V-am spus că am avut primăvara un roi de un pumn de albine și matca, pe 10 rame pe două corpuri MER.
Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat.Poate una din cauze enumerate de Younyuon. Era matcă tânără i-am
dat o șansă. Nici o restrândere le-am dat vreo două rame cu puiet căpăcit. Acum nu pot face diferență
de restul. Mi-a dat 5 magazii de miere. Eu spun că pe lângă condițiile înprejurului stupinei, în producție
și dezvoltare totuși mai contează și calitatea mătcii, nu numai spațiul. De spart nu sparg cuibul. Se spune
că păduchii le place pe ramele mărginașe unde albinele nu prea termoreglează. Rama de clădit mi este
ultima pe partea dreapta dinspre umbră. Verific amănunțit orice tăiere de trântori rupându-le în bucăți.
Nici din greșeală nu am găsit păduchi acolo. Nu spun că nu ar putea ajuta restrângerea pe orizontală, dar
pe verticală nu-i văd nici un sens. În natură un roi face 7 faguri, nu mai mult, dar dacă are loc crește jos
cât poate. Eu la cuib am așa: dreapta rama de clădit de 1/1 împărțit în două, o ramă cu miere/păstură 7
rame puiet și încă o ramă cu miere/păstură. Asta în două corpuri. Sub ele un corp de rezervă pentru polen,
unde să stea albina de rezervă, loc de tampon, când extensia e f mare, câteodată 4-5 rame de puiet. Când
este jos puiet atunci sus este ocupat cu miere sau păstură. Așa am organizarea la familii. La roiuri primul an
2 corpuri dar la primăvara le dezvolt la 3.Nu spun că nu am roi, (deși am putea spune și eu)

dar nu mult.
Nu prea caut după roiuri. Care a ieșit dus să fie.

Mai mult la familii cu matca mai în vârstă.
Ar mai fi și la MER metoda cat în cuib când restrâng matca în primul corp jos peste care gratie, puietul în
eclozare și corp pentru strânsură. Urdinișul urcat pe al doilea corp și producție și cu 50% mai mult...Mult
de lucru și ce să fac cu mierea multă? Să mă uit la ea? Că de vândut e mai greu.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.