Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde dragos_vintu » 02 Feb 2014, 23:10

Buna,

Am si eu o intrebare de gaga... asa ca nu sariti :)
Daca Matcile se imperecheaza doar o singura data de ce avem nevoie de trantori?
Nu putem sa punem fagure artificial pe toate ramele si 1 rama claditoare la marginea stupului care sa o curatam saptamanal de celulele trantori?

Multumesc,
dragos
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Feb 2014, 23:15

nu sarim !!! fii fara grija !!! dar parca vad ca n-o sa scapi !!!
stiu pe cineva care periodic " taie " celulele de trantor !!!
am si poze pe pagina mea !!!
are ocupatie !!!
dar celulele de trantor nu lipsesc !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vslsilviu » 02 Feb 2014, 23:17

Mersi frumos de intrebare... m-ai facut sa rad.

Bine ca femeile din viata noastra nu fac la fel :))))
vslsilviu

Mesajde liviutzbogos » 02 Feb 2014, 23:27

Matca se imperecheaza o singura data, dar la un moment dat va preda stafeta alteia, neimperecheate. Pe asta cine o imperecheaza daca nu ai trantori? :) Trantorii dintr-o familie nu sunt neparata doar pentru acea familie, ei imperecheaza si matci din alte familii, alte stupini...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Dacul » 02 Feb 2014, 23:32

vslsilviu scrie:Mersi frumos de intrebare... m-ai facut sa rad.

Bine ca femeile din viata noastra nu fac la fel :))))

Daca n-ar avea nevoie de noi zilnic,nu se stie!Salutari tuturor! :?
Dacul

Mesajde dragos_vintu » 02 Feb 2014, 23:53

Eu sunt voi fi stupina pe o raza de cel putin 10 km :) Si la cei 4 stupi pe care o sa ii am o sa ramana virgini.... pana la prima botca/ roi. Insa o sa ii scap de umilinta si o sa am o rama la cladit pe care o sa o tot curat.
Miercuri o sa primesc primii mei 4 stupi dadant si ma pun pe vopsit - 4 copuri de 12 rame 1/1, 4 corpuri 3/4 4 corpuri 1/2
Azi am cumparat si uleiul de in si vopseaua - dupa ce am verificat cam toti vanzatorii mari din bucuresti(OBI, Hornbach, Dedeman,Baumax) am ajuns la concluzia ca cel mai bun cost il am la Dedeman de unde am luat:
10 l ulei de in: 139 ron
4 cutii de vopsea pe apa - galben, rosu,verde albastu - 24 lei/cutie - o cutie vopseste cam 6mp de scandura.
Pacat de targul de la slobozia ca vroiam sa imi iau unelte, echipamente si sucuri... si in timpul saptamanii nu am cum sa ajung... macar mai sunt 12 zile pana la Campina :)
Dupa care o sa astept .... cu greu pana in aprilie sa imi cumpar 4 familii...

d
dragos_vintu

Mesajde vslsilviu » 02 Feb 2014, 23:55

de ce asa " 4 copuri de 12 rame 1/1, 4 corpuri 3/4 4 corpuri 1/2" ?
vslsilviu

Mesajde dragos_vintu » 03 Feb 2014, 00:03

Pentru ca sunti stupi verticali si m-am gandit:
1. Ce e 1/1 e cuibul cu urdinis si nu o sa recoltez din el si dupa tratament cu startovit si protofil sper sa am o familie puternica care sa necesite 12 rame :)
2. Cat-ul de 3/4 este gandit in timpul culesului mai puternic in cazul in care se suprapune cu momentele in care o sa fiu plecat din tara sau prin tara - jobul meu principal e de consultanta si nu prea dorm pe acasa in timpul saptamanii si uneori dispar si in weekend.
3. Catul de 1/2 este pentru cules mai slab sau pentru momentele in care pot sa vin mai des.

Am zis ca daca tot dau comanda sa le construiasca in atelier sa am cate 1 din fiecare. In plus am cerut si inca 1 corp de 1/1 in caz ca am vreo familie care vrea sa roiasca. sa am cum sa ii mpart.
Pentru fiecare corp de 1/1 am diafragma de 1/1 sau de 3/4 pentru restrangerea cuibuilui pe care o sa le combin cu o intrare in urdinis care sa inchida/deschida intrarea in functie de nevoie.

d
dragos_vintu

Mesajde BogdanU » 03 Feb 2014, 00:09

dragos_vintu scrie:Nu putem sa punem fagure artificial pe toate ramele si 1 rama claditoare la marginea stupului care sa o curatam saptamanal de celulele trantori?

Multumesc,
dragos

Salutare !

Legat de treaba asta exista chiar o tehnica practicata de unii stupari impotriva acarianului varroa, numai ca aceea rama nu se curata saptamanal (uneori n-ai ce curata) ci se curata dupa capacirea acelor celule de pe aceea rama stiind ca varroa are o atractie deosebita fata de puietul de trantor . :)
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde Odey » 03 Feb 2014, 21:41

Buna seara tuturor,azi in data de 03.02.2014 am deschis un stup sa ma uit daca o mancat albinele din turta si no, nu o prea mancat doar putin, si am vazut cum tot lingeau turta, oricum, ce am observat eu si m`a pus pe ganduri este faptul ca peretele de la urdinis(pe interior) are pete de mugecai si nu numai acela ca si peretele lateral, e mucegai albastru, si si deasupra podisorului, dar acolo ft putine pete, stiu ca de la umiditate,am apropiat polistirenul de diafragma ca pana acuma era lipit de perete, am scos gratia(care avea doar 5 gauri pe unde intra/iese albine) si am lasat urdinisul mai larg , oricum acuma nu este furtisag...ce alta solutie imi mai puteti recomanda?
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde CATALIN » 03 Feb 2014, 21:44

cum apare un stup al tau pregatit de iernare??...
turta las-o n-au luat-o au mancare....s-au nu mai are cine sa o ia!
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Odey » 03 Feb 2014, 21:47

Deci,

stupu este de culoare verde,pe 12 rame asezat la aproape 80 cm deasupra solului,este pe 4 rame, turta nu le`am luat`o , am pus polistiren pe lateralele cuibului si peste rame am pus ceva paturica.Dar nu e ft mult mucegai dar totusi este..aerisie in podisor nu am..ar fi bine sa fac asai?
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde CATALIN » 03 Feb 2014, 21:51

e o parere a mea pe viitor te-as sfatui sa nu mai pui ramele intre 2diafragme iar la podisor inainte de paturica sa pui ziar sau carton
acum la ce ai u acolo eu as mai completa cu ziare sii...sa vina primavara...dupa schimbam lada si ne pregatim mai atent de urmatoarea iarna
CATALIN

Mesajde georgeanelka » 03 Feb 2014, 22:20

CATALIN scrie:e o parere a mea pe viitor te-as sfatui sa nu mai pui ramele intre 2diafragme i

Salutare catalin, eu asa fac( cuibul il izolez stanga- dreapta cu diafragme si nu am avut probleme inca). Pe ce considerent nu recomanzi izolarea bilaterala a cuibului. intreb si eu poate este un sistem mai bun de iernare. multumesc! :)
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde CATALIN » 03 Feb 2014, 22:32

ma refer la diafragmele din polistiren....merg pe principiul ca lemnul respira si oarecum creaza un avantaj
e doar parerea mea
CATALIN

Mesajde georgeanelka » 03 Feb 2014, 22:44

am inteles . multumesc :)
eu folosesc fara probleme poliestirenul extrudat pentru diafragme( stanga-dreapta ghemului), dar las 1 cm liber in partea de sus a uneia dintre ele, pentru a forma un horn cu urdinisul si scandurica podisorului lasata mai departata (5 mm) in afara ghemului, mai bine zis in coltul opus ghemului. Sus bag : podisor, ziar, carton si paturica (exclus sintetica).Sanatate :)
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR