Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Mircea_63 » 24 Ian 2014, 20:52

Ai 7 faguri in medie, cu tot cu ce e acum in cuib, sau fara?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde redoo » 24 Ian 2014, 20:55

proapis13 scrie:Nu ai specificat daca ai caturi si de care si cata miere vrei sa scoti??? ;)

Caturi 1/2 si miere...ce mai ramane.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2014, 21:17

Tragi tare si stimulezi din plin sa-ti completezi necesarul de rame pina la salcim - asta inseamna in jur de 50 de rame
La salcim pui caturile pe cei ce o cer iar ceilalti fara caturi ii pui la treaba,ori divizezi si dai regina ori bagi rame la construit una la 24h
Faci 10 roi minim pe 3 rame inseamna inca 30 de rame
Dupa aceea acei roi trebuie urcati pe minim 6 rame pina in toamna - inca 30 de rame
sa-ti fie mai usor la 10 zile stupul puternic doneaza puiet si primeste rama la construit
stuppi o sa-si revina pina la floare asa ca atunci ai ocazia sa-ti reinnoiesti ramele de cuib,minim 2x15=30
pe alea 30 nu le arunci...le folosesti in margine inca 1 an cel putin
tot atunci mai ai posibilitatea sa construiesti si in cat macar 2-3 ..deci inca 45 de jumatati adica aprox 20 de FA
ATENTIE cind bagi rama la construit in cuib nu bagi in cat si invers
TOTAL - 160 FA ....asta dupa calculele mele...eu asa as proceda...dealtfel asa fac daca-mi permite si mama-natura si ,,coronita'' :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde redoo » 24 Ian 2014, 21:23

Merci mult...tot cam asa gandisem si eu ,dar mai din topor
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde vasilefi » 25 Ian 2014, 19:41

la ce distante faceti gaurile la rame?
pe stuparitul spune ca la 10-15 mm fata de leatul superior, restul gaurilor fiind distribuite simetric, iar fagurele sa aiba spatiu liber sus 3-4 mm,lateral 5 mm iar jos 5-10 mm
fagurele de 1/1 taiat la 1/2 imi intra intotdeauna la fix in rama de 1/2, iar la rama de 1/1 in orice caz nu corespundea spatiilor enumerate mai sus. doar n-o sa pierd vremea taind fasiute din fagure...

eu am retinut ce a scris ignatov, ca fagurele trebuie sa ajunga la rama 1/1 pe leatul de jos, iar la rama de 1/2 lasat 2 mm spatiu liber in partea de jos pentru ca in cat este mai cald si se dilata fagurele.

ca sa fac un standard, ma gandeam sa fac gaurile la 1 cm sus/jos, restul sa le distribui simetric, iar fagurele sa-l lipesc dupa metoda lui ignatov. ce ziceti?
vasilefi

Mesajde Dila Daniel » 25 Ian 2014, 19:47

la insarmarea orizontala cateva recomandari
-fagurele(foitza de ceara)sa fie cat mai jos,dar nu lipit de leatz(1-2mm distantza)
-intre sarma de sus si capatul foitzei de ceara(fireste tot de sus),sa ramana cat mai mica distantza
-sarmele intinse cu ondulatorul
-insarmare electrica
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde nae » 25 Ian 2014, 19:53

Lipeste-i cum scrie in carte , cum ai citit pe ''stuparitul'' , cum zice Ignatov = e bine oricum .
Lipindu-i la leatul inferior ''teoretic'' nu au ''loc ''sa traga botci de roire = :lol: Cand VREA muschiul ei trage botca si pe urdinis .
Daca-i lipesti acum sarma e contractata (e rece) si pare intinsa , cand da caldura se lasa . :?
Problema nu-i cand si cum ii lipesti ci CAND II BAGI .
nae

Mesajde csaa » 26 Ian 2014, 08:57

La cati ani schimbati ramele. Nu ma refer la ceara ci la ramele de lemn. Multumesc!
csaa

Mesajde gh.pana » 26 Ian 2014, 10:40

Cadrul de lemn al ramelor, eu il inlocuiesc atunci cand s-a deteriorat sau putrezit unele parti componente( leat, laterale, sarma) iar reconditionarea lor este prea costisitoare atat ca timp cat si pecuniar. Am insa retineri in a inlocui ramele cand s-a deteriorat doar o parte componenta ca de exemplu leatul inferior . Sa nu uitam totusi ca un cadru de rama neasamblat costa 1,25 - 1,50 lei ceace la zeci de exemplare, duce la o suma care nu poate fi neglijata. Eu cand dezmembrez un cadru pastrez ca piese de schimb acele componente nedeteriorate si ulterior le refolosesc.
gh.pana

Mesajde eugendragomir » 28 Ian 2014, 11:24

Salutam!

Oare sa deszapezesc stupii sau sa ii mai las asa pana mai trece gerul?Voi ce spuneti?
Daca sa ii deszapezesc sa le dau si zapada dupa capac, sau sa o las ca o protectie de ger?
Nu te certa niciodata cu un prost!
Te va duce la nivelul lui si te va bate cu experienta sa!
eugendragomir

Mesajde samuellazea » 28 Ian 2014, 11:36

eu unul o las asa. Nu stiu daca afecteaza la protectie dar imi place mie cum arata asa cu "capace". Cand vad ca se mai incalzeste incat sa inceapa sa se topeasca atunci o dau jos ca sa nu curga toata pe lada. Nu ca ar avea ceva. Dar e o operatiune mult prea usoara si nu merita sa se scurga pe lada. Acum la partea cu datul jos zapezii. Daca o lasi si ingheata pe capac, eu nu ti-as recomanda sa te pui sa o racai sa o dai jos. Numa ai deranja albinele. Iar in cazul acela ai putea sa o lasi asa.

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde eugendragomir » 28 Ian 2014, 11:44

Dar eliberezi urdinisele, nu?
eugendragomir

Mesajde samuellazea » 28 Ian 2014, 11:52

da. Cum nu? :) alea trebuie sa fie libere de fiecare data. Ca sa nu mai ai nici treaba asta si sa fi un apicultor emancipat :) poti sa pui cate o placa de polistiren de 5 peste capac si ceva peste polistiren sa nu il ia vantul. Placa sa fie trasa mai in fata dar nu foarte tare astfel incat sa fie un acoperis peste ordinis. Astfel scapi si de curatatul zapezii in fiecare zi ( in caz ca ninge mai mult). In caz ca nu ai polistirenul mare grija sa cureti urdinisele regulat sa nu inghete zapada pe acolo ca atunci ai treaba nu gluma si deranjezi si albinele ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde eugendragomir » 28 Ian 2014, 11:55

Multumesc Sami!
eugendragomir

Mesajde liviutzbogos » 28 Ian 2014, 14:16

Cata vreme zapada de la urdinis e afanata, nu e nevoie sa o cureti, sa tot stai cu matura pe urdinis cand se depune...atunci cand incepe sa se topeasca ziua, iar noaptea ingheata, atunci trebuie curatata pt ca se batatoreste si nu mai permite circulatia aerului prin ea. Daca mai ai si sita la fund, esti boier. Tragi subarul si pana in primavara nu te intereseaza cata zapada ai pe stupi.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde BogdanU » 31 Ian 2014, 21:43

Seara buna !
In momentul de fata, coloniile din batatura mea au fiecare cate o turta de apifonda sus pe rame din care sigur consuma.
Data fiind aceasta situatie, turta unde se duce ?
- in consum imediat pentru asigurarea tuturor celor necesare familiei ;
- o parte este consumata direct si alta este stocata in faguri in interiorul ghemului;
- este stocata toata in faguri pentru a fi prelucrata si dupa aceea consumata.

Va multumesc !
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR