Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde dandy » 28 Feb 2015, 09:13

Salutare
Mergi la pagina mea si o sa intelegi 8-)
dandy

Mesajde george_axente » 28 Feb 2015, 13:30

Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva mai cu experienta cu niste sfaturi?
Am 3 stupi care au fost pusi la iernat cu metoda "in fundul gol", nu de catre mine, altcineva i-a pus.
In urma cu 2 luni am constatat ca albinele din cei 3 stupi erau moarte toate(probabil inghetate de frig).
Mentionez ca nu a fost folosita nici o substanta chimica in interiorul stupilor (antivaroua, antibiotice, etc), s-a mers pe ideea de stup bio. (care se pare ca nu a functionat).
Am ramas cu stupii goi (ramele cu faguri si cu miere)
Intrebarile mele sunt:
1. Ce trebuie sa fac ca sa pun alte familii in interior si cand trebuie facuta operatiunea asta?
2. Trebuie efectuata vreo operatiune de curatire a stupilor / ramelor avand in vedere ca au murit albinele acolo si cum se face?
3. Aveti idee de unde pot cumpara 3 familii de albine si la ce pret?

Multumesc mult, astept cu interes raspunsuri de la cei cu mai multa experienta.
george_axente

Mesajde proapis13 » 28 Feb 2015, 14:57

george_axente scrie:Buna ziua....astept cu interes raspunsuri de la cei cu mai multa experienta.

1. 2. 3. acelasi raspuns,pui mana pe o carte despre apicultura si o sa descoperi unde si cu ce ai gresit
Daca NU o sa repetati aceleasi greseli si tu si meseriasul care te-a invatat ...apicultura.. :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde george_axente » 28 Feb 2015, 15:12

ghitacusman scrie:
george_axente scrie:Mentionez ca nu a fost folosita nici o substanta chimica in interiorul stupilor (antivaroua, antibiotice, etc), s-a mers pe ideea de stup bio. (care se pare ca nu a functionat).

si daca-i bio nu are nevoie de tratamente ? :o

Pai in scorbura unde traiesc ele in mod natural au nevoie de tratamente ?
george_axente

Mesajde george_axente » 28 Feb 2015, 15:12

proapis13 scrie:
george_axente scrie:Buna ziua....astept cu interes raspunsuri de la cei cu mai multa experienta.

1. 2. 3. acelasi raspuns,pui mana pe o carte despre apicultura si o sa descoperi unde si cu ce ai gresit
Daca NU o sa repetati aceleasi greseli si tu si meseriasul care te-a invatat ...apicultura.. :!:

Multumesc mult, asa am sa fac
george_axente

Mesajde Roinita » 28 Feb 2015, 16:25

TDI scrie:Din pacate problema e una comuna.
...
Strange cuibul doar la numarul de rame acoperit de albina.
Dupa primul zbor de curatire din momentul in care aportul de polen din natura incepe sa fie semnificativ, da-le sirop caldut zilnic, in cantitate de 50 ml sirop 1:1 pe rama de albine acoperita 100%.
In functie de zona in care ai stupii, pune folia, eventual mai fa un tratament antivarroa.
Mierea cristalizata nu e o problema decat in momentul in care ai albina pentru 2 rame si in stup ai 7 - solutia e sa o strangi pe 2 sau 3 rame, nu mai mult. Familia nu poate pastra caldura si datorita fluctuatiilor de temperatura ghemul nu se mai poate strange in timp util si ... sucomba, de obicei in martie.

Va salut!
Am strans astazi mult cuiburile.
Am gasit mai multe albine decat ma asteptam la stupul slabit, am vazut si matca dar am o nelamurire.
La ambele stupuri ghemul este in corpul de jos, unde nu prea mai au miere. In corpul de sus au 5 rame full miere de sus pana jos pe ambele parti, partea superioara a ramelor fiind capacita iar partea inferioara unde amusinau multe albine era descapacita si necristalizata.
Nedumerirea mea este de ce nu si-au mutat ghemul in corpul de sus. O fi din cauza ca nu au celule goale si matca incepe acum sa oua si nu are unde?
Roinita

Mesajde Florin Dobre » 28 Feb 2015, 18:30

george_axente scrie:1. Ce trebuie sa fac ca sa pun alte familii in interior si cand trebuie facuta operatiunea asta?
2. Trebuie efectuata vreo operatiune de curatire a stupilor / ramelor avand in vedere ca au murit albinele acolo si cum se face?

1. Când cumperi familiile, muti ramele cu albine din lazile vanzatorului in lazile tale deja curatate. Lada se aseaza pe pozitia stupului vanzatorului. Seara le duci acasa.
2. Cureti bine lazile cu spaclu/dalta si apoi le flambezi. Ramele le poti refolosi daca esti sigur ca doar foamea a fost cauza mortii albinelor. Sa nu aiba pete de diaree, mucegai, alte minuni. Trebuie vazute de un apicultor.
3. http://stuparitul-anunturi.com/
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vasilefi » 01 Mar 2015, 09:59

trebuie sa mut stupii 50metri in directia opusa urdinisului
sa-i inchid 3 zile si sa-i mut apoi direct?
ieri a fost o zi de vara au iesit afara, nu stiu cum se anunta in continuare vremea
vasilefi

Mesajde BotaPaul » 01 Mar 2015, 18:35

proapis13 scrie:

Esti un pic cam dur ...nu uita , ai fost incepator candva si tu .. si ai facut prostii ;) , " posibil sa te expediat si pe tine cineva la lectura cand ai cerut anumite raspunsuri la greselile tale " si de aceea reactionezi asa.?..cred ca era mai ok , daca ii ziceai omului caci a gresit ca nu a facut tratament, cel putin atat .
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde george_axente » 01 Mar 2015, 19:49

Florin Dobre scrie:
george_axente scrie:1. Ce trebuie sa fac ca sa pun alte familii in interior si cand trebuie facuta operatiunea asta?

1. Când cumperi familiile, muti ramele cu albine din lazile vanzatorului in lazile tale deja curatate. Lada se aseaza pe pozitia stupului vanzatorului. Seara le duci acasa.
2. Cureti bine lazile cu spaclu/dalta si apoi le flambezi. Ramele le poti refolosi daca esti sigur ca doar foamea a fost cauza mortii albinelor. Sa nu aiba pete de diaree, mucegai, alte minuni. Trebuie vazute de un apicultor.
3. http://stuparitul-anunturi.com/

Multumesc mult de raspuns!
Nu stiu care este cauza mortii, se pare ca varoua nu au avut(au avut montat fund antivaroua), de foame nu stiu daca au murit (au ramas rame cu miere), cred ca au murit inghetate din pacate(din cauza metodei de iernat "in fundul gol") cred ca nu au fost izolati bine stupii. O sa inspectez impreuna cu un apicultor!

Multumesc si BotaPaul pt raspuns! O sa am timp sa ma documentez cum si cand se face tratamentul...
george_axente

Mesajde proapis13 » 01 Mar 2015, 19:50

BotaPaul scrie:
proapis13 scrie:

Esti un pic cam dur ...nu uita , ai fost incepator candva si tu .. si ai facut prostii ;) , " posibil sa te expediat si pe tine cineva la lectura cand ai cerut anumite raspunsuri la greselile tale " si de aceea reactionezi asa.?..cred ca era mai ok , daca ii ziceai omului caci a gresit ca nu a facut tratament, cel putin atat .

Prostii din astea NU am facut
Paulica,tata,NU esti in masura sa ma tragi de maneca nici de acum in zece ani...stii tu de ce :oops:
Vezi ca internetul are memorie...
In comparatie cu tine si cu multi altii de tastati pe aici prima data am citit si pe urma am intrebat
mi-am deschis sufletul si am postat tot ce am stiut si ce am gandit...de aceea am facut pagina personala...citeste-o...
poate asa o sa inveti sa te abtii...de la mai multe... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mellis » 01 Mar 2015, 23:59

george_axente scrie:Multumesc mult de raspuns!
Nu stiu care este cauza mortii, se pare ca varoua nu au avut(au avut montat fund antivaroua), de foame nu stiu daca au murit (au ramas rame cu miere), cred ca au murit inghetate din pacate(din cauza metodei de iernat "in fundul gol") cred ca nu au fost izolati bine stupii. O sa inspectez impreuna cu un apicultor!
Multumesc si BotaPaul pt raspuns! O sa am timp sa ma documentez cum si cand se face tratamentul...

Albinele nu au murit de frig, fundul AV nu scapa albinele de varroa. El sta bine mersi in celula cu puietul si se hraneste din albina, slabind-o -> boala. S-a facut un studiu ca un fund AV prost construit poate duce la dezvoltarea varroa, mai cade unul 2 prin sita dar daca citesti cine este varroa, cum se inmulteste, cum traieste albina si cum ierneaza, ai sa vezi ca nu au murit de frig...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde octavi » 02 Mar 2015, 19:15

nu trebuie sa cedezi, niciodata la nimic, asta in orice nu numai cand este vorba despre albine, daca iti doresti o sa reusesti cu ele, sunt si eu ca tine incepator si in prima iarna, am intrat cu 26 familii cred, exact nu stiu dar le am pe toate chiar acum am venit de la ele am pus va cateva rame cu miere langa diafragma, am facut in toamna cum am auzit, cum m-am gandit eu ca ar trebui si cum am citit prin carti cat am avut timp pentru ca timpul ma presa, si pana acum sunt bucuros ca le am pe toate, si totusi daca ma gandesc bine trebuie citit cat mai mult, spun asta pentru ca intreband cativa stupari batrani despre una alta trag concluzii ca stiu cateva lucruri care sunt necunoscute pt ei, ceea ce este in avantaj, deci citeste intreaba si incearca.
octavi

Mesajde Ovidiu123 » 04 Mar 2015, 20:36

Salutare!As vrea sa incep stimularea cu sirop la 1 dintre cele 4 familii ale mele.De ce?Nu prea mai are miere suficienta+albina putina(3 intervale)->matca nu a ouat prea mult.
Daca le dau cate 200-250ml in timpul zilei cand e mai cald (+10 grade),il trag pana seara?Nu vreau sa mai intervin cu turte,vremea a inceput sa se incalzeasca la Rm.Valcea exceptand codul de precipitatii anuntat de Busu`pentru urmatoarele 2 zile :!:
Stima
Ovidiu123

Mesajde Mircea_63 » 04 Mar 2015, 20:44

Da-la mai putin pentru inceput. De exemplu 100-150 ml, dimineata in zi in care se anunta soare si cald. Observi dupa aceea daca au preluat siropul si stabilesti cat si cand sa le mai dai. Nu uita sa pui materiale plutitoare in hranitor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 04 Mar 2015, 20:56

Pt Ovidiu 123 , 3 intervale zici !? = nu-i rau daca sunt INTERVALE .
Poti sa le pui la toti ,e chiar indicat =protofil/vitamine , daca le pui dupa diafragma in alimentator il ia mai greu sau faci furtisag-ziua , incearca sa-l dai in punga(nu conteaza cand o pui ) fara sa o intepi direct pe speteze = e cald si-l trag usor .
Sambata , atunci am timp, daca ma lasa timpul le bag o punga 2/1 cu protofil+apicomplex +ceapa-usturoi si asta nu pt completare .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR