Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2017, 18:12

...Sarut mana parinte..ca asa m-o'nvatat mamuca sa za'c la cei imbracati in negru-sutana :shock: .....pai,io za'c ca-i la moda=se poarta...,minijup=clone(in ultimul an fara numar si pe forum) sii sunt ff usor de depistat din modul=cuvintele scrise-folosite(se dau singuri de goool)...porumbul(pe camp) pe alocur ii mai rar :P siiii, li se vaede fundul...uneori "caracterul"...P.S- ne mai amuzam si noi p'aici cu-unu d'al de pufiiii :lol:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gigieu » 20 Ian 2017, 08:12

serban.valerian scrie:Ce ne mai place sa ne luom peste picior uni pe alti. Multi au refuzat sa mai scrie aici din aceasta cauza. Omul cere sfaturi, iar voi cata gramatica are.

Sa-mi spun eu dilema rezultata din teoria/practica apicola si constatarea actuala asupra fam.de albine:
1. acum incepe sa creasca ziua(nr. ore) si va incepe ponta progresiv(cantitativ)
2. in toamna au incetat ponta mai devreme si va accentua instinctul de la 1.
3.din 6ian temperaturi nocturne -6,-15C* si ziua -3,-7C*
4.din verificari ale pozitiei ghemului[vizualizare rapida prin bucata de folie cu care am inlocuit o blanita a podisorului(dimensiunea blanitei)la multi am vazut partea superioara a ghemului pe rame sau aproape pe rame dar in fata sau in prima jumatata a stupului(dinspre urdinus).
5.la ascultare,zumzet normal sau revenire la normal prin 1-2 ciocaniri in cutie,
6.miere am lasat di belsug comform teoriei apicole +peste, din cauza pretului de 6lei/Kg si 5tratamente varachet/toamna
7.daca pun acum turta energetica s-ar putea sa fie stimulent pentru pct-ul 1.si ghemul va ramane pe loc mai ales ca nu se intrevad temperaturi care sa-i permita relocare de miere sau zbor de curatire,
8.stupii sunt de 10 rame,fund plin,
Deci:
-cine poate sa-mi explice aceasta dinamica a ghemului?
-ce recomandati in privinta turtelor energetice tinand cont ca in a doua jumatate a lui februarie mai mult ca sigur trebuie turta proteica?
gigieu

Mesajde FlorinPlopsoru » 20 Ian 2017, 08:45

Eu,dinamica o înțeleg doar la Așezarea in pat rece,pe care o și folosesc. Și anume, ghemul se deplasează pe vertical pana ajunge sus apoi spre spatele stupului. Când ajunge sus in spate, adio. Turta face ca ghemul sa rămână mai mult timp in partea din fata. In același timp acționează și ca un stimulent pt Ponta dar determina și un anumit grad de uzura in funcție de apipixul folosit. Turtele trebuiesc introduse atunci când cantitatea de puiet este sustenabila, altfel, canibalizeaza sau răcesc puietul sau chiar mor la clocit . Proteica ajuta la aceasta sustenabilitate a puietului, dar exista și riscul unor complicații in caz de lipsa zbor de curatire. Așadar turtele, dacă le administrați,nu se dau in funcție de calendar ci in funcție de vreme. Nu cred ca își dorește cineva trei rame de puiet la -25 grade.proteicele se administrează numai dacă ai avut zbor de curatire și dacă vremea zice ca vei mai avea curând. Dacă exista situații in care familia moare de foame, pune una mare indiferent de vreme....plus doua rugăciuni . Eu pun energetica( miere sau Api...) la prima perioada calda după 15 ian. Cu grija, fără zgomot , ca zborurile sunt o delicatesa. Apoi in Februarie pun proteica ( miere + polen sau înlocuitori). Folosesc miere la proteica pt ca am observat ca stamba din nas dacă vine vb de proteica. Pe 16 mai făceam roi artificiali.acum ... fiecare cum considera mai bine . PS in orice dau, miere sirop sau turte adaug protofil și apucomplex. Nu am avut mortalității, doar câteva matci picate in iarna.
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 20 Ian 2017, 10:54

...FF bun,corect si la obiect acest MS scris..(bine faceati daca ...si cele 2 rugaciuni :shock: ) si cum scrieau o parte din apicultor la"bilant(pierderi)mortalitati la jumatate ierni" reiese: e ff necesar acum un ZB de curatire :idea: dar cine a pregatit fam de albine ca si cum ar veni cea mai grea iarna(multi zic, lasa bre ca mergi asa) acum stau linistiti si fac alte treburi,si sunt scutiti de griji=stres :P Tot acolo,am scris ( cum m-am priceput eu, cele 3 tipui-moduri de ce si cand se pune turta -punga- rama'n cap :!: P.S-in 1984-'85 am trecut printr-o iarna asemanatoare cu asta,nu au facut ZB de curatire din 28 noimb pana pe 30 martie ...si nu au fost pb prea mari...am luat,urmat-ascultat(orice sfat)de la cei in varsta cu ceva experienta,si am scapat..dar si cu ceva concluzii in ala de sta pe umeri=cap :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gigieu » 21 Ian 2017, 04:08

[quote="FlorinPlopsoru" Așadar turtele, dacă le administrați,nu se dau in funcție de calendar ci in funcție de vreme. Eu pun energetica( miere sau Api...) la prima perioada calda după 15 ian.
Cu scuzele de rigoare dar:
-de ce dupa 15ian si nu dupa 15dec sau 1ian...?
-daca prima perioada calda dupa 15 ian este in martie?
Din 2013,de cand ma ocup de albine ,in zona mea,am avut vreme favorabila calendarului evolutiv al une familii de albine,iarna aceasta, deocamdata,NU!
Nu mi-e frica de iernarea albinelor mele,92fam. am ,,bagat" la iernat,92 raspund prezent dar este o situatie noua pentru mine si mai bine-mi fac cunoscute nelamuririle:lipsa zbor de curatire din 11decembrie,in ianuarie(comform calendarului)matca incepe firav depunerea de oua care fixeaza ghemul,nu se intrevede zbor de curatire nici in februarie etc.Rugaciunile nu-si au rostul aici decat daca mergi la nimereala sau ca atoatestiutor ai inclus interventia divina in pregatirea pentru iernare.Daca ne este drag ADEVARUL,simbioza apicultor-albine al activitatilor de intretinere ,exista,dureaza si pentru ca uneori albinele pot corecta unele greseli ale noastre,ale apicultorilor.
Deci [pentru ca omul invata(trebuie) pana moare]:
-ghemul se va fixa in aceasta perioada a anului pentru o lunga perioada de timp(ponta+vreme nefavorabila)si accesul la hrana devine intamplator,
-turta energetica acum,efecte pozitive,efecte negative,
PS Sa priceapa cine vrea/poate:
-mai putin ma intereseaza daca cineva stie ca 5X2=10 daca nu poate sa-mi demonstreze,
-dintre un doctor tanar si unul batran eu aleg pe cel tanar,comunicare buna,apeleaza la logica,in pas cu noutatile,abordabil,mai modest etc
-bineinteles ca toti beneficiaza de stima mea,
gigieu

Mesajde daffid mihailov » 21 Ian 2017, 13:27

Dar de ce trebuie sa pui turte? Daca pui turte in Decembrie, in Ianuarie, In Februarie, se mai numeste iernare?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde gigieu » 21 Ian 2017, 17:43

daffid mihailov scrie:Dar de ce trebuie sa pui turte? Daca pui turte in Decembrie, in Ianuarie, In Februarie, se mai numeste iernare?

Da,iernare nu hibernare.
Daca in doua trei saptamani nu va fi zbor de curatire sau temperaturi care sa permita albinelor relocare de hrana,TURTA(cand? de care?cum?)va fi adevarata provocare pentru apicultori in aceasta iarna.Eu sunt pe ATENTIE!nu pe tanjala pentru ca in iarna 2015-2016am avut:20dec.=12C*,29dec.=13C*,28,29ian.=11C*,3feb.=14C*,9feb.=13C*,15feb=17C*,26feb=13C*etc.,puiet la toata lumea si manifestarea puternica a instinctului de roire in primavara.
In aceasta iarna doar pe 11dec.un zbor firav de curatire, ca nu prea era nevoie .Logica imi spune ca daca aveam zbor de curatire si implicit repozitionare ghemului si/sau relocare de mancare, catre sfarsitul acestei luni, as fi ramas la stadiul de OBSERVARE!cum ar fi normal la o iarna normala.Nu cred in impachetarea perfecta care permite activitate normala a familiei de albine in lunile ianuarie,februarie fara zbor de curatire sau fara interventia stuparului
gigieu

Mesajde joohny » 21 Ian 2017, 20:09

Va salut.Mai Gigi,din august daca ai respectat tehnologia sa stii ca albinele de iarna traiesc si 180 zile (chiar mai mult).In acest caz un zbor de curatire la 30 zile=>probleme La mine de ex. daca in aceasta perioada isi fac zbor de curatire deja imi fac probleme.Sanatate.
joohny

Mesajde Iulian Sorin » 21 Ian 2017, 20:52

Sal prieteni sânt și eu începător și am și eu o întrebare cu făcutul roilor.cand sa face roiul și trebuie să-i duc la distanta sau pot săi fac și acasa.va rog ajutați mă și pe mine
Iulian Sorin

Mesajde daffid mihailov » 21 Ian 2017, 20:57

Nu stiu, ma intreb si eu...in scorbura cine le mai punea turta? :roll:
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2017, 22:07

Iulian Sorin scrie:Sal prieteni sânt și eu începător și am și eu o întrebare cu făcutul roilor.cand sa face roiul și trebuie să-i duc la distanta sau pot săi fac și acasa.va rog ajutați mă și pe mine

Spor la conspectat
viewtopic.php?f=7&t=101#p660
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 21 Ian 2017, 22:23

daffid mihailov scrie:Nu stiu, ma intreb si eu...in scorbura cine le mai punea turta? :roll:

Va salut.Pt. mine e raspunsul?Daca da atunci pot sa-ti spun ca in scorbura nu intervine omul.Deci cit aduna este a lor iar daca le-am scos mierea din scorbura sau din stup(noi oamenii)atunci toamna trebuie sa le asiguram mincarea pt. iarna..Sanatate.
joohny

Mesajde daffid mihailov » 21 Ian 2017, 23:28

Sanatate ! ;)
daffid mihailov

Mesajde gica.mosu » 22 Ian 2017, 11:04

Iulian Sorin scrie:Sal prieteni sânt și eu începător și am și eu o întrebare cu făcutul roilor.cand sa face roiul și trebuie să-i duc la distanta sau pot săi fac și acasa.va rog ajutați mă și pe mine

Salut Iuliane si bini ai venit printre noi=in" gasca"....Oare, esti ala imparatul r.....r de-si fac case cu N turnulete :?: Bini era daca ne spuneai si de pe undi esti=traiesti...dar,ia fane tu in ciuda noua si fati si o pag personala( sunt n colegi f vechi si nu au asa ceva,si nici ce arata probabil) si dupa ce ai identitate=casa,masa ,ne arati si noua ce si cum stau tb prin "ograda lu' matale+ ceva poze(mie i-mi plac poza'li :D ) apoi ai sa vezi cum curg indrumarile...Hai curaj :!: Pana te hotarasti,intra pe pag mea-G.M la fila nr 10 si vezi ce si cum fac eu.... si da,spor la cetit si din ce tema ti-a dat colegu P 13..Spor-G.M :!:
gica.mosu

Mesajde apivasmob » 22 Ian 2017, 17:52

Da ce a venit deja vremea roiulor si eu nu am stiut?
:o :o :o
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde FlorinPlopsoru » 22 Ian 2017, 19:21

gigieu scrie:[quote="FlorinPlopsoru" Așadar turtele, dacă le administrați,nu se dau in funcție de calendar ci in funcție de vreme. Eu pun energetica( miere sau Api...) la prima perioada calda după 15 ian.
Cu scuzele de rigoare dar:
-de ce dupa 15ian si nu dupa 15dec sau 1ian...?
-daca prima perioada calda dupa 15 ian este in martie?
Din 2013,de cand ma ocup de albine ,in zona mea,am avut vreme favorabila calendarului evolutiv al une familii de albine,iarna aceasta, deocamdata,NU!
Nu mi-e frica de iernarea albinelor mele,92fam. am ,,bagat" la iernat,92 raspund prezent dar este o situatie noua pentru mine si mai bine-mi fac cunoscute nelamuririle:lipsa zbor de curatire din 11decembrie,in ianuarie(comform calendarului)matca incepe firav depunerea de oua care fixeaza ghemul,nu se intrevede zbor de curatire nici in februarie etc.Rugaciunile nu-si au rostul aici decat daca mergi la nimereala sau ca atoatestiutor ai inclus interventia divina in pregatirea pentru iernare.Daca ne este drag ADEVARUL,simbioza apicultor-albine al activitatilor de intretinere ,exista,dureaza si pentru ca uneori albinele pot corecta unele greseli ale noastre,ale apicultorilor.
Deci [pentru ca omul invata(trebuie) pana moare]:
-ghemul se va fixa in aceasta perioada a anului pentru o lunga perioada de timp(ponta+vreme nefavorabila)si accesul la hrana devine intamplator,
-turta energetica acum,efecte pozitive,efecte negative,
PS Sa priceapa cine vrea/poate:
-mai putin ma intereseaza daca cineva stie ca 5X2=10 daca nu poate sa-mi demonstreze,
-dintre un doctor tanar si unul batran eu aleg pe cel tanar,comunicare buna,apeleaza la logica,in pas cu noutatile,abordabil,mai modest etc
-bineinteles ca toti beneficiaza de stima mea,

Respect pt toata lumea! Am sa incerc sa raspund punctual,cat ma pricep.
1 turte dupa 15 Ianuarie,pt ca e in cărțile de specialitate scrie ca aproximativ atunci începe ponta. Daca dau mai devreme risc ,ori sa stimulez începerea ouatului,deregland astfel ritmul natural al familiei ori sa uzez inutil albinele reducând durata de viata a acestora.
2 daca prima perioada calda este in Martie probabil ca încep direct cu proteica.
3 Nu voi aprecia niciodata calitatile si cunostintele unui apicultor dupa nr de stupi sau anii de apicultura( am avut un mosulica langa mine care era doctor in apicultura dar nu isi dorea niciodata mai mult de 30 familii in curte).
4 la data aceasta raspund prezent toate familiile,de acum începe greul. Condens,rezerve de hrana,zboruri de curatire...etc. Eu i am pregătit in fiecare iarna ca pt o iarna de acest fel,cum zice GM,si singurul motiv de panica e ca am vreu 40 de cutii de modificat si ca vreau sa transform un camion in pavilion,intre timp am luat si permisul pt cat C. Apioixurile sunt pe poziție dar acuweder zice ca o sa ramân cu ele. :D . Am citit de situații in care albinele nu au avut zbor din Noiembrie pana in Martie,in zonele de munte e frecventa treaba,deci nu e panica. Si daca o fi sa fie necazul....Dumnezeu a dat ,Dumnezeu a luat...
5ca tot pomenii de divinitate ,ramân la parerea mea ca daca au ramas familiile fara mancare,o turta mare deasupra nu rezolva garantat situația,inculpatul care a lasat familiile fara mancare tot are nevoie de acele doua rugăciuni pomenite,ca nu se stie daca le scapă.si nici astea nu garantează,dar macar cugeta la ce greseala a facut. Eu nu merg la nimereala si nici nu sunt atoateștiutorul dar tot il includ pe Dumnezeu in treburile mele,ca asa sunt eu,mai înapoiat . Si nu cred ca ma emancipez curand.
6 simbioza intre mine si albine va fi doar atunci cand ele nu vor mai avea ac si eu voi invata sa dansez in cercuri,ca daca s or apuca albinele sa grăiască de maine,nu cred ca o vor face direct in romana. Poate mult lăudatul bukfast o vorbi in viitorul apropiat.pana atunci mai întreb si eu in stanga in dreapta ,mai citesc o carte doua,mai capăt un pic de experiența si eu le suport pe ele si ele pe mine. Ca nici mierea nu le o las dar nici ele nu pleacă singure in pastoral
7 turta energetică acum...doar pt salvare. Daca zgârmam pe frigul acesta facem mai mult rau decat bine, cel mai probabil uzând mai multe albine decat stimulăm sa se crească. Daca totusi facem ambitie si nu prind zbor de curatire,s ar putea sa nu mai prindă proteinele.( a se vedea timpul in care isi reface microclimatul ghemul si cu ce consum de energie. Orice zgomot se va regăsi in intestinul albinei). Daca au miere....nu au nevoie de turte,
8 dintre un doctor tânăr si unul bătrân eu prefer Doctorul.stima si considerație! Sper ca nu am ofensat !!!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR