Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Iernarea individuala sau unificare?

Mesajde Tavi » 13 Sep 2012, 12:02

Buna ziua.
Ma numesc Tavi Iacob,sunt din loc. Ludus,jud. Mures si sunt un apicultor incepator. Citesc acest forum de aproximativ un an si acum mi-am facut curaj sa pun si eu cateva intrebari.
Am cumparat in luna Iunie 8 roi (din pom) de la mai multi apicultori din zona pe care i-am bagat in cuti de 12 rame dadant si pe care i-am dus la tara la 17 km de locuinta. Datorita secetei din zona nu au avut o desvoltare prea buna si acum sunt intre 3 si 5 intervale de albina in fiecare stup iar puiet nu mai exista deloc in nici o faza.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Daca nu mai au puiet vor reziata peste iarna?
2) Ar fi mai bine sa unific cate 2 roi intr-o cutie sau sa-i las cate 1 ?
3) Care ar fi modalitatea de pregatire pt.iernare si modalitatea de iernare tinind cont ca cutiile sunt cu podisor de plasa pe toata suprafata si cu fund fix dar cu 5 gauri de fi 30 mm pe fund acoperite cu plasa si cu subar dedesupt cu posibilitatea de a se inchide complet gaurile?
In speranta unor raspunsuri si sfaturi utile va multumesc anticipat.
Tavi

Re: Iernarea individuala sau unificare?

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2012, 12:13

Salut Tavi si bun venit!
1 puiet pot sa mai depuna inca.Daca teoretic nu ar mai depune,si iarna va fi ca cea trecuta...nu vor rezista.Dar eu cred ca nu va fi asa.
2 Daca hrana este suficienta,tratamentele corect facute si o iernare linistita,vor iesii din iarna si cele pe 3 intervale,si cele pe 5.
insa,eu in locul tau sa fiu, asi lasa pe cele pe 5 asa cum sunt,si asi unifica pe cele pe 3 intervale.
3 Despre pregatirea in vederea iernarii...este prea mult de spus in 3 cuvinte.Inarmeaza-te cu rabdare si citeste ce s-a scris.
in linii mari,si ca parere personala,asi lasa in fund gaurile libere,asi pune folie peste sita si peste ea poliester(zapada artificiala)sau material textil,apoi capacul.

aacestea sunt pareri personale.Tu asteapta toate opiniile colegilor ce vor raspunde,si apoi ia o decizi.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jonny_it » 13 Sep 2012, 12:32

1. Daca acum a acluzionat ultinul puiet o sa treaca iarna fara probleme. Daca a ecluzionat acum 1 luna nu cred ca o sa fie prea bine.
2. Parerea mea este ca cei care nu ocupa bine 4 intervale de albina sa ii unesti cate 2. Treaba asta o poti face dupa ce se raceste putin vremea. Acum albinele au tendinta de a face furtisag si sunt putin mai agresive si unificarile nu sunt cele mai reusite(conteaza mult si zona).
3. Daca pentru fiecare roi ai 4-6 rame cu miere(in functie de cantitatea de albina) si fiecare rama are cel putin 2 kg de miere o sa treaca fara probleme iarna(bineinteles trebuie sa fii atent si la aspectele scrise mai sus).

PS: Cauta un stupar prin zona, serveste-l cu o cafea si incearca sa ii arati 2-3 roi si vezi ce parere are.
jonny_it

Mesajde gabi bee » 13 Sep 2012, 12:35

bine ai venit Tavi ! chiar daca nu mai ai puiet acum , ceva albina de iernare este in roi dar daca acum sunt pe 3-5 intervale , adica pe 4-6 rame , vor pierde pt restrangere cam 2 rame , in functie de cat de bine sunt acoperite ramele acum ! ai doua variante si anume sa unesti cate doi din care sa rezulte unul pe minim 5 rame pe care al poti ierna singur in lada sau sa-i iernezi individual dar obligatoriu cate 2 in lada , asta daca fiecare ocupa minim 3 rame bine acoperite de albine si mancare suficienta , adica ramele sa fie pline cam trei sferturi cu miere ! cel mai indicat ar fi sa mai unesti din ei dar la inceput stiu ca nu prea te induri insa intrand cu ei slabi iti asumi riscurile de rigoare !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde nae » 13 Sep 2012, 22:00

Parerile colegilor sunt corecte daca 3 rame ale dv seamana cu 3 rame ale d-lor .
Roaga un ''binevoitor '' care ti-a luat bani pe roi din prun sa-i evalueze si sa luati o hotarare buna (n-au puiet dar au matci ?, cat de epilate sunt ?)
nae

Mesajde Elis Achim » 13 Sep 2012, 22:25

Bun venit...
E ok ce au spus si colegii doar as putea sa iti sugerez sa nu le unesti neaparat. daca vrei sa ai tot asa 8 poti sa le pui doua intr-un stup cu o diafragma despartitoare intre ele (daca stupul si urdinisul iti da posibilitatea). Aceasta diafragma are cateva,,reguli'':
a.sa nu treaca doamne fereste o albina dincolo de acesta
b.e o diafragma normala doar ca in mijloc nu materalul normal ci e decupata aprox. 20 CM patrati si pusa o sita foarte fina.(In timpul iernii caldura trece prin sita de la un stup la altul iar asa se incalzesc reciproc)
c.Sa nu treaca albinele prin partile laterale de la un stup la altul.
Daca faci asa le unesti pe toate 2 cate 2 iar daca au hrana destula nu se poate sa nu traiasca pana la primavara... iar la primavara le desparti pe fiecare cu stupul lui!
Daca nu intelegi ceva scrie-mi si iti mai dau detalii...
Incearca sa le mai stimulezi putin cu sirop de zahar. E bun si pt hrana si pt. a stimula matca la ouat.
Apropo ai dat ceva mancare la unul din stupi?

1.Depinde cand a eclonizat ultimul puiet si cate albine sunt
2.Poti sa faci asa cum am spus mai sus nu tre' neaparat sa ii unifici
3.Tinand cont ca sunt roi pune si in stanga si in dreapta diafragpelor polistiren(de preferinta extrudat) iar sus pe podisor 2 randuri de ziare iar apoi niste paturi , haine, carpe etc ... doar sa fie cv. ; iar gaurile de jos ar fi bn sa le indopi cu burete.

Asa cum au spus si colegii ar fi bn sa consulti un apicultor sa iti vada macar doi roi... :!:
,,Albina este una dintre cele mai intelepte insecte. Daca o respecti ea nu te va trada...'' (Johan Menos)
Elis Achim

Mesajde Tavi » 14 Sep 2012, 09:33

Va multumesc tuturor pentru interesul acordat si sfaturile date, sigur o sa tin cont de ele.
Am rugat doi stupari din zona "pe care-i cunosc" si au fost foarte draguti la telefon dar nu au avut timp sa vina sa vada pe viu iar sfturile lor au fost contradictorii,fapt ce ma determinat sa va cer ajutorul.
Din postarile voastre (si din carti) am inteles ca trebuie restrins cuibul pe atatea rame cit sa fie bine acoperite cu albina iar ramele sa fie cel putin treisferturi pline cu miere capacita, dar ce fac daca ramele sunt numai 25-30% cu miere, las mai multe sau pun turta? Daca iernez 2 intr-o lada pe 3 rame fiecare, la primavara se vor dezvolta sa gust putina miere sau nu v-oi culege nimic? Referitor la metoda de iernare sa stiti ca am citit si despre metoda clopot la stupii cu fund AV si despre metoda horn la stupii cu fund fix,dar nu am gasit nimic despre stupi cu podisor de plsa si gauri pe fund. Si parerile voastre vad ca sunt impartite in aceasta situatie.
Referitor la intrebarile puse:
-Vanzatorii au sustinut ca sunt matci din 2012;
-De stimulat nu am stimulat datorita distantei si serviciului (merg la tara la fiecare sfarsit de saptamana) si am inteles ca nu este bine asa rar.
Sper ca nu v-am plictisit.Astept parerile voastre in continuare.
Tavi

Mesajde teinegru64 » 14 Sep 2012, 10:15

Daca nu vrei sa unesti poti incerca si asa ceva .Daca ai vreo 7 kg de miere in fiecare , sigur vor trece cu bine iarna.
Foto a fost facuta in stupina lui marinica.
Fişiere ataşate
P1070723.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde sorin_horezu » 14 Sep 2012, 12:17

Puteai sa ii stimulezi macar vineri seara si duminica seara. Da, nu e bine mai rar, dar e mai bine decat deloc. Plus ca mai puneau si ele ceva miere (de zahar) pe ramele alea. La ce seceta e probabil ca si acum mananca tot din acele 25-30% de pe rame. Incearca sa le dai si acum ca o sa mai oua ceva. Eu daca as fi in locul tau le-as mai baga de completare macar 4-5 kg ca sa stau linistit la iarna. De trecut iarna cred ca or sa treaca si asa cu 25-30% miere, dar ai mare grija in martie(atunci mor familiile pt ca atunci creste consumul si din natura nu prea au de unde aduce).
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde Tavi » 18 Sep 2012, 12:32

sorin_horezu scrie:Puteai sa ii stimulezi macar vineri seara si duminica seara. Da, nu e bine mai rar, dar e mai bine decat deloc. Plus ca mai puneau si ele ceva miere (de zahar) pe ramele alea. La ce seceta e probabil ca si acum mananca tot din acele 25-30% de pe rame. Incearca sa le dai si acum ca o sa mai oua ceva. Eu daca as fi in locul tau le-as mai baga de completare macar 4-5 kg ca sa stau linistit la iarna. De trecut iarna cred ca or sa treaca si asa cu 25-30% miere, dar ai mare grija in martie(atunci mor familiile pt ca atunci creste consumul si din natura nu prea au de unde aduce).

Mersi de sfat.O sa le dau de completare dar cum sa fac? In stup am hranitor tip uluc de 0.7 litri.Li-l umplu vineri seara,sambata si duminica?O sa traga atat intr-o zi?Daca nu il trage nu o sa faca furtisag? Revin si cu intrebarile din postarea anterioara.
Daca iernez 2 intr-o lada pe 3 rame fiecare, la primavara se vor dezvolta sa gust putina miere sau nu v-oi culege nimic? Referitor la metoda de iernare sa stiti ca am citit si despre metoda clopot la stupii cu fund AV si despre metoda horn la stupii cu fund fix,dar nu am gasit nimic despre stupi cu podisor de plsa si gauri pe fund. Si parerile voastre vad ca sunt impartite in aceasta situatie asa ca vasi ruga sa mai detailati.
Multumesc.
Tavi

Mesajde Mircea_63 » 18 Sep 2012, 13:46

Tavi, ai primit deja raspunsurile la ce intrebi.
1. Hrana. Toarna sirop in hranitoare pana sus, nu uita sa pui ceva care pluteste, sa nu se innece albinele.
-cand ai fagurii plini te opresti cu umplutul, dar daca e timp frumos da-le cate putin pentru intretinere.
2. Redu urdinisurile sa se poata apara in caz de furtisag.
3. Fa-le tratamentele cu Varachet.
4. Cand se lasa frigul, redu (strange) cuibul, adica scoate ramele care sunt in plus (daca exista) muta ramele spre sud si pune-i diafragma. Pe podisor, ziare, vre-un material textil izolator si nu le mai deranja. Pentru curiozitatea ta, asculta-le cu urechea prin perete daca bazaie.
5. Nu uita de gratii antisoareci.
In primavara le stimulezi din timp si vei avea miere la salcam daca nu cumva o fi vremea rea.
Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vlad » 18 Sep 2012, 20:50

pe stuparii aia ,, pe care-i cunosti " sa nu te mai bazezi pentru ca au stiut sa-ti ia banii si te-au mintit legat de anul matcilor . tine minte ca sunt foarte rare situatiile cand o familie roieste avand matca iesita in acelasi an .
vlad

Mesajde teinegru64 » 18 Sep 2012, 21:02

Iti garantez eu ca roieste....Daca stuparii aia sunt cu frica de Dumnezeu.....si pinguinul iti da telefon dupa...salcam .Si vorbesti cu el 20 de min si iti spune ca lai tzepuit ...ca iau roit ....si dupa alte 20 de min iti spune ca nu au avut CAT :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde vlad » 18 Sep 2012, 22:15

Iti garantez eu ca roieste....

tocmai din cauza asta am zis ca,, in situatii foarte rare " ,dar ,din cate stiu eu , in niciun caz nu e vorba de roire de inmultire , desi cred ca din fraza ta ar trebui luat sensul figurativ
vlad

Mesajde Tavi » 20 Sep 2012, 11:28

Va multumesc de sfaturi.
M-am hotarat.O sa iernez 2 roi intr-o cutie.
Intrebare - daca cutia are un singur urdinis este problema? O sa despart cutia in doua cu o diafracma chiar pe mijlocul urdinisului, o fi bine?
Tavi

Mesajde sorin_horezu » 20 Sep 2012, 11:35

Desparte si urdinisul in doua. Incearca sa desparti si scandura de zbor si peretele frontal in doua cu o bucata de tabla indoita la 90 grade si prinsa in 2 horsuruburi de peretele frontal al stupului, pentru a evita trecerea albinelor de la o familie la alta.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR