Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 13:56

Anul acesta ma confrunt cu o problema deloc delicata

Mierea recoltata in aceasta primavara dupa rapita a inceput sa fermenteze

este pastrata in galetuse speciale http://www.directorproduse.ro/ambalaje/ ... ere-13596/ cele cu capac galben inchise cat de cat ermetic

La recoltare mierea era normal de "fluida" si dupa 3 zile incepuse sa cristalizeze, la o saptamana fiind deja "beton".

Doar anul acesta ma confrunt cu aceasta problema (mierea pastrata in aceleasi conditii dar recoltata in alti ani a fost oki si dupa 2 ani) si doar la mierea de rapita (extrasa la sf de mai)

As vrea sa stiu cum pot preveni aceasta situatie pe viitor ....

Multumesc


PS: ma intereseaza si solutii de valorificare a mierii compromise?
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

fermentare miere

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: fermentare miere

Mesajde mihaigs » 15 Dec 2014, 19:21

Va salut. Aceeasi problema am patit-o si eu .Mierea de rapita care mi-a ramas, 2 bidoane de 40 litri cu capacul strans bine s-a mentinut ok pana pe la inceputul lunii august cand am inceput sa iau din ia (obligatii la borcan).Cam la o saptamana dupa aceea a inceput sa farmenteze. Desi nici mie nu mi s-a mai intamplat acest fenomen am presupus ca mierea nu a fost coapta bine(cam 50 % capacita ),dar cumva se impunea extractia.Anul acesta dupa iarna care nu a fost tocmai grea , a fost si o primavara buna cu o dezvoltare puternica a familiilor de albine si cu rapita din abundenta.
Singura solutie de a valorifica mierea a fost sa o transform in "TUICA"(RACHIU) cu un randament super ok. 1 kg.miere = 1 litru tarie cam 40-45 grade.
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
Avatar utilizator
mihaigs
 
Mesaje: 42
Membru din: 30 Ian 2012, 16:41
Localitate: bucuresti \arges

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2014, 19:27

In mod normal, mierea recoltata la maturitate, filtrata, ferita de variatii mari de umiditate, pastrata la o temperatura potrivita (15 grade), in conditii de igiena, in recipienti curati si opaci (inox, metal sau ceramica smaltuita, sticla) ar trebui sa tina ani buni.

Ce nu ati facut voi din astea?
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6132
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: fermentare miere

Mesajde mihaigs » 15 Dec 2014, 19:46

Dupa cum am scris mai sus anul acesta rapita nu a fost foarte maturata din motive de graba (lacomie :oops: ) pentru a doua extractie. In privinta recipientilor acestia sant din plastic, albastru inchis intotdeauna curati si tinuti intr-o incapere cu temperatura intre 15 si 20 grade si cu umiditate foarte scazuta. Am avut miere de floare si de tei de acum un an in aceleasi conditii tinuta si s-a mentinut foarte bine.
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
Avatar utilizator
mihaigs
 
Mesaje: 42
Membru din: 30 Ian 2012, 16:41
Localitate: bucuresti \arges

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2014, 19:51

Plasticul merge la manipularea mierii, transport, etc.

Dar daca vreti miere de calitate, evitati stocarea acesteia in plastic.

Nu e bun, punct.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6132
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2014, 19:53

Alta problema e abonarea la butoi. Deranjarea frecventa a recipientului.
Cu cat umblam mai des in recipient, in anumite imprejurari, se pierde savoarea mierii. Fara savoare, o miere e zero, dpdv al aluia care o serveste...
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6132
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: fermentare miere

Mesajde un OM » 15 Dec 2014, 20:34

Dar galetile de plastic alimentar? Pentru mine problema cu rapita nu exista, ca produs m-a ocolit, nu m-au ocolit insa ploile.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1898
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: fermentare miere

Mesajde Closcutz » 15 Dec 2014, 20:52

Ce sa zic, am avut si eu probleme cu mierea de rapita de anul asta...am facut extractia si am pus-o in borcane sa nu cristalizeze. Unele dintre borcane nu-mi place cum arata si nu vor ajunge la clienti. Dupa un an varza era tot ce mai lipsea, dar asta e.
Closcutz
 
Mesaje: 1135
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 15 Dec 2014, 20:55

Doar la nivel teoretic am gasit una din solutii: incinta etansa, recipient mare, un utilaj melc de invartit mierea si deumidificator.
Alta ar fi roii.
Alta ar fi mierea capacita... dar la mine se suprapune cu salcamul, - iese din discutie.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2014, 21:19

un OM scrie:Dar galetile de plastic alimentar? Pentru mine problema cu rapita nu exista, ca produs m-a ocolit, nu m-au ocolit insa ploile.


Treaba cu plasticul e simpla. Luati si comparati: bere la pet, si bere la sticla, cola la pet si cola la sticla, lapte la pet si lapte la sticla, vin la pet si vin la sticla.

Miere la pet si miere la sticla...
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6132
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: fermentare miere

Mesajde mihaigs » 15 Dec 2014, 21:44

TDI scrie:Doar la nivel teoretic am gasit una din solutii: incinta etansa, recipient mare, un utilaj melc de invartit mierea si deumidificator.
Alta ar fi roii.
Alta ar fi mierea capacita... dar la mine se suprapune cu salcamul, - iese din discutie.

Daca mierea a inceput sa fermenteze mai poate fi data la roi :?:
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
Avatar utilizator
mihaigs
 
Mesaje: 42
Membru din: 30 Ian 2012, 16:41
Localitate: bucuresti \arges

Re: fermentare miere

Mesajde iunicu » 15 Dec 2014, 21:58

Nu mai incep cu povestea despre umiditate. Daca avem un vas cu capac neetans atunci putina umezeala va patrunde si o trage mierea imediat. Daca ne gandim la borcanele cu gem rasuflate, acestea se inaspresc, ba chiar fac mucegai din aceiasi cauza. De cele mai multe ori este suficient sa inlaturam cateva lingurite de gem din stratul superior si dedesubt sa gasim produs perfect conservat.
Cristi, ia verifica daca nu cumva este fermentata mierea numai la suprafata.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
Avatar utilizator
iunicu
 
Mesaje: 1163
Membru din: 02 Oct 2011, 12:59
Localitate: Silistea Snagovului(IF) 38 ani

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 15 Dec 2014, 22:18

mihaigs scrie:
TDI scrie:Doar la nivel teoretic am gasit una din solutii: incinta etansa, recipient mare, un utilaj melc de invartit mierea si deumidificator.
Alta ar fi roii.
Alta ar fi mierea capacita... dar la mine se suprapune cu salcamul, - iese din discutie.

Daca mierea a inceput sa fermenteze mai poate fi data la roi :?:

Nu.
Dupa extractie folosesti refractometrul, daca rapița are mai mult de 18% umiditate... teoria si practica asa spun, pentru păstrarea mierii pe durate de timp mai lungi 2-3 ani sau mai mult, trebuie sa aibă maxim 17% umiditate. Orice altceva isi modifica proprietățile organoleptice(fermenteaza) intr-o perioada mai mare sau mai mica.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde alexx » 15 Dec 2014, 22:53

Cristian IONITA scrie:Anul acesta ma confrunt cu o problema deloc delicata

Mierea recoltata in aceasta primavara dupa rapita a inceput sa fermenteze

este pastrata in galetuse speciale http://www.directorproduse.ro/ambalaje/ ... ere-13596/ cele cu capac galben inchise cat de cat ermetic

La recoltare mierea era normal de "fluida" si dupa 3 zile incepuse sa cristalizeze, la o saptamana fiind deja "beton".
Una la mana mierea maturata nu frmenteaza a doua la mana daca fermenteaza singura solutie este etilicul iar trei extrage miere trei sferturicapacita
Doar anul acesta ma confrunt cu aceasta problema (mierea pastrata in aceleasi conditii dar recoltata in alti ani a fost oki si dupa 2 ani) si doar la mierea de rapita (extrasa la sf de mai)

As vrea sa stiu cum pot preveni aceasta situatie pe viitor ....

Multumesc


PS: ma intereseaza si solutii de valorificare a mierii compromise?

Una la mana trebie sa extragi miere maturata doi la mana daca fermenteaza scoate etilicul alta solutie nu vad
Avatar utilizator
alexx
 
Mesaje: 735
Membru din: 24 Mai 2013, 10:05
Localitate: Olt

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 23:40

lucky5strike scrie:In mod normal, mierea recoltata la maturitate, filtrata, ferita de variatii mari de umiditate, pastrata la o temperatura potrivita (15 grade), in conditii de igiena, in recipienti curati si opaci (inox, metal sau ceramica smaltuita, sticla) ar trebui sa tina ani buni.

Ce nu ati facut voi din astea?


pai ....
1. mierea a fost extrasa doar din rame de 1/2, capacie pe minim 50% din suprafata (majoritatea erau capacite peste 80%) - ar fi trebuiit sa nu am pbe de maturare
2. pastrata in camara din apartamentul de bloc ... adica peste vara la temperaturi de cca 25 grade, si aici este deosebirea fata de anii anteriori cand am pastrat mierea in pivnita. totusi nu cred ca acest plus de temperatura sa fie explicatia.
3. recipienti sunt cei precizati .... plastic alimentar, capac etans, etc .... nu sunt opaci dar camara este inchisa complet.

din fericire vorbim de o cantitate scazuta cateva Kg (pana in 20) ... n

ma intriga insa foarte mult fenomenul ....
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 15 Dec 2014, 23:45

Mi-ar fi suficient 25 grade si plastic.

As mai lua in calcul manipularea in timpul extrasului, daca recipientul era curat si uscat, eliminarea corpurilor alogene (resturi de albine, ceara, larve... spuma)
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6132
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: roi_ag şi 23 vizitatori