Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 23:47

lucky5strike scrie:
un OM scrie:Dar galetile de plastic alimentar? Pentru mine problema cu rapita nu exista, ca produs m-a ocolit, nu m-au ocolit insa ploile.


Treaba cu plasticul e simpla. Luati si comparati: bere la pet, si bere la sticla, cola la pet si cola la sticla, lapte la pet si lapte la sticla, vin la pet si vin la sticla.

Miere la pet si miere la sticla...


e si nu prea e asa de simpla treba cu plasticul

galetusa de plastic am gasit-o a fi mult mai comoda decat borcanul din sticla .... se depoziteaza mai usor, nu se sparge, etc

folosesc de peste 5 ani si pana acum nu am avut probleme
o sa schimb in viitor recipientul dar .... totusi nu cred ca plastu\icul este vinovat
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 23:52

alexx scrie: ...
Una la mana trebie sa extragi miere maturata doi la mana daca fermenteaza scoate etilicul alta solutie nu vad


asa cum am spus ... am bagat la extras doar ramele capacite peste 50% .... nu am masurat cu refactometru .... dar asta este primul trecut pe lista de achizitii :D

ce inseamna si cum se face "scoaterea etilicului"?

ma intereseaza o metoda accesibila pentru o stupina de hobby .... nu solutii pentru Combinate Apicole
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 23:53

iunicu scrie: ...
Cristi, ia verifica daca nu cumva este fermentata mierea numai la suprafata.



sa stii ca ai dreptate .... stratul afectat nu depaseste 1 cm .... si uite cum mi-am facut acum de lucru .... sa iau la lins rezerva de miere :)
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 23:55

TDI scrie:
mihaigs scrie:
TDI scrie:Doar la nivel teoretic am gasit una din solutii: incinta etansa, recipient mare, un utilaj melc de invartit mierea si deumidificator.
Alta ar fi roii.
Alta ar fi mierea capacita... dar la mine se suprapune cu salcamul, - iese din discutie.

Daca mierea a inceput sa fermenteze mai poate fi data la roi :?:

Nu.
Dupa extractie folosesti refractometrul, daca rapița are mai mult de 18% umiditate... teoria si practica asa spun, pentru păstrarea mierii pe durate de timp mai lungi 2-3 ani sau mai mult, trebuie sa aibă maxim 17% umiditate. Orice altceva isi modifica proprietățile organoleptice(fermenteaza) intr-o perioada mai mare sau mai mica.



bun ... am retinut .... ma dotez cu refractometru si masor ca umiditatea sa fie sub 17% ...

ce si cum trebuie procedat in cazul in care umiditatea depaseste 17%? ..... ma intereseaza metode aplicabile in stupinde de hobby
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 15 Dec 2014, 23:56

1. refractometru. nu exista legi, daca la prima caldare de miere extrasa mi se pare subtire aduc refractometrul, daca e peste 20% umiditate ma opresc.
2. diferenta medie de temperatura intre bloc si pivnita, anuala - cred ca bate serios spre 10 grade - ceea ce e enorm. Degradarea accelerata a mierii se produce in prezenta temperaturii si a umiditatii. Temperatura produce HMF si omoara compusii vii. Umiditatea accelereaza dezvoltarea fermentilor
3. plasticul respira.
In sud nu am auzit de rapita fermentata, in nord da. Temperatura medie iarasi ajuta albina sa ventileze mai usor, etc. Cantitatile de nectar produse de rapita si consumate de albina sunt uriase - deci e posibil ca la extractie sa fie o cantitate destul de importanta de nectar prezent acolo. Culesul la rapita este un cules de lunga durata, daca secreta si vremea permite tine cel putin 2 saptamni de cules - chiar 4(vezi DM - canolla). Mierea de rapita are cel mai mare continut de polen si levuri(drojdii, fermenti) dintre toate tipurile de miere.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 15 Dec 2014, 23:58

lucky5strike scrie:Mi-ar fi suficient 25 grade si plastic.

As mai lua in calcul manipularea in timpul extrasului, daca recipientul era curat si uscat, eliminarea corpurilor alogene (resturi de albine, ceara, larve... spuma)


extrasul il fac in conditi impecabile dpdv igiena .... nu este cazul de spuma, corpuri alogene, etc ....
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 16 Dec 2014, 00:00

Da, galetusele alea au gramada de avantaje, se umplu imediat, nu se sparg, usoare, transportabile...

Daca tii mierea in recipient potrivit, si o pui in galetuta la vanzare, iar clientul o consuma in 2-3 saptamani, poate nu-i un cap de tara...

Problema vine de la pastrare long term...
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6195
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 16 Dec 2014, 00:01

Multumesc frumnos TDI & lucky5strike .... ce spuneti voi are sens si se verifica in trista mea experienta

hai acum daca ne-am incins la vorba sa vedem care ar fi solutia optima de conditionare si pastrare a mierii pentru vanzare?

solutia cu pastrat in recipiente de volum mare si pus in recipiente de vanzare (borcan, galetusa, etc) o gasesc a fi incomoda .... trebuie decristalizat, timp si dispozitie de pus in recipiente, etc. Prefer sa stiu ca dupa extractie, la o perioada de timp rezonabila sa pun mierea direct in recipientul in care o si valorific.
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 16 Dec 2014, 00:07

17% e in carti... In 5 ani de zile sa zicem ca 10% din recolta am scos-o la umiditatea de 16.5-17.5%, 25% 17.5-19% si restul pana-n 21%. Daca lasi mierea pana la 17% de cele mai multe ori pierzi minim 20% cantitate, pierzi populatie datorita blocării cuibului, familiile care sunt in friguri pleacă pe creanga. Daca ai noroc de cules bun sau foarte bun in tandem cu conditii meteorologice foarte bune, problemele astea dispar
Revenind la solutii.
La rapiță nu cred ca exista alta solutie decât cea pe care am spus-o eu, cel puțin in zona mea.
Mierea o depozitezi in recipiente cat mai mari, in incaperi/incinte foarte uscate si foarte calde - cu tifon deasupra sa nu prindă praf. Periodic iei stratul de deasupra, strat care o sa conțină cea mai mare cantitate de apa, pana la 5% din cantitatea totala. Rapiță cristalizează intre 3-14 zile, deci aici cauti alternativa... Depinde si de filozofie si de cat de multa miere doresti sa extragi.
Etilicul e țuica. Care se poate produce din miere, nu am încercat.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 16 Dec 2014, 00:11

Solutia e ce am scris eu mai sus. Maturarea/limpezirea mierii se produce in 2-4 săptămâni, cel mai usor se observa la salcâm in recipiente mari. Cumva ar trebui reglata umiditatea la 17-18%, filtrata de posibilele resturi de ceară, albina, etc, maturarea se poate petrece si in recipientul închis etans. Practic la 17% si plasticul e in regula. Fiind mai catolic decât papa... Sticla, ceramica, inox - etans.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde proapis13 » 16 Dec 2014, 00:13

Cred ca la galetuse este baiul...ani de zile am luat recipienti transparenti (tip galetusa pt iaurt /smantana) ce tin 750g de la cineva din vestul tarii
Acum cativa ani am luat recipienti alimentari tip galeata cu doua manere de 37L aprox 50 de kg de la o firma nemteasca
Odata cu recipientele am primit si un certificat de conformitate in care se specifica expres ca recipientele NU se inchid ermetic ci aproximativ 99%
pentru inchiderea ermetica era nevoie sa se puna o folie
posibil ca si galetusele,acelea cu capace galbene si portocalii,sa nu se inchida ermetic :!: :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: fermentare miere

Mesajde lucky5strike » 16 Dec 2014, 00:25

Eu va spun ca alimentar au ba, plasticul emana niste compusi in continutul lichid si care, daca mai si contine acizi... deci nu m-as incurca.

Potrivite sunt butoaie sau bidoane din inox sau metal emailat. Recipienti umpluti si la temperatura, cum va ziceam... sa nu prea fluctueze mult. Pana si clasicele bidoane de lapte, dar sa fie ireprosabile pe interior.

Ca romanul nu are multa minte si mai tinea in ele borhot de mere...
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6195
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 16 Dec 2014, 00:26

@proapis13 - capacul pus la galetusa si intoarsa cu susul in jos .... nu curge mierea de nici un fel ....
am avut intr-un an situatia in care un raft de galetuse au cazut (a cedat o polita) ... nu stiu cat timp au stat asa poate o zi ... poate 2 saptamani (ca nu am verificat in acest rastimp), miere de salcam necristalizata .... galetusele erau claie peste gramada .... plus cazute de la distanta de aproximativ 1 m .... nici un gram de miere pierduta.

revenind .... o sa-mi comand cateva maturatoare de minim 50 litri fiecare, extrag si depozitez mierea in acestea pentru 1- 2 saptamani, apoi transfer prin canea (adica spuma ramane sus) in recipientele de vanzare (o sa fie borcane ptr ca si dpdv finaciar este mai avantajos, o galetusa costa de 1,5 - 2 ori cat borcane la aceeasi capacitate).

Problema ramane la mierea de rapita ... si chiar cea de floarea soarelui .... pentru ca o sa cristalizeze in maxim 1 saptamana
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde Closcutz » 16 Dec 2014, 03:20

Eu am patit-o cu borcane noi de sticla. Extractia am amanat-o destul de mult, dar vremea a fost urata pe parcursul intregului cules si chiar si pe timpul extractiei m-a plouat. La presiunea familiei, care a tot trecut prin experienta de a pune miere cristalizata in borcane de sticla, am zis s-o punem in borcane pina cristalizeaza. Toate bune si frumoase, numai ca la unele borcane am constatat la un moment dat ca au inspre capac o zona de doua-trei degete de miere care parea ca facuse spuma sau la alte borcane s-ar fi separat un alt sortiment de miere. N-am patit asa ceva si ma gandesc ca nu mai era posibila amanarea extractiei. Solutia cu recipiente mari, adica maturatoare de 100 sau 200 kg pare tentanta...dar avand in vedere ca mierea asta cristalizeaza in maxim 10 zile cum o mai scot din maturator? Asta e beleaua :mrgreen:
Closcutz
 
Mesaje: 1212
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: fermentare miere

Mesajde Closcutz » 16 Dec 2014, 03:34

Mierea aia care arata precum ciocolata aerata are gustul foarte ok, dar pe mine ma racaie pe suflet ca arata asa. Nu mai spun acolo unde mierea pare ca s-a separat pe sorturi. Oricum ar fi nu mai procedez alta data asa. Dar cum as putea sa mai scot mierea din maturatoarele mari de inox? :roll:
Closcutz
 
Mesaje: 1212
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: fermentare miere

Mesajde Adi Hodis » 16 Dec 2014, 04:31

Cristian IONITA scrie:
alexx scrie: ...
Una la mana trebie sa extragi miere maturata doi la mana daca fermenteaza scoate etilicul alta solutie nu vad


asa cum am spus ... am bagat la extras doar ramele capacite peste 50% .... nu am masurat cu refactometru .... dar asta este primul trecut pe lista de achizitii :D

ce inseamna si cum se face "scoaterea etilicului"?

ma intereseaza o metoda accesibila pentru o stupina de hobby .... nu solutii pentru Combinate Apicole

Eu stiu doua variante. Sigure si simple.
Daca scriu una, stergi nesimtita aia de afirmatie a lui Brancusi ?. Originea ei nu-si are locul aici pe forum si nici justificare la semnatura, ca cica aici, vrei un sfat de la prosti.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2908
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Closcutz, Google Adsense [Bot], vicpo şi 12 vizitatori