Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde TDI » 13 Sep 2014, 19:24

Poti sa o pui si in cat, poti sa o si descapacesti - cu tot cu diafragma intre.
Uneori nu trage decât siropul de imediat de lângă cuib5-8 rame.
TDI

Mesajde vslsilviu » 14 Sep 2014, 16:01

Ce parere aveti de ideea de a folosi ca meterial izolator o panza din iuta si bumbac (poate salteluta din acest material)?

Materialul arata astfel:

Imagine
vslsilviu

Mesajde octavi » 14 Sep 2014, 16:05

la cat timp oua matcile introduse? doua introduse marti cred le-am lasat joi dimineata din cutie azi am verificat nu am vazut inca oua una dintre ele a ros toate botcile trase intre timp, a doua parca mai micuta nu a ros dar erau acceptate, ce am introdus joi dimineata 2 buc au fost eliberate azi dar la una sau facut ghem peste ea am mai verificat peste 20 min dar era tot acolo ghem ceva mai mic, cealalta fara probleme sa coborat intre rame.
octavi

Mesajde joohny » 14 Sep 2014, 18:34

Va salut.Este indicata iernarea la stupi cu un cat de miere plin in cuib miere cam 8-12 kg iar intre cuib si cat,folie intre cuib si cat insa lasata o fanta de 2-4 cm (nord=>urdinisul este la est) iar prin februarie luat folia dintre cat si cuib?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde NicolaeG » 14 Sep 2014, 19:45

TDI scrie:Relaxeaza-te. Ori le mai dai sirop sa umple si rama cu puiet când eclozioneaza, ori o scoti din stup in 2-4 săptămâni.

Sa inteleg ca aceasta este albina de iarna? Caci se schimba situatia la cata albina este.
NicolaeG

Mesajde TDI » 14 Sep 2014, 20:47

Nu 100%, dar un procentaj foarte mare.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 14 Sep 2014, 20:53

vslsilviu scrie:Ce parere aveti de ideea de a folosi ca meterial izolator o panza din iuta si bumbac (poate salteluta din acest material)?

Eu as incerca direct peste rame si lasata dupa diafragma. Fara infofolire prea mare. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 14 Sep 2014, 21:08

octavi scrie:la cat timp oua matcile introduse? doua introduse marti cred le-am lasat joi dimineata din cutie azi am verificat nu am vazut inca oua una dintre ele a ros toate botcile trase intre timp, a doua parca mai micuta nu a ros dar erau acceptate, ce am introdus joi dimineata 2 buc au fost eliberate azi dar la una sau facut ghem peste ea am mai verificat peste 20 min dar era tot acolo ghem ceva mai mic, cealalta fara probleme sa coborat intre rame.

In proportie de 90%, pe matcile date la acceptat, albinele fac ghem !
Vor face ghem mai mare si-l vor mentine mai mult, cu cat matca a stat mai mult in "cusca" adica... nu a fost hranita si a pierdut din greutate !

Cand se asigura TOATE conditiile, privind acceptarea, la acea familie nu se intervine mai devreme de 48-72 ore !!!
ignatov andrei

Mesajde octavi » 14 Sep 2014, 22:22

deci dupa ce se lasa din cusca nu se umbla la familie 70 ore? dar sirop se poate da in sensul ca nu trebuie desfacut podisorul? am loc sa pun prin sita !!
a iesit mult puiet si am rame goale in mijloc la familii
octavi

Mesajde Florin Dobre » 14 Sep 2014, 22:39

Scoate ramele goale din cuib. Daca mai au ceva miere, le treci distantate intre ele dupa diafragma. Eventual le zgarii portiunea capacita...vor trage mierea in cuib.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde octavi » 14 Sep 2014, 23:13

atunci pe ce stau? sunt goale in mijloc cu coroana pe margine dar acoperite cu albina
octavi

Mesajde Florin Dobre » 14 Sep 2014, 23:42

Apoi ori sunt goale, ori nu. :lol:
Daca-s 3 rame goale, scoti doua. Ce trag de pe cele doua completeaza pe rama care ramane in cuib.
Daca-s chiar asa bine acoperite cu albina(ma indoiesc), baga sirop pana le umpli. :D
Cand va veni vremea rece, sa te uiti de sus printre rame. Atunci o sa vezi ce multa albina ai. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 15 Sep 2014, 12:37

Intrebare ! SALUTARE !
Ramele din magazii care au miere pe el cam de o palma sau doua asi putea sa le dau dupa diafragme la cei care am diafragme si sa nu le mai pun sirop in hranitor si la ceilalti sa continui complectarile prin hranitoare ? S-au sa astept pna cand reduc cuiburile si atunci sa le pun la toti rame de magazie dupa diafragme ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mihaiGrig » 15 Sep 2014, 14:27

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie:
Am mai multe roiuri pe 3,4 rame in cutii orizontale DE PAVILION ( CU UN SINGUR URDINIS FRONTAL) si vreau sa le unific doua cate doua.
Care este metoda cu cea mai mare rata de reusita in cutiile orizontale DE PAVILION ca sa fiu sigur ca accepta matca?
Unii le pun pur si simplu in cutie si ramane matca mai puternica, dar n-as fi chiar sigur ca albinele nu omoara ambele matci. Deci cum sa procedez?
Multumesc mult.
mihaiGrig

Mesajde sti » 15 Sep 2014, 18:29

[quote="vslsilviu"]Ce parere aveti de ideea de a folosi ca meterial izolator o panza din iuta si bumbac (poate salteluta din acest material)?

Eu am folosit iarna trecuta insa nu direct peste rame. Am pus mai intii un ziar si peste ziar am pus saci de iuta. Am observat ca albinele ramin agatate in acest material. In plus conteaza cum iernezi stupii: clopot sau horn.
sti

Mesajde vasilefi » 16 Sep 2014, 14:08

un singur stup l-am lasat cu cat 1/2 pe el fiindca a avut puiet si destul de multa miere capacita...
acum nu stiu ce sa fac, sa mai descapacesc sa le pun rame in cuib sau sa-l las asa pe iarna?
vasilefi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR