Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Florin Dobre » 27 Mar 2014, 00:04

Am cochetat cu ideea asta a trioletului si chiar voiam s-o aplic primavara asta. Doar ca am constatat ca la un cuib tinut strans albinele rezolva chestiunea fara interventia asta.
Din ce am procesat eu, rolul descapacirii mierii din cuib este de a stimula albinele sa mute mierea. Rezulta o stimulare a familiei(se induce ideea unui cules abundent) si implicit a matcii. In plus, locul mierii descapacite este ocupat de puiet iar mierea circula in cuib dupa nevoi.
Insa, repet, cand am vrut sa descapacesc in cuib, mierea era deja mutata si suprafetele de puiet erau deja intinse. :shock:
Voi experimenta pe coloniile mai slabe...voi vedea.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Albinel » 27 Mar 2014, 00:07

nu te-ai miscat la timp..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde zimtelro » 27 Mar 2014, 07:52

Florin Dobre scrie:Am cochetat cu ideea asta a trioletului si chiar voiam s-o aplic primavara asta. Doar ca am constatat ca la un cuib tinut strans albinele rezolva chestiunea fara interventia asta.
Din ce am procesat eu, rolul descapacirii mierii din cuib este de a stimula albinele sa mute mierea. Rezulta o stimulare a familiei(se induce ideea unui cules abundent) si implicit a matcii. In plus, locul mierii descapacite este ocupat de puiet iar mierea circula in cuib dupa nevoi.
Insa, repet, cand am vrut sa descapacesc in cuib, mierea era deja mutata si suprafetele de puiet erau deja intinse. :shock:
Voi experimenta pe coloniile mai slabe...voi vedea.

Parerea mea este ca aceasta metoda este buna acolo unde gasim la acesta data rame cu coronite de miere, se preteaza la temperaturile care le-am avut iarna asta si inceputului de primavara, sa "scarmam" in cuib pe timp nefavorabil chiar daca avem o fereastra de 1-2 zile eu zic pas, se mai preteaza la familiile puternice, se stie ca familiile slabe pe timp de iarna consuma cel mai mult,metoda in sine este buna fiind o stimulare excelenta, iar daca intalnesti asa ceva in timpul controlului parerea mea ca merge aplicata fara ezitare.
zimtelro

Mesajde ignatov andrei » 27 Mar 2014, 11:59

Nu neapărat "trioletul", ci obtinerea unui nr. de rame cu puiet pana la stinghia superioara. Veti vedea mai târziu cum se comporta familiile la adăugarea corpurilor (caturilor), comparativ cu familiile care au coroane de mire la ramele cu puiet.
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 27 Mar 2014, 14:12

ignatov andrei scrie:Nu neapărat "trioletul", ci obtinerea unui nr. de rame cu puiet pana la stinghia superioara. Veti vedea mai târziu cum se comporta familiile la adăugarea corpurilor (caturilor), comparativ cu familiile care au coroane de mire la ramele cu puiet.

Ar mai fi trebuit sa adaugi ca metoda NU se aplica la fam slabe si in perioada asta a anului....mai e putin pina atunci...rabdare.. ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ala nou » 27 Mar 2014, 14:41

Am observat ca ale mele au cam mult fagure ocupat cu mancare, necapacita si cam putin loc pt puiet. Le-am facut 3 stimulari cu 300-400 ml la 3-4 zile. Sa nu le mai dau deloc stimulare sau sa le bag o rama (ar trebui sa le bag la cladit, ca fiind luati anul trecut in august nu am mai avut timp sa imi construiesc rezerve, am unele cladite doar pe jumatate)?
Ala nou

Mesajde BotaPaul » 27 Mar 2014, 18:17

Depinde cata albina ai in stup.Sincer eu nu am largit inca. Mai am un pic pana infloreste corcodusul la mine in zona . Pe urma ma gandesc sa largesc , la cine e de largit.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Albinel » 27 Mar 2014, 21:21

BotaPaul scrie:Depinde cata albina ai in stup.Sincer eu nu am largit inca. Mai am un pic pana infloreste corcodusul la mine in zona . Pe urma ma gandesc sa largesc , la cine e de largit.

Paule ..!! NU-I PREA DEVREME..?? sczuza-ma cateodata imi place sa fiu putin ironic..
exita o singura varianta strans sau largit -largit cuibul
-sau spart cuibul
eu prefer spargerea lui cat mai devreme posibil..dar nu inainte de a fi stranse in chinga ..toate bune !!
Albinel

Mesajde nae » 27 Mar 2014, 23:03

Toata lumea are dreptate .. pe sarite .
Primavara TIMPURIU, mai ales la fam slabe,descapacirea are efect MAXIM fata de largire ;)
Pt DEZVOLTAREA cuibului mierea trebuie sa fie in CAP nu in spate sau in fata .
Ai MER/layens si vine rapita-S si ai catul 3/COROANE(L) mari cu miere si ''trebuie'' sa pui catul de stransura si ''vrei'' sa urce mierea acolo nu sa blocheze cuibul iar e buna descapacirea .
Daca iernezi pe FS/alt sort cu cristalizare rapida si/sau grunjoasa si nu descapacesti timpuriu ... , pt cat nu mai trebuie descapacit ca n-are cine urca :lol: .
Nu-i valabil pt cei care ierneaza pe salcam sau 1-3 Kg miere/fam +turte :roll: .
nae

Mesajde BotaPaul » 28 Mar 2014, 23:54

Paule ..!! NU-I PREA DEVREME..?? sczuza-ma cateodata imi place sa fiu putin ironic..
-sau spart cuibul
eu prefer spargerea lui cat mai devreme posibil..dar nu inainte de a fi stranse in chinga ..toate bune !!

Eu prefer sa tac mai mult si sa invat . Dar totusi ca veni vorba , preferand sa spargeti cuibul ,l-ati spart?cum a-ti procedat? vedeti ca am pus o intr si pe alt topic , la "vreme" . Se poate raspuns si in PM.

Multumesc !
BotaPaul

Mesajde paul » 29 Mar 2014, 08:52

BotaPaul scrie:

Eu prefer sa tac mai mult si sa invat . Dar totusi ca veni vorba , preferand sa spargeti cuibul ,l-ati spart?cum a-ti procedat? vedeti ca am pus o intr si pe alt topic , la "vreme" . Se poate raspuns si in PM.

Tizule, problema nu-i cum se sparge cuibul ci cand se sparge ! Ce conditii trebuie indeplinite pentru a sparge cuibul ???
In principiu, cuibul se sparge astfel: intre doua rame full cu puiet capacit se introduce o rama buna de ouat, insiropata !
Cand se sparge cuibul ? Daca ai experienta lui Albinel, ceea ce nu-i cazul, poti sa-l spargi si cand ai doua rame cu puiet si temperaturile nu-s tocmai recomandate pentru o astfel de operatiune. Daca n-ai experienta, il spargi cand ai 4-5 rame cu puiet si temperaturile nocturne sunt constant peste 6-7*C !
LE ... chestia asta cu raspunsul pe MP, nu-mi place !!! Adica, de ce n-ar avea toti acces la info ??? :o Poate mai sunt incepatori care au aceasta dilema!
LE2 ... despre lucrul asta (spargerea cuibului) s-a discutat si ... rasdiscutat! Puteai sa faci acest minim efort si ... sa cauti ! Pe forumul asta sau pe cel vechi! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2014, 16:26

proapis13 scrie:
ignatov andrei scrie:Nu neapărat "trioletul", ci obtinerea unui nr. de rame cu puiet pana la stinghia superioara. Veti vedea mai târziu cum se comporta familiile la adăugarea corpurilor (caturilor), comparativ cu familiile care au coroane de mire la ramele cu puiet.

Ar mai fi trebuit sa adaugi ca metoda NU se aplica la fam slabe si in perioada asta a anului....mai e putin pina atunci...rabdare.. ;)

Da, sunt dator cu unele explicatii. Daca ne aducem aminte, la intrarea in iarna, ne interesează CONCENTRAREA hranei pe o suprafață cat mai mica. Acest aspect duce la obtinerea unor faguri cu celule SUPRAANALTATE! Mărcile vor depune oua pana la sectorul de miere capacita. Vom observa ca diferenta de inaltime dintre celulele insamantate si cele cu miere, este de cativa mm. NICIODATA, albinele nu vor roade celula din lateral. DESCAPACIND, ( scrijelind), acele coroane, vom obliga albinele sa mute mierea si sa aduca la inaltimea optima pentru puiet, acele celule supraanaltate!

Vezi tu, Mariane, cititul prin carti si studiatul pozelor, duce la diminuarea spiritului de observatie!

Paul-Fălticeni, NICIODATA - primavara - nu se sparge cuibul intre doua rame de puiet capacit!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 30 Mar 2014, 01:02

BotaPaul scrie:
-sau spart cuibul

Multumesc !

-albina de acoperire din belsug..(fagurii sropiti)...miere descapacita dupa diafragma ,stimulari "subtiri " si dese ,folia..etc.. vezi ultimile postaril ale mele ..am spus si pe .."nu faceti pariu cu vremea ca pierdeti"
incearca si..vei castiga .. ;)
Albinel

Mesajde Albinel » 30 Mar 2014, 01:07

ignatov andrei scrie:!

Vezi tu, Mariane, cititul prin carti si studiatul pozelor, duce la diminuarea spiritului de observatie!

Paul-Fălticeni, NICIODATA - primavara - nu se sparge cuibul intre doua rame de puiet capacit!

=bai frate..esti tare ..mai omorat definitiv cu amandoua..
cinste tie ...rusule !!si ..Salutari !!
Albinel

Mesajde BotaPaul » 30 Mar 2014, 10:46

Mierea scoasa dupa diafragma este bine si nedescapacita ? Daca se descapaceste nu apare furtisagul?
BotaPaul

Mesajde ignatov andrei » 30 Mar 2014, 10:56

BotaPaul scrie:Mierea scoasa dupa diafragma este bine si nedescapacita ? Daca se descapaceste nu apare furtisagul?

Nu!
Doar n-o sa tii cuibul descoperit cateva ceasuri!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR