Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde vio-trutza » 26 Iun 2013, 21:09

Sa speram ca este de schimb linistit. Oricum o sa urmaresc familia respectiva si daca mai apar botci cred ca am sa elimin matca batrana ca si asa cred ca este batrana in adevaratul sens al cuvantului. Ma mai gandisem sa fac cativa miniroi si sa unific in toamna sa mai schimb din matcile cele batrane. Credeti ca este bine sau slabesc prea mult familia de baza?Sau sa mai iau rame cu puiet de la alte familii?
Numai bine.
vio-trutza

Mesajde liviutzbogos » 26 Iun 2013, 22:26

vio-trutza scrie:Sa speram ca este de schimb linistit. Oricum o sa urmaresc familia respectiva si daca mai apar botci cred ca am sa elimin matca batrana ca si asa cred ca este batrana in adevaratul sens al cuvantului. Ma mai gandisem sa fac cativa miniroi si sa unific in toamna sa mai schimb din matcile cele batrane. Credeti ca este bine sau slabesc prea mult familia de baza?Sau sa mai iau rame cu puiet de la alte familii?
Numai bine.

Este foarte bine sa pastrezi matcile. Faci niste nuclee si in toamna unifici. Ca sa nu slabesti familia, iei prin rotatie puiet de la mai multe familii, cele mai puternice. Schimbi batranele, eventual pastrezi vre-o doua care sunt inca in putere, pentru orice eventualitate.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vio-trutza » 26 Iun 2013, 23:35

liviutzbogos scrie:
vio-trutza scrie:Sa speram ca este de schimb linistit. Oricum o sa urmaresc familia respectiva si daca mai apar botci cred ca am sa elimin matca batrana ca si asa cred ca este batrana in adevaratul sens al cuvantului. Ma mai gandisem sa fac cativa miniroi si sa unific in toamna sa mai schimb din matcile cele batrane. Credeti ca este bine sau slabesc prea mult familia de baza?Sau sa mai iau rame cu puiet de la alte familii?
Numai bine.

Este foarte bine sa pastrezi matcile. Faci niste nuclee si in toamna unifici. Ca sa nu slabesti familia, iei prin rotatie puiet de la mai multe familii, cele mai puternice. Schimbi batranele, eventual pastrezi vre-o doua care sunt inca in putere, pentru orice eventualitate.

La asta m-am gandit si eu mai ales ca este matca din cel mai bun stup al meu si ca productie si ca blandete.
vio-trutza

Mesajde liviutzbogos » 27 Iun 2013, 00:16

vio-trutza scrie: La asta m-am gandit si eu mai ales ca este matca din cel mai bun stup al meu si ca productie si ca blandete.

Pai vezi, asa ai ocazia sa incepi sa faci selectie. Lasi in familie 2 botci si restul le altoiesti prin nuclee de imperechere.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vasilefi » 28 Iun 2013, 14:36

daca fac 2 roi dintr-un stup si ii pun alaturi, unul cu matca batrana, celalalt cu matca tanara, cum va proceda albina lucratoare? se va imparti intre cei doi stupi sau va trage la matca batrana?
vasilefi

Mesajde un OM » 28 Iun 2013, 19:10

Va alege stupul cel mai aproape de locul vechii amplasari. Cel care ti se pare ca este mai populat si are mai mult puiet il dai 50-60 cm intr-o parte.
un OM

Mesajde alexx » 28 Iun 2013, 22:25

liviutzbogos scrie:
vio-trutza scrie: La asta m-am gandit si eu mai ales ca este matca din cel mai bun stup al meu si ca productie si ca blandete.

Pai vezi, asa ai ocazia sa incepi sa faci selectie. Lasi in familie 2 botci si restul le altoiesti prin nuclee de imperechere.

LIVIUTZ imi place ideea ta de stuparit ai cam aceleai idei ca mine tineo tot asa ;)
alexx

Mesajde vio-trutza » 29 Iun 2013, 07:38

liviutzbogos scrie:

Am verificat azi familia si matca exista si. oua in fiecare celula are o gaseste goala dar nu mai oua uniform. Am gasit 3 botci doar pe o rama si am luat una si am altoito la o familie care o aveam ara atca iar celelalte doua le am luat cu tot cu rama , am mai luat o rama cu mier si una cu puiet. capacit si am facut un roi.
vio-trutza

Mesajde vasilefi » 29 Iun 2013, 23:19

un OM scrie:Va alege stupul cel mai aproape de locul vechii amplasari. Cel care ti se pare ca este mai populat si are mai mult puiet il dai 50-60 cm intr-o parte.

am inteles, dar teoretic daca mut stupul vechi mai intr-o parte cu 25-30 cm iar langa el stupul nou lucratoarele ar trebui sa intre in ambii. :roll:

acum inca doua intrebari:
a intrat azi intr-un stup un bondar. nu ma asteptam sa intre ca stupul respectiv e destul de populat, dar dupa o tentativa esuata a intrat ca la el acasa.
ce fac pazitoarele? ca doar n-o sa le restrang urdinisul pe caldura asta!!

in cateva zile imi e gata macerat protofilul, fac sirop si vreau sa fac divizari, cumparand cateva matci.
voi da 200 grame la 2 zile dar de care sirop e mai bine 2:1 sau 1:1?
vasilefi

Mesajde un OM » 30 Iun 2013, 00:01

1/1 se da cand se vrea stimularea ouatului. 2/1 sau alte proportii din ce in ce mai mari, gen 5/1 se dau cand se vrea completarea hranei de iernare mai rapid.
un OM

Mesajde duma » 30 Iun 2013, 16:29

Salutare tuturor, am si eu o întrebare sau mai bine spus un set de întrebări , lăsând la urma faptul ca la început înainte de ami acizitiona primele 2 familii de albine si cei " bătrâni " spuneau iati ca te ajutam, venim, facem, dregem, etc, eeeeee acum mă uit în stâng și în dreapta mea si......liniște :( Așa că nu mi-a rămas decât sfaturile voastre si cine știe într-o zi cu soare când am sa cresc mare am sa va invit la stupina mea sa stăm seara la înarmat rame si la una mica si sa povestim despre una si alta ..... "alta " nu fete 8-) .Pana atunci va rog lamuritima ce nu am făcut bine sau ce fenomen se petrece in familia următoare : Dintr-o familie de 16 rame am hotărât să fac un roi si am luat 5 rame cu puiet si mâncare și am lăsat o botca pe o rama si am duso la 15 km si după o săptămână mai uit in familia de baza si vad oua de toate stadiile si nu vad matca bătrână dar dinou au apărut botci cam 15 in tot stupul si capacitate si ne capacitate ...... Le-am distrus și săptămâni trecuta dinou mă uit si vad doar oua capacitate si 4-5 bicicleta capacitate si după o atenție mărită am AUZIT un cântec și am descoperit o matca, dar se pare ca mai mica ca si cea bătrână care am stiuto, sa se fi făcut o schimbare linistita? Cum știu dacă matca este de anul acesta? Astăzi 30.06.2013 nu aveam larve proaspete si doar puet capacit si loc sa depună oua este după părerea mea, adică nu îmi este blocat cuibul. Ieri in 29.06 după un drum de 3 zile 3140km am tras tare sa mă întorc acasă la stupina si in același stup am văzut 2 matci iar astăzi bătând vântul nu am reușit să mă uit cu mare atenție dar o matca am vazuto. Ce se întâmplă ce am gresit? Ce sa fac in continuare? Poate un nr de telefon la care pot suna sa stau de vorba este mai ușor și pot explica mai bine?!?!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde alexx » 30 Iun 2013, 20:21

duma scrie:Salutare tuturor, am si eu o întrebare sau mai bine spus un set de întrebări , lăsând la urma faptul ca la început înainte de ami acizitiona primele 2 familii de albine si cei " bătrâni " spuneau iati ca te ajutam, venim, facem, dregem, etc, eeeeee acum mă uit în stâng și în dreapta mea si......liniște :( Așa că nu mi-a rămas decât sfaturile voastre si cine știe într-o zi cu soare când am sa cresc mare am sa va invit la stupina mea sa stăm seara la înarmat rame si la una mica si sa povestim despre una si alta ..... "alta " nu fete 8-) .Pana atunci va rog lamuritima ce nu am făcut bine sau ce fenomen se petrece in familia următoare : Dintr-o familie de 16 rame am hotărât să fac un roi si am luat 5 rame cu puiet si mâncare și am lăsat o botca pe o rama si am duso la 15 km si după o săptămână mai uit in familia de baza si vad oua de toate stadiile si nu vad matca bătrână dar dinou au apărut botci cam 15 in tot stupul si capacitate si ne capacitate ...... Le-am distrus și săptămâni trecuta dinou mă uit si vad doar oua capacitate si 4-5 bicicleta capacitate si după o atenție mărită am AUZIT un cântec și am descoperit o matca, dar se pare ca mai mica ca si cea bătrână care am stiuto, sa se fi făcut o schimbare linistita? Cum știu dacă matca este de anul acesta? Astăzi 30.06.2013 nu aveam larve proaspete si doar puet capacit si loc sa depună oua este după părerea mea, adică nu îmi este blocat cuibul. Ieri in 29.06 după un drum de 3 zile 3140km am tras tare sa mă întorc acasă la stupina si in același stup am văzut 2 matci iar astăzi bătând vântul nu am reușit să mă uit cu mare atenție dar o matca am vazuto. Ce se întâmplă ce am gresit? Ce sa fac in continuare? Poate un nr de telefon la care pot suna sa stau de vorba este mai ușor și pot explica mai bine?!?!

lasa ca pana la urma ramane decat una si urmareste daca se imperecheaza
alexx

Mesajde duma » 01 Iul 2013, 00:23

Mulțumesc Alexx ! Eu cred si sper sa fie o schimbare liniștită și matca sa fie de calitate si productiva!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Valy 74 » 01 Iul 2013, 09:18

Pt Duma Dupa un an de incurajari si insistente si eu m-am uitat in toate punctele cardinale dar nimic. Va povesteam saptamana trecuta ca am prins un ghem de albine pe o frunza. Sambata dimineata inca erau in stup. La pranz cand m-am uitat nu mai era nici una. Mai tarziu am observat la ultimul roi prins un ghem sub urdinis. Am luat o placuta de polistiren si l-am ridicat usor sa vad ce e cu el cand din ghem a iesit o matca si zbugheo pe urdinis.Am ramas gandindu-ma ce naiba sa fie(sa fi iesit matca la imperecheat?). Nu ca roiul avea oua . Am ridicat capacul si inauntru scena de film.(Incaierarile acelea din barurile din vestul salbatic cu bataie generala, in care mai zboara cate doi prin geam, pardon prin urdinis). Am luat un hranitor din plastic si cu un betisor am bagat ghemul cu incaierarea in el si l-am scos afara. Tot cu betisorul am imcercat sa le despart, cand iar zboara matca . Dute. Uitandu-ma prin inprejurimi am vazut-o in iarba incaierata cu o albina. Am luat-o Am bagat-o in stupul din care am presupus ca plecase si i-am pus deasupra podisorul cu plasa fara capac sperand ca se vor strange pe plasa albinele ei(Stupul inchis). S-au stran vreo 2-3 albine pe care le-am bagat inauntru. A zis ca vine un prieten dupa ea sa o voloseasca la o divizare dar ma ma indoiesc ca ar fi imperecheata odata ce zboara.
Valy 74

Mesajde Valy 74 » 01 Iul 2013, 09:29

In alta ordine de idei la roiul cu incaierarea cand m-am uitat prin el am vazut o botca capacita pe care am distrus-o crezand ca este veche dar avea larva in ea si inca doua necapacite cu larve in ele dar matca zic eu ca este noua. Botcile sant pe mijlocul ramei. De ce sa vrea sa schimbe matca????????
Valy 74

Mesajde duma » 01 Iul 2013, 10:14

Valy 74 scrie:In alta ordine de idei la roiul cu incaierarea cand m-am uitat prin el am vazut o botca capacita pe care am distrus-o crezand ca este veche dar avea larva in ea si inca doua necapacite cu larve in ele dar matca zic eu ca este noua. Botcile sant pe mijlocul ramei. De ce sa vrea sa schimbe matca????????

VALI ! Am sa o iau pe un sut in fund ce va fi un pas in fata si voi creste eu mare si toate astea nu ma fac decat sa inteleg cel mai bine ce se petrece in stup si am sa invat pe greselile mele si reusitele mele si la sfarsit nu am sa multumesc nimanui :lol: :lol: :lol: ! DAR aseara am discutat cu un domn de buna credinta care mi-a raspuns si a sarit in ajutorul nedumeririle mele , fara sa ii fac publicitate momentan dar de pe acest forum acel '' OM'' ii multumesc !!!!
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR