Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde paul » 24 Sep 2014, 20:22

andrei_d, albinele alea aduc propolis. Probabil familia respectiva manifesta un caracter puternic propolizator. Exista si astfel de familii.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_d » 25 Sep 2014, 09:51

Multumesc pentru raspuns Paul.
andrei_d

Mesajde ovidiu8403 » 26 Sep 2014, 10:56

Buna ziua ,

Am 2 intrebari,
Prima : Cand ar fi indicat sa mut 2 stupi dintr-un sir de 10 in linie ? sa spune primii doi dupa al zecelea la aprox 6 metrii de acesta al (10-lea) unde am amenajat suporti metalici pentru acestia . In total ar fi aprox 10-11 metri miscarea. Ma gandesc ca albinele ce sunt inauntru, si care au facut zborul de orientare sa nu se piarda la zborul de curatire din iarna sa nu se mai intoarca in lada ci sa caute unde a fost in trecut pozitionata lada .Le mut acum? sau la primavara ?
A doua : Daca trag 2 randuri de stretch negru peste toti cei zece stupi (am funda AV si folie deasupra) pentru a absorbi caldura,isi vor recunoaste lazile fiecare cand vor efectua zborul de curatire ?

Va multumesc.
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde proapis13 » 26 Sep 2014, 13:58

1.La iarna
2.Da,albina pe ude iese tot pe acolo intra ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Scot sau nu ramele

Mesajde Tomii » 27 Sep 2014, 14:55

Buna ziua sunt incepator in apicultura si am 2 famili azi in control am vazut ca ultimele 3 rame nu au miere in anumite locuri numai si din cate am auzit ca se scot ramele nefolositoare am stupuri de 12 rame 1 stup este de anul trecut si al 2 lea este facut anul acesta acele rame leam in stupul de anul trecut

Imagine

Imagine

Imagine

puiet capacit am numai in familia mica un pic mai este in cea mare abea dac am gasit cateva celule sa fac tratamentul cu varacet ??? ultimul lam facut luna aceasta undeva in 9-12 am observat ca viespi dau tarcoale asa ca am amestecat apa cu zahar swi un pic de otet in flacon sa vad dac functioneaza urdinisurile leam micsora si am pus ceva sa nu intre soareci
Imagine
albinele pot trece numai prin cei 2 dinti din mijloc restul este umplut cu burete
daca ceva nu fac bine va rog sa imi spuneti si daca mai este ceva ce ar trebui sa fac vas asculta sfaturile cu mare drag scuzati greselile gramaticale sunt slovac va multumesc anticipat
Tomii

Re: Scot sau nu ramele

Mesajde Mircea_63 » 27 Sep 2014, 15:12

Tomii, da, scoate-le.

Scoti cateva rame goale si apoi la distanta de cele ramase in cuib, pui pe rand cate una pe care o descapacesti si o lasi sa o goleasca albinele de miere, Cand e goala, o scoti si pui alta.
Dupa ramele ramase in cuib, poti pune diafragma daca ai. Unii stupari folosesc diafragma, altii nu.

Cuibul il restrangi la 5-6 rame. Si in privinta asta, unii lasa cuibul mai larg, altii il strang mai bine. Eu personal il strang, adica las rame mai putine, ca sa fie foarte bine acoperite de albina.

Topicul acesta deschis de tine, va fi mutat aici viewtopic.php?f=11&t=120&start=2112#p213136 . Asta ca sa stii unde sa il cauti pe viitor. Daca mai ai si alte intrebari, intreaba acolo.

Bun venit!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde andrei_d » 28 Sep 2014, 21:08

sper ca nu va stresez cu intrebarile.
Din 15 august pana in 15 septembrie, zi de zi am dat 400 ml sirop 2:1 invertit. Asta inseamna cam 12 litri de sirop pe familie. Familie care defapt nu prea e familie, una singura e pe 9 rame, restul sunt pe 5-6 rame.
Inainte sa dau sirop, ramele erau cam jumatate cu miere de FS si restul era puiet. Pe masura ce puietul a iesit, am inceput sa dau siropul si acum ramele sunt 90% pline. Jumatate e miere de FS, jumatate e miere facuta din sirop.

Acum le dau sirop pentru intretinere, 1:1 invertit, 400 ml la 2-3 zile.

In primul rand cred ca am dat foarte mult sirop, trebuia sa ma opresc la 5 litri pe familie.
In al doilea rand cred ca asta e reteta perfecta pentru nosemoza prin ianuarie-februarie.

Cum pot repara situatia pe care am creat-o? Opresc hranirea de intretinere, nu le mai dau sirop 1:1, asta e clar. Dar in rest?

Multumesc!
andrei_d

Mesajde vlad » 29 Sep 2014, 05:40

in primul rand , ai cam blocat cuibul in aug in detrimentul albinei care ierneaza , in al doilea rand in niciun caz nu dai sirop in hranitor in ianuarie - februarie . ce poti face acum : strangi cuiburile la numarul de rame ocupate complet de albine . ramele mai noi le scoti chiar daca sunt , cum zici 90 % pline cu miere . o rama mai noua o poti lasa dupa diafragma pana se instaleaza frigul . pe celelalte le dai in martie la margine
vlad

Mesajde redoo » 29 Sep 2014, 11:44

Am un nucleu,doua rame de albina a carui matca o tineam sa inlocuiesc o matca cu probleme,dar se pare ca nu mai este nevoie...stupul respectiv are doua matci in momentul asta. Iau din stupii mai populati si scutur ceva albina intr-o roinita 2-3 rame de albina si dau nucleului ,sal bag in iarna pe 3-rame credeti ca e ok? Alte sfaturi,pareri daca se poate.merci
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde CORNEL V. » 29 Sep 2014, 12:19

Merge,dar pune-i polistiren extrudat de o parte si de cealalta...sa aiba mancare si treci iarna
Uniformizezi mirosul in caz ca mai pui albina
CORNEL V.

Mesajde gica.mosu » 29 Sep 2014, 12:28

redoo scrie:Am un nucleu,doua rame de albina a carui matca o tineam sa inlocuiesc o matca cu probleme,dar se pare ca nu mai este nevoie...stupul respectiv are doua matci in momentul asta. Iau din stupii mai populati si scutur ceva albina intr-o roinita 2-3 rame de albina si dau nucleului ,sal bag in iarna pe 3-rame credeti ca e ok? Alte sfaturi,pareri daca se poate.merci

Mariane,cauta in topicul-iernarea a doua fam in stup orizontal ,si vezi ci si cum ti se potriveste...Spor!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde AndrewIS » 29 Sep 2014, 20:38

Buna seara dragi profesori,
Din ce am mai citit pe internet am inteles ca matca spre sfarsitul lui august inceteaza sa mai depuna oua si ajunge la sfarsitul lui septembrie inceput de octombrie sa stopeze ponta 100%, este corect? am auzit de curand cateva pareri cum ca e grav daca matca nu se oua acum in perioada asta si trebuie inlocuita.
AndrewIS

Mesajde TDI » 29 Sep 2014, 20:44

Din vreo 70 pe care le-am evaluat in ultimele 3 zile, 30 au încetat complet ponta, inclusiv matci din 2014 cu populatii mari si rezerve mai mult decât indestulatoare.
P.S. Nu sunt profesor!
Sănătate!
TDI

Mesajde CATALIN » 29 Sep 2014, 20:48

e adevarat ce ai auzit...insa depinde si de vreme si de calitatea matci...sunt matci care la ora asta inca pun puiet ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde TDI » 29 Sep 2014, 20:59

Cataline, nu compara clima din Moldova cu clima din Oltenia. Eu personal n-am mai avut cules de la 1 august. De ce naiba sa mai ponteze? A... roiurile făcute la 1 august cu sirop, turte proteice, mai ponteaza. Dar nu e relevanta ponta mătcii la aceasta data.
Daca ne gândim ca astăzi oua matca, puietul eclozioneaza in 21 de zile, mai are nevoie de câteva zile pana-si formează corpul gras(miere se mai gaseste, dar polen si pastura de unde?). La noi a dat bruma acum vreo trei zile. In fiecare noapte temperatura scade sub 10 grade. Mătcile care pontau înainte de bruma, ponteaza si acum, dar albinele canibalizeaza puietul si reduc semnificativ cantitatea de laptisor de matca care-i este furnizata mătcii si treptat isi micsoreaza abdomenul.
In timpul iernii si chiar a toamnei tarzii, e foarte greu pentru familia de albine sa mențină temperatura necesara eclozionarii unui puiet viabil(34-35 grade Celsius), acesta o sa eclozioneze dar exista 2 efecte negative: Albina isi micsoreaza semnificativ durata de viată fiind expusa la feromonul emis de puiet, care in esenta implora sa fie hranit, 2 - albina eclozionata nu va trece iarna in majoritatea cazurilor.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 29 Sep 2014, 21:06

AndrewIS scrie:...am auzit de curand cateva pareri cum ca e grav daca matca nu se oua acum in perioada asta si trebuie inlocuita.

Matcile mele au pus frana. Nu vad nici o problema in asta...dimpotriva.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR