Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde marius16 » 08 Iul 2014, 22:20

Buna seara !
Am o intrebare: am o famiIie care si-a tras botci de schimbare Iinistiita. Acum vreau sa mai fac un roi si vreau sa iau de aici botciIe ca e o famiIie buna. Cand si cum pot sa Ie iau . Sunt capacite.
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde un OM » 08 Iul 2014, 22:27

Cat de curand, cu tot cu rama de preferat. Fara miscari bruste si mai ales nu intoarce rama cu leatul de jos in sus.
un OM

Mesajde Mircea_63 » 08 Iul 2014, 22:36

D`apoi stii in a catea zi sunt?

Ia rama cu botca si fa un roi. Umbla cu grija si sfiala cu ea. Daca ai botci pe doua rame, e si mai simplu.

Sau...scoate matca si fa un roi. Daca e sa decupezi botcile si sa faci roi, important e sa stii in a cata zi sunt. Se pot scoate dupa cea de a 12-a zi. Ca semn, varfurile devin galbui.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde marius16 » 08 Iul 2014, 22:42

Sunt pe o singura rama. Va muItumesc de ajutor !
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde ignatov andrei » 09 Iul 2014, 13:17

Nu este prima data cand o spun:
- NU se muta botcile, se muta matca!
ignatov andrei

Mesajde cristian bh » 10 Iul 2014, 18:34

cristian bh scrie:Un roi de creanga,de altfel singurul de anul asta,are o luna deja si nu am vazut oua ,am zarit matca(baba) mica si neagra, duminica trecuta i-am pus o rama cu oua,miercuri am vazut doua botci capacite,cam mici dupa parerea mea,altele incepute,iar azi (doamne iarta-ma de-oi fi gresit cumva) am vazut peste zece botci capacite.
Acuma,ce sa fac cu baba,s-o caut,sau se ocupa fiicele de ea?Dar cu botcile,cate sa ramana?

Data dreaku baba mea,am cautat-o dar nu vrea sa se arate,si in urma cu trei zile am lasat 3 botci din cele cate erau,oricum mai crescusera intre timp vro 15, si azi cand m-am uitat din nou le-a ros pe toate.
S-o iau iarasi de la capat cu rama cu oua de o zi?
Or sa caut vreo matca de undeva?
Tre sa dau de ea ,ca de ouat nu mai vrea deloc.
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde Ovidiu123 » 10 Iul 2014, 23:23

Salutare! Am asistat la niste discutii cu claditul fagurilor,cand se baga la crescut,cand e bine,etc..Si am observat ca zicea cineva ca "daca jumate din fagure ti-l cladesc pentru trantori" sau ceva de genul asta ..La ce s-a referit cand a zis asta ? Se poate asa ceva ? Ce apare pe langa celulele cladite de albinute ? :?: :?: :?:
Ovidiu123

Mesajde irina » 11 Iul 2014, 12:23

irina scrie:
Mircea_63 scrie:Personal, daca as avea matca si ce mai e necesar, as face un roi, iar stupul acela l-as desfiinta sau unifica. Ai pastra numarul, albina ar fi tot in stupina ta. Daca ii dai matca si e albina batrana, poate o accepta, poate nu. E de incercat la urma urmei. O eliberezi din cutie cand pare acceptata. Eventual muti stupul si ramane tineretul, marind astfel sansele de acceptare.

Multumesc pentru raspuns, Mircea.
Sa-ti spun ce-am facut.I-am dat o matca imperecheata.Intr-o cutie noua, am pus marginasele (cu miere si pastura),rama cu puiet capacit (cam 30% din puiet iesise) cu albina acoperitoare,1 FA.Am mai scuturat albina de pe o alta rama.I-am pus sirop in hranitor si am dus stupul pe alt amplasament.Dupa cca doua ore am mutat stupul nou pe amplasamentul celui vechi.Am introdus matca in colivie si am scuturat toata albina ramasa in stupul vechi pe un carton, asezat la nivelul urdinisului .Matca veche am omorat-o ( nu eu, sotul, eu nu sunt in stare nici s-o arunc din stup) si am manjit colivia cu .....ce-a mai ramas din ea (Doamne, ce sadic suna!).
A doua zi, cand am vrut sa rup capacul de la colivie, FA era luat in lucru frumos, pe intreaga suprafata ( celulele insa nu erau crescute suficient in inaltime).Surpriza a fost alta. Pe acest FA erau doua potirase, fiecare cu cate un ou.De unde?Cand si cum sa se bezmeticeasaca si sa oua doar doua oua? Am rupt potirasele si am indepartata si cele doua oua.
Mi-e teama ca sansele sa-mi primeasca matca noua au scazut.I-am mai pus un FA si sirop.N-am stiut cea altceva as fi putut face.Acasa nu am decat roii de-abia formati.
Si nu-ti spun cum vor fi urmatoarele zile pentru mine.....

Regina a fost acceptata si totul e OK.
Dar....trebuia sa am o surpriza.Si a venit de unde nu ma asteptam!
E vorba de un roi.
28.06 -format roi cu 2 rame puiet capacit + albina de pe o rama cu puiet larvar si regina imperechiata in colivie de transport ( cu 2 albine insotitoare).
29.06 -am culisat capacul coliviei pentru a avea albinele acces la serbet, fara sa rup siguranta.
04.07-inca era serbet , regina nu era eliberata si erau construite cateva botci.Am rupt botcile ( am fost convinsa ca pe toate) si am rupt siguranta coliviei.
08.07-colivia goala, in stup insa o regina tanara,neimperechiata.
Roiul a ramas in stupina tocmai pentru a pierde culegatoarea si a creste sansele de a-mi accepta matca.
Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.

Ce vreau sa va intreb:
De ce nu au construit botci imediat? In 29.06 nu era luata in crestere nicio botca.
Cat de « varstnica »poate fi larva din care albinele sa-si traga botci ?Dupa calculele mele, larva din care a iesit regina era de 7 zile (29.06-08.07) adica ….aproape in prag de capacire.
Cele 2 (doua) albine din colivie au putut ele singure sa hraneasca regina timp de 6 zile (28.06-04.07)? E posibil ca albinele sa hraneasca regina (in colivie) si simultan sa-si construiasca botci?
Multumesc.
irina

Mesajde paul » 11 Iul 2014, 14:10

irina scrie:Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.

Trebuia rupta piedica la cutiuta dupa 24 ore !
Daca procedai asa deveneai fan ... roi facuti cu regina imperecheata ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 11 Iul 2014, 14:26

paul scrie:
irina scrie:Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.

Trebuia rupta piedica la cutiuta dupa 24 ore !
Daca procedai asa deveneai fan ... roi facuti cu regina imperecheata ! :P

Se poate proceda si dupa metoda expusa mai jos,eu asa procedez si nu am avut rateuri :!:
viewtopic.php?f=6&t=4140&start=16#p143297
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ted » 11 Iul 2014, 15:56

Buna ziua!Irina eu cred ca cel mai bine pentru dezvoltarea roiului este sa-i dai matca imperecheata.Eu asa am facut in 26.06.Aveam,si inca mai am ,niste stupi care la rapita erau virfuri,acum sunt"mate lesinate"pe 4 rame.Am cumparat cateva matci,dar mi-a fost frica sa le dau acelor stupi.De unde le-am cumparat mi-a spus sa fac roi cu 2 rame cu puiet capacit si o rama cu miere.Asa am facut si i-am adus acasa(stupii erau la faneata).Dupa 2 ore mi-a spus sa le dau cusca cu matca si albinele insotitoare intre rame.Dupa alte 2 zile mi-a spus sa rup capacelul la cusca.Dupa inca 2 zile matcile erau eliberate si dupa 10 zile de la cumparare aveam rame ouate.Au fost acceptate toate!
In toamna daca nu rezolv cu stupii cu probleme o sa va cer sfaturi de unificare cu acesti roi.Sanatate!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde marius16 » 14 Iul 2014, 22:14

Buna seara !
Am o probIema cu un roi. Pe data de 10 am format un roi si i-am dat o rama cu oua de-o zi sa isi traga botci . Azi cand m-am uitat sa vad daca au tras am vazut ca nu au facut nici o botca si toate aproape ouaIe sunt acum Iarve. Ce sa fac?
In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?
marius16

Mesajde Albinel » 14 Iul 2014, 22:52

virginele astea ..greu de gasit asa-i .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 14 Iul 2014, 23:20

marius16 scrie:Buna seara !
Am o probIema cu un roi. Pe data de 10 am format un roi si i-am dat o rama cu oua de-o zi sa isi traga botci . Azi cand m-am uitat sa vad daca au tras am vazut ca nu au facut nici o botca si toate aproape ouaIe sunt acum Iarve. Ce sa fac?
In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?

Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!
Daca faceai o "taietura in arc" sau ceva pe aproape, era altceva!
Albinele cauta calea cea mai scurta pentru a-si salva familia!
Nu doar faptul ca matca depune puiet conteaza, cat feromonul care le tine unite si nu se bezmeticesc!
Albinele se feresc de bezmeticire, stiu ca e ceva impotriva firii!

Sunt convins ca daca te-ai fi uitat mai atent, ai fi vazut ca unele larve (putine ca numar) sunt hranite cu mai mult laptisor!
Ochii "cautau" formatul de botca, de aici si "omisiunea"!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 14 Iul 2014, 23:31

marius16 scrie:In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?

Scuze, acum am vazut ce ai scris!
Cand ai asemenea situatii, adica de SL, se face roi cu matca stupului si se lasa botcile la vechea locatie!
Astfel, mai poti obtine o serie de botci!
Nu putine sunt cazurile in care astepti... muuuult si bine, si roiul obtinut prin divizare nu-si va trage botci!
Asa iti dai seama ca este o SL veritabila!

Daca scuturi albina si de la alte familii, se apuca de construit botci, dar cum ti-am spus: nu pe oua sau larve foarte tinere!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 14 Iul 2014, 23:32

[quote="ignatov andrei

Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!
Daca faceai o "taietura in arc" sau ceva pe aproape, era altceva!
Albinele cauta calea cea mai scurta pentru a-si salva familia!
Nu doar faptul ca matca depune puiet conteaza, cat feromonul care le tine unite si nu se bezmeticesc!
Albinele se feresc de bezmeticire, stiu ca e ceva impotriva firii!

Sunt convins ca daca te-ai fi uitat mai atent, ai fi vazut ca unele larve (putine ca numar) sunt hranite cu mai mult laptisor!
Ochii "cautau" formatul de botca, de aici si "omisiunea"![/quote]

"Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!"

-Andrei daca nu au larve adulte ...construiesc al dreaqului de repede..daca au larve adulte le prefera ..tocmai d'asta-i atat de pacatoasa salvarea asta ..
stii tu astea mai bine decat mine..
salutari si noapte linistita prietene !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR