Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Incepator rau intreaba pe profesionisti!

Mesajde MyBees » 10 Mar 2011, 01:24

valerica scrie:sal. inainte de paste am plecat la bunici si acolo am vazut la un cumnat o stiva de stupi neingrijiti si vai de ei.
Am intrebat si am constatat ca pot sa-i folosesc si fara sa coste nimic, se pare ca mi-am bagat nasul si mi lam prins, vreau sa cresc albine. am o 1000 de intrebari de pus de invatat stiu, insa sunt anumite intrebari care sincer nu am cui sa le pun decat voua, cei care au experiente,
Sa fiu scurt si o la obiect, Am vb. sa iau cateva rame de la un amic de la munte insa nu am cum sa ma duc cu un ditamai stupul pana acolo decat sa iau un stup mai mic... sa-mi incapa in masina, pot cand am venit la destinatie sa mut ramele in alt stup?
astept sa-mi dati sfaturi sugestii si eu o sa va mai bombardez cu intrebari

adi hodis scrie:Mai bine zic NOROC decat sarutmana ... ca parca ma paste o rusine ... tare mi-i ca sinteti barbat cu user de femeie.
Si daca aveti pe tzeava 1.000. de intrebari ... avem si noi UN DITAMAI FORUMU' la dispozitia d-vs. drept tzinta.
Ochire si lectura placuta va doresc
P S
Puteti sa mutati ramele cu albine dar sa puneti noua lada in locul celei vechi si sa asteptati seara sa intre culegatoarele de pe camp.Apoi le puteti duce acasa.

valerica scrie:Acum am alta intrebare indiscreta, este cumva nevoie sa le pun zahar cu apa in stup? Specific ca nu stiu cate rame voi primi posibil 3 si daca vremea nu se indreapta.... posibil sa nu are ce sa pape.

adi hodis scrie:Asta o faci acasa.
No' hai ca mai avem 998 de intrebari ... alta la rind :rolleyes:
Da' treci pe foc automat ...ca asa la foc cu foc ... ne apuca toamna si pierdem culesurile ...

valerica scrie:mai am 998 cat de mare las gaurica pe unde vor iesi albinele ea are undeva la 10 cm.
Stupul al pun la o distanta de ? pamant conteaza distanta? la loc cu soare presupun.
Mama cate intrebari am pus.

valerica scrie:Deci pot sa continui sa apuce toata lumea culesul de toamna macar,
Am capitonat stupul pe jos cu polistilen oare am facut bine, si ca sa fie si mai trendi frendi iam pus si niste autocolant pentru a nu-l mai vospi oare am facut bine?
pe fundul stupului mai este necesar sa pun ceva?
multumesc de raspunsuri

cristesorin scrie:Urdinisul( gaurica) se largeste in functie de nr de rame ocupate de albine.

adi hodis scrie:
valerica scrie:mai am 998 cat de mare las gaurica pe unde vor iesi albinele ea are undeva la 10 cm.
Stupul al pun la o distanta de ? pamant conteaza distanta? la loc cu soare presupun.
Mama cate intrebari am pus.

Pai facu-si armata ???
Dai cu serii mai lungi ... ca acusi acusi plec in pastoral si nu mai pot sa-ti raspund
Las-o la 3 cm, dar asta dupa ce al ashezi la soare si la 30 cm de sol pe un postament stabil si sa fie putin aplecat in fatza, sa se scurga apa in fatza lazii..
No' vezi ce iute raspunsa-i ???
Deci ori dai serii lungi ( rafale ) ori te prinde salcamu ... mintenash
Hai ca mai avem doar 995 ... nu zabovi !!!

adi hodis scrie:
valerica scrie:ce parere aveti cam cate rame sa iau cu albine? si sa incep cu 2,,,3 stupi cam asa am vazut ca se incepe.
Sper sa ma descurc si sa ma intepe mai repede si sa-mi mai treaca din avantul care lam luat.
Ramele care sunt in stup sunt si noi si din cele vechi cum sa le alternez ?

Pai zicea-i ca iei cam 3 rame ... eu zic sa iei 2 familii daca poti sa le duci acasa.
Daca nu atunci ia 1 fam. carei buna, cu albine pe 7;8 rame.
Cu intzepatu ... daca stii ca nu esti alergic, ai timp sa incasezi, numa' sa poti rabda.
Dar poti sa faci si sa nu primesti multe ace.
P s
Da' cum ne fusa vorba ... dai cu rafale ...
Hai ca au ramas 993 ... ufff ... ce multe avem

ioanpuiu scrie:
valerica scrie:
Am capitonat stupul pe jos cu polistilen oare am facut bine?

Ai capitonat fundul pe dinafară(pe dedesupt) sau pe dinăuntru ?

Dacă ai facut-o pe dinăuntru, în funcţie de grosimea politirenului folosit, ai micşorat distanţa dintre fund şi rame sau nu-ţi mai încap ramele în ladă.
Vezi că stupii vechi fără istorie trebuiesc curăţaţi, desinfectaţi, flambaţi...

adi hodis scrie:
valerica scrie:Adi mai am dilema cum sa fac hanitoarea ? clasica sau sa stric chestia aceea cu pasa ? dar asta o sa vad dupa ce ma mai documentez, aaaaaaaa si mai am intrebarea cheie, pot sa dau cu silicon pe muchiile stupului ? pentru a nu intra apa si sa putrezeasca lemnul? sau este daunator albinelor.

Te bombardez cu intrebari . ?

Folia poti sa o lasi peste rame.
Poti sa dai cu silicon, mai ales printre crapaturi daca are.
Hranitoare sint de mai multe tipuri, oricare ar fi, pune ceva betze ca sa pluteasca si sa nu se inece albinele in sirop.
Si felicitari ca esti tatic SA VA TRAIASCA SI SA VA BUCURATI DE BEBE
Cu bombardatu' ... asta-i tot ce poti ???
Stai asa ca nu-i asa !!! ... sa vezi cand te-oi intreba io

ioanpuiu scrie:
valerica scrie:Am capitonat stupul pe jos cu polistilen oare am facut bine ?

Despre capitonarea stupului cu polistiren:
Dacă îţi spun că nu ai facut bine, o să întrebi - de ce?
Dacă îţi spun că ai greşit, vei întreba - cu ce?
Aşa ca îţi spun direct - capitonarea "pe jos" cum spui tu, este o prostie.
Inevitabil, va pătrunde apă între polistiren şi lemnul lăzii; umezeala se va menţine multă vreme; în spaţiul dintre lemn şi polistiren, în mediul ăla jilav şi cu ajutorul căldurii ce va veni îşi vor face cuibul şi se vor desvolta urechelniţe, coropişniţe şi alte vieţuitoare din aceiaşi familie, cum ar fi: crocodili, balauri...

Dar nu trebuie să îţi faci griji prea mari deoarece stupii îţi vor putrezi în curînd !

valerica scrie:Stiu ca sunt mai multe tipuri de hranitoare insa pentru ceea ce-mi trebuie mie cred ca se poate adapta cu mici modificari iar pentru iarna trebuie sa pun altceva. a apro ai folosit http://www.apinatura.ro/shop/?p=product ... =-APIFONDA , daca pana in toamna nu-mi piere cheful poate o sa incerc si eu evident dupa ce mai culeg ceva informatii unii spun ca este bun, altii prefera miere sa lase in faguri iar clasici cu zaharul.

Eu sunt din Bucuresti insa stupii vreau sa-i duc in targoviste la socrii sper sa-mi rezerv timp sa pot sa ma duc cam la 2 saptamani sa ma ingrijesc de ei. Mi mam decis sa fac o afacere din asta mai mult poate un Hoby.
Daca asi sti ca am timp iasi duce la munte in Breaza insa acolo ajung si mai greu cu toate ca fiind zona de munte ar avea o alta perspectiva.

sa mai punem intrebari Se vopseste partea dintre capac si rame? cu ce culoare am vazut ca majoritate prefera verdele.
Acum o intrebare mai grea: Oare am vre-o sansa sa pot sa scot macar o rama de miere in acest an daca familia mea este inca tanara si in formare? eu asi dori sa iau mai multe familii insa tot de la cunoscuti si pe o cinste acolo sti cum este cu bani se ofera toti.

Eiii pai daca-mi mai amintesc peste noapte de alte si alte intrebari mai scriu aici.

adi hodis scrie:Valerica, pe viitor nu tuna stupii ca e mai valabil 2 straturi de ulei de in sicativat si 1 de baitz.
In august daca extragi miere mai multa din rame, apoi sa stimulezi cu Apiinvert.Vezi ca gasesti retzeta de preparare acasa, din zahar ( la Hranirea Artificiala) si ala nu uzeaza albina ca sa inverteasca zaharul ( cum se intimpla clasic ) astfel ca o sa intri la iernat cu miere si Apiinvert si familie viguroasa.
Locatia/vatra pt. albine, ar fi f. bine sa aiba o baza melifera cat mai bogata.Asa ai avea mai multa miere de extras.Dar de-o cafea ...sper ca se vor indura albinele si de tine, asa ca ... dupa ceea ce le oferi, asa te indulcesti
La culori, uleiul de in te scuteste de preferintze s-au alegeri.
Mai nene Valerica, matale vrei sa iei supi pe ochi frumosi ???
Ofera-te macar ... sa-l ajuti la munca in stupina pe ala de la care vrei sa iei.Asa mai vezi ce si cum ... una, alta despre meseria asta.Numa ai grija ... cu ochiadele, sa nu o incurci
No' hai ca trecu' noaptea ... alte intrebari din tzeava ca mai ai v'o 900
P S
Ne prinde salcamu' Valericaaaa !!!

adi hodis scrie:Acuma, la ora asta Valerica ???
Hm ... pai asta nu-i schimbu' de noapte ... ... vezi ca la albine se lucreaza ziua si daca este peste 12 grade la umbra.
Eu acuma am venit de la albine si azi am bagat rame la ouat.
Deci ... strictul necesar:
1. 1 pana de gasca ( prinzi 1 gasca de pe ulitza si-ti iei un virf de aripa ) ... s-au cumperi o perie apicola dar asta-i pe bani ... pana nu, numa' daca te vede stapinu' gastelor
2. 1 masca apicola ... pe bani
3. 1 afumator ... da-i bun si un badoc/ cutie de vopsea, ca-i gratis ... afumatoru-i pe bani
4. 1 dalta apicola, nu de lacatusherie ... da-i bun si-un cutzit mai solid, un iatagan s-au vezi ce ai prin bucatarie ... ca nu-i pe bani
5. 1 pereche de manusi ... ca poate nimeresti albine africane si alea-s date dracu' ... rele rele mai ... .. asta-i pe bani iarasi
6. un costum apicol da' si asta-i pe bani asa ca vezi ce shalopeta ai p-acas' ... ca-i gratis si-i buna numa' sa nu fie sparta intre picioare ... ca-i bai mare la urma
Asaaa buuuun, ce mai trebuie ???
Lada zici ca ai, inca d-aia blindata, bun
A,
7.ceva de facut fum, iasca s-au coceni de porumb ca d-astia gasesti pe aproape, in localitate.Iasca e prin paduri, deci cam greu

Stii sa aprinzi fumu' da ??? ... ca stiu ca ai facut la gratareeee, de numa numa' ... buuuun
Daca ai toate astea, iti mai trebuie o hardughie cu care sa mergi dupa albine.
Iara era sa uit, BANI iti mai trebuie ??? ... s-au primesti albinele pe ocheade
Spune-i ca-l rog si eu sa fie un gest pt. incepator ca o sa-l pomenesti cat vei trai.
-No' ... zi si tu cu mine: Doamne ajuta

adi hodis scrie:["quoteorindafi"] mai valerica nu crezi ca este mai bine sa stai pe langa un apicultor pt. a mai reduce din shirul de intrebari fara de sfirshit?

Lasa-l Dorine ca mai avem doar 980 de intrebari, asa-i Valerica ???
Hai ca avem mult de sapat, pardon, de lamurit am vrut sa zic, da sa nu ne prinda salcamul ca adio.
Mai este rapitza inainte dar mai dau pe acasa.De la salcam incolo, nu zic nimic
Asa ca hai sa dam cu sapa acum [/quote]

adi hodis scrie:
valerica scrie:Multam mult adi am inceput deja sa-mi iau notite... cu gasca nu stiu cum o sa fac ca nu am decat curci pe la tara dar cu un lemn din gard am sa ma duc la vanatoiare pe malul garlii sa vad ce pot prinde ... sper sa gasesc si pana de gascan.
Aseara ma manca degetelele si am sunat pe pritenteul apicultopr la care am decis sa ma duc sa fac stagiul de initiere practica si tocmai ce ma anuntat ca a cam fost ciufulit de vre-o 20...30 de albine oare a facut asta sa ma incurajeze? nu avea manusi si a atins o albine care a iritat-o si restul au dat alarma. Am stabilit sa merg sa raman 3,..4 zile pe la el prin batatura sa-i dau o mana de ajutor insa mi-a si specificat nu ma lasa sa unblu in stup. oare de ce? in fine el a preciazat sa-mi iau bici lant si alte ustensile catuse si cusca solida ca are niste albine destul de rele sper sa le pot inblanzi si a tinut sa precizeze fiind la munte vremea la ei este destul de schimbatoare pentru a reusi sa unble in stupi se cam grabeste si de aceea se mai intampla si acidente nedoriter.
Aseara nu am avut net si nu am mai putut sa va bonbardez pe voi cu intrebari care... se cam inputineaza, am facut si lista cu ceea ce-mi mai trebuie de cumparat, banii sunt pusi deoparte eventual sa mai cumpar un roi pe bani aobine blande si prietenoase
azi promit sa pun si pozele pe aici sa le vedeti si sa-mi dati note
Salutare tuturor am, fugit spre munca ca si azi am o zi grea.... pe diseara frati apicultori.

Asa deci, nu te lasa sa lucrezi in stupi ???
Fii atent aci' ... ia niste propolis de pe lateralele unei rame si freaca-te bine cu el pe maini, ca sa-ti miroase a propolis, asa fac eu.Si apoi poti sa lucrezi fara manusi dar daca are d-alea africane ... atunci nu tzine shmecheria, iei manusile.
Dar dupa ce iti arata ce face el, insista sa te lase macar la 1 fam.

valerica scrie:Am mai invatat ceva de la tine adi azi, cu frecatul pe manute cu propolis, si azi am inceput sa investesc in echipamente si mi-am luat :
1. palarie cu masca si fermar
2. manusi .
3. afumatoare din inox.
ceva ca grauntele pentru afumatoare. nu a fost scumpe.
3. faguri.
4. sulf.
5. un cutit misto cu lama groasa.
6. si startovit ( asta am citit ca stimuleaza puietul si regina pentru a depune mai mul )
acum mai am albinele ultima investitie si evident sa ciufulesc o gasca de pene sper sa gasesc si una blanda
toatal de plata 185 ron cu revista Romania Apicola.

pozele cu stupul inca nu am reusit sa le descarc din tel dar dupa ce voi mai veni de la munca ca din pacate mai plec pe seara mai am ceva treaba le voi pune
asa ca o sa ma mai antrenez pana atunci.
intrebari... ce intrebari mai am de pus? - daca nu voi gasi sa iau o familie de albine este bine sa cumpar o familie din zona? sau pot sa le iau de oriunde? cat ar costa o familie de albine? cu sa zicem 4...5 rame. o familie tanara sa le pot dresa eu
Adi se pare ca incepi sa mai scapi cate un secret daca te iau cu binisorul
tuturor albinelor din stupinele voastre ca eu nu am inca.

adi hodis scrie:
valerica scrie:Se pare ca daca te-am luat cu binisorul spui tot asa te vreau arata poze zi mai multe din secrete ca eu iau notite si notez tot.
Fara bani voi lua insa nu stiu cate rama voi primi insa vreu sa iau precum ai spus si tu o familie mai numeroasa de 8 rame pentru a ma baza pe un stup viguros si daca-mi ajuta dumnezeu si ma ajuta si albinele asi doari sau cel putin asta-mi proun sa intru in iarna cu 3 stupi vigurosi si sanatosi insa abea intrebarile cele multe vor veni dupa ce voi avea albinele... nu te bucura ca nu mai pun intrebari sunt si eu la inceput apoi o sa ma intrebi tu cum se cresc copiii si eu sa-ti raspund.
Dezavantajul meu cel mai mare este ca NU am stupi langa mine sa pot sa-mi aleg eu ziua cand voi intra in stup ma voi duce decat in vichend la ei si asta poate sa le dauneze?
mai asi avea varianta sa-i duc la munte insa acolo este si mai departe insa avanataj ca ar avea ce sa culeaga, si dezavantaj ca vremea este destul de schimbatoare oare ce alegere sa fac?
Orcicum cand voi pleca la munte 3 saptamani o sa vad eu cum o sa iau si stupi dupa mine pe portbagaj se poate transporta? le danuneaza?
Oare este bine sa iau apiflor pentru a le ajuta acum ? sau sa nu le ajut cu nimic? ma refeream la familiile care le voi achizitiona.

Si oare cum sa facem cu copii ??? ... ca eu am 3 mai Valerica ... o fata si doi baieti.Oare n-o hi cam tirziu sa-mi dai lectii pt. crescut copii ???
Hai sa trecem la raspunsuri stuparesti:
1.Stupii se descurca ei si fara tine ... doar ca poate roi si cum zici ca te duci la ei saptaminal, nu-i lasi.
2.Daca vrei sa-i duci la munte, sa fii sigur ca au baza melifera indelungata, toata vara.Altfel nu le vad bine si matale ce mai inveti ... s-au poti sa mergi si acolo saptaminal ???
3.Cu ce poti sa ajuti acum albinele cel mai bine si mai ieftin ... sa le duci in zona cu flori, cules si sa aiba spatiu de dezvoltare/rame.

valerica scrie:Ma scuzi daca am vrut sa te ajut si eu cu ce credeam ca ma pricep sa fac dar se pare ca nici aici nu am avut sucees insa mai stiu si eu sa fac destul de multe .
Da cred ca mai bine o sai las langa tragoviste unde padurea este la 1 km si in sat sunt destul de multi copaci si flori, sa ma plimb cu ei chiar nu cred ca o sa potr poate daca ma voi duce la munte sa stau 1 luna sa-i pot lua cu mine dar pana la vara mai este. si voi decide atunci.
pana una alta hai sa vezi si tu stupul meu tunat.
poti sa vi cu critici sau alte sugestii sau intrebari.
acum am sa caut sa reconditionez unul mai mare dublu cu 25 rame mari , am de unde a-mi alege de la un cumnat care are o stiva de stupi el a crescut insa neocupandu-se de ei au murit incet si sigur insa mai are cam 4 familii si nu prea se indura sa-mi dea o familie de ce nu stiu insa este si obtiunea lui.

adi hodis scrie:
valerica scrie:aici nu stiu ce a vrut sa fie si chiar doream sa te intreb oare a vrut sa fie o hranitoare?
Are si niste canale pe margie si este o sita care albinele a depus mult mult polen pana nu a mai ramas decat cateva gaurele.
Inrebare daca prin aceea sita ai fac o gaura si pun o tavita cu bete in ea o pot transforma in hranitoare?
stiu ca pentru iarna hrana ar trebui pusa inauntru intr-o hranitoare tip Uluc.
incep si eu sa ma familiarizez cu termeni.
Chiar daca uneori le mai pocesc.

Nu e polen in sita ci propolis si poti sa faci hranitor cu tavita.Nu e batut in cuie sa pui in hranitor hrana pt. iarna.Dar asta o lasam pt. luna august cand o sa faci stimularea de toamna.
Sita aia avea rol de aerisire la transport.
P S
Ce critici sa fac stupului daca-i tunat ??? ... o hi un BMW ???
Vezi ca afli mai multe despre mine la Pagini Personale Cine Sint Eu/ Salutari apicultori ... lectura placuta.

valerica scrie:stiu ce intrebare mai am una simpla.
Ce se pune dupa ce sunt ramele puse in stup? hartie? un plastec>?un linoleum, sau nimic?
Pentru ca posibil sa las stupul acolo si vreu sa fiu sigur ca este asa cum trebuie.
sau posibil sa mai iau inca un stup sa-l tunez

un OM scrie:Intrebi cumva despre podisor ? Sau ce sa pui sub stup ? De regula podisorul poate fi facut din scandurele , placaj, parchet . Sub el sau in locul podisorului se foloseste folia ( pentru folosirea foliei ai topicuri dedicate ) . Linoleum nu as folosi este prea rigid , nu acopera bine , lasa sa intre aerul .

valerica scrie:Eu nu am podisor, sa inteleg ca podisorul ( sunt acele mmici bucati de lemn puse peste rame ) eu am o un fel de rama cu capac si o sita daca te uiti mai sus vei vedea si poze. sunt incepator si nu stiu cum sa spune in termeni la acea piesa din stup.
Cred ca voi pune totusi un plastec nou dintr-un sac.
Multam om bun

adi hodis scrie:De-ati sti voi ce liniste si prospetime este in pastorale ... mi-i dor de ceva timp incoace dar acusi acusi plecam.
P S
Nici de ciuda nu-mi iau laptop, ba' chiar si telefonu-l inchid, radioul nu ca ala-mi canta
Valerica, nu vrusa-si sa ai amintire cu fatza de chinez, a ???
Pacat mai, ca nu cred ca te mai risti la alta fatza d-aia.
Si ce daca ride lumea, las' ca nu esti tu primu' nici ultimu' ... si eu am fost si poate o-i mai fi.Dar cum aratam eu, stiu ... vreau sa vad cum arati tu.
Te mai risti ???.

adi hodis scrie:
valerica scrie:Ar fi ideal daca asi si avea, dar din pacate nu am nici macar o familie, in zona nu prea-s multi apicultori cei care au fost au decedat si aceasta indeletnicire nu s-a mai perpetuat, cine are nu are de dat. Ecuatia este simpla dar nu si pentru mine.
Am tot citit si nu sunt inca lamurit pe deplin uni spun ca stupii pe verticala sunt mai eficienti si mai productivi decat cei pe verticala tu Adi ce parere ai?
Si cand pleci in pastoral? cu cati sptupi pleci si in ce zona?

Da sint mai eficienti verticalii decat orizontalii.
Azi am cautat lanuri cu rapitza mai aproape de inflorire in judetz dar nu am gasit sa infloreasca mai repede de 2 saptamini.
Maine merg in alt judetz sa caut.Si daca gasesc sa infloreasca pe sfarsitul saptaminii ce vine, am plecat cu toti stupii, chiar si cei slabi, scopul fiind dezvoltarea.

adi hodis scrie:
valerica scrie:Inseamna ca ai pavilion si ca pleci cu cel putin 50...60 de stupi.?
sa intreb ce cantitrate de miere scoti poate nu-i frumos insa tot pun intrebarea asta cam cata miere poate sa dea un stup ,mediu in condiitile cand are hrana din belsug?
si oare am facut bine am un stup pe verticala cu 10 rame mari jos si 10 rame mari sus
Cu ce astup gaurile care au mai ramas printre scanduri? merge cu chit de cutit special de lemn sau pot sa le dau si cu silicon. Din cate am citit albinele captusesc ele pe dinauntru insa iarna... pot tremura de frig.

Cate kg poti ridica ??? corpul tau cu miere va ajunge plin pe la 40; 45 kg.
Ar fi mai bine 2 caturi de jumate, 1/2, in loc de 1 cat 1/1.
Ce intrebare-i asta mai Valerica: trebuie sa-i mai pun podisor? si capac, sau trebuie sa am rame mai mici de cules sus?
Tu l-ai lasa fara podisor si capac ???
Mai Valere, mai pune mina si mai citeste pe forum ... sa nu te faci de pomina cu intrebari d-astea, chestii elementare.
La intrebarea prima din aceasta postare, gasesti raspunsul la pag. mea.
Ori daca e prea mult de citit, da un clik pe sunphoto, sub semnatura postarilor mele ... si vezi ce-i p-acolo.
Chiar ... stii daca am s-au nu pavilion ( adica te-ai uitat ? )

victor s scrie:nu-i frumos sa te bagi in discutia dintre doi oameni, dar dati-mi voie sa-i pun si eu o intrebare d-lui adi.... la cat timp dupa ce se vopseste un stup mai vechi se poate baga fara nici un risc familia de albine? mentionez ca stupul este destul de vechi dar arata bine inafara de vopseaua exterioara... sau daca cineva i-mi poate raspunde, si asta fara sa fiu luat la misto,,,, pt ca si eu sunt incepator !!!!! toate cele bune

valerica scrie:Sal victor dupa cate am citit si eu ( si eu sunt tot incepator se vopsesc la 2 ani dar daca-i dat cu ulei de in si arata bine ) nu necesita vopsire insa daca nu ai familie de albine in el flambeazal cu lampa de gaz sau arzatorul de porc si pune un baton de sulf in el.
Cel putin asa am procedat eu. repet nu vreu sa ma dau un cunoscator iar dl. Ady sincer nu a facut misto, mai sunt si altii care dar ... sunt rari.
Evident cei mici sunt pusi la colt ca in armata. tilicarii

Inca un incepator ca si mine.

victor s scrie:sunt in primul an si cu un ajutor din partea mai multor prieteni si din ploiesti si din salciile prahova am reusit pana in momentul de fata sa am 2 stupi populati la care nu stiu prea mult ce sa le fac ....dar am ajutor de nadejde...oricum sfaturile nu le ascult decat cele ce vin din partea unuia singur care se mai si ocupa atunci cand eu nu pot fi acolo....astazi am avut sansa sa-l cunosc si pe d-nul nikolas din berceni si sa cumpar ceva echipament apicol... mare om, mare caracter. daca ai ocazia sa treci prin ploiesti i-ti recomand sa treci si pe la d. nikolas. astazi mi-am luat masca afumator , dalta si varojet...

adi hodis scrie:
valerica scrie:nul vait pe adi el are stupi are albine o sa aiba si salcam, eu am stupi fara albine \ pana una alta ma antrenez la rece .

Si la ce lucrare esti, ce faza ... largire s-au spargere de cuiburi ?
Cum zici ... asta poate suporta spargere ... asta largire ... asta are nevoie de puiet si albina, deci mai sta asa ... a ???
S-au ai ajuns deja la extras de miere de rapitza ???
P S
Da' ... stii care, cum/cui se aplica ?.

adi hodis scrie:
valerica scrie:Nici una nici alta mai adi sunt la munca fac ore suplimentare pentru a avea banuti de investit,

Apicultura inghite multi banuti, in functie de cat de multe fam. vrei sa intretii si bine ar fi daca ai avea si alte surse decat cele salariale, ca o sa realizezi mai repede planul primar.
Iar pe viitor, ti-ar fi foarte utile niste scule de timplarie ... ca stii sa construiesti lazi si rame, daca stii sa le tunezi.Iar ce e nou e nou ... ce e vechi e vechi.Daca calculezi si timpul tau de lucru la reconditionarea lazilor, nu esti departe de costul unor lazi construite de tine si sint diferente.
Daca tot cumperi lazi vechi, intalnesti diferente de dimensiuni + ca trebuie reconditionate.
Daca faci lazi noi, sint la aceleasi dimensiuni si sant noi, deci au viatza mai lunga.Ca sa faci lazi noi este indicat sa le faci dupa STAS ca sa poti comercializa in viitor.
Dar pina acolo mai este ceva cale.
Succes Valere

adi hodis scrie:["quoteorindafi"] mai valerica prieteneste itzi spun:nu te mai amagi cu lazi vechi pt. ca nu-i daraua cat ocaua.eu te cred shi te shi intzeleg

Salutare tuturor
Nu-i rau sfatul Dorine ... dar asa-i la inceput incepatoru' fara bani suficienti ... daca mai are ghinionul sa aibe doar un timplar iar acela cere niste pretzuri astronomice ... ce sa faca omu' ? ... investeste ce are.Bani putini, timpul sau si munca sa ... asa am fost si eu.Mierea nu lada o face dar cand se vrea pastoral, apai trebe lazi bune frate ca de nu sigur o sa fie ceva povesti si aventuri.
Asa ca Valer imi calca pe urme, lazi vechi, bani putini, tuning, stuparit stationar, mierea o fi putina ... dar e bine ca vrea omu si se poate si cu vechi dar sa nu aduni multe Valere.Dupa ce o sa ai min. 20 de fam. gata cu vechiturile, ( nu le arunci ci le folosesti pt. nuclee ) si treci la noutati. [/quote]

adi hodis scrie:
victor s scrie:adi o sa pun ceva poze cu stupii vechi pe care i-am cumparat. pai cred ca sunt mai buni decat cei noi dintr-un magazin de specialitate cam de 100 de ori(asa spun cei mai experimentati decat mine) . omul a stiut sa-i pastreze in conditii excelente (ulei, naftalina in interior etc ) deci se pot gasi si lucruri de calitate la m 2. salutare si respect

Salutare Victore ... eu nu zic ca nu sint buni ... noi vorbeam de stupii vechi care trebuie reparati si cu astfel de lazi nu renteaza sa te incurci decat daca n-ai de ales.
Deci lazile de care vorbesti inseamna ca nu au ajuns la stadiul de reconditionare si te cred ca pot fi mai bine construite dar totusi, au niste ani ... nu-s noi, avantaj are la pretz care nu poate fi de lazi noi.
Si cum Valerica se pricepe sa repare lazi, sint convins ca-l duce mintea sa si construiasca, d-aia ziceam sa-si faca rost de scule de timplarie.
Hai sa vedem cu ce lazi te lauzi

adi hodis scrie:
valerica scrie:hai mai Adi ca cu unul in sus cu unul in jos tot pe aici mai ati faci tu timp sa scri pana nu pleci cu stupi si acolo o sa ai tot timpul sa uiti de noi. ce nasi da sa vin si eu dar din pacate este distanta, bani serviciul si multe altele, si cat o sa fi tu plecat eu ce fac ca multi doritori si darnici sa discute cu noi tilicarii nu prea gasim, sau scuze nu iam vaziu eu.

la buna auzire, tuturor.

Stii cum e, acelasi lucru zice fiecare dupa ce posteaza o intrebare, ca nu-l ia nimeni in seama.
Dar pe forumul asta s-a discutat de N ori subiectele vizate de incepatori si nu numai ... dar nu e mai simplu sa intrebe decat sa caute ???
Si daca nu i se raspunde ... din diverse motive ... cica sintem nustiu cum
Dar eu inainte sa ma loghez am citit cateva luni de zile ce s-a scris pe forum, chit ca stiam multe dintre ele despre stuparit si primul lucru care l-am citit a fost regulamentul.
Daca fiecare ar proceda asa, altfel ar fi postarile incepatorilor care uneori sint hazlii.
Uite de ex. tu daca ai avea 20.000 de euroi, ai investi masiv in apicultura, asa la nivelul tau de cunostintze, chiar daca ai avea un apicultor cu tine ???
Sa raspunzi la intrebarea asta, ca s-a discutat pe forum, dar nu s-a specificat suma decat ca vroia 100 de fam.

adi hodis scrie:
valerica scrie:IN primul rad NU am acesti bani insa daca asi avea acesti bani daca mi dai tu aaaaaaaaa am sa-i cheltui cu chibzuinta dupa cum umreaza, in primul rand din punctul meu de vedere nu asi investi foarte multi bani in apicultura decat dupa ce am ani de experienta, este cum ai avea o balta cu apa dulce si pun peste de orice specie.
Deci revin nu asi investi in apicultura decat dupa ce asi avea minim 5.. daca nu 10 ani in acest domeni si numai daca asi considera ca este si profitabil acesta meserie ca o privin ca pe o afacere. daca-ti place daca ai piata de desfacere si multe multe altele care le-asi lua in calcul, evident daca asi considera ca este profitabila in fiecare an stiu sau mai bine zis consider ca este un risc. , daca diminuezi riscul poti sa si ai profit.
Dar repet poate ca acel om are destui bani sa ... considere ca ia poate sa riste sa-i dea cuiva 20000 eur si sa investeasca in apicultura sau se gandeste mai departe sa aiba sansa (sau are relatia) sa mai ia un inprumut fare si aici este o smecherie.
IN fine nu intru in detalii indiscrete si delicate.
EU altceva hazliu doream sa va spun si chiar azi mam amuzat copios.
Vb. la tel cu unul cu altul de albine de stupi si de altele, prin firma ma auzit si contabila si restul colegilor., dupa program am fost sunat de contabila... mama ce oi fi facut? in mintea mea era,
cand colo contabila ma auzise ca vb. de albine si dorea sa cumpere minim 5 kg de miere pe luna pentru ea , fisa, norsa si tot familionul ei sa ma termin de ras... si nici dupa ce iam expicat doamnei ca eu abea vreu sa ma apuc mai ma suna si o alta colega cu aceeasi tema :)))))
ca sa vezi eu ... sa vand miere nici nu amnici macar un stup populat.

Mam amuzat copios insa am promis fiecarei ca primele borcane la contabila si colega vor ajunge la anul evident.

Hai o zi buna tuturor ma bag la somn

De unde sa-ti dau eu banii aia mai ... pai si daca i-as avea, as mai cumpara familii si pe tine te-as lua in practica sa inveti apicultura nomada ..., iti faci o poza cu casa si cei dragi ... si le zici adio pina la toamna ... odata ce am plecat in pastoral ... si asa inveti pe viu ba si sa faci mincare.
Si tu mai presupui ca '' daca ar fi rentabila ??? ''
Pai ce raspuns mai concret ai vrea decat comenzile primite ... si tu nici nu ai apucat sa-ti cumperi albine ...
S-au crezi ca nu ai avea fam bune ? ... uita-te la pag. mea ca pusa-i niste poze.
A, SI SA STII CA NU-TI TREBUIE 10 ANI DE EXPERIENTZA ... in al 4-lea an tu trebuie sa ai cam la 50 de fam. ... daca te tzii de treaba, daca nuuuu ... nu le ai nici peste 10 ani.
Imi place ca gandesti realist, deci te duce bibilica ... si sa stii ca nu-i bine sa te arunci in investitii masive pina nu cunosti apicultura.Stiu caz cu investitie de 1,4 miliard acum 4 ani si era incepator in al 2-lea an de apicultura ... mama mama ce strimta era ... la el ... ca luase si bani multi din Banka si si-a cumparat stupi noi din poliuretan ... ca deh ... trebuia musai sa fie noi ... a primit roi la pachet in luna noiembrie si multe alte bobarnace in cap.
Mai vb.

adi hodis scrie:50 de kg. de la 50 de fam. ???
Si de la roi iei mai multa miere daca ai duci in pastorale nene Valere ... iar de la 50 de fam. inmultzeste cu o medie de 40 kg. ... ma, oare dupa matimatishili miele da v-o ... 2.000. de kg. ???
Si nu se pune problema unde si daca poti sa o vinzi ci daca poti sa produci cata ar cumpara procesatorii ... s-au hai sa fiu mai realist ... sa produci cat de multa miere poti si sa fie fara urme de medicamente antibiotice.Pretzul este iarasi un factor important ... sa poti sa obtii pe miere cat mai mult.

adi hodis scrie:
valerica scrie:Normal, insa eu sincer nu-mi pun problema ce voi fae eu cu minerea, eu vreu pentru mine nu sa comercializez, ca mai dau un borcanel doua astai altceva insa si sa fac 50 kg, mi se pare mult si totusi putin pentru ca pe perioada iernii nu mai mulgi stupul ci trebuie hrani daca este nevoie.
tu le ajuti cu apa cu zahar sau cu alte substante sau lasi rame capacite?

Mierea care am zis eu este surplus peste ceea ce ramine in familie, intelegi ?.
Deci le ramine si lor peste iarna.
Dar ce sa-ti zic de recolte de peste 80 ; 90 kg./1 fam/ an, ca sint care obtine chiar si mai mult ... dar asta numai in pastorale si cu pregatiri anterioare ... incepind din toamna trecuta, a ??? ... iti vine sa crezi ???

adi hodis scrie:Nu am raspuns la intrebarile tale dar raspund acum.
In luna august, cand recoltez de la floarea soarelui, extrag mai multa miere din stupi, nu toata, ramele cu puiet, oua si larve nu le dau la extras.Caut sa mut stupina in alta zona cu resurse de nectar, daca loco nu este.Si in functie de aportul de nectar in stupi, stimulez cu Apiinvert, nu cu sirop din zahar pt. ca uzeaza prea tare albinele.
Daca aportul de nectar scade pina spre zero, cresc ratia de stimulare si astfel se mentine ponta matcilor concomitent cu realizarea rezervelor de hrana pt. iernat
Tot din luna august incep si tratamentele contra Varroa, iar toamna tirziu, cand nu mai exista puiet in fam. mai fac un tratament.Acesta este cel mai eficient ... prinde Varroa in turu' gol, nu mai are unde sa se ascunda
P S
Mierea de anul asta este pregatita din august trecut ... ceva de genul ... iarna car si vara sanie ... stii proverbul, a ??/
No' hai ca mai invatza-si ceva ... tzine minte c-o sa-ti prinda bine
Mai vb.

adi hodis scrie:
victor s scrie:da mi-a dat si rame la ei dar goale. oricum din cate am inteles nu prea e indicat sa umbli cu rame vechi,..macar astea sa le cumperi noi ca nu costa o avere..
cel ptin asa a sunat recomandarea facuta de un prieten mult mai avansat decat mine in albinarit... Eu zic sa-l intrebam si pe profesorul nostru de pe site-ADI HODIS

Ce profesor mai fratilor ???
Se referea la riscul de a lua rame care provin din fam. bolnave ( au mai fost cazuri )
Intr-adevar este bine sa nu folosesti rame vechi, adica de culoare neagra ci de culoare maro si daca se poate sa fie curate fara urme de gaselnitza s-au mucegai, resturi de miere alterata care se poate spala cu apa si scuturate, apoi lasate la soare sa se ushte.
De pretzul dat pe stup ... nu zic nimic pina nu vad ce-i in el :rolleyes:

adi hodis scrie:Sper ca plec saptamina asta si o sa las acasa doar catziva stupi.
Nu plec singur ci cu un prieten.
Vezi ca sirma nu trebuie sa fie intinsa cum e coarda la chitara iar rama aia ai desfaci sirma si o insirmezi iar.Pt. intinderea sirmei exista randalina si se gaseste la targuri, poate si la Apicola.
Sa ai noroc la fam. care le vei lua
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR