Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 16 Dec 2014, 08:42

Adi ... daca vrei sa ne ajuti cu sfaturi la aceasta problema te asteptam.
Dar daca vrei sa conditionezi te trimit la plimbare.
Imi pare rau ca te deranjeaza semnatura mea ... insa mai bine ma las de a fost icultura decat sa renunt la ea asa la "santaj"
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: fermentare miere

Mesajde Dila Daniel » 16 Dec 2014, 10:09

Cristian,chiar daca ceea ce voi scrie(parte din ea) a mai fost scris de colegi inaintea mea,uite cum vad eu situatia:
-cand extragi mierea,las-o o perioada de minim 24 ore in vase mari (neetansate)la decantat
-ia un refractometru.In ultimul timp au devenit accesibile ca pretz
-pune in galetusele de plastic cu capac etans,doar daca esti sigur ca este ok ca umiditate,si pe cat posibil inainte de vanzare(consum)
-ideal,un decristalizator sau "o incinta" cu aer cald, care sa-ti permita sa decristalizezi inainte de ambalare(rapitza dupa cum stim cristalizeaza repede) sau chiar galetusele gata ambalate.
-daca(de nevoie)trebuie sa ambalezi la galetuse,si ai ceva semne de intrebare fata de umiditatea mierii,nu etansa capacul si foloseste la depozitare o camera uscata.
Plasticul,atata timp cat nu bat razele soarelui in el,este ok.Am probe de miere in plastic de ani de zile si este nemodificata.

Umiditatea mierii este cheia rezolvarii fermentatiei.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Avatar utilizator
Dila Daniel
 
Mesaje: 2447
Membru din: 18 Feb 2011, 22:51
Localitate: Craiova

Re: fermentare miere

Mesajde ignatov andrei » 16 Dec 2014, 10:52

Dar la... resturile de "siroape" de prin stupi, s-a gandit cineva ?!?
ignatov andrei
 
Mesaje: 4310
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Iasi

Re: fermentare miere

Mesajde Dila Daniel » 16 Dec 2014, 11:06

Andrei...se pleaca de la premiza ca vorbim de miere.
Dealtfel,nu-l vad pe C.I....falsificator de miere!
sau mai stii? :lol: Cristian,ti-am spus ca se afla?! :P
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Avatar utilizator
Dila Daniel
 
Mesaje: 2447
Membru din: 18 Feb 2011, 22:51
Localitate: Craiova

Re: fermentare miere

Mesajde yulian » 16 Dec 2014, 11:21

Aceeasi problema si la mine...doar ca mierea am dat-o de ceva timp pentru ca n-am avut decat 250kg, dar la fel am patit. S-a facut beton dupa doua zile, abia am reusit sa o transbordez in borcane si pe urma, m-am trezit dupa vreo luna - doua ca a inceput sa faca bulbuci. Nu toate borcanele, undeva la 5% ?? Am presuspus ca a fost caldura de vina (?).
yulian
 
Mesaje: 472
Membru din: 27 Apr 2012, 13:25
Localitate: Hunedoara, Hunedoara

Re: fermentare miere

Mesajde ignatov andrei » 16 Dec 2014, 11:34

yulian scrie: Am presuspus ca a fost caldura de vina (?).


Familiile tale - de albine - sunt dotate cu frigider ?!?
ignatov andrei
 
Mesaje: 4310
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Iasi

Re: fermentare miere

Mesajde Dila Daniel » 16 Dec 2014, 11:53

Iulian,Andrei vrea sa spuna(dar e zgarcit la vorba :) )pe buna dreptate ca mierea nu este afectata de caldura.Nu de acea caldura excesiva,care bineinteles dauneaza.
Deci pana la un 40 grd(si mai mult ,depinzand mult de timpul si tipul de expunere la temperaturi mai ridicate)...chiar iese din discutie temperatura ca factor de fermentare.Ba chiar ajuta la maturare,daca este o temperatura in mediu uscat.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Avatar utilizator
Dila Daniel
 
Mesaje: 2447
Membru din: 18 Feb 2011, 22:51
Localitate: Craiova

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 16 Dec 2014, 12:06

yulian scrie:Aceeasi problema si la mine...doar ca mierea am dat-o de ceva timp pentru ca n-am avut decat 250kg, dar la fel am patit. S-a facut beton dupa doua zile, abia am reusit sa o transbordez in borcane si pe urma, m-am trezit dupa vreo luna - doua ca a inceput sa faca bulbuci. Nu toate borcanele, undeva la 5% ?? Am presuspus ca a fost caldura de vina (?).

Caldura singura nu face decat sa creasca cantitatea de HMF din miere, dar - umiditatea combinata cu caldura - umiditatea initiala (atat timp cat mierea nu a fost omogenizata) sau umiditatea atrasa, laolalta cu caldura - produc efectele despre care ai vorbit tu.
In mod normal perioada dupa care mierea pastrata la temperatura camerei incepe sa dezvolte cantitati mari de HMF e de la 20 de luni in sus. Dar, asta presupune umiditatea in parametri - si la mierea de rapita o umiditate inca mai scazuta.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde Bambucha » 16 Dec 2014, 16:27

Cristi,
Nu pot si eu decat sa-ti recomand: Refractometru. Mai ales in ani foarte ploiosi poate ai constatat si cu ochiul liber ca mierea este mai apoasa in ciuda unui procent semnificativ de capacire.
In mod deosebit rapita tinde sa se suprapuna ba cu nectar proaspat de salcam, ba cu nectar proaspat de poliflora. De aceea poate mai important decat refractometrul este cantarul.
De asemnea conteaza locul unde o depozitezi si neexpunerea la lumina. Sa nu procedezi ca mine sa o pastrezi intr-o camera cu fluctuatie de 20-25 de grade intre vara-iarna!

Desi, dupa incredintarea unei inginer-chimiste plasticul alimentar nu imprumuta "calitati" continutului, parerea mea e ca sticla este un recipient net superior absolut neutral.
Gram cu Gram se face Tona.
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2570
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: fermentare miere

Mesajde Adi Hodis » 16 Dec 2014, 16:50

Cristian IONITA scrie:Adi ... daca vrei sa ne ajuti cu sfaturi la aceasta problema te asteptam.
Dar daca vrei sa conditionezi te trimit la plimbare.
Imi pare rau ca te deranjeaza semnatura mea ... insa mai bine ma las de a fost icultura decat sa renunt la ea asa la "santaj"

Mda, ma asteptam.
Evident ca conditionez, atit timp cat dialoghezi cu oricine, pastand acea semnatura, uita de interventia mea aici. Chiar nu ma prinde acea ipostaza.
Asa ca ne putem plimba linistiti, fiecare pe drumul sau.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2908
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: fermentare miere

Mesajde nae » 16 Dec 2014, 19:22

Cristian IONITA scrie:Imi pare rau ca deranjeaza semnatura mea ... insa mai bine ma las de a fost icultura decat sa renunt la ea asa la "santaj"

Eu ma regasesc in semnatura = nu ma deranjeaza, e cruda dar ADEVARATA (partea cu Brancus)
1- cristalizarea tine de procentul mai mare de glucoza fata de fructoza , prin cupajare poti avea salcam CREMIZAT ;)
2-fermentarea ( nu vorbim de levuri/drojdii =ce o porneste ) o da APA>20% ; capacita >50% sa-i spui lu' nae ca are albine de ieri si-i botanist = nu te cred , eu cred ALBINA si ea nu capaceste APA , jur pe rosu . :D (daca faci ''dulceata'' cu 3 linguri de zahar poti sa-i pui si 5 capace ca tot otet ajunge )
3-mierea e hidrofuga/hidrofila( :? )(intelegeti voi) = lasata la ''maturat'' in vase largi cand afara ai > 65-75 % UMIDITATE e periculos ; daca scazi umiditatea si ai ventilatoare ''cat casa'' incep sa vad luminita , altfel face ''basici'' = SIGUR .
Am vrut sa zic (ca am facut-o praf ) ca ai recoltat mierea NEMATURA .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: fermentare miere

Mesajde yulian » 16 Dec 2014, 19:37

Da' intreb si eu Nae...ce sa las la maturat cand in doua zile era tare ca piatra, iute...ca sageata???
Dl Andrei, tinand cont ca albinele mentin o temperatura in stup mai scazuta sau mai ridicata decat cea de afara...stiu doar ca au micloclimatul lor...adica un fel de frigider, daca afara e cald, inauntru e rece si daca afara e rece inauntru e cald...dar poate ma insel ;). In fine, nu conteaza, pentru ca eu oricum am dat-o si nu avea absolut niciun alt gust, doar ca s-a umflat si nu toata, doar un procent mic, dupa cum am zis mai sus.
Peace :D

P.S. si pentru mine refractometrul este o investitie pe viitor, dar cu rapita e putin mai greu...stiti si voi de ce, nu? 8-)
yulian
 
Mesaje: 472
Membru din: 27 Apr 2012, 13:25
Localitate: Hunedoara, Hunedoara

Re: fermentare miere

Mesajde paul » 16 Dec 2014, 19:45

Cristian IONITA scrie:

bun ... am retinut .... ma dotez cu refractometru si masor ca umiditatea sa fie sub 17% ...

Nu-i bun !
Adica-i bun ... in teorie ! Anul asta am lasat-o mai mult in faguri ( capacita peste 75%) si m-a nenorocit extractia ! A trebuit sa le invart in centrifuga de 3-4 ori pe ambele parti si tot a mai ramas miere neextrasa . Nu mai vorbesc de faguri rupti ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5087
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: fermentare miere

Mesajde nae » 16 Dec 2014, 19:52

yulian scrie:Da' intreb si eu Nae...ce sa las la maturat cand in doua zile era tare ca piatra, iute...ca sageata???
...stiu doar ca au micloclimatul lor...
P.S. si pentru mine refractometrul este o investitie pe viitor, dar cu rapita e putin mai greu...stiti si voi de ce, nu? 8-)


Prietene , vorbim povesti sau !?
Sa-ti cristalizeze in doua zile= 90% n-o scoti din rama ;) , sa ajungi ''aici'' inseamna cateva saptamani in MICROCLIMATUL stupului = nu-mi da ...
Refractometrul iti arata umiditatea si la sortul cristalizat .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: fermentare miere

Mesajde TDI » 16 Dec 2014, 19:54

Asta-i reversul medaliei. Ai uitat sa spui cate rame se rup :D.
Camera încălzită, rame de rezerva/artificiale, etc.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: fermentare miere

Mesajde Cristian IONITA » 16 Dec 2014, 20:00

Oki .... vad ca avansam frumos

eu ma declar lamurit .... un pic "sifona" in orgoliu pentru mofturile de fata mare ale unor colegi dar .... mergem inainte :D

@Paul - nasol cu extractia mierii cristalizate in faguri .... dar gandesc in cazul meu .... decat sa o extrag si sa se strice in borcane mai bine o las in faguri si-o folosesc la dezvoltarea roiurilor, stimulari, etc.

Reieterez conditiile aplicabile mie .... apicultor hobbist ... cu disponibilitate de lucru preponderent in w/e-uri, etc

Un refactometru costa ceva dar nu-i capat de tara http://www.stuparul.ro/refractometru-mi ... metru.html , consider ca merita investitia

@Nae - ma crezi nu ma crezi .... te asigur ca am bagat in centrifuga doar ramele capacite peste 50% .... am si precizat am rame de 1/2 .... fata de alte dimensiuni acestea sunt capacite mult mai rapid. Ca mierea era nematurata .... asta e sigur .... dar de capacit era capacita.
In viata asta ești de unul singur și nimeni nu ține cu tine - Eu
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 3333
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori