Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde visanc » 28 Noi 2013, 10:31

Poi cum naiba la temperaturile astea mai deschizi stupul sa vezi daca are matca sau nu, sau daca dau din aripi albinele debusolate si sa vezi cat de afanat sau nu este cuibul? Si daca nu deschizi, cum iti dai seama cat de tare s-au compactat? Ok, treaba cu ascultatul am inteles-o, dar sa urmaresti cat este de strans, asta nu o inteleg. :?:
visanc

Mesajde samuellazea » 28 Noi 2013, 10:34

BogdanU scrie:Va multumesc !!!
O sa il tin sub observatie !

Salut Bogdan,

Sa nu anunti si pe noi cand sti mai multe ca suntem curiosi ( cel putin eu ). De ascultat poti face printr-un tub mai subtire pe care il introduci pe urdinis. De ascultat, daca asculti cu atentie chiar nu ai cum sa nu iti dai seama daca albinele sunt agitate. Nu trebuie sa le vezi ca sa le cunosti starea. Inca ceva: de ascultat cand le asculti poti si ciocani de vreo 2 ori in lada sa asculti cum se comporta ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde State » 28 Noi 2013, 11:14

State scrie:Am facut un cadru pe un blat din doua stinghii , care preseaza usor ramele. Bag sarma, o strang la mana, o leg si apoi o scot din cadru. Ramele se extind si astfel se strang sarmele.

Sper sa se inteleaga din foto cum insarmez eu :
Imagine
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde samuellazea » 28 Noi 2013, 11:21

Interesant State. Sunt curios cu ce ansamblezi rama. Cat de mari sunt capsele?

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde duma » 28 Noi 2013, 11:30

State scrie:
State scrie:Am facut un cadru pe un blat din doua stinghii , care preseaza usor ramele. Bag sarma, o strang la mana, o leg si apoi o scot din cadru. Ramele se extind si astfel se strang sarmele.

Sper sa se inteleaga din foto cum insarmez eu :
Imagine

Buna treaba ! Investitie minima .... Si daca in speteze ai atasa si niste role mici s-au ceva care sa nu lase sa se inoade sarma ar fi si m-ai practic .
Mi-ai dat o idee !!!!!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde State » 28 Noi 2013, 11:47

@Sami: Le asamblez "traditional" in cuisoare. Capse n-am pus dar o sa pun dupa ce termin dispozitivul de gaurit.
@Duma: Nu stiu cum o fi cu rolele. Mie mi-a mers asa si chiar foarte bine. M-am chinuit la primele iar apoi a mers repede.
State

Mesajde duma » 28 Noi 2013, 13:11

State scrie:@Sami: Le asamblez "traditional" in cuisoare. Capse n-am pus dar o sa pun dupa ce termin dispozitivul de gaurit.
@Duma: Nu stiu cum o fi cu rolele. Mie mi-a mers asa si chiar foarte bine. M-am chinuit la primele iar apoi a mers repede.

Salutare ! sambata daca am timp am sa incerc sa fac si eu un dispozitiv de insarmat si am sa il prezint .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde State » 29 Noi 2013, 10:26

Baga mare ! Hai ca tre' sa ma prinzi din urma. :lol:
Imagine
State

Mesajde duma » 29 Noi 2013, 10:54

State scrie:Baga mare ! Hai ca tre' sa ma prinzi din urma. :lol:
Imagine

Salutare!
State.....State..... Fiind la inceput am 2 mâini stângi dar am sa încerc măcar să țin cont de sfaturile tale ca daca te ajung si te întrec nui bine :lol: :lol:
duma

Mesajde State » 29 Noi 2013, 11:09

La mine e prima oara cand asamblez rame , deci nu-ti face iluzii. :lol: :lol: Nu stiu daca e bine cum fac eu dar sunt multumit.

Acum am comandat rame de 1/2. Nu stiu cum sa le insarmez, orizontal sau vertical ? :?
State

Mesajde duma » 29 Noi 2013, 11:27

State scrie:La mine e prima oara cand asamblez rame , deci nu-ti face iluzii. :lol: :lol: Nu stiu daca e bine cum fac eu dar sunt multumit.

Acum am comandat rame de 1/2. Nu stiu cum sa le insarmez, orizontal sau vertical ? :?

Am comandat 10 lazi cu magazii de 3/4 si una cu 2 magazii de 1/2 sa vad diferenta dintre ele , acum stau sa vad furnizorii de rame , am 2 cu modele diferite sa vad catre cine merg si atunci am sa ma pun sa echipez lazile si magaziile si cu ramele aferente numai sa strang sarma inainte de a lipi fagurii , cat despre insarmare ce am citi pe forum si din alte discutii ( FIECARE CU STILUL LUI ) .... eu voi alege varianta orizontala mi se pare ca sarma pe orizontal tine m-ai bine . Atasez 2 poze cu o rama din care am tras concluzia ca daca era pe verticala aluneca faurele jos si recunosc ca am inteles si cat de important este intinsul sarmei puate daca intindeam mai bine nu se facea asa .
P.S. in partea de jos sunt urmarile jocului meu cu batoanele de sulf , dupa ce m-am inecat cu fumul la urma am mai si ars fagurele ! :evil: :lol:
Fişiere ataşate
rsz_img-20131124-01800.jpg
rsz_img-20131124-01801.jpg
duma

Mesajde Closcutz » 29 Noi 2013, 12:34

Ca sa nu mai patiti asa in viitor, aflati ca nu ati procedat cum trebuie. Din ce am citit am inteles ca fumul de sulf este mai greu decat aerul si are tendinta sa coboare. Fitilul se pune intr-o farfurie sa arda asezata deasupra ultimului cat cu rame sau in partea de sus a dulapului ca fumul sa coboare si sa le invaluie pe toate ;) Eu asa procedez si n-am avut probleme.
Closcutz

Mesajde duma » 29 Noi 2013, 12:50

Closcutz scrie:Ca sa nu mai patiti asa in viitor, aflati ca nu ati procedat cum trebuie. Din ce am citit am inteles ca fumul de sulf este mai greu decat aerul si are tendinta sa coboare. Fitilul se pune intr-o farfurie sa arda asezata deasupra ultimului cat cu rame sau in partea de sus a dulapului ca fumul sa coboare si sa le invaluie pe toate ;) Eu asa procedez si n-am avut probleme.

Salutare !
De stiut pe viitor ! Daca spuneai mai devreme nu ii ardeam ! ;)
duma

Mesajde Dila Daniel » 29 Noi 2013, 14:08

duma scrie:.... eu voi alege varianta orizontala mi se pare ca sarma pe orizontal tine m-ai bine . Atasez 2 poze cu o rama din care am tras concluzia ca daca era pe verticala aluneca faurele jos si recunosc ca am inteles si cat de important este intinsul sarmei puate daca intindeam mai bine nu se facea asa .

daca nu te superi asi vrea sa fac un mic comentariu la cele de mai sus.
A alege varianta orizontala pe considerentul ca tine mai bine este o idee gresita.
Sarma pe verticala este mai rezistenta si insarmarea verticala este indicata inspecial extrasului in radial.Dar si la extrasul tangential,faptul ca sarma are o lungime mai mica la insarmarea verticala, este un avantaj.
Din practica insa,pot afirma ca la ramele de 1/1 am trecut pe insarmarea verticala datorita"mecanizarii"gauririi ramelor,transportului ramelor acasa la extras si extrasului radial,si nu neaparat din considerentul ca insarmarea orizontala nu este buna.
Ba pot chiar sa spun ca la un necesar mai mic de rame anual si extras tangential,nu asi trece neaparat pe insarmare verticala.Mai ales ca exista dispozitive de gaurire a lateralelor ramei si introducere capse simultan, si destul de accesibile ca pretz.
Fagurele,daca ajunge la temperatura de inmuiere(conteaza enorm calitatea lui...adica cata parafina are),se lasa si la insarmarea verticala,dar nicidecum mai repede ca la cea orizontala unde,fenomenul se amplifica si datorita lasarii in jos a sarmei.Ceea ce la insarmarea verticala nu exista.
In concluzie,daca sarmele le intinzi bine(cu ondulator) si nu extragi radial,nu este nevoie sa schimbi insarmarea de la orizontal la vertical,dar...nu ca este mai buna insarmarea orizontala.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde duma » 29 Noi 2013, 14:17

Salutare ! Sunt pe Autostrada Timisoara-Arad ! Sa sti ca , cand ajung am sa mai citesc o data mesajul tau si sa cantaresc cele spuse de tine , tinand cont de experienta ta voi incerca sa vad partea buna si ce ma avantajeaza !
duma

Mesajde Dila Daniel » 29 Noi 2013, 14:21

Foarte bine,acum condu cu atentie si sa ai drum bun!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR