Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde Giurgila-Catalin » 11 Feb 2012, 12:37

Salutare!!!
Dragi colegi
Va anunt ca in Moldova sunt ceve pierderi la familiile de albine.
Principalele cauze sunt:
-toamna secetoasa (albina a intrat in iarna avand corpul slab
-caldura din luna decembrie a stimulat matcile tinere sa-si inceapa ponta
-gerul acesta napraznic de lunga durata a dus la un consum de hrana ridicat si multe familii au pierit prin infometare.
-ghemul de iernare nu s-a deplasat datorita puietului
Au cazut in general familiile slabe si cele fara hrana insuficienta

Statistica din diferite stupine

1-Din 82-83 familii au cazut-7
2-Din 14 familii au cazut-4
3-Din 46 familii au cazut-7
Giurgila-Catalin

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde balasbebe » 11 Feb 2012, 12:58

La mine s-au dus 4 bucati. Din pacate s-au dus cu mancarea la nas. Aveau puiet, nu mult dar asta le-a tinut pe loc. Si asa cum am zis in Salaj inca nu a inceput iarna.
Deocamdata s-au dus doar pe ramele miniplus. Unele nu au trecut pe alte rame deoarece erau in pat cald. Oricum este doar a doua iarna pe acest model si mai am de invatat.
balasbebe

Mesajde kissi » 11 Feb 2012, 13:22

In Maramures la mine, au fost si -24 grade,zapada este de vreo 40 cm, ieri am verificat, traiau toti(40), dar mai este iarna lunga, doamne ajuta.
kissi

Mesajde horia_ch » 11 Feb 2012, 13:52

Când spuneam că albinele pot muri de foame când ajung la leaţul de sus, chiar dacă au turta pe cap ori mierea de-a lungul ramei nu prea m-au crezut mulţi...
Anul ăsta au gustat mai mulţi din ce înseamnă iarnă. Păcat de albine... :( Şi încă iarna nu e gata...
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Dila Daniel » 11 Feb 2012, 15:18

fara sa supar pe nimeni...iarna au murit,mor,si vor murii familii de albine din pacate.
DAR...indiferent cat de geroasa sau de lunga este iarna...in foarte rare cazuri este de vina albina.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 15:44

Giurgila-Catalin scrie:Salutare!!!
Dragi colegi
Va anunt ca in Moldova sunt ceve pierderi la familiile de albine.
Principalele cauze sunt:
-toamna secetoasa (albina a intrat in iarna avand corpul slab
-caldura din luna decembrie a stimulat matcile tinere sa-si inceapa ponta
-gerul acesta napraznic de lunga durata a dus la un consum de hrana ridicat si multe familii au pierit prin infometare.
-ghemul de iernare nu s-a deplasat datorita puietului
Au cazut in general familiile slabe si cele fara hrana insuficienta

Statistica din diferite stupine

1-Din 82-83 familii au cazut-7
2-Din 14 familii au cazut-4
3-Din 46 familii au cazut-7

iau in calcul doar ultimile 3 puncte..si spun ca la toate cele ..,adaugarea turtelor in timpul lunii decembrie si ianuarie acolo unde nu era nevoie ..(si n-ar fi trebuit sa existe asemenea situatii) plus temperaturile ridicate la acea vreme ,au dus la declansarea pontei prea devreme ..acum venirea acestor temperaturi foarte scazute ..duce la marirea consumului de hrana ,uzura maxima ,condens si mortalitati mari..
sa nu uitam ca procentul de mortalitate abia dupa revenirea temperaturilor la normal ,va creste..
am spus toate astea la acea vreme ..!! si fara sa-mi doresc sa sperii pe cineva ,am sa spun ca prevad o mortalitate mai mare decat in '85..din fericire pentru mine ,inca le am pe toate la apel ,chiar daca in decembrie am pierdut o matca ,dar am unificat imediat albina ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde mechenici » 11 Feb 2012, 15:59

Salut.Ce a prezentat colegul giurgila -catalin este numai vina apicultorului,lipsa hrana -nui de vina albina;ca din 87 de fam. au murit 7 nu este pierdere insemnata--parerea meadaca ai 4,5 stupi shi itzi mor 3,4 este paguba shi desnadejde dar la 20 ,50 ....100 ca mor 3,4 nu este paguba este neglijentza,unii sunt plini de sine (LASA CA AM MAI FACUT EU ASHA),iar cind ii mor stupii cam ingalbenesc ca sunt stupari ff vechi ,asta mie ciuda shi totodata ma sperie ca sunt stupari vechi shi le mor 10 -15 stupi ,oaresausaturat de apicultura sau care este cauza?Spunea colegul giurgila....toamna secetoasa ...pai apicultorul unde a fost---la rind la APIA sa ia banii?----
mechenici

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 16:04

mechenici scrie:Salut.Ce a prezentat colegul giurgila -catalin este numai vina apicultorului,lipsa hrana -nui de vina albina;ca din 87 de fam. au murit 7 nu este pierdere insemnata--parerea meadaca ai 4,5 stupi shi itzi mor 3,4 este paguba shi desnadejde dar la 20 ,50 ....100 ca mor 3,4 nu este paguba este neglijentza,unii sunt plini de sine (LASA CA AM MAI FACUT EU ASHA),iar cind ii mor stupii cam ingalbenesc ca sunt stupari ff vechi ,asta mie ciuda shi totodata ma sperie ca sunt stupari vechi shi le mor 10 -15 stupi ,oaresausaturat de apicultura sau care este cauza? ;)

necunoastere ,lene sau neglijenta din vara- toamna ..pregatirea pentru iernat deficitara ..si hai dinamo !! ;)
Albinel

Mesajde Giurgila-Catalin » 11 Feb 2012, 16:17

Dragi colegi!!
Fac apicultura de la 14 ani dar ca sa manance o familie 16-17 kg mire e ceva greu de explicat.
Spun acest lucru din notari sigure.
Au murit cele mai bune familii de la care eu am luat hrana si am dat-o si la altii in toamna. Familiile respective au cladit doua caturi de jumatate si mi-au oferit si miere.
Eu cred ca albina rezista la - 60 grade celsius. Dar din pacate perioada de frig a fost mare de tot la noi,aici in Moldova, 2-3 saptamani.
Apoi fratilor sa stiti ca s-a vazut diferenta intre lazile cu fund anti varoua si cele clasice.
Din pacate daca pot sa spun asa la mine jumatate din matci sunt tinere. Luucru acesta a dus la inceperea pontei de vreme.
Ce ma framanta si trebuie sa ne framante pe toti este urmatorul fapt : cine a mancat atata miere?
Lada face diferenta?
Giurgila-Catalin

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 16:27

Giurgila-Catalin scrie:Dragi colegi!!
Fac apicultura de la 14 ani dar ca sa manance o familie 16-17 kg mire e ceva greu de explicat.
Spun acest lucru din notari sigure.
Au murit cele mai bune familii de la care eu am luat hrana si am dat-o si la altii in toamna. Familiile respective au cladit doua caturi de jumatate si mi-au oferit si miere.
Eu cred ca albina rezista la - 60 grade celsius. Dar din pacate perioada de frig a fost mare de tot la noi,aici in Moldova, 2-3 saptamani.
Apoi fratilor sa stiti ca s-a vazut diferenta intre lazile cu fund anti varoua si cele clasice.
Din pacate daca pot sa spun asa la mine jumatate din matci sunt tinere. Luucru acesta a dus la inceperea pontei de vreme.
Ce ma framanta si trebuie sa ne framante pe toti este urmatorul fapt : cine a mancat atata miere?
Lada face diferenta?

normal ca si lada face diferenta ..la antivarroua ai un consum mai mare..
as mai spune ca-s convins ca ai adugat si turte in decembrie sau la incepul lui ianuarie...si de aici consumul mare ,plus impachetajul defectuos ..(curenti ,deranj ,sau alte conditii improprii)
Albinel

Mesajde nicoleta.berbece » 11 Feb 2012, 16:31

bine,bine...
si care au murit?cele care au iernat pe fund clasic?
nicoleta.berbece

Mesajde Giurgila-Catalin » 11 Feb 2012, 17:06

Fratilor !!
Cred ca aici pe forum si in general in grupurile de apicultori ar fi momentul sa fim mai sinceri in ceea ce priveste tehnica si practica in apicultura.
Cine este sincer si a testat pe spinarea sa in domeniul apicol anumite lucruri sa vina sa posteze
Cine este secretos si crede ca odata cu moartea lui s-a sfarsit si apicultura se inseala.
Au murit regi, conducatori si lumea a mers mai departe.
Om este cel care lasa ceva in urma,si care se lupta pentru progresul unui domeniu de activitate apicol,sanitar...
Sunt multe persoane pe acest forum care daca sunt intrebati se fac ca nu te cunosc.
Fiti sincer pentru ca numai asa se poate construi ceva frumos. Invatatii pe cei din jur ceea ce pe voi var placea sa va invete altii.
Daca voi ati gresit nu-i lasati si pe altii sa greseasca. Face-ti asta de dragul apiculturii si veti fi mult mai bogati.

Multumesc!!!
Giurgila-Catalin

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 17:46

Cataline , frumos ce ai spus mai sus ...
Totusi ... care au murit ??? Cele din stupii cu fund A.V. sau cele din stupii cu fund clasic ?
Tinand cont ca era curioasa o doamna ... puteai sa raspunzi concret ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde roi_ag » 11 Feb 2012, 17:51

nicoleta.berbece scrie:bine,bine...
si care au murit?cele care au iernat pe fund clasic?

Normal ca cele cu fund antivarooua!!!
roi_ag

Mesajde popik50 » 11 Feb 2012, 17:58

Si eu cred la fel. Cei care au fundul clasic raman cei mai buni stupi dupa umila mea experienta ;)
popik50

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2012, 18:10

popik50 scrie:Si eu cred la fel. Cei care au fundul clasic raman cei mai buni stupi dupa umila mea experienta ;)

Concluzia o tragem dupa un an intreg, nu doar dupa o iarna grea.
Concluzia mea e ca cel mai bine e cu plasa pe fund. Cata? Eu am pe 1/3 din suprafata. Mie nu mi-a murit nici un stup de frig, dar sufocat de caldura da. Atunci am gaurit toate fundurile la stupi.
Parerea mea e ca familia de albine nu incalzeste acum lada, ci ghemul si nu cred ca e prea mare diferenta intre cei cu fund plin si cei cu sita pe fund.
Oricum, dupa iarna asta se vor trage niste concluzii cu privire la iernare si mai ales la rezervele de hrana. Cine o pateste iarna asta, la toamna nu se mai joaca.
Azi am dat si eu o fuga pana la stupi, sa-i mai eliberez de zapada de la urdinis. Am descis capacele la 3, care-i stiam mai cu probleme. La cei cu probleme (2 MER), ghemul a ajuns sus, pozitionat pe mijloc, dar mai are miere suficienta si in fata si in spate. Ramane de vazut daca va migra spre fata. turta nu le-am pus la nici unul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE