Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde ignatov andrei » 15 Iul 2015, 11:09

Dan Paşca scrie:eu am iernat anul trecut in exclusivitate pe miere de Fl.S si poate 2 kg sirop 1/1 ce leam dat in sept.pt stimulare si tratament cu protofiol si nu am avut absolut nici o problema,chiar daca albina de anul trecut a intrat foarte uzata in iarna a fost ok, si vatra o am in Muntii Apuseni pe la cota 500,deci nu e iarna blanra pe la mine.

Ba e iarna blanda, fata de cea de la Iasi! Am stat doua ierni in zona Turda- Abrud (o iarna intreaga in Posaga si Ocolis)... Zapada multa, frigul "dulce", nu ca la Iasi, unde Crivatul taie in carne vie!!!!

gdanioan, fa o combinatie intre tei si zahar de sfecla si... vei fi boier!
ignatov andrei

Mesajde gdanioan » 15 Iul 2015, 11:21

ignatov andrei scrie:
Dan Paşca scrie:eu am iernat anul trecut in exclusivitate pe miere de Fl.S si poate 2 kg sirop 1/1 ce leam dat in sept.pt stimulare si tratament cu protofiol si nu am avut absolut nici o problema,chiar daca albina de anul trecut a intrat foarte uzata in iarna a fost ok, si vatra o am in Muntii Apuseni pe la cota 500,deci nu e iarna blanra pe la mine.

Ba e iarna blanda, fata de cea de la Iasi! Am stat doua ierni in zona Turda- Abrud (o iarna intreaga in Posaga si Ocolis)... Zapada multa, frigul "dulce", nu ca la Iasi, unde Crivatul taie in carne vie!!!!

gdanioan, fa o combinatie intre tei si zahar de sfecla si... vei fi boier!

"ignatov andrei" ..combinatii din astea se fac la Suceava si rezulta "samahoanca".Stiu ce zic.
Acum, lasand gluma la o parte, gresesc cu acea combinatie?
Stiti...stupii sunt asezati intr-o gradina la poala unui mic "delusor" ...oarecum ferite de vanturi...crivaturi...
Sincer nu ma tem vant...
Cum mai citeam pe forum...albina moare de foame nu de vant(frig).
Gresesc?...Eu cred ca nu...!!
...Si piatra se sparge daca o lovesti mereu....
gdanioan

Mesajde ignatov andrei » 15 Iul 2015, 11:28

gdanioan scrie:"ignatov andrei" ..combinatii din astea se fac la Suceava si rezulta "samahoanca".Stiu ce zic.
Acum, lasand gluma la o parte, gresesc cu acea combinatie?
Stiti...stupii sunt asezati intr-o gradina la poala unui mic "delusor" ...oarecum ferite de vanturi...crivaturi...
Sincer nu ma tem vant...
Cum mai citeam pe forum...albina moare de foame nu de vant.
Gresesc?...Eu cred ca nu...!!

Nu este vorba de teama ci de faptul ca e nevoie de "mai multe lemne", atunci cand bate vantul (vorba tiganului)! Nu gresesti cu nimic daca faci combinatia de mai sus, totul este sa nu iernezi numai pe FS.
ignatov andrei

Mesajde paul » 15 Iul 2015, 11:43

gdanioan scrie:
"ignatov andrei" ..combinatii din astea se fac la Suceava si rezulta "samahoanca".Stiu ce zic.

Nu stii ce zici ! ;)
Samahoanca este produs specific Botosaniului, floarea soarelui la Suceava nu secreta nectar ! ;)
Despre ... ce vorbim ? :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dan Paşca » 15 Iul 2015, 12:30

Nu gresesti coleguu,dale ceva stimulari sitop 1/1 (neinvertit) si pune si ceva protofil si o sa vezi ca totul e ok,nu e problema cristalizarea,in ghem sunt 24,25 grade si dupa ce apare puietul 35,36 se decristalizeaza, Problema e continutul mierii,Intradevar miere de munte ,de padure ce o aduna de prin 10,15 august incolo (care cred ca e de mana ,sau iarba neagra) contine ceva care creaza probleme albinutelor si e de evitat sa se ierneze cu asa ceva(acu 2 ani aveam stupi pe pavilion,si nu ii duceam numa la un salcam la (Ocolis :) ), si pe urma la munte,stupii care au iernat pe partea care nu prea dadea soarele,din 19 au mai rams 3 si aia decimati,in restu dezastru(diaree cat cuprinde si albine aproape 0) ,in rest cu alte tipuri de miere nu cred ca e asa problema( Ideal ar fi daca ne luam dupa Carte sa avem macar doua rame Tabla cu salcam pur care sa le introducem in toamna) da ce sa facem ,ca pe miere de salcam facem si noi un ban in plus restul e platita ,parca e dulceata de fructe de padure 11 lei Teiul si 12 lei Fl.soarelui,bataie de joc. Pt coleguu cu Ocolis ,Posaga Sanatate mult si salutari,eu sunt cu vatra putin mai sus la Lupsa.
Dan Paşca

Mesajde cristian bh » 15 Iul 2015, 13:36

Dan Paşca scrie: Pt coleguu cu Ocolis ,Posaga Sanatate mult si salutari,eu sunt cu vatra putin mai sus la Lupsa.

Coleguu,de pe partea ailalta a APUSENILOR,....
coleguu cu Ocolis,Posaga,......e ,.... insusi,...... Andrei Ignatov! :D
Salutari la amândoi! :P
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde gdanioan » 15 Iul 2015, 13:56

Multumesc "Dan Paşca" pentru raspuns si pentru sfaturi.
Ma poti invata cum vindec diareea la albine...ca de vizualizat inteleg ca ramele sunt "patate cu ceva galben"..
Gresesc cu exprimarea "..cu ceva galben"..?
gdanioan

Mesajde gdanioan » 15 Iul 2015, 15:24

Pana la primirea altor pareri...raspunsuri...as indrazni sa pun o noua intrebare:
-Se merita facut cursul de apicultor de la Camera Agricola?
Pun aceasta intrebare nu numai in ideea obtinerii acelui atestat...dar si pentru acumularea unor cunostinte temeinice in acest fascinant domeniu...Apicultura.
Multumesc inca odata anticipat pentru raspunsuri!!
gdanioan

Mesajde Dan Paşca » 15 Iul 2015, 16:14

Coleguu,merita orice curs,ii bine sa invatam cat mai multe, eu diareea incerc sa o previn,(protofil si de evitat mierea de care vorbeam mai sus) si ceva stimulari(completari sirop zahar 1/1),cam asta e ,tratament pt. diareea (:)) te rogi sa fie iarna car mai blanda si cu multe zile de zbor pt curatare) ;)
Dan Paşca

Mesajde vasilefi » 16 Iul 2015, 09:23

cursul il faci mai mult pentru atestat si ca te mai obliga sa citesti cateva capitole dintr-o carte
in rest mai multe inveti daca ai vreo 2 -3 carti si le citesti cu atentie.

Dan Pasca de ce faci stimulari cu sirop 1/1 neinvertit? ca pe aici toata lumea il inverteste
vasilefi

Mesajde Dan Paşca » 16 Iul 2015, 10:25

pana in primavara asta si eu il invertram sau le dadeam direct apiinvert,in februarie la Adunarea Geberala la noi la Alba au fost prezenti domnu Fetea si un domn.Doctor de la institut, si a zis in felul urmator(si tin sa ii dau dreptate) Oameni buni nu mai dati tot felul de tampenii la albine(gen.apiin.apiimer.sirop invertit,turte cu nu stiu ce ) si pe urma va plangeti ca nu faceti productii de miere, datile SIROP1/1 PROCESAT LA RECE,DECI APA SA NU DEPASEASCA 40 GRADE IN TIMP CE TOPITI SIROPUL IN EA, pt ca dupa ani si ani de teste au descoperit ca acest amestec se apropie cel mai mult de continutul merii de SALCAM, si uzeaza cel mai putin albina,zicea ca stie albina ce sa fac cu el natural,nu traba sa invertim noi cu solutii chimice,asta zicea el,acuma fiecare face cum considera
Dan Paşca

Mesajde Ovidiu123 » 19 Iul 2015, 19:33

Salutare
Astazi in timp ce urmaream activitatea albinelor la urdinise,am observat la unul dintre roii facuti anul acesta o albina care isi misca corpul in toate pozitiile avand tendinta de a scapa ceva de pe ea..Am stat foarte atent uitandu ma la ea si nu e cazul de paduche,zic eu..am inceput primul tratament
Care sa fie problema?
Ovidiu123

Mesajde Ovidiu123 » 20 Iul 2015, 08:47

Multumesc pentru pareri..
Super de treaba oamenii care si au dat cu parerea!
Ovidiu123

Mesajde clabescu.marius » 20 Iul 2015, 12:55

Buna ziua,am si eu nevoie de niste sfaturi.In zona unde am eu stupii am avut parte de un cules foarte bun in ultimile 2 saptamani caturile pline,cuiburile la fel pline de miere cu coronite consistente.Problema a venit in momentul extractiei mierii din caturi cand am vazut ca mierea este foarte inchisa la culoare.Ca sa fiu sigur am extras din 2-3 familii cate putina miere din cuiburi si am facut testul cu apa de var scris de Nea Gica,repetat de 3 ori.Rezultatul este miere de mana 100%.Va intreb pentru extractia din cuiburi,ramele marginase le extrag total,dar cum procedez pentru extractia mierii de mana din coronitele ramelor pe care este puiet larvar?Este primul an in care am patit asta si nu stiu cum procedez....
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde ignatov andrei » 20 Iul 2015, 13:54

clabescu.marius scrie:Buna ziua,am si eu nevoie de niste sfaturi.In zona unde am eu stupii am avut parte de un cules foarte bun in ultimile 2 saptamani caturile pline,cuiburile la fel pline de miere cu coronite consistente.Problema a venit in momentul extractiei mierii din caturi cand am vazut ca mierea este foarte inchisa la culoare.Ca sa fiu sigur am extras din 2-3 familii cate putina miere din cuiburi si am facut testul cu apa de var scris de Nea Gica,repetat de 3 ori.Rezultatul este miere de mana 100%.Va intreb pentru extractia din cuiburi,ramele marginase le extrag total,dar cum procedez pentru extractia mierii de mana din coronitele ramelor pe care este puiet larvar?Este primul an in care am patit asta si nu stiu cum procedez....

Zgarii, cu furculita de descapacit, toate coronitele (capacite sau necapacite) in asa fel incat sa nu curga mierea si spargi cuibul cu una sau doua rame goale, bune de ouat. Incadrezi matca intre cele doua rame si... ai scapat!
Sa ai macar un cat deasupra cuibului si rezerva de hrana (miere sau... apipixurile la moda) pentru asigurarea rezervelor pe iarna!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 20 Iul 2015, 14:11

Ovidiu123 scrie:Salutare
Astazi in timp ce urmaream activitatea albinelor la urdinise,am observat la unul dintre roii facuti anul acesta o albina care isi misca corpul in toate pozitiile avand tendinta de a scapa ceva de pe ea..Am stat foarte atent uitandu ma la ea si nu e cazul de paduche,zic eu..am inceput primul tratament
Care sa fie problema?

Poate...
http://destepti.ro/comunicarea-in-stilul-albinelor

... sau... culesul de la FS!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR