de igo1 » 09 Apr 2014, 23:02
Buna seara. Vreau sa cer si eu niste lamuriri de la cunoscatori: am cumparat de curand 6 familii de la un apicultor care se aflau pe 10 rame. altele pe 9. Insa dupa cum am vazut eu, albinele, nu au mai mult de 4 rame puiet si nici acelea din leat in leat. Practic matcile au ouat haotic. Cred ca el, le-a lasat tot spatial la indemana dintr-o data si acum toate ramele, au o anumita cantitate de polen, miere, am intalnit si cate una goala. Ce ar trebui sa fac? sa mai scot din ramele pe care matca nu a aouat? si sa micsorez cuibul/.? Daca dau afara rame care mai contin putina pastur sau miere e o problema? adica va rog sa-mi spuneti cate rame cu pasture sa las, si cate cu miere. De ex, intr-unul, erau 3 rame marginase pline cu miere capacita, fara polen. De acolo am luat ultima rama si am dat la un roi care statea mai rau. In loc am pus un fagure artificial dar nu pe ultima pozitie ci penultima. O alta problema cu care ma comfrunt, este aceea ca unul din stupi este forte agresiv astazi a intepat toti trei cainii din curte si pe mine de nenumarate ori cand am umblat la el, vazand asta nici nu am mai insistat.am ridicat ulimele 2 rame erau pline cu albina dar nu puiet ci miere. am inchis la loc pt ca m-au ciuruit. Am vazut ca omul Acela nu avea nici diafragme la stupi, roiuri cu 7 rame si atat fara diafragma. daca este albino care acopera cele 10 rame, are rost sa le mai scot? As putea sa le pun cate un cat cu FA cat de curand? el mi-a zis ca pot face asta si sambata. O mare problema a mea este ca nu pot repera ouale proaspat depuse, si de ex pe rama pe care o consider goala ar putea fi oua, asta din cauza unor probleme de vedere, in rest, desi m-au intepat de multe ori, sunt foarte fericit ca am albinute. Va rog sa imi lasati cate o parere, si va multumesc pentru rabdare (v-am pus sa cititi cam mult), dar pt asta va rog sa va amintiti si dv de perioada de inceput cand sigur erati la fel de entuziasti ca mine acum. Sanatate