Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde dragostuparul » 30 Noi 2014, 20:57

gica.mosu scrie:
dragostuparul scrie:Buna ziua dragi apicultori. Ma numesc Dragos, sunt din Tulcea si de vreo 2 luni tot stau si ma documentez de aceasta ramura - apicultura. Cu cat capat , zic eu, cunostinte, cu atat mai mult imi doresc sa am primul meu stup. Dar pana sa se implineasca acest lucru, am nevoie de un ajutor de la voi - exista pe forum un topic deschis despre inceputul in stuparit( achizitie stupi,......) sau , cum o gandesc eu, cu ce stupi ar trebui sa incep? verticali sau orizontali, cand sa incep? i-au prima data un stup gol cu rame si inventar apicol sa vad cum functioneaza si apoi fac popularea in primavara? sau direct stupi populati, dar treaba este ca am sa ridic capacul si ma uit la ei. Astept niste raspunsuri de ajutor din partea voastra si va salut !

Dragos,bine ai venit printre noi"GASCA BONDARILOR"=forum!!!....Serios,esti sigur,nu stii ci te asteapta!?!!!.....A raspuns tatuca meu cand i-am spus ca ma insor,si ca vreau sa plec cu stupi in pastoral(dupa 8 ani pe vatra).....Azi cand dadeam zapada de pe stupi=ma uitam in suuuus(spre....)...Vezi,Gica daca stieam.....iti spuneam atunci....Dupa 40 de ani,daca ar fi sa incep din nou cu stupii si altele(sincer nu stiu)...imi da cu virgula muuult :P ....Ai pe forum fff multe informatii de la colegi,n pareri pro si contra=selecteaza si alege ceti cade bine....Cauta un apicultor si roaga-l sa-ti puna o rama cu albine in mana,sa-l ajuti(astfel vezi pe viu cu ce se mananca apicultura)....Daca simti ca o faci din pasiune=esti pe drumul cel bun,daca vrei doar pt afacere=sezi bland,cauta altceva :idea: P.S-Am nepot de 14 ani si fara sa-l rog se echipeaza si vine cu mini in stupina=aschia nu sare departeee :!: BAFTA multa-Gica.mosu!!!

multumesc foarte mult domn Gica
dragostuparul

Mesajde dragostuparul » 30 Noi 2014, 22:10

Azi, sa spun asa, am facut un prim pas in acesta lume a albinutelor. Am comandat un stup vertical pe 10 rame , podisor, capac tabla si niste instrumente din inventarul apicol. Marea mea rugaminte este ce parere aveti de stupul comandat?Doresc sa mai achizitionez inca 2, dupa care, din primavara sa-i populez. Roiuri sau familii ce ar fi mai bine? Va rog sa ma intelegeti ca sunt la inceput de drum si am nevoie de ajutorul vostru.

PS - As dori sa i-au legatura cu apicultori din Tulcea , daca sunt pe forum.
Fişiere ataşate
VERT 10 R-500x500.jpg
dragostuparul

Mesajde ovidiu8403 » 01 Dec 2014, 11:55

Va salut ,

Dilema : la controlul sumar vizual si auditiv de ieri a modului de iernare , la un stup dupa ce am ridicat capacul,izolatia ,ziarele, am vazut prin folie , albinele sus pe rame , foarte , foarte multe ,diametrul de albine acoperea toate ramele (cateva sute), si desi nu a fost foarte frig undeva la 4-5 grade erau afara ,ceilalti toti erau in ghem intre rame,liniste , asta in schimb era agitat si producea un zumzet apasat,fosnitor, de rezonanta joasa, nu plangator , albinele erau agitate , nu de interventia mea din alt motiv nu stiu care (mancare au , nu exsista la data asta sa fi papat 9-10 kg de miere din 6 rame) ,asemenea comportament am mai vazut numai prin februarie cand reapare puietul ,umiditate foarte usoara, o picatura intr-o margine pe folie ..ps familie 2014 cu matca batrana 2-3 ani si nu roi, 4 tratamente VF in toamna,2 BeeVital ,gratie la urdinis , din septembrie .Astept o noapte geroasa si il voi asculta din nou , sau mai ma uit odata in el (prin folie).
.O parere un sfat ar fi binevenit .

Multumesc
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde TDI » 01 Dec 2014, 12:40

Cauze: Lipsa matca, puiet, soareci, umiditate, boala, zgomot.
Diagnostic?
O zi de la 5+ grade fără intemperii, cauti matca si sau puiet.
Remediere?
Doar unificare daca se impune.
Sau are colonia o indispozitie. :D
TDI

Mesajde ovidiu8403 » 01 Dec 2014, 13:37

TDI scrie:Cauze: Lipsa matca, puiet, soareci, umiditate, boala, zgomot.

Dintre toate cauzele enumerate , prin eliminare lipsa matca(sunet plangator) , soareci nu gratie montata la timp-stupi noi etansare maxima , umiditate nu soclu av table scoasa de o palma , boala nu cred am albine sanatoase , zgomot 0 nu au vecini la o distanta mai mica de 100 m , asa la o prima strigare banuiesc ca ar fi puiet,desi am mai citit pe undeva pe forum ca , carpatina nu oua nov-dec :? , nu inteleg de ce , ar "manca-o" pe matca, asta explica si usoara umiditate si zumzaitul si agitatia = cresterea temperaturii pentru sustinerea puietului , ... il tin sub obsevatie poate spre norocul meu a avut doar o indispozitie :lol: . MS TDI...
ovidiu8403

Mesajde gica.mosu » 01 Dec 2014, 14:21

OVIDIU 8403,raspunsul ti la-i dat singur(puiet :mrgreen: ) de care :idea: .....dupa 4 tratamente cu VF=toamna :!:.....la ce te astepti :?: Au patit-o si altii=cad matcile,mai ales cele batrane :idea: P.S,pt viitor sa verifici prezenta matci la ultimul control,inainte de impachetarea finalaaaaaaa!!!!!!Sa faci cum a scris TDI....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ovidiu8403 » 01 Dec 2014, 14:44

Multumesc moshu ! asa o sa fac, adliteram cu a spus TDI . Se anunta o usoara incalzire si scot ramele la verificat . Daca intr-adevar e asa (n-am matca ...sa spunem) unificarea asta bat-o vina cand o fac amu iarna sau timpuriu primavara ? (martie) si cum , ma tem de lupte 1/1 ? ce am mai unifcat eu in trecut (o singura data), le-am bagat ceapa rondele in fiecare stup si pe urma le-am unificat intr-o singura lada , ramele le-am despartit cu un ziar(sa aibe ce citi pana se imprietenesc sub acelasi miros , sa nu se ia de cap la lupte) :lol: .
ovidiu8403

Mesajde nae » 01 Dec 2014, 16:34

Deschizi lada , ''rupi'' propolisul departand USOR ramele = se agita !, le lasi ''X''(minute) sa se linisteasca , deschizi alte doua fam sau una SLABA si ,in prima varianta, muti jumate-jumate din rame sau toate in cea slaba ,in varianta doi .
Dupa ultima rama a fam primitoare ; fara alcool sau alte mirosuri/ziare daca temperatura e de semighem = DIRECT .
Eu fac operatia dimineata pe racoare , spre pranz cand creste temperatura se ''unifica'' linistit .
Salut.
nae

Mesajde vlad » 01 Dec 2014, 17:09

eventual faci si una - doua gauri in ramele bagate ca albina sa se traga mai usor spre cuib . chiar daca e mai populat ca alt stup , lada care se goleste de rame e cea fara matca , niciodata invers . daca e pe 5-6 rame de albina , mai bine il imparti la doua roiuri. daca umbli incet n-ai nevoie de tuica, ceapa sau bibliografie . daca esti sigur ca nu ai matca , poti transfera cate 2-3 rame odata
vlad

Mesajde oroles » 01 Dec 2014, 20:13

ovidiu8403 scrie:
TDI scrie:Cauze: Lipsa matca, puiet, soareci, umiditate, boala, zgomot.

Dintre toate cauzele enumerate , prin eliminare lipsa matca(sunet plangator) , soareci nu gratie montata la timp-stupi noi etansare maxima , umiditate nu soclu av table scoasa de o palma , boala nu cred am albine sanatoase , zgomot 0 nu au vecini la o distanta mai mica de 100 m , asa la o prima strigare banuiesc ca ar fi puiet,desi am mai citit pe undeva pe forum ca , carpatina nu oua nov-dec :? , nu inteleg de ce , ar "manca-o" pe matca, asta explica si usoara umiditate si zumzaitul si agitatia = cresterea temperaturii pentru sustinerea puietului , ... il tin sub obsevatie poate spre norocul meu a avut doar o indispozitie :lol: . MS TDI...

Din scurta mea experienta am observat ca mai sunt si astfel de stupi care sunt mai agitati. De exemplu anul trecut a avut 4 din 23 care erau mai agitati. In primavara nu aveau nicio problema. Mancare suficienta, matca prezenta, soareci lipsa. Deci, eu zic sa ii asculti si daca raspund la apel sa ii lasi in pace. :D
oroles

Mesajde TDI » 01 Dec 2014, 20:34

Eu nu-i ascult. Îmi fac treaba cat permite vremea si nu mai intervin pana in martie, in ultimii 2 ani - înainte puneam turte de 2-5 ori, in functie de consum - turte de 500-1000 gr, intre 25 decembrie si 10 martie. Eventual daca aveam excedent le transformam in sirop ulterior, am facut sirop inclusiv din Apifonda.
Chiar si când interveneam cu turtele iarna, doar rareori am facut cate o unificare, maxim 1 pe iarna când eram ferm convins ca nu avea matca. Conditia obligatorie e ca familia sa nu fie in ghem si matca sa fie marcata.
Dar, daca n-ai stare si "vrei sa fii sigur"...
TDI

Mesajde oroles » 01 Dec 2014, 22:21

De ce spuneam sa ii lase in pace. La familiile cu musca putina albina isi contracta muschii, dau usor din aripi pentru a produce caldura si de aici si zgomotul putin mai mare. Eu zic sa nu te sperii si sa le lasi asa. Acum nu ai ce sa le mai faci. Eventual te mai uiti la cantitatea de rosatura. Daca au consumat mai mult e cel mai probabil sa nu fi avut matca.

@TDI, in martie 2014, cand a dat caldura, i-am luat la mana pe toti. La inceput am crezut ca nu mai are matca. L-am mai lasat o saptamana. Dupa o saptamana am vazut rame frumos ouate mai mari decat o palma. Matca fiind tanara si foarte buna ouase probabil si pe timpul iernii. Stim cu totii ce iarna a fost. Pentru ca riscau sa nu mai aiba rezerve, au trecut la economii. Matca a oprit ouatul. Au luat o pauza.
oroles

Mesajde ovidiu8403 » 02 Dec 2014, 08:31

Aseara am bagat furtunasul prin urdinis si celalalt capat in ureche . Sunetul acela de motor " TDI" :lol: la relanti , usor , mai un bazait , stiti voi la ce ma refer ;) . Cred ca e ok ... Nu mai umblu la el pana prin ian cand bag ceva supliment energetic ...
ovidiu8403

Mesajde gica.mosu » 02 Dec 2014, 15:37

OROLES scrie....sa ii lase in pace....!??!!!!...7 nov 2014,8* afara....Ma suna un apicultor,care din cei peste 30 stupi(fund AV+folie) gaseste unul care avea condens....i-am spus ca are puiet=posibil bezmetic(lipsa matca)....Dupa doar o ora era deja impartit(din 6 rame in ghem pe 3 rame avea puiet de trantori) la 3 fam slabe,cate 2 rame intre ultima din ghem si DF, la fiecare stup primitor si stropit cu poslete, fara a proteja matca in colivie :idea: Dupa 4 zile a scos cele 3 rame cu puiet (deja erau capacite partial)pt reformt=fiert :P P.S prietenul meu stiea situatia=desfacu-se stupul inainte dar....a avut nevoie si de-o parere si de ajutor :idea:....Daca nu interveneam atunci,ce urma stiti voi....ROIA de CRACIUN :mrgreen: Pt Ovidiu si nu numai:cand lasi un pacient sa fie consultat de medic telefonic,sansele sunt mici...."pacient " ....MORT :mrgreen:..(situtile difere de la caz la caz= de la stup la stup).....De retinut: la impachetarea finala e bine sa fie verificat si daca stupul are matca!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ovidiu8403 » 02 Dec 2014, 16:03

Moshu sa traiesti mult sa ma tot inveti! , acum de urmarit nu prea am avut ce ca e mica si slaba babaciunea ,ar trece si prin hanneman cu abdomenul ala rusinos, ii cat o musca .Da de mai ii in zona o schimb la anu si pe aia noua o imbrac in albastru ca e la moda la anu :lol: La anu toate vor fi marcate verde si albastru si iti voi asculta sfatul sa o vad inainte sa inchid stupu final. Acum interbare de n-ar avea matca : ar plange , nu? da e sunetul acela constant frumos , lin, linistit ... Cred ca e matca acolo totusi.Vom trai si vom vedea .

Noroc.
ovidiu8403

Mesajde oroles » 02 Dec 2014, 18:57

gica.mosu scrie:OROLES scrie....sa ii lase in pace....!??!!!!...7 nov 2014,8* afara....Ma suna un apicultor,care din cei peste 30 stupi(fund AV+folie) gaseste unul care avea condens....i-am spus ca are puiet=posibil bezmetic(lipsa matca)....Dupa doar o ora era deja impartit(din 6 rame in ghem pe 3 rame avea puiet de trantori) la 3 fam slabe,cate 2 rame intre ultima din ghem si DF, la fiecare stup primitor si stropit cu poslete, fara a proteja matca in colivie :idea: Dupa 4 zile a scos cele 3 rame cu puiet (deja erau capacite partial)pt reformt=fiert :P P.S prietenul meu stiea situatia=desfacu-se stupul inainte dar....a avut nevoie si de-o parere si de ajutor :idea:....Daca nu interveneam atunci,ce urma stiti voi....ROIA de CRACIUN :mrgreen: Pt Ovidiu si nu numai:cand lasi un pacient sa fie consultat de medic telefonic,sansele sunt mici...."pacient " ....MORT :mrgreen:..(situtile difere de la caz la caz= de la stup la stup).....De retinut: la impachetarea finala e bine sa fie verificat si daca stupul are matca!!!!

Fiecare cum il duce mintea.

Asta cu ROITUL DE CRACIUN, cred ca ti-o asumi! M-a amuzat teribil. Cred ca exista o specie noua in mediul online "exageratorul de pe stuparitul". Numai aici am auzit chestii ca asta.
oroles

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR