Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde liviutzbogos » 04 Apr 2014, 15:49

irinel1988 scrie:Ti-am citit aproape tot topicul din Pagini personale si pot sa-ti spun ca esti un model pentru mine.

Familile mele sunt totusi cam slabute si ma gandeam sa le dau sirop pana la salcam chiar daca a inflorit prunul, sa se dezvolte cat de cat pana la salcam.
Vreau sa incep din seara asta, sper sa nu fie vreo problema daca le dau si sirop ele avand ce culege de la pruni.

Nu-ti fa modele din novici... Eu am abea un an de cand am stupii si nu stiu nici macar 15% din cate trebuiesc stiute, cauta-i pe forum pe cei cu peste 1000 de postari, de la ei ai ce invata, din ei sa-ti faci un model. Spor in toate...cele bune :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Tavi » 07 Apr 2014, 13:05

Va salut. Am si eu o intrebare.
Se pot duce stupi la rapita pentru dezvoltare in vederea culesului la salcam?
Am stupii destul de slabi si nu sunt de pus magazinele pe ei dar i-as duce la un lan de rapita aflat la 20 km de mine numai sa se dezvolte mai bine pentru salcam dar nu stiu daca este bine sau nu.
Multumesc anticipat de raspunsuri, eventual si motivarea lor.
Tavi

Mesajde CATALIN » 07 Apr 2014, 13:11

Tavi DE CE CREZI TU CA AI GRESI pt ca i-ai duce la rapita??in general se spune ca la rapita stupi se pregatesc pt marele cules salcamul....acolo dezvolti familiile de albine si sau daca sunt deja dezvoltate bagi rame multe pt a cladi
deci nu mai sta degeaba pune mana si fugi cu ele la rapita... ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Tavi » 07 Apr 2014, 13:15

Ma gandeam ca sa nu blocheze cuibul daca nu le bag multe rame, iar daca le bag mai multe sa nu se imprastie si sa nu mai acopere puietul. Fiind cu servici nu pot sa le verific decat la sfarsit de saptamana.
Multumesc oricum pentru raspuns.
Tavi

Mesajde CATALIN » 07 Apr 2014, 13:19

cate rame ai la momentul asta in ei??
CATALIN

Mesajde Tavi » 07 Apr 2014, 13:32

Unu cu 6 rame din care 3 cu puet
Patru cu 5 rame din care 3 cu puet
Doi cu 4 rame din care la 1 doua rame cu puet iar la celalalt o rama nici aia plina.
Mentionez ca stupi sunt verticali pe 12 rame
Tavi

Mesajde CATALIN » 07 Apr 2014, 13:46

la ala cu 6 si aia cu 5 cu o rama sparge cuibul si una pune-o la sfarsitul ramelor cu puiet dupa inca vreo 23 si dui acolo n-are ce sa se intample
spor
CATALIN

Mesajde irinel1988 » 07 Apr 2014, 17:37

Salutare. Azi am umblat putin la stupi sa vad care e treaba. Sunt vreo 4 rame cu puiet la fiecare, am vazut si celule de trantor.
La unul din stupi puietul pe rame era asezat ca in desenul facut de mine, ultima data cand m-am uitat la ramele cu puiet matca ouase in centrul ramei.
123.JPG
123.JPG (11.19 KiB) Vizualizat de 5616 ori

La unul din ei este o rama plina cu miere capacita, o scot din stup sau ramane acolo?
Nenea care mai trece pe la mine si se mai uita pe la stupi nu mi-a lipit bine ramele intre ele si acum albinele au creat niste punti de ceara intre ele si nu le mai pot sa le lipesc nici eu. Este asta o problema? Motivul pentru care a facut treaba asta este ca sa circule aerul mai bine sa nu le fie cald ca vine vara:))
irinel1988

Mesajde irinel1988 » 07 Apr 2014, 17:39

Asa sunt ramele asezate. Nu am putut sa pun 2 poze in postul de mai sus.
Am primit acest mesaj: Nu puteţi adăuga alt fişier ataşat, 1 este maxim.
2344.JPG
irinel1988

Mesajde liviutzbogos » 07 Apr 2014, 21:02

irinel1988 scrie:Asa sunt ramele asezate. Nu am putut sa pun 2 poze in postul de mai sus.
Am primit acest mesaj: Nu puteţi adăuga alt fişier ataşat, 1 este maxim.
2344.JPG

Tu pentru atata iti faci probleme? La mine e loc de aproape doua degete intre umerii ramelor... E bine asa cum e. Rama aia cu miere capacita, daca e rama marginasa, las-o acolo, daca e in cuib, poti sa o scoti. Daca e miere de anul asta, o dai la rezerva, daca e de anul trecut, o descapacesti si stimulezi cu ea. Ramele alea cu puiet pe mijloc,cum ai desenat tu, in restul ramei banuiesc ca au oua sau puiet larvar. Daca au coroana de miere, eu zic sa o descapacesti, sa ponteze matca pe toata rama.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde paul » 07 Apr 2014, 22:49

CATALIN scrie:la ala cu 6 si aia cu 5 cu o rama sparge cuibul si una pune-o la sfarsitul ramelor cu puiet dupa inca vreo 23 si dui acolo n-are ce sa se intample
spor

Eu zic s-o pui dupa vreo ...24 si "dui"! 8-) :evil: :evil: :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 07 Apr 2014, 23:01

Tavi scrie:Va salut. Am si eu o intrebare.
Se pot duce stupi la rapita pentru dezvoltare in vederea culesului la salcam?
Am stupii destul de slabi ...

NU .
In 2 saptamani de rapita ce speri de la 3 rame cu puiet ?, in loc de benzina arsa aiurea baga sirop si cuib strans si MULT noroc .
nae

Mesajde irinel1988 » 09 Apr 2014, 10:33

La unul din stupi cand am scos o rama in care eu credeam ca este miere, a curs ceva din ea.
Era miere?
irinel1988

Mesajde jenica67 » 09 Apr 2014, 12:18

Si ti-a fost friga sa o gusti ?? Precis era nectar prospat.
jenica67

Mesajde irinel1988 » 09 Apr 2014, 12:49

jenica67 scrie:Si ti-a fost friga sa o gusti ?? Precis era nectar prospat.

De cand am luat stupii, umblu cu frica la ei sa nu fac ceva sa provoc furtisag. Cand am vazut ca picura ceva din rame am inchis stupul si dus am fost:))
irinel1988

Mesajde igo1 » 09 Apr 2014, 23:02

Buna seara. Vreau sa cer si eu niste lamuriri de la cunoscatori: am cumparat de curand 6 familii de la un apicultor care se aflau pe 10 rame. altele pe 9. Insa dupa cum am vazut eu, albinele, nu au mai mult de 4 rame puiet si nici acelea din leat in leat. Practic matcile au ouat haotic. Cred ca el, le-a lasat tot spatial la indemana dintr-o data si acum toate ramele, au o anumita cantitate de polen, miere, am intalnit si cate una goala. Ce ar trebui sa fac? sa mai scot din ramele pe care matca nu a aouat? si sa micsorez cuibul/.? Daca dau afara rame care mai contin putina pastur sau miere e o problema? adica va rog sa-mi spuneti cate rame cu pasture sa las, si cate cu miere. De ex, intr-unul, erau 3 rame marginase pline cu miere capacita, fara polen. De acolo am luat ultima rama si am dat la un roi care statea mai rau. In loc am pus un fagure artificial dar nu pe ultima pozitie ci penultima. O alta problema cu care ma comfrunt, este aceea ca unul din stupi este forte agresiv astazi a intepat toti trei cainii din curte si pe mine de nenumarate ori cand am umblat la el, vazand asta nici nu am mai insistat.am ridicat ulimele 2 rame erau pline cu albina dar nu puiet ci miere. am inchis la loc pt ca m-au ciuruit. Am vazut ca omul Acela nu avea nici diafragme la stupi, roiuri cu 7 rame si atat fara diafragma. daca este albino care acopera cele 10 rame, are rost sa le mai scot? As putea sa le pun cate un cat cu FA cat de curand? el mi-a zis ca pot face asta si sambata. O mare problema a mea este ca nu pot repera ouale proaspat depuse, si de ex pe rama pe care o consider goala ar putea fi oua, asta din cauza unor probleme de vedere, in rest, desi m-au intepat de multe ori, sunt foarte fericit ca am albinute. Va rog sa imi lasati cate o parere, si va multumesc pentru rabdare (v-am pus sa cititi cam mult), dar pt asta va rog sa va amintiti si dv de perioada de inceput cand sigur erati la fel de entuziasti ca mine acum. Sanatate
igo1

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR