Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Barbă la night club.

Mesajde SummerCat » 07 Iun 2014, 21:52

Azi seara pe la noua jumate, vaz stupul asta asa, cum e mai jos.

Ce sa fie? Ca are sita AV jos si sus podisor hranitor + jumate de sita, urdinis deschis pe pozitia medie. 3 nivele, ME, un haneman. Si e stimulat la cateva zile.
Stupul fu verificat acu 8 zile, de sus pana jos, fara botci, doar multe celule de trantori (o rama zdravana).

Sunt curios, o sa trec maine prin el, de sus pana jos... insa ce-o fi?

1.jpg
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Noptea la barba

Mesajde Mircea_63 » 07 Iun 2014, 23:53

Donnu Summer, am avut intentia sa indrept putin titlul asta: "Noptea la barba", dar nu inteleg nimic. Fie si "Noaptea la barba" si tot nu e pe intelesul meu.

Cat priveste barba de albine, afla ca au iesit sa te certe. Nu au spatiu, nu au apa, stau in plin soare cu un capac care nu le protejeaza.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 08 Iun 2014, 09:32

Eventual mai dă-le un cat, organizează cuibul, asigură spaţiu de ouat, hrană, măreşte urdinişul, FA dacă stimulezi şi/sau este cules.
TDI

Mesajde SummerCat » 08 Iun 2014, 15:27

Mircea_63 scrie:Donnu Summer, am avut intentia sa indrept putin titlul asta: "Noptea la barba", dar nu inteleg nimic. Fie si "Noaptea la barba" si tot nu e pe intelesul meu.
Culpa e a mea ca am halit "a"-ul si virgula.
"Noaptea, la barba" trebuia sa fie, un fel de "noaptea, la club" :)

Mircea_63 scrie:Cat priveste barba de albine, afla ca au iesit sa te certe. Nu au spatiu, nu au apa, stau in plin soare cu un capac care nu le protejeaza.
Mircea, nu stiu ce sa mai zic, ca asta sta fix sub un cais, ventilatie au sus si jos si e f. buna, sunt si ridicati la vreo 40 cm de pamant, apa isi iau din furtunurile picuratoare care sunt langa stupi.
Daca erau reclamagioace de caldura, banuiesc ca ieseau ziua, dar nu noaptea.
M-am uitat azi pe zi la el..fara barba, cu albinele harnice... parea tare ok.

Am gasit in internet niste simptome pe care le observai si eu, concluzia e ca probabil sta sa roiasca.
"lipsa de activitãti pentru doici sau culegãtoare ( mult puiet cãpãcit , sfârsitul culesului ) ; activitate intensã a trântorilor , albinele formeazã grãmezi pe peretele frontal al stupului si "barba" sub scândurica de zbor = familia urmeazã sã roiascã ".

Eu trec si verific stupii la 10 zile in mod obisnuit si cred ca pe marti ii verific pe toti, inclusiv pe asta, vad atunci daca are dor de duca.

TDI scrie:Eventual mai dă-le un cat, organizează cuibul, asigură spaţiu de ouat, hrană, măreşte urdinişul, FA dacă stimulezi şi/sau este cules.
O sa scot de tot reductorul de urdinis cum zici, stiu anul trecut asa le-am tinut si nu s-au plans nici de furtisaguri.
In rest cred ca le bibilesc, cam cum ai zis.
Cu caturile stau nasol. Am mai luat anul asta inca 4 familii si le-am impartit si lor din caturile ce le aveam, de am ramas fara de cutii. Tre sa vaz de unde mai iau cateva.
SummerCat

Re: Barbă la night club.

Mesajde Mircea_63 » 08 Iun 2014, 19:08

SummerCat scrie:Am gasit in internet niste simptome pe care le observai si eu, concluzia e ca probabil sta sa roiasca.
"lipsa de activitãti pentru doici sau culegãtoare ( mult puiet cãpãcit , sfârsitul culesului ) ; activitate intensã a trântorilor , albinele formeazã grãmezi pe peretele frontal al stupului si "barba" sub scândurica de zbor = familia urmeazã sã roiascã ".

Ce rasa ai de roiesc noaptea? :shock:

Le scoate afara caldura. Caldura e accentuata de inghesuiala, diminuata de ventilatie si apa. Noaptea sunt toate culegatoarele acasa... In conditiile astea e de asteptat sa le apuce dorul de duca. Si eu, daca as fi albin, as roi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde joohny » 08 Iun 2014, 19:43

Va salut.Parerea mea este ca,nu au matca imperechiata deci nu este nevoie de prea multa albina in cuib sau nu au cules iar zburatoarea neavind de munca stau afara pt. a nu supra incalzi cuibul sau din cauza temp. ridicate din cuib.Sanatate.
joohny

Mesajde SummerCat » 10 Iun 2014, 22:08

Azi si-au tras cate o vizita cu totii.
Numai ZZ Topul de sus n-avea matca, niciun firicel de outz, nici larve prospete.
Si numai in el am gasit desfraul botcilor: sa tot fi fost 10-20 si toate in partea de jos a ramei.
SummerCat

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR