Shrek scrie:jonny_it scrie:....
Ai descoperit roata!
Desigur! Roata....pătrată!
Si la mine a fost o producție neașteptat de mare la mierea cu aromă de ....moca! Numa ca s-o trecut repede. Eu vorbeam de cei ce au sute de familie de albine si produc de la 10 to in sus. Nu cred ca isi permite nimeni sa o vândă " cu borcanu'". Ei depind in mare masura de procesatori.
Nu am suficienți neuroni sa pot intelege cum se intampla ca de la un an la altul, prețul la miere sa difere cu 8 -10 lei ( 1, 5 -2 €). Doar dacă, la aceeași masă, unii mânca bucățile si ceilalti doar zama dan ciorba! Zac si io!
Majoritatea celor care produc mult vand si la borcan, dar este greu sa vinzi intr-un an toata cantitatea. La borcan nu ma refer doar la vanzari directe, zic si de magazine, supermarket-uri, pensiuni, etc. Nu va povestesc cum vand eu ca am mai spus. Ideea este ca in anii buni nu dau mierea pe degeaba doar pt ca am multa.
La noi problema nu este neaparat de pret, problema este data de eficienta muncii. La noi profesionistii au 200 de familii, in cel mai fericit caz peste 300. De obicei de pe la 300 mai au ajutoare, deci raportul de familii/apicultor scade la 150. Majoritatea producatorilor de miere au rapoarte de peste 350-400 familii/apicultor. Cum fac asta?
Mecanizare si mod de lucru eficient, etc.
Cand nea Andrei Ignatov a zis ca el se duce in stupina si pune la cladit un fagure fix in acelasi loc la toate familiile multi au zambit si au spus ca nu este posibil. Daca albinele sunt sanatoase si exista o oarecare uniformitate putem dresa si o maimuta sa faca lucrari la albine. Urmariti pe Jan Steppler(un canadian cu aprox 500-1500 familii, depinde cate vinde primavara) care se ocupa in mare parte singur de albine. Ocazional ajutat de sotie si studenti platiti cu ziua. L-am intrebat daca a invatat ceva pe studenti si a zis ca doar cateva norme elementare de protectia muncii, in rest toate lucrarile sunt identice si repetitive, nu trebuie sa fii apicultor ca sa le faci.
Cand in anul cel mai slab produci 40 de tone nu prea te mai intereseaza chiar atat de mult daca pretul mierii este 7 sau 14 lei. Te intereseaza dar problema nu se mai pune daca apicultorul mananca sau nu in anul respectiv.
PS:
Canalul de youtube a lui Jan Steppler - [youtube]https://www.youtube.com/channel/UCkQVs6-xm3mVNdwW4Zt8McQ[/youtube]
PS: Daca un apicultor de weekend produce mai mult de 10 tone un profesionist ar trebui sa produca cel putin dublu nu?