot să înec în ea. Fără să mișc un deget.
Ce fac acum este risipă de efort. Normal ar trebui să am de prin Covid încoace 5
familii pe care să le piscălesc să nu mă plictisesc și să procesez miere pentru
deservirea clientelei. Și cred că așa voi și face. :)
pai exact....atata timp cat ucraina e la nivel de "marfa bruta" tot sa procesezi :lol: ....
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Oct 2024, 16:41

Să revenim la albine că doar suntem apicultori. :) În perioada activă când este puiet este bine păstrarea
temperaturii de 35grade. Asta obțin albinele dacă sunt populate, sau apicultorul cu tot feluri de practici
și cu albină mai puțină.

După trecere în perioada de repaus, este bine o izolare cât mai bună să consume familia mai
puțină miere, sau înainte o izolare sumară și la data începerii pontei o înpachetare mai bună?

Dacă eventual intrăm în iarnă cu populație mai puțină, să nu mai spun hrană mai puțină, o înpachetare
tare, mai și turtă pușă în ianuarie, face ca aceea puțină albină cu puiet prematur să lupte pentru
supraviețuire în condiții nepotrivite. Apare nosema și depopularea multîntâlnită la înflorirea pomilor
fructiferi din cauza epuizării premature a albinei de iarnare. Toată perioada de primăvara se petrece cu
frâna trasă, familia prinde rapița cu populație mică și producție mult sub posibil. Un termoumidometru
cu sondă pusă în ghem, banal de simplu și ieftin:
https://www.emag.ro/termometru-si-higro ... DVJL12BBM/
ar putea indica momentul când începe familia să pregătească pentru activitate și atunci să facem o
impachetare mai serioasă. Părerea mea.
Albinele iernau mai bine când iernile erau răcoroase. Dezvoltarea puietului și varroa a apărut primăvara
mai târziu . Azi primăvarile sunt capricioase, să nu îngreunăm și noi munca albinei cu forțarea activității.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Oct 2024, 19:27

albina putina inseamna albina putina si bolnava sau doar albina putina...?
pentru ca din experienta mea chiar si cu 2 rame sanatoase iesite la 1 marie ...pana la salcam pui catul si chiar aduce si miere....
dar daca e albina putina si bolnava ...sa fie sanatoasa!! :D

toate discutiile sunt de genul "daca nu are" si "daca nu este " si daca se intampla ceva rau..."...etc
der ce ar fi daca are destul si are albina full si nu se mai intampla nimic...???

iar vorbim d e varooa ca si cum ar fi ceva important..cred va trebuii sa vorbeasca cei care au problele..adica cei care au experienta in domeniu cu problemele... :D

toata munca asta cu impachetatul si stimulatul este pentru ca vrem sa facem ce??...ce scop avem mai exact...??
pentru ca altul in afara de a nu avea pierderi nu este....si din cate stiu eu ..daca mentinem nivelul de imunitate la maxim nu avem pierderi deloc....si nici boli /paduchi si atunci am rezolvat toate probleme din lume cu o singura piatra...

primavara este si normal ca sunt riscuri de a racii puiet mai ales daca se intinde mai mult decat le tine plapuma...si se intinde cand are conditii...deasta si ziceam ca in spatiu limitat nu se poate extide consumand resursele ....pentru ca familia de albine cand prinde o fereastra de conditii optime se arunca la maxim (primavara) ...chiar si cu riscul de pierderi ...este un fel de loterie....asa ca eu leam igradit pentru ca la mine in stupina nu se joaca barbut!! :lol: ...eu nu cumpar scari /rup botci/sau ratez culesur ca vor ele inmultirea exponentiala...chiar cu riscuri de a pierde puiet crescut pe resursele lasate de mine....adica risipa...
dar cei ce au cuib pe 10 rame sau 3 mer..acolo cuibul face cum vrea ...azi pe 4 rame maine pe 8 si apoi raceste o rama dupa care iar pe 12 ...practic nu e nici un control..
controlul ne trebuie pentru a nu avea pierderi a pregatii structura...acum domnu balian nu a vb niciodata despre aceste 2 aspecte cum combate el aceste fenomene
pe de alta parte domnu Vidican fara sa vrea ..mereu a zis ca o parte roiesc alti aduc miere ..cei slabi aduc miere mai tarziu....adica cea ce e de asteptat....asta e stupul MER...foarte bun dealtfel daca se pot rezolva aceste doua specte......dar cum???

canadianul cu ME ...lasa matca sa ponteze iar la momentul cheie limiteaza spatiul si formeaza structura...stie ce are in lada..stie ce sa ia ...si stie ce ii ramane...ca la recrutare..deci face o selectie....
la capitolul puiet viabil se bazeaza pa numarul de albine carre incalzesc si hraniri din plin ...dar eu nu sunt 100% convins ...dar are rezultate deci ma abtin.... :D...smeceria la el este ca matca ponteaza intai un corp ..iar apoi cand se stabilizeaza clima se extinde ...deci pica bine... 8-)
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Oct 2024, 20:32

V-am spus că am avut primăvara un roi de un pumn de albine și matca, pe 10 rame pe două corpuri MER.
Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat.Poate una din cauze enumerate de Younyuon. Era matcă tânără i-am
dat o șansă. Nici o restrândere le-am dat vreo două rame cu puiet căpăcit. Acum nu pot face diferență
de restul. Mi-a dat 5 magazii de miere. Eu spun că pe lângă condițiile înprejurului stupinei, în producție
și dezvoltare totuși mai contează și calitatea mătcii, nu numai spațiul. De spart nu sparg cuibul. Se spune
că păduchii le place pe ramele mărginașe unde albinele nu prea termoreglează. Rama de clădit mi este
ultima pe partea dreapta dinspre umbră. Verific amănunțit orice tăiere de trântori rupându-le în bucăți.
Nici din greșeală nu am găsit păduchi acolo. Nu spun că nu ar putea ajuta restrângerea pe orizontală, dar
pe verticală nu-i văd nici un sens. În natură un roi face 7 faguri, nu mai mult, dar dacă are loc crește jos
cât poate. Eu la cuib am așa: dreapta rama de clădit de 1/1 împărțit în două, o ramă cu miere/păstură 7
rame puiet și încă o ramă cu miere/păstură. Asta în două corpuri. Sub ele un corp de rezervă pentru polen,
unde să stea albina de rezervă, loc de tampon, când extensia e f mare, câteodată 4-5 rame de puiet. Când
este jos puiet atunci sus este ocupat cu miere sau păstură. Așa am organizarea la familii. La roiuri primul an
2 corpuri dar la primăvara le dezvolt la 3.Nu spun că nu am roi, (deși am putea spune și eu) :lol: dar nu mult.
Nu prea caut după roiuri. Care a ieșit dus să fie. :lol: Mai mult la familii cu matca mai în vârstă.
Ar mai fi și la MER metoda cat în cuib când restrâng matca în primul corp jos peste care gratie, puietul în
eclozare și corp pentru strânsură. Urdinișul urcat pe al doilea corp și producție și cu 50% mai mult...Mult
de lucru și ce să fac cu mierea multă? Să mă uit la ea? Că de vândut e mai greu. :(
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Oct 2024, 21:54

Balian scrie:V-am spus că am avut primăvara un roi de un pumn de albine și matca, pe 10 rame pe două corpuri MER.
Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat.Poate una din cauze enumerate de Younyuon. Era matcă tânără i-am
dat o șansă. Nici o restrândere le-am dat vreo două rame cu puiet căpăcit. Acum nu pot face diferență
de restul.
Mi-a dat 5 magazii de miere. Eu spun că pe lângă condițiile înprejurului stupinei, în producție
și dezvoltare totuși mai contează și calitatea mătcii, nu numai spațiul. De spart nu sparg cuibul. Se spune
că păduchii le place pe ramele mărginașe unde albinele nu prea termoreglează. Rama de clădit mi este
ultima pe partea dreapta dinspre umbră. Verific amănunțit orice tăiere de trântori rupându-le în bucăți.
Nici din greșeală nu am găsit păduchi acolo. Nu spun că nu ar putea ajuta restrângerea pe orizontală, dar
pe verticală nu-i văd nici un sens. În natură un roi face 7 faguri, nu mai mult, dar dacă are loc crește jos
cât poate. Eu la cuib am așa: dreapta rama de clădit de 1/1 împărțit în două, o ramă cu miere/păstură 7
rame puiet și încă o ramă cu miere/păstură. Asta în două corpuri. Sub ele un corp de rezervă pentru polen,
unde să stea albina de rezervă, loc de tampon, când extensia e f mare, câteodată 4-5 rame de puiet. Când
este jos puiet atunci sus este ocupat cu miere sau păstură. Așa am organizarea la familii. La roiuri primul an
2 corpuri dar la primăvara le dezvolt la 3.Nu spun că nu am roi, (deși am putea spune și eu) :lol: dar nu mult.
Nu prea caut după roiuri. Care a ieșit dus să fie. :lol: Mai mult la familii cu matca mai în vârstă.
Ar mai fi și la MER metoda cat în cuib când restrâng matca în primul corp jos peste care gratie, puietul în
eclozare și corp pentru strânsură. Urdinișul urcat pe al doilea corp și producție și cu 50% mai mult...Mult
de lucru și ce să fac cu mierea multă? Să mă uit la ea? Că de vândut e mai greu.
sa inteleg ca restul a batut pasul pe loc :lol:
roiul cel mic ia deconspirat pe ceilalti ...ppractic ia dat de gol ca frecau menta...adica unu pe 2 rame poate cat unul pe 10....pai l anu tinetii pe toti pe 2 :lol:
eu cand zic ca este un mister in stupina ...si odata inteles faci minuni...dezvantaju e ca nu te mai intelegi cu lumea pe strada/forum ...dar ce conteaza macar ai miere infinit :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 19 Oct 2024, 21:56

acuma dupa intamplarea aceasta credeti ca un stup restrans doar pe 4 rame de puiet aduce 4 caturi 1/1 full...??? :lol: ...(nu raspundeti! :D )
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Oct 2024, 22:02

În cazul metodei ”cat în cuib” calculul ramelor cuibului:
1corp MER (10 rame de ½ înalt de) 0.16mx10=1.6m/0.3m (înălțimea rama Dadant) = 5.33 rame!
Urmăriți asemănarea configurației pe care folosiți? Peste care bilanțul magaziilor cât cere situația
culesului și ce indică refractometrul pentru mierea gata. Asta la MER. :!: :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Oct 2024, 22:23

volumul de 4-5 rame dadant e mai bine sa fie pe cat mai putine intervale...adica mai bine pe dadant decat pe mer..

mai bine pe verticala decat orizontala...deci mai bine dadant :lol:

eu nu contest mER ul ...pentru ca suntem hobisti...si in calitate de hobbysti ..vrem sa vedem ceva rezultate in felul nostru....
unuia ii place cum arata lazile...altuia cum stau caturile...si unora albina...sanatatea(aici e boala mea :lol: )...poate numarul abinelor sau culoarea fagurilor..rasa ..fuga dupa banii etc.....deci e subiectiv totul cand suntem hobisti...

dar daca imbinam hobismul cu productia/afacere atunci tre sa mai facem si ce trebuie....in cazul performantei :
pierderile nu sunt acceptae(deci biologia)....productia este esenta(deci structura/roit /spatiu)....curatenia ordinea si disciplina nr 1 (deci calitatea lazilopr aspect/mecanizare aici se accepta si mer.. :lol: la usurarea muncii la extractie)
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Oct 2024, 22:35

Aici scriem avantaje și dezavantaje la diferite sisteme. Am lucrat 35 de ani pe orizontale
cu ramă specială de 0.32 înalt. Prin asociație unde m-am înscris ne-am cunoscut cu Cristi
Vidican. El mi-a recomandat MER-ul și mi-a sfătuit să urmăresc ”Fan club MER” pe acest
forum. Am citit de două ori tot. Adică relatările fanilor MER. Întrun an am trecut de pe
orizontale pe MER. Era, și este cer și pământ, lucrul pe cele două sisteme. Plăcerea, sau
acceptul unui sistem este un lucru subiectiv. Practic este bun orice sistem numai să ne placă. :)
Balian

Mesajde Balian » 20 Oct 2024, 07:25

yuonyuon scrie:volumul de 4-5 rame dadant e mai bine sa fie pe cat mai putine intervale...adica mai bine pe dadant decat pe mer..
mai bine pe verticala decat orizontala...deci mai bine dadant :lol:
eu nu contest mER ul ...pentru ca suntem hobisti...si in calitate de hobbysti ..vrem sa vedem ceva rezultate in felul nostru....
unuia ii place cum arata lazile...altuia cum stau caturile...si unora albina...sanatatea(aici e boala mea :lol: )...poate numarul abinelor sau culoarea fagurilor..rasa ..fuga dupa banii etc.....deci e subiectiv totul cand suntem hobisti...
dar daca imbinam hobismul cu productia/afacere atunci tre sa mai facem si ce trebuie....in cazul performantei :
pierderile nu sunt acceptae(deci biologia)....productia este esenta(deci structura/roit /spatiu)....curatenia ordinea si disciplina nr 1 (deci calitatea lazilopr aspect/mecanizare aici se accepta si mer.. :lol: la usurarea muncii la extractie)

Nu suntem chiar pur hobbyști. Dacă am fi am avea 5 familii. Că avem mai multe și surplusul de marfă vindem
înseamnă că avem o exploatație comercial/productivă. Oricăt de mică ar fi.

Nu am nimic înpotriva Dadant (înălțime ramă 0.3m). Motivația principală că sunt pe MER (înălțime 0.16m) este
greutatea corpurilor și orizontul de flexibilitate. Comparând cu, mondial cel mai răspândit sistem Langstroth
(înălțime 0.23), Dadantul nu prea este răspândit. MER-ul nici atât care are rame înjumătățită Dadant (referire
la motivația susamintită!). Urmărind literatura apicolă din Ungaria, tendința este asemănătoare. La ei în trercut
era larg răspândit sistemul Boczonadi (înălțime 0.36m) și azi majoritate trecut pe rame de jumătate (înălțime 0.18m)
care apropie de mărimea Langstroth. Deci greutatea, flexibilitatea și bineînțeles dorința creării posibilității mecanizării
face ca înălțimea ramei să fie cât mai mică. Și strict rame egale la toate. Nu prea întâlnim sisteme mixte. E un paradox
în gestionare. De flexibilitate să nici nu vorbim.

Propoziția citată susține opțiunea mea ca restrângerea orizontală poate fi benefică, dar pe verticală nu prea are suport. :)
Balian

Mesajde Balian » 21 Oct 2024, 20:06

crisandp2 scrie:.....3. Nu cred ca aberez cand afirm ca e dragut MER-ul de 16.2cm/14.5 cm(varianta mai mica) in perioada de dezvoltare privara si vara dar pe final de sezon rama mai mare(1/1 sau 3/4) ofera un comfort sporit matcii, altcumva se "aseaza" cuibul. Desigur, dl Balian poate veni , si il invit, cu poze care sa ma contrazica... or fi matcile mele corcite care cum slabe de tot.....

WhatsApp-kép, 2024-10-21, 19.32.11_952631bb.jpg
C3 deasupra

Poza este făcută azi de pe corpul superior cu miere plin cca. 70%. Asta înseamnă cca. 12-13kg de miere.
A doua poză este cu C3 luat. Ce se vede, rame din C2 și jos albina din C1.
În C3 nu e albină multă că e miere căpăcită. C2 cu păstură și miere max. 10-20% la mergine, albine și C1
cu păstură, miere nimic și albină. Se va restrânge pe aproximativ 6 rame (spun eu) urcând albină din C1 în
C2 și puțin în C3. Lateral dreapta e locul la rama de clădit, momentan scoasă ca să pot mișca ramele. Altfel
vor ierna pe 10 rame și 3 corpuri. Loc au. Astea sun potrivite. Care sunt mai populate nu-mi place, că vor
avea o dezvoltare prea brutală care îmi va crea numai probleme și muncă primăvara. :)
Fişiere ataşate
WhatsApp-kép, 2024-10-21, 19.35.48_2aadd9c0.jpg
Corpul C2 și se vede jos C1
Balian

Mesajde Balian » 22 Oct 2024, 16:49

Roi 1.png
Roi 2024

Așa arată azi roiurile. Sunt pe 10 rame și pe 2 corpuri MER.
În aprilie vor primi un corp jos, gratie și magazie când apare cules însemnat. :)
Fişiere ataşate
Kép1.png
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Oct 2024, 09:50

eu nu am o singura rama alba in cuib... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Oct 2024, 11:38

yuonyuon scrie:eu nu am o singura rama alba in cuib... :D

Cine folosește ramă egală are ce dorește în cuib.
Nu pun mare accent pe acest lucru, dar aveți dreptate, pe amândouă
poze albinele se depărtează de rame albe. Era mai bine dacă puneam
ultime lateral. Așa rămân să învețe, viața nu este întotdeuna cum vrem noi. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 23 Oct 2024, 11:42

Va multumesc dle Kiss pentru poze !
Felicitari, sunteti un apicultor adevarat !
crisandp2

Mesajde Balian » 23 Oct 2024, 14:33

crisandp2 scrie:Va multumesc dle Kiss pentru poze !
Felicitari, sunteti un apicultor adevarat !

Mulțumesc! Nu adevărat, sunt un simplu apicultor care ar dori să facă stupărit învățând de la alții, dar motivația pentru
apicultură comercială se cam evaporă. Uitați cum stau lucrurile:
Culesul de fs a ținut din 20 iunie până în 18 iulie aproape o lună. Sporul total a fost 65kg cum se vede de pe evoluția cântarelor.
Evoluluția cântar fs 2024.jpg
Evoluția cântare pe fs 2024

Această producție nu ar fi putut realiza dacă în jurul stupinei nu ar fi fost parcele cu diferite soiuri de fs și infloriri continue
rezultate din semănări din diferite date. Este ff important modul alegerii locației stupinei pentru un cules. Instalat lângă o
parcelă imensă nu poate avea inflorire așa lungă, mai ales în arșița ce a fost în aceea perioadă. Așa mare producție nu am
avut niciodată la fs, dar degeaba că vânzarea cu nimic nu este mai mare decât în anii trecuți. Cam constant. Noi ne mândrim
cu producții și producem pentru depozitul nostru, nu pentru o vânzare flexibilă. Costul meu de producție pentru miere este
16lei/kg. Nu am putere de vânzare să dau toată producția numai dacă dau și la procesator la 8lei/kg. Dar nici procesatorul nu
prea cumpără. Așa ca să nu produc în pierdere vând din familii o parte care îmi produce supraproducție. Puterea mea de
vânzare este pentru 25 de familii. La așa producții poate nici la 25. :|
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE