Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Incepator caut ajutor

Mesajde Dragos94 » 16 Iun 2011, 21:33

Salut.De curand am cumparat 2 stupi cu rame 1/1 si cat 1/1.In cautarea albinelor am intalnit un batran de la bunicamea din sat care m-a asigurat ca imi va vinde un roi (nu cred ca se mai numeste roi avand in vedere ca are 8 rame) cu 25 RON rama.Avand in vedere faptul ca in zona unde va fii amplasata stupina ( V judetului Teleorman) majoritatea plantelor sunt inflorite ,ar trebui sa mai ajut albinele cu sirop ? Daca da , ce sirop ar trebui sa folosesc si unde ar trebui sa amplasez hranitorul (hranitor de rama) . Sper ca m-am exprimat bine :D :)
Dragos94

Re: Incepator caut ajutor

Mesajde Yojen » 17 Iun 2011, 09:13

daca este cules nu trebuiesc ajutate cu sirop, doar daca vrei sa se dezvolte rapid si sa pui rame la crescut .

eu ca sirop folosesc reteta unui mos si sunt multumit de ea(cresc repede albinele si cladesc si rame bune chiar daca culesul nu e prea in toi ) fac un ceai din plante intr-o oala de 5 litri cu flori de tei, busuioc, menta (ca si cum ai face pt tine) dupa ce fierbe in alt vas pun 5kg zahar si strecor ceaiul sa peste zahar cand e fierbinte si amestec pana se dizolva zaharul. Am incercat mai multe retete de sirop asata e cea mai simpla si la mine functioneaza. hranitoare tip rama nu am luat pt ca sunt scumpe cu draci, in schimb folosesc caserole de la supeermarket cu aceleasi dimensiuni si costa 50 bani una care le pun fie intre rame ori pe fundul lazii (am lazi orizontale).
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Dragos94 » 17 Iun 2011, 18:06

Astazi am fost la un magazin apicol din Bucuresti si am cumparat 2 hranitoare din plastic cu 8 RON fiecare. Ce parere ai de ele?
Photo0589.jpg
Hranitor plastic 8 RON
Photo0589.jpg (18.69 KiB) Vizualizat de 7653 ori
Dragos94

Mesajde jenica67 » 17 Iun 2011, 18:10

Yojen bine te-a invatat mosul, dar cum i-ai explicat la un incepator poate face zahar topit, ca nu i-ai spus si cantitatile de apa.
Dragos94 uite cum fac eu ceaiul, dupa o reteta de zahar invertit, preluata de la domnul gica, dar eu o fac cu ceaiuri, si mie mi-a mers f bine pana acum cu ea.
Faci un ceai din 3p (plicuri) menta, 3 p sunatoare, 2 p coada soricelului, 2 p tei, 1/3 lingurita anghinarie - aici ar trebui pelin, dar eu nu am gasit ceai de pelin la noi, 2 lingurite ceai anticolic, totul cu 1.1 l de apa. Se lasa 10 minute si se strecoara, apoi se incalzeste intr-o oala de 10 l peste care se pune 5 kg de zahar si 5 gr de sare de lamaie, se mesteca pana se dizolva si se fierbe pana cand da in clocot si produce besici mari. se lasa focul putin mai incet, in asa fel incat sa iasa besici in continuare. La un moment dat besicile se fac tot mai mici, pana dispar aproape integral. Acesta este momentul cand zaharul s-a invertit deja. Acum daca vrei sa faci sirop 1/1 pui repede 4 l de apa rece si mesteci sa se omogenizeze, iar daca vrei sirop 2/1 pui numai 1,5 l de apa rece. Succes !
jenica67

Mesajde Dragos94 » 17 Iun 2011, 18:46

Multumesc pentru sfaturi. Inca o intrebare : la ce folosesc clemele indicate in imagine ? am cumparat hranitorul cu o bagheta de plastic lunga cat baza acestuia inclusa. :mrgreen:
Fişiere ataşate
Photo0589.jpg
Photo0589.jpg (19.51 KiB) Vizualizat de 7646 ori
Dragos94

Mesajde gica » 17 Iun 2011, 19:03

Te vei convinge singur ca hranitoarele de plastic nu sunt prea bune si vei cumpara de lemn.
Nu inteleg de ce faci pasul inainte legat la ochi.Puteai sa intrebi inainte.Sau nu ai ce face cu banii ?
gica

Mesajde Dragos94 » 17 Iun 2011, 19:16

Am cumparat hranitoare de plastic pentru ca nu am gasit din lemn . Stiu ca nu sunt la fel de bune ca cele din lemn dar maine de dimineata plec din Bucuresti si nu cred ca am de unde sa cumpar la bunici . Si asa sunt suparat pentru ca am facut 2 ore dus intors pana la magazin si nu am gasit ce cautam (costum apicol , cutit descapacit ) .Aveau un singur model de cutit la 99 RON :x
Dragos94

Mesajde un OM » 17 Iun 2011, 19:24

Daca tot ai luat ...pune in hranitoare o panza curata pe care albinele sa poata cobori sau urca in siguranta. Sau toarna pe peretii hranitorului ceva ceara sau parafina de la niste lumanari albe de comert. Da cu cutitu ce ai ?
un OM

Mesajde gica » 17 Iun 2011, 19:25

mai omule,pana la 20-30 de stupi merge si cutitul de taiat paine.Pana la 10-15 e buna o furculita de descapacit.
In loc de costum apicol e bun si un tricou alb.Da sa te speli bine inainte cu sapun de casa.Si sa dai jos mararul de la subrat.
Las-o moarta cu astea,mergi la albine nu la tigri.Mergi degajat,vesel,calm si vei vedea ca sunt albine nu balauri.
gica

Mesajde Dragos94 » 17 Iun 2011, 20:50

jenica67 scrie:Yojen bine te-a invatat mosul, dar cum i-ai explicat la un incepator poate face zahar topit, ca nu i-ai spus si cantitatile de apa.
Dragos94 uite cum fac eu ceaiul, dupa o reteta de zahar invertit, preluata de la domnul gica, dar eu o fac cu ceaiuri, si mie mi-a mers f bine pana acum cu ea.
Faci un ceai din 3p (plicuri) menta, 3 p sunatoare, 2 p coada soricelului, 2 p tei, 1/3 lingurita anghinarie - aici ar trebui pelin, dar eu nu am gasit ceai de pelin la noi, 2 lingurite ceai anticolic, totul cu 1.1 l de apa. Se lasa 10 minute si se strecoara, apoi se incalzeste intr-o oala de 10 l peste care se pune 5 kg de zahar si 5 gr de sare de lamaie, se mesteca pana se dizolva si se fierbe pana cand da in clocot si produce besici mari. se lasa focul putin mai incet, in asa fel incat sa iasa besici in continuare. La un moment dat besicile se fac tot mai mici, pana dispar aproape integral. Acesta este momentul cand zaharul s-a invertit deja. Acum daca vrei sa faci sirop 1/1 pui repede 4 l de apa rece si mesteci sa se omogenizeze, iar daca vrei sirop 2/1 pui numai 1,5 l de apa rece. Succes !

Pentru producerea ceaiului pentru un hranitor de 1l ce cantitate de apa/zahar si ce nr de plicuri ar trebui sa folosesc?
Dragos94

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR