Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde taipan » 02 Iun 2022, 07:14

Şi dacă mi-o mănâncă graurii când iese afară
taipan

Mesajde yuonyuon » 15 Iun 2022, 10:44

taipan scrie:Şi dacă mi-o mănâncă graurii când iese afară

la tulcea nu aveti prigorii??
yuonyuon

Mesajde tricky_radu » 15 Iul 2022, 07:52

Buna dimineata.
Am gasit la o familie 3 botci (una capacita si doua necapacite), in partea de jos a ramei si doar pe acea rama.
Sunt de schimb linistit sau e posibil sa roiasca? Matca e de anul trecut.
Familia e pe 10 rame jos, cu cat de 1/2. Din cauza secetei nu a fost cules la tei, sau altceva de atunci incoace.
Multumesc.
tricky_radu

Mesajde cristi_vidican » 15 Iul 2022, 08:11

tricky_radu scrie:Buna dimineata.
Am gasit la o familie 3 botci (una capacita si doua necapacite), in partea de jos a ramei si doar pe acea rama.
Sunt de schimb linistit sau e posibil sa roiasca? Matca e de anul trecut.
Familia e pe 10 rame jos, cu cat de 1/2. Din cauza secetei nu a fost cules la tei, sau altceva de atunci incoace.
Multumesc.

Sunt de schimbare liniștită.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Radu16b » 06 Aug 2022, 22:44

Buna seara! In 16 iunie am cumparat 3 roi la pachet, care astazi sunt in lada 3/4, un singur corp,cu 4 rame de puiet ( maxim 70%, nu toata rama). Doresc sa-i iernez pe doua corpuri, dar nu sunt sigur cum sa fac trecerea la al doilea corp. Ma puteti indruma?
Radu16b

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Aug 2022, 22:58

Pentru a putea ierna o familie pe doua corpuri trebuie ca la intrarea in iarna macar un corp sa fie bine umplut cu albine. De ce pe 2 corpuri? Cate rame bine acoperite cu albine are fiecare roi acum?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde cristi_vidican » 06 Aug 2022, 23:03

Radu16b scrie:Buna seara! In 16 iunie am cumparat 3 roi la pachet, care astazi sunt in lada 3/4, un singur corp,cu 4 rame de puiet ( maxim 70%, nu toata rama). Doresc sa-i iernez pe doua corpuri, dar nu sunt sigur cum sa fac trecerea la al doilea corp. Ma puteti indruma?

Deși nu am avut cuibul pe 3/4 niciodată, dacă eu iernez nuclee pe rama de 1/2, pe un singur corp, nu văd de ce nu ați putea ierna pe 1 singur corp pe rama de 3/4.
Să fie mâncare cel puțin 2/3 din rama de 3/4 și va trece iarna dacă e sănătos. (aș da chiar mai mult, să fie pline ramele pentru iernare)
La primăvară îi puneți și corpul 2 după ce umple bine corpul în care iernează.
cristi_vidican

Mesajde Radu16b » 06 Aug 2022, 23:24

Da, mia-ti dat de gandit acum… sunt pe 6 rame si ii tin strans tare. Nu m-am gandit sa-i las pe un corp la iernat. Gandul meu a ramas o rama de miere pt fiecare interval, sa fiu sigur ca ajunge. Asa la un corp, pt iernare, nu stiu aprecia cata miere trebuie si cand sa pun mierea in mijlocul stupului…
Radu16b

Mesajde cristi_vidican » 07 Aug 2022, 08:21

Radu16b scrie:Da, mia-ti dat de gandit acum… sunt pe 6 rame si ii tin strans tare. Nu m-am gandit sa-i las pe un corp la iernat. Gandul meu a ramas o rama de miere pt fiecare interval, sa fiu sigur ca ajunge. Asa la un corp, pt iernare, nu stiu aprecia cata miere trebuie si cand sa pun mierea in mijlocul stupului…

Începe să dai sirop de completare. Ușurel, cantități mai mici, max 1 kg ca să nu blochezi cuibul. Pune 2 rame acum în cuib, stânga-dreapta puietului. Dacă stupul va considera, le va oua, dacă nu, va pune în ele doar hrană. Dacă acum e pe 6 rame, cam acolo va fi și la iernare. Ca să nu ai emoții, ramele de iernare trebuie să aibă mâncare pe ele mai mult decât jumătate.

Tratamente contra păduchilor ai început să-i faci?

P.S. Ai mai avea și varianta să-i pui 6 rame cu miere în cap când îl pregătești de iernare (octrombrie). Pui o diafragmă de polistiren în partea goală, sau chiar stânga-dreapta, și îl tragi pe mijloc. Vezi să aibă aer suficient pe perioada iernării, altfel se creează înăuntru aer umed, care generează probleme și boli.
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 07 Aug 2022, 08:30

Radu16b scrie:Buna seara! In 16 iunie am cumparat 3 roi la pachet, care astazi sunt in lada 3/4, un singur corp,cu 4 rame de puiet ( maxim 70%, nu toata rama). Doresc sa-i iernez pe doua corpuri, dar nu sunt sigur cum sa fac trecerea la al doilea corp. Ma puteti indruma?

Cam tarziu acum sa mai fie timp pentru a dezvolta familia pentru mai mult de 1 corp.

Oricum se poate folosind diafragme
- organizati familia pe 2 corpuri a cate 4-5 rame (aduca cate rame cu puiet aveti + minim 1) delimitate de diafragme ... rame goale jos, ramele cu puiet si rezerve sus;
- hraniti intens cu sirop astfel incat albinele sa depoziteze rezervele deasupra puietului si regina sa coboare cu ponta (de preferat sa coboare si n corpul de jos) ... va opriti cu siropul atunci cand rama din mijloc este cel putin 1/2 cu rezerva de miere.
- daca nu este cules de polen in natura ... adaugati si hrana proteica.

Altfel ... iernati acum clasic pe un singur corp, iar la primavara daca aveti rame crescute (si sunteti dispus sa riscati a le folosi) cand familia ajunge la 7-8 rame cu puiet adaugati corpul cu rame sub cel cu puiet ... si familia se va dezvolta in acest cuib de 2 corpuri (ptr cules folositi alt corp deasupra, de preferat delimitat cu gratie hanemann.
Daca nu aveti rame crescute atunci adaugati treptat rame la crescut, in functie de puterea familiei cate 2 - 3 o data, in corp pozitionat deasupra cuibului., cand aveti suficiente rame crescute inversati

Spor
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Radu16b » 07 Aug 2022, 10:50

Multumesc tuturor pt sfaturi! Cand am achizitionat roii, i-am pus in lada si i-am afumat cu varachet, de doua ori, la 5 zile. Apoi am pus oxistrip deasupra,benzi, pe care le-am schimbat la doua saptamani. Le-am stropit cu Bivirol la inceput. Turta proteica m-am asigurat sa fie tot timpul deasupra,chiar daca ele aduc polen, de cand i-am infiintat.cand o iau turta, cand nu, dupa cum au nevoie. Iar sirop le tot dau, cam 3-400 ml o zi da una nu, diluat 1:1. De 5 zile le dau sirop nediluat. Rezerve au cate o rama aroape plina la fiecare capat, mai au si coronite. Albina este neagra, carpatina, dar una din matci pare usor diferita si sunt de anul acesta.
Lazile sunt cu sita jos si ma gandeam sa pun polistiren stanga dreapta si sa iernez pe doua corpuri. Mai studiez un pic, sa ma hotarasc cum il pun la iernat. De mentionat ar fi, am doar acesti 3 roi, primii roi.
Radu16b

Mesajde Radu16b » 03 Sep 2022, 02:32

Astazi am vizitat albinele si am o întrebare: daca a ajuns sa fie ouata si ultima rama, langa diafragma, sa mai bag rama la cladit pt extindere ? Roii sunt pe un singur corp multietajat, au acum 5 rame cu puiet maxim 75% si doua rame pline cu miere capacita plus coronite 25% maxim pe fiecare rama si m-am hotarat sa-i tin peste iarna intr-un singur corp 3/4
Radu16b

Mesajde Cristian IONITA » 03 Sep 2022, 06:32

Suntem in septembrie si vremea a inceput sa se strice, nu mai are sens acum largirea ... si nici hranirea daca au rezerve suficiente.
Acum in stup exista si va ecloziina albina care va ierna ... este de preferat sa fie uzata cat mai putin astfel incat in primavara sa fie cat mai activa (si sa traiasca timp cat mai mult).
Daca acum le dati de lucru (crescut puiet ... din care va ecoloziona albina ce nu mai are timp sa se dezvolte corespunzator si prelucrat sirop) riscati ca in primavara sa nu mai aiba cine face treaba (albina de august uzata, albina de septembrie insuficient dezvoltata).
Bineinteles ca daca nu este hrana suficienta atunci e musai de hranit ... dar asta este raule cel mai mic ... nu e chiar ideal.

Notati acum 1 - 2 rame cu puiet capacit dar cu coronita cea mai mica .... urmariti si dupa ce eclozioneaza le scoateti din cuib, descapaciti si le asezati "la lins" dupa diafragma. Din 5 rame bine stranse acum o sa iernati pe 4 .... la primavara dupa rapita aveti stupii bomba.

Spor
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde tricky_radu » 08 Sep 2022, 15:06

Ziua buna.
Fagurii din poze ii mai pot folosi si la anul?
Mi se pare ca albina ii cam ocoleste ...

IMG_20220905_212145.jpg

IMG_20220905_212138.jpg
tricky_radu

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2022, 15:16

Îi poți folosi liniștit, dar doar la primăvară. Albina ocolește acum fagurele alb.
Pune-i de-o parte și bagă-i în cuib la prin sau dacă ai magazia de 1/1 pune-i acolo.
cristi_vidican

Mesajde tricky_radu » 09 Sep 2022, 11:13

:) MULTUMESC.
tricky_radu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR