Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde un OM » 10 Apr 2014, 12:34

Ouatul relativ haotic poate fi cauzat de faptul ca matca a pontat in celulele din care puietul capacit a iesit, dar tot in aceeasi regiune albinele au adus si nectar si polen proaspat. Cuibul cu puiet s-a marit, iar matca nu mai are cum sa tina pasul cu lucratoarele tot mai multe, care-i incurca tabla de sah.
Ideal, numarul de rame cu miere si pastura in aceasta perioada ar fi de minim 2, maxim 4 .
Agresivitatea poate fi data de caderea culesului la pomii fructiferi, plus apucaturile fiecarei familii de albine.
Ramele de magazie le-as creste, macar partial, cate 2-3 in corp.
un OM

Mesajde igo1 » 10 Apr 2014, 17:46

multumescpt raspuns. Vreau sa mai intreb, cand pun catul cu cele 3rame ar trebui sa acopar cuibul macar pe jumatate cu folie? Stupii mei sunt cu fund av si nu au subar. Am podisor pe jumatate cu plasa. As putea sa le pun colectoare de polen o zi da 2mu? Sau mai bine nu?
igo1

Mesajde CATALIN » 10 Apr 2014, 17:58

vizavi de cat il poti pune atunci cad cuibul are cele 10 rame ful de albina...lasi o fanta foliei in lateral cat 2-3 rame daca nu ai crescute ar fi bine sa le bagi intercalate adica intre 2 faguri foita 1 crescut iar in momentul in care albinele au populat si au crescut bine sus iei folia de tot
daca esti langa albine poti pune colectoarele si o saptamana da 1 nu nuprea conteazaasta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde rocco76 » 10 Apr 2014, 20:16

DSCN1385 (Copy).JPG
astazi am gasit la 2 stupi pe polita de zbor aceste nimfe. par sa mai aiba nevoie de 2-3 zile pana la maturitate. interesant este ca erau inca vii. stupii sunt de putere medie iernati pe 5 rame actuatmente pe 7 cu puiet pe 4,5-5 rame cu puiet ponta fiind in proportie de 75-80%. acum 3 zile am efectuat largiri de cuib unde a fost cazul. un amanunt ar mai fi ca pe peretele catre exterior al cuibului am avut o diafragma din pol expandat pe care am inlocuit-o cu o rama care continea miere cam 50% la ambii stupi existand puiet capacit pe prima rama catre polistiren. ramele sunt bine acoperite cu albina dar totusi pare sa fie puiet racit ? sau altceva?
Fişiere ataşate
DSCN1385 (Copy).JPG
rocco76

Mesajde proapis13 » 10 Apr 2014, 20:30

rocco76 scrie:astazi am gasit la 2 stupi pe polita de zbor aceste nimfe. par sa mai aiba nevoie de 2-3 zile pana la maturitate.

Infestare masiva cu varooa,ia masurile ce se impun :!: :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde igo1 » 10 Apr 2014, 21:41

Catalin, iti multumesc. Nu am faguri crescuti, o sa le bag doar foite, am citit ca ar fi bine sa le stropesc cu sirop pentru a le lua in lucru, o sa incerc asa, numai sa se indrepte vremea. Vreau sa va mai spun ca am gasit pe capacul unui stup, o albina gri, parca ar fi fost data prin faina asa arata culoarea ei si era neputincioasa se zbateea cu burta in sus. Mi s-a parut tare interesanta si imi pare rau ca de atatea intepaturi nu mi-a dat prin minte sa ii fac o poza sa o vedeti si voi, apropoo, albina care eclozeaza ar putea avea aceasta culoare la inceput? eu nu cred, probabil aceea prezenta o anomalie genetica. Tot nu am primit raspuns daca acum cand e vremea destul de rece este necesar subarul. Eu nu am asaceva si stau cu grija, La albine pot merge de 2 ori pe saptamana, si pana sambata sper sa nu se intample nimic rau din cauza subarului. Astazi mi-am lipit foitele pe ramele de jumatate ce umeaza a fi introduce in stupi. va urez sanatae si numai bune realizari dragi apicultori, Doamne ajuta!
igo1

Mesajde liviutzbogos » 10 Apr 2014, 22:34

Da, in perioada asta, pe langa folia de deasupra, e nevoie si de subar care sa inchida fundul av. Am inteles ca ai si podisor cu plasa, inseamna ca e un curent teribil la tine in lada. Daca nu ai folie, pune-o si fa rost si de-o tabla ceva si inchide fundul, mai ales ca se anunta o perioada destul de rece.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vasilefi » 11 Apr 2014, 08:15

cand ar fi mai bine sa schimb matcile batrane cu altele tinere?
in timpul unui cules mai bogat.... sau dupa?
vasilefi

Mesajde igo1 » 11 Apr 2014, 08:56

cum as putea folosi miere din alta provenienta pentru a hrani albinele? eu as vrea sa inmultesc anul acesta cat mai mult si in loc de sirop de zahar prefer sa le dau miere pentru ca am destula. Unii zic despre asta ca poate genera boli, dar daca o fierb la baimarin mai e aceasta problema? si daca nu, mai e mierea de calitate? cum se administreaza in starea in care e acum, semicristalizata, pastoasa sau se diluiaza cu apa? inteleg ca daca as fierbe-o mierea s-ar lichefia
igo1

Mesajde Ala nou » 11 Apr 2014, 11:09

proapis13 scrie:
rocco76 scrie:astazi am gasit la 2 stupi pe polita de zbor aceste nimfe. par sa mai aiba nevoie de 2-3 zile pana la maturitate.

Am găsit și eu o râgoace de albină, micuță, care mergea într-o dungă, pe rame. Era plină de perișori, deci era nouă. Tot de la varooa să fie? Le-am făcut un tratament deja, mai am azi să le fac a doua tură.
Ala nou

Mesajde liviutzbogos » 11 Apr 2014, 11:17

proapis13 scrie:

Si eu am gasit astazi dar nu stiu daca e din cauza infestarii cu varooa, le-am facut trei tratamente. Eu as merge pe varianta ca e puiet pe care albina nu il acopera...sau gresesc? Ieri noapte au fost sub 0 grade.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 11 Apr 2014, 13:07

De puiet varos cred ca nu poate fi vorba, am citit ca larvele sunt pietrificate, intarite, ale mele erau inca moi.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde CATALIN » 11 Apr 2014, 13:43

igo1 scrie:Catalin, iti multumesc. Nu am faguri crescuti, o sa le bag doar foite, am citit ca ar fi bine sa le stropesc cu sirop pentru a le lua in lucru, o sa incerc asa, numai sa se indrepte vremea. Vreau sa va mai spun ca am gasit pe capacul unui stup, o albina gri, parca ar fi fost data prin faina asa arata culoarea ei si era neputincioasa se zbateea cu burta in sus. Mi s-a parut tare interesanta si imi pare rau ca de atatea intepaturi nu mi-a dat prin minte sa ii fac o poza sa o vedeti si voi, apropoo, albina care eclozeaza ar putea avea aceasta culoare la inceput? eu nu cred, probabil aceea prezenta o anomalie genetica. Tot nu am primit raspuns daca acum cand e vremea destul de rece este necesar subarul. Eu nu am asaceva si stau cu grija, La albine pot merge de 2 ori pe saptamana, si pana sambata sper sa nu se intample nimic rau din cauza subarului. Astazi mi-am lipit foitele pe ramele de jumatate ce umeaza a fi introduce in stupi. va urez sanatae si numai bune realizari dragi apicultori, Doamne ajuta!

Igo....foitele le stropesti si cu suc..cel mai ieftin..insa nu baga sus numai faguri necrescusti ia din cuib unu crescut si bagai intercalati
nu vreau sa-l contrazic pe Liviu insa parerea mea e ca daca sus ai folie etans 9LA MOMENTUL ASTA nu e nici o grije sa pui subaru
cat despre stimulare mierea zaharisita o poti da asa cum e ea in pungute ca pe turte...eu in locul tau as vinde-o si as face sirop de zahar
daca o sa faci un sirop din apa cu miere acesta trebuie dat in cantitati mici pt a fi luat repede altfel se acreste
spor ;)
CATALIN

Mesajde igo1 » 11 Apr 2014, 14:34

parctic daca ridic o rama sau doua din cuib in cat, va ramane jos spatiu dedesubt. Ramele ridicate sa nu fie cu puiet banuiesc. Maine eu vreau sa fac acest lucru, dar aici la noi e inourat insa nu e frig, ar trebui sa astept sa iasa soarele? daca le las maine, abia miercuri mai ajung la ele dragutele. abia astept sa le vad.
igo1

Mesajde CATALIN » 11 Apr 2014, 15:19

eu am inteles ca vrei sa pui catul pt ca jos tot spatiul il ai acoperit asa ca daca ei de jos 1 ram sau doua in locul lor completezi cu FA
CU UNA SPARGI CUIBUL ALTA LA MARGINEA ULTIMEI RAME CU PUIET
SPOR ;)
CATALIN

Mesajde vasilefi » 11 Apr 2014, 15:22

am mai gasit si eu cateva nimfe pe placuta de zbor sau cazute,nu multe.
la fel, tind sa cred ca e din cauza frigului
tratament antivaroa nu le-am facut, vreau sa le fac un tratament de fum cu pelin si muguri brad.
vasilefi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR