Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mierea de salcam

Mesajde gabi bee » 20 Feb 2012, 10:40

Am o nelamurire in privinta culesului de salcam , cules precedat de cel de la rapita ! cand rapita este pe terminare si se extrage , plecam la salcam . in ramele goale de cat , extrase la rapita , mai ramane totusi o f mica parte de miere de rapita iar mierea de salcam bagata peste aceste resturi de rapita face ca dupa extractie mierea de salcam sa cristalizeze ! problema asta am auzit-o la un apicultor care are cutii pe 10 rame cu caturi de1/2 ! cum ar trebui procedat sau cum procedati pt a evita amestecul si cristalizarea mierii de salcam ? :roll: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: Mierea de salcam

Mesajde pab » 20 Feb 2012, 11:30

Pleci de la rapita neextras, catre salcam. Extragi rapita in padure la salcam, pana sa-si dea drumul salcamul cu cantar mare. Adica te muti cand salcamul a inceput putin sa se deschida, termini de extras in 2 zile, adica fix pana incepi sa ai plus consistent la cantar.
Asa se evita cat mai mult contaminarea mierii de salcam cu resturi de la rapita, dar nu total.
oricum, cea mai curata miere de salcam pt cei care fac rapita inainte, este salcamul II.
Sau, sa ai caturi de schimb.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde ves.lucian.zabrani » 20 Feb 2012, 18:59

vii de la rapita , lasi caturile cu miere de rapita acasa , familia le stoarce , si tu pleci cu alte caturi goale la salcam !!! :lol: :roll: :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde jenica67 » 20 Feb 2012, 20:08

gabi bee nu iti fa probleme, ca ca anul asta, nu o sa te confrunti cu mierea de rapita inainte de salcam, ca nu cred ca o sa fie. Eu am fost anul trecut la rapita si cand am ajuns acasa (13 mai), mierea de rapita era toata nectar si nu am putut sa o recoltez. In 16 mai, a inflorit salcamul la noi. Vremea a fost cum a fost, asa ca prima miere capacita am avut in 1 iunie. Deci am stors partial mierea de salcam amestecata cu rapita dar nu mi s-a zaharificat. Ce a ramas pana sa o capaceasca, a inflorit la noi teiul pucios. Asa ca a doua stoarcere, am putut sa o fac abia pe la 22 iunie si am avut iarasi mierea amestecata, si eu am magaziile cu rame 1/2R. Numai daca ai cules intens de salcam, cred ca poti avea rame capacita cu miere, si cum zicea colegul aia la salcam 2, sau storci rapita sub forma de nectar.
jenica67

Mesajde gabi bee » 20 Feb 2012, 22:26

da , inteleg cam cum sta treaba ! daca nu ai caturi de schimb , salcamul 1 nu prea ai cum sa-l scoti "curat". nu ar fi asa important daca nu ar determina cristalizarea mierii de salcam !
jenica , la ce te referi cand spui ca extragi rapita sub forma de nectar ?
numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Mishu05 » 20 Feb 2012, 23:30

Salutare,
Anul trecut am stat la rapita 3 saptamani ( ca tot stuparul) . Am avut vant si ploaie, am reusit sa cresc cam 2 rame de 1/1 pentru fiecare stup insa de la 85 familii nu cred ca am avut mai mult de 10 rame de 1/2 cu miere si alea abia stropite, nimic capacit. In afara de asta am avut ghinion ..rapita pusa devreme. S-a terminat cam pe 13-15 mai si salcamul a inceput sa infloreasca la mine in zona destul de timid in jur de 19-20 mai. Deci minim 5 zile in care familiile au cam somat. Cand le-am dus de la rapita la salcam, erau usurele nu aveau deloc miere in caturi.
Am facut un pic de treaba la salcam 1 si foarte bine la salcam 3. Am extras mierea la gramada, dupa 1 iunie, capacita peste 80%. Totusi am observat ca incepand cu octombrie-noiembrie procesul de cristalizare a inceput destul de bine si actualmente mierea mea "de salcam" zici ca e de rapita.
Sunt multi care probabil nu ma vor crede dar asta este situatia, cand am ajuns la salcam caturile erau goale..si totusi s-a amestecat. Singura explicatie este ca au urcat din cuiburi ceva rapita ...Ca idee este foarte greu sa faci salcam de campie curat atata timp cat ai campuri de rapita cam peste tot ( anul asta face exceptie, bineinteles).
Singura solutie probabil ca este schimbarea caturilor fix cand incepe mai tare salcamul ( cam ziua 2-3) sau sa faci salcamul la deal si sa extragi intre salcam 1 si 2/3. Oricum ar fi, miere sa fie eu de exemplu am avut foarte multe cereri de rapita pe care nu le-am putut onora pentru ca nu am avut..si mi-a parut tare rau ca nu ma asteptam sa vrea atatia miere de rapita.
Mare atentie cu mierea de rapita extrasa inainte de a fi copta bine ( sub 20% umiditate) : incepe sa fermenteze serios de tot, un prieten de-al meu a patit-o acum cativa ani.
Mishu05

Mesajde costinelblagniceanu » 21 Feb 2012, 05:01

Eu fac stationar iar la mine in zona nu prea este rapita(sau este la distanta un pic mai mare),am extras mirea de salcim cu 4-5 zile inainte de terminarea salcimului.La cca. doua saptamini m-am pomenit cu stupi plini de miere,am extras-o si pe aceea.Mentionez ca si prima miere a cristalizat,dar mai ales cea de-a doua si mai mult.Dati-mi dv.o explicatie! :o
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde peterneamt » 21 Feb 2012, 09:54

pab scrie:Pleci de la rapita neextras, catre salcam. Extragi rapita in padure la salcam, pana sa-si dea drumul salcamul cu cantar mare. Adica te muti cand salcamul a inceput putin sa se deschida, termini de extras in 2 zile, adica fix pana incepi sa ai plus consistent la cantar.
Asa se evita cat mai mult contaminarea mierii de salcam cu resturi de la rapita, dar nu total.
oricum, cea mai curata miere de salcam pt cei care fac rapita inainte, este salcamul II.
Sau, sa ai caturi de schimb.

Raspunsul e corect in conditiile in care nu s-au blocat cuiburile la rapita (stupii plini ), caz in care musai faci extractie la rapita pentru usurare si inca una dupa patru zile la salcim (timp necesar pentru a ridica nectarul din cuib in cat ).
peterneamt

Mesajde cristi_vidican » 21 Feb 2012, 10:59

Eu am avut o rapita foarte buna anul trecut. Am extras cam 10 kg cand ramele erau capacite cam jumatate si cand am considerat ca nu mai are ce baga. dupa extractie, le-am mai lasat o saptmana pe loc pt ca au venit niste ploi si nu le-am putut muta la salcam. Deja salcamul inflorise. Cand le-am adus la salcam, am observat ca in caturi iar aveau miere, asa ca am extras tot din etaje - era tot miere de rapita urcata din cuiburi si poate ce-au mai strans 2-3 zile printre ploi. Cand am extras a doua oara, deja salcamul dadea binisor.
Am extras dupa aceea o miere de salcam aproape pura, care si acum e lichida. Mentionez ca nu am umblat deloc in cuiburi ca sa extrag. Trebuie prins momentul. Ideal e sa extragi tot daca vezi ca da salcamul nectar. Atunci riscul e mult mai mic.
Daca mierea de rapita nu e coapta, mai bine o extragi (si o pui in vase deschise) si le-o dai iara dupa salcam (asta daca nu o tii o luna tot pe salcam 2,3 etc).
La rapita, vecinul de pastoral radea tot si din cuib. I-am zis ca nu face bine, dar se pregatea de salcam. Daca salcamul da, ai dat lovitura, dar daca nu, sa te tii bine cu siropul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vasilefi » 28 Feb 2018, 11:34

cum faceti sa tineti mierea de salcam necristalizata mai mult timp?
o tin de regula intr-o magazie si acum e putin cristalizata. comenteaza unii client. cred ca anul acesta o parte o sa o tin in casa.
incerc sa educ oamenii dar daca pot sa o tin lichida mai mult timp as incerca diverse variante.
se poate si cu borcanul pe calorifer dar alte metode mai exacte?
am vazut un aparat cu spirala decristalizat miere, e bun de ceva?
vasilefi

Mesajde Sam » 28 Feb 2018, 12:03

vasilefi scrie:cum faceti sa tineti mierea de salcam necristalizata mai mult timp?
o tin de regula intr-o magazie si acum e putin cristalizata. comenteaza unii client. cred ca anul acesta o parte o sa o tin in casa.
incerc sa educ oamenii dar daca pot sa o tin lichida mai mult timp as incerca diverse variante.
se poate si cu borcanul pe calorifer dar alte metode mai exacte?
am vazut un aparat cu spirala decristalizat miere, e bun de ceva?

Intr-adevar conteaza sa o tii la temperatura camerei fata de temperaturi scazute unde se cristalizeaza mai repede.
Dar cel mai mult conteaza daca este salcam pur sau nu.

Am salcam 1 de anul trecut care este incolor si nu a cristalizat deloc la aceasta data(tinut in casa in camera neincalzita - temperatura aproximativ 12-15 grade). Acest salcam a fost extras din caturi 1/2, din care a fost extrasa rapita in momentul in care a inceput sa dea salcamul - cum au explicat colegii mai sus.

Am si salcam 2-3 din cules la deal in perioada 20 Mai - 5 Iunie in cea mai lunga si mai productiva perioada la salcam prinsa de mine in cei 5 ani de apicultura - de regula la salcam 2 nu faceam mai nimic. Acest salcam s-a ingrosat, este aproape complet cristalizat in aceleasi conditii de depozitare si este inchis la culoare, aproape ca poliflora. Extras tot din caturi 1/2, nu din rame negre din cuib. Se vedea culoare inchisa de la extractie. Sigur a fost si un cules de mana sau faneata. Gustul este de salcam si imi cam pare rau de el sa-l dau la pret de poli...

Despre decristalizator am auzit pareri impartite, sper sa raspunda aici mai multi colegi care folosesc.

Alta metoda care ajuta esa pastrezi mierea lichida este sa o pui la borcane dupa ce ai extras (si ai lasat-o sa se "limpezeasca") dar de obicei in plina vara nu prea ne arde de "borcaneala", mai degraba de "botcareala":)

Poti sa si incalzesti mierea dar corect pentru calitatea mierii este sa pastrezi temperatura maxima de expunere si sa informezi clientul de urmari. Eu fac asta si astfel majoritatea clientilor inteleg si nu o mai vor lichefiata.
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE