stefanos22 scrie:Am avut puse intr-o cutie doua roiuri , cu urdinisuri pe peretii opusi(N-S) , iar acum i-am mutat pe fiecare in cutia lui , insa am o nelamurire: pe cel cu urdinisul aflat spre N as vrea sa-l reorientez spre S. Cam cu cate grade odata , si cam la cate zile il pot intoarce fara sa am probleme?
duma scrie:proapis13 scrie:stefanos22 scrie: daca nu am urdinisul către sud ce se întâmpla ?
proapis13 scrie:duma scrie:proapis13 scrie:stefanos22 scrie: daca nu am urdinisul către sud ce se întâmpla ?
Daca iarna nu sunt curenti in zona si nu prea bate vintul nu se intampla nimic...
Anul trecut eu am adus stupii pe locatie prin octombrie iar colegul meu i-a mai lasat pina la prima bruma
Cind i-a adus era pe la jumatea lui noiembrie si era un frig de inghetase pamantul
Baietii ce i-a avut la incarcat/descarcat s-au ,,incalzit'' mai mult decat trebuia pe drum iar la destinatie au incurcat punctele cardinale
Bineinteles ca i-au pus cu urdinisul spre nordau deschis urdinisele,le-au strimtorat si au plecat
Prima vizita la stupina a fost de Sf.Nicolae,cind si-a dat seama ce a facut i-a fost frica sa-i mai intoarca asa ca au ramas toata iarna asa
I-am intors la 180 de grade dupa ce s-a luat zapada si am putut ajunge la ei....
igo1 scrie:Cum pot să postez un filmulet aici pe forum? Vreau sa arat ceva tinerilor începători. Printre care și eu sunt.
cornelioandanciu scrie:Ted scrie:Buna ziua!
Va mai deranjez si eu cu cateva intrebari:
Un stup in 06.06 avea cateva botci capacite pe mijlocul ramei,am inteles ca sunt de SL.In 02.07 am gasit rame ouate.In 12.07 se ouase dupa diafragma.Am mutat rama respectiva in cuib si i-am pus o rama la crescut.In 19.07 am extras.In 24.07 ne-am mutat la alta fl.soarelui.Ieri la control pe 3 rame botci ca la rapita ,pe lateralele ramei si jos pe rama langa leat.Toate botcile erau capacite,unele cred ca erau gata de eclozionare,erau un pic roase in varf.Am luat o rama cu 4 botci,dintre care una un pic roasa si i-am dat-o unui roi cu care ma chinui de la salcam.Pe cele 2 rame ramase i le-am lasat.Am mai rupt din botcile prea mici si cele de langa leatul inferior.Intre cele ramase a fost si una putin roasa.Roieste?Schimba iar matca?Mai are timp sa se imperecheze?Au inceput sa scoata trantorii .
Asa cum descrieti dumneavoastra acele botci sint de roire.Daca ati vazut matca si oua de o zi, inca nu a roit! Daca ati vazut matca si nu ati vazut oua de o zi, este posibil ca acel stup sa fi roit deja, iar matca sa fi fost matca tanara, sau poate sa fi fost matca batrana care inca nu roise.Oricum, daca ati vazut matca ar fi trebuit sa taiati absolut toate botcile.Doar daca ati vazut-o! Si sa le dati sirop de zahar in hranitor seara, iar pe timpul zilei sa le intensificati ventilatia, si sa le spargeti cuibul.Dar eu cred ca daca acele botci au fost deja roase putin, acel stup deja a roit!
glaliona scrie:restul ramelor cu puiet le-am dat la alti stupi .
Florin Dobre scrie:Vorbesc deja din experienta personala. Anul asta am rupt si eu botci in doua randuri....in zadar. Nu te poti impotrivi naturii.![]()
Una din metodele probate si cu rezultat e urmatoarea...
Lasi pe loc matca si rama cu puiet pe care se afla. Botcile de pe rama asta le tai. Completezi cu faguri construiti atat cat acopera albina.
Restul ramelor cu puiet si albina acoperitoare le muti intr-o alta lada si cutia respectiva o pozitionezi intr-un capat de rand. In lada asta lasi doua botci...una capacita si una necapacita.
Prima familie ramane cu o rama cu puiet, matca si toata culegatoarea. O poti ajuta cu rame cu puiet dupa ce se pune matca pe ouat(siropel).
A doua familie ramane cu restul puietului si albina de stup. Isi vor forma rapid contingent de culegatoare si vor avea o matca tanara.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 13 vizitatori