akmm scrie:O poveste cu albine.
Pentru amatorii de emotii, faza de la 10.30'
http://www.youtube.com/watch?v=FtKqic69xVo
ignatov andrei scrie:Stimati apicultori incepatori! Dezvoltarea famiilor de albine - primavara - nu se face numarand ramele din stup! Se masoara (estimeaza) suprafata de puiet. Sa nu va fie teama ca aveti rame prea putine in stup, totul e sa aveti puietul compact, pe rame putine. Multi apicultori se lauda primavara cu nr. de rame cu puiet si nu cu nr. de rame de puiet! O rama buna de puiet are 10 dm patrati de puiet, adica aprox.8000 de indivizi (celule cu puiet). Daca la 15 aprilie aveti macar 25 dm patrati de puiet capacit, discutam de salcam, daca nu... Aveti mare grija la stimulari! Nu ocupati spatiul de ouat al matcii, apoi adaugati rame in cuib si labartati puietul. Primavara, familia se chinuie sa produca 35 grade celsius, mai ales noaptea, iar vara se chinuie sa racoreasca stupul! Vara nu conteaza cat ne labartam, pentru este de unde. Primavara conteaza foarte mult acele 35 grade! O albina eclozionata la 33-34 grade, traieste si munceste de 10 ori mai putin decat cea eclozionata la 35 grade! Sunt multe de spus, doar voi sa aveti timp si rabdare sa ascultati.
ignatov andrei scrie:Cand intervenim intr-o familie de albine - prima data - analizam suprafata de puiet si cantitatea de rezerve. Aspectul cel mai important nu este cel cantitativ ci CUM SUNT AMPLASATE! Va trabui sa va faceti o imagine in spatiu despre modul cum este organizata familia. Chiar daca stupii nostri sunt paralelipipedici, facem abstractie de acest fapt, si cautam in imaginea creata formele rotunde ale cuibului. Daca in imaginea pe care ne-am creat-o in spatiu, puietul arata ca o elipsa, cu spatiile ocupate de rezerve si spatiile pentru ouat amplasate de jur imprejur,e bine, dar conteaza pozitia acelei elipse! Cazuri:
1. elipsa este pe verticala sau pe orizontala(de la urdinis spre fundul(spatele) stupului), e perfect;
2. elipsa este paralela cu urdinisul, nu e bine.
Albinele trebuie sa aiba acces rapid si in mod continuu la rezerve dar si la puiet. Forma sferica este cea care le asigura succesul. Formele mai mult sau mai putin sferice depind de forma spatiului in care salasuieste familia. De aceea, in cazul nostru, vorbim de elipsa.
ignatov andrei scrie:Hranesc familiile, primavara, doar daca si numai daca nu au rezerve suficiente cu care sa reusesc sa obtin acea circulatie a hranei ce constituie motorul familiei. Am pomenit mai sus de spatiul pentru ouat. Ala este cel mai important de asigurat! Hranindu-le suplimentar, obtinem o blocare a cuibului si asa destul de inghesuit. Citind si ce am postat mai sus, veti intelege ca dezvoltarea unei familii primavara urmareste obtinerea unei suprafete de puiet cat mai mari intr-un volum cat mai mic! Rezervele de hrana stau mai bine in magazie! Nu introduc pe iarna familii fara 12-14kg miere si pt. fiecare, in magazie, sa nu existe 2 rame cu rezerve. Descapaciri dupa diafragma fac numai in septembrie. Primavara, niciodata!
Cum am spus, daca nu am rezerve suficiente - asta se produce foarte rar - imi prepar singur serbetul din zahar tos, prin fierbere. Nu iernez pe mai mult de 5 rame decat in mod exceptional ( 10% din stupi ierneaza pe 6 rame, dar asta asa ca sa ma dau mare)! Cate rame cu puiet am la 1 septembrie, plus 2 rame, indiferent de cata albina am in stup. Pe alt topic, cineva imi spunea: "ce are temperatura cu prefectura?" Cel mai important lucru este temperatura! Stim ce inseamna termenul poichiloterm, ca doar suntem stupari, nu? De ce in frigider nu ies pui din oua, ca doar temperatura e "ceva..acolo!"?
yuonyuon scrie:Nu conteaza cate rame cu puiet ai la 1 sept , conteaza ce fel de albina ia la 1 sept in raport cu zona
da , la bacau an de an nu mai e puiet de la 15 august . iar la braila pana la 1 octombrie dar ce sa vezi cand unesc stupinele la salcam 3 bacau . stupi de la bacau is mai pe "felie" . Acuma concluzia : calitatea albinei conteaza . La br avem floarea soare si ne manaca zilete:)))). cu toate ca e cules si polen pana in octombrie , nu e ceva de laudat, cam de 5 ani repet fenomenul asta si acelasi rezultat.pvc scrie:yuonyuon scrie:Nu conteaza cate rame cu puiet ai la 1 sept , conteaza ce fel de albina ia la 1 sept in raport cu zona
In stupii de la munte nu mai am puiet de aproape o luna. La uni stupi de langa Bucureesti am acum rame cu puiet pe suprafata destul de mare de zici ca vine Pastele.
5rame scrie:ignatov andrei scrie:Hranesc familiile, primavara, doar daca si numai daca nu au rezerve suficiente cu care sa reusesc sa obtin acea circulatie a hranei ce constituie motorul familiei. Am pomenit mai sus de spatiul pentru ouat. Ala este cel mai important de asigurat! Hranindu-le suplimentar, obtinem o blocare a cuibului si asa destul de inghesuit. Citind si ce am postat mai sus, veti intelege ca dezvoltarea unei familii primavara urmareste obtinerea unei suprafete de puiet cat mai mari intr-un volum cat mai mic! Rezervele de hrana stau mai bine in magazie! Nu introduc pe iarna familii fara 12-14kg miere si pt. fiecare, in magazie, sa nu existe 2 rame cu rezerve. Descapaciri dupa diafragma fac numai in septembrie. Primavara, niciodata!
Cum am spus, daca nu am rezerve suficiente - asta se produce foarte rar - imi prepar singur serbetul din zahar tos, prin fierbere. Nu iernez pe mai mult de 5 rame decat in mod exceptional ( 10% din stupi ierneaza pe 6 rame, dar asta asa ca sa ma dau mare)! Cate rame cu puiet am la 1 septembrie, plus 2 rame, indiferent de cata albina am in stup. Pe alt topic, cineva imi spunea: "ce are temperatura cu prefectura?" Cel mai important lucru este temperatura! Stim ce inseamna termenul poichiloterm, ca doar suntem stupari, nu? De ce in frigider nu ies pui din oua, ca doar temperatura e "ceva..acolo!"?
Domnule Ignatov, nu va inteleg afirmatia "Cate rame cu puiet am la 1 septembrie" in contextul celor 5 rame pe care formati cuibul pentru iarna.
Inseamna ca la 1 septembrie aveti 3 rame de puiet?
Multumesc!
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori