Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

protejare stupi

Mesajde mihaiu_alexandru@hotmail.com » 23 Mar 2013, 17:20

Buna ziua,

Are careva ceva experiente cu amplasare stup/stupi in zone in care umbla mos martin?
As dorii anul acesta sa amplasez 1/2 stupi intr-o zona mai indepartata, zona in care a mai fost vazut ursul.
Ce sfaturi mi-ati putea oferii pentru a proteja stupii de musafirul acesta patruped (de ceilalti bipezi ii lasam deoparte pentru ca este prea complicat).
Pe un forum am citit ca un domn apicultor a folosit senzori de miscare la iesirea carora a legat ceva goarne...buna idee doar ca nu a prea detaliat domnul.
Apoi m-am gandit sa las un radio pe baterie de masina sa cante..dar apoi mi-am adus aminte ca ursii sunt animale curioase..
Apoi m-am gandit sa elevez sa ii ridic stupii la o anumita inaltime.
Gardul electric nu este o optiune din punct de vedere fianciar.

Cu stima,
Mihaiu Alexandru
Sibiu
mihaiu_alexandru@hotmail.com
 
Mesaje: 3
Membru din: 21 Mar 2013, 14:16

Re: protejare stupi

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 23 Mar 2013, 17:32

Parerea mea este ca n-avem ce cauta acolo unde vine ursul! Acum 2 ani am vrut sa merg la zburatoare undeva pe Valea Oltului, pe langa man. Turnu, Caineni, pe o vale unde ursul a venit a luat stupul si a plecat cu el dupa spusele celor de-acolo.Problema e ca face dezastru in stupina, darama tot!
stoenescu gheorghe-gabriel
 
Mesaje: 548
Membru din: 30 Ian 2013, 20:59

Re: protejare stupi

Mesajde murarudumitru » 23 Mar 2013, 18:41

de ce 1/2 si nu toti?
murarudumitru
 
Mesaje: 380
Membru din: 20 Oct 2012, 20:55
Localitate: gottlob

Re: protejare stupi

Mesajde liviutzbogos » 23 Mar 2013, 22:49

Mda...gardul electric ar fi cea mai buna solutie, dar cum spuneti ca nu aveti posibilitatea... Si un aparat destul de bun, care sa produca socuri puternice pt a speria ursul e un pic cam scump. Ce ziceti de sarma ghimpata, oare ar trece prin ea? Eu zic ca asta ar fi cea mai bun solutie, ingradirea lor...Si eu vreau pe viitor sa amplasez stupina la stana si ca sa ii protejez de oi (sa nu se frece, sa nu ii rastoarne), ii ingradesc cu gard electric.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: protejare stupi

Mesajde danielmihai » 23 Mar 2013, 23:40

o haita de dulai..sau un dulau mare cat ursul! :D :D
Avatar utilizator
danielmihai
 
Mesaje: 269
Membru din: 24 Oct 2012, 11:18
Localitate: Alexandria

Re: protejare stupi

Mesajde cantemir » 24 Mar 2013, 11:57

mihaiu_alexandru@hotmail.com scrie:..dar apoi mi-am adus aminte ca ursii sunt animale curioase..

Curiosi, adaptabili si foarte inteligenti!
Dar au si ei punctele lor slabe: talpile! Asa ca nici un urs intreg la minte, nu va incerca sa darame sau sa escaladeze un gard zdravan din catina. De asemenea, nu va pasi pe un covor gros de catina, bine ancorat in sol cu tarusi solizi si legat cu sarma ghimpata!
Mie mi-a mai produs spinarea sloiuri de gheata pe tema asta, asa ca prefer sa ma tin la distanta!
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: protejare stupi

Mesajde horia_ch » 25 Mar 2013, 13:08

Am avut de-a face cu urşi la stupi. Sunt mai răi decât varooa, deşi nu la fel de perfizi. Distrug rapid şi foarte la vedere. Şi se reîntorc, atâta timp cât au ce mânca în stupină.
Dacă aveţi stupii într-un loc frecventat de urşi şi nu aveţi posibilitatea de a-i muta, cred că cel mai bine este să faceţi un efort şi să vă dotaţi cu gard electric de putere corespunzătoare.
danielmihai scrie:o haita de dulai..sau un dulau mare cat ursul! :D :D

Nu ştiu ce să zic... Ursul e al naibii de încăpăţânat şi nu renunţă uşor, pentru nişte lătrături şi pişcături de fund. Dacă doar câinii sunt în opţiune, de preferat sunt rasele mici, nu cele mari. Şi musai de la 3 în sus.
cantemir scrie:Dar au si ei punctele lor slabe: talpile! Asa ca nici un urs intreg la minte, nu va incerca sa darame sau sa escaladeze un gard zdravan din catina. De asemenea, nu va pasi pe un covor gros de catina, bine ancorat in sol cu tarusi solizi si legat cu sarma ghimpata!

Iarăşi nu ştiu ce să zic. Spun doar atât: are tălpi a naibii de rezistente, pentru că a îndoit CU LABELE piroane groase, ascuţite-n polizor ca acele, care erau bătute strategic pe coama gardului. N-a părut să-i pese câtuşi de puţin. Le-a îndoit ca pe paie şi şi-a văzut de treabă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: protejare stupi

Mesajde rocco76 » 25 Mar 2013, 15:39

mihaiu_alexandru@hotmail.com scrie:As dorii anul acesta sa amplasez 1/2 stupi intr-o zona mai indepartata, zona in care a mai fost vazut ursul.
Sibiu



ca ursul vine peste tine in localitate sau in curte e absolut normal sa iti aperi bunurile asa cum poti dar sa te duci tu peste el in mediul lui sperand sa iei un kil doua de miere ba sa-ti mai treaca prin cap sa mai pui si gard electric sau mai stiu io ce mi se pare total deplasat ca sa nu zic altfel
rocco76
 
Mesaje: 108
Membru din: 05 Mar 2012, 22:35
Localitate: rm valcea

Re: protejare stupi

Mesajde mihaiu_alexandru@hotmail.com » 25 Mar 2013, 18:14

M-am gandit la 1 sau 2 stupi mai puternici (asa de prin luna mai-iunie), acest numar deoarece nu as risca daca nu vor reusii metodele de aparare. :(
Da... un om s-ar gandii bine de ce stuparul cauta sa invadeze locuri care sunt pe teritoriul altor animale salbatice :roll: Principalele mele motive ar fi sa ofer albinutzelor o distanta mai mare decat raza lor de lucru fata de agricultura locala, care a inceput tot mai mult sa se bazeze pe insecticide,pesticide si ingrasamint artificial....Apoi anul trecut (2012) secetos spre toamna am observat o abundenta de palcuri cu flora spontana in locul dorit (sursa de polen si cred ca si de ceva nectar, deci un cules mai mult sau mai putin de intretinere).
Doar ca info: am auzit ca pe aeroporturi sunt folosite niste tunuri cu gaz butan/propan ca cele descrise pe site-ul de mai jos http://www.ozoncompany.ro/Sperietori-Pasari-Animale/Tun-mecanic---Zon-Mark-4.html
mihaiu_alexandru@hotmail.com
 
Mesaje: 3
Membru din: 21 Mar 2013, 14:16

Re: protejare stupi

Mesajde liviutzbogos » 25 Mar 2013, 18:19

Interesant...cred ca un asemenea tun ar fi bun si impotriva bipezilor...asta pana se prind si il fura :lol: cred ca ar fi eficient dar nu stiu daca va fi acceptat de padurar sau cei de la ocol.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: protejare stupi

Mesajde mihaiu_alexandru@hotmail.com » 25 Mar 2013, 18:28

liviutzbogos scrie:Interesant...cred ca un asemenea tun ar fi bun si impotriva bipezilor...asta pana se prind si il fura :lol: cred ca ar fi eficient dar nu stiu daca va fi acceptat de padurar sau cei de la ocol.


Da este interesant, nu stiu pretul dar faptul ca poate functiona fara alimentare electrica, prezinta interes. Cat despre bipezi este o problema dar cred ca s-ar rezolva daca tunul este directionat cumva spre inaltul cerului sa nu pateasca careva ceva. Cat despre padurar si cei de la ocol habar n-am...
mihaiu_alexandru@hotmail.com
 
Mesaje: 3
Membru din: 21 Mar 2013, 14:16

Re: protejare stupi

Mesajde ovidiu_78 » 26 Mar 2013, 05:04

liviutzbogos scrie:Mda...gardul electric ar fi cea mai buna solutie, dar cum spuneti ca nu aveti posibilitatea... Si un aparat destul de bun, care sa produca socuri puternice pt a speria ursul e un pic cam scump. Ce ziceti de sarma ghimpata, oare ar trece prin ea? Eu zic ca asta ar fi cea mai bun solutie, ingradirea lor...Si eu vreau pe viitor sa amplasez stupina la stana si ca sa ii protejez de oi (sa nu se frece, sa nu ii rastoarne), ii ingradesc cu gard electric.


am vazut ca pe anunturi ca vinzi generator de curent pt gard electric,dc???ceva probleme cu el??nu esti multumit de el???slabutz???
pe viitor si eu ma gandesc la unul

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: protejare stupi

Mesajde liviutzbogos » 26 Mar 2013, 17:13

ovidiu_78 scrie:am vazut ca pe anunturi ca vinzi generator de curent pt gard electric,dc???ceva probleme cu el??nu esti multumit de el???slabutz???
pe viitor si eu ma gandesc la unul

sanatate

Nu, merge bine. Daca nu era bun nu il vindeam :lol: Am avut probleme cu el, l-am trimis la firma de la care l-am luat si ei mi-au trimis altul (cel pe care il am acum) dar intre timp mi-am cumparat altul, de asta il vand. Daca esti interesat, vorbim pe MP. Eu folosesc gardul pt oi, tu pt ce ai vrea sa il folosesti?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: protejare stupi

Mesajde ovidiu_78 » 26 Mar 2013, 17:29

am vazut si eu ceva misto,si la pret bun,si aici afara,eu as vrea sa il folosesc la o locatie sus la padure,mai sunt mistreti pe acolo,si capre,si nu as vrea deranj la fetitze :lol: :lol: vreau sa imi fac acolo o locatie pt matcutze ;) ,bineinteles ca sunt 2-3 case acolo si stau oameni pe care ii cunosc,au gradina,alea alea,dar nu isi pun porumb,ovaz sau altceva pe suprafata mare ca desi au pamant destul,nu au gard si uite asa vin mistretii si se baga ei in treaba altora :)
si nu e nimica albine pe o raza de 10-15 km,deci ar fi ideala pt selectie,asta e de viitor,ca inca nici nu am facut nici macar o incercare de transvazare sau alta metoda,dar cu ajutorul lui Dumnezeu anul acesta voi incerca 8-)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: protejare stupi

Mesajde liviutzbogos » 26 Mar 2013, 18:15

ovidiu_78 scrie:am vazut si eu ceva misto,si la pret bun,si aici afara,eu as vrea sa il folosesc la o locatie sus la padure,mai sunt mistreti pe acolo,si capre,si nu as vrea deranj la fetitze vreau sa imi fac acolo o locatie pt matcutze ;) ,bineinteles ca sunt 2-3 case acolo si stau oameni pe care ii cunosc,au gradina,alea alea,dar nu isi pun porumb,ovaz sau altceva pe suprafata mare ca desi au pamant destul,nu au gard si uite asa vin mistretii si se baga ei in treaba altora
si nu e nimica albine pe o raza de 10-15 km,deci ar fi ideala pt selectie,asta e de viitor,ca inca nici nu am facut nici macar o incercare de transvazare sau alta metoda,dar cu ajutorul lui Dumnezeu anul acesta voi incerca 8-)

Stiu cum ii, am si eu ceva neamuri in Bratca, in Damis. Tot asa, stau undeva pe munte, langa padure, la vre-o 2 km de sat...Generatorul asta ce il am eu nu cred ca e atat de puternic sa tina mistretii la distanta. E mai mult pt animale domestice. Pt animale salbatice trebuie ceva mai puternic. E foarte buna ideea, spor la treaba, sa de Dumnezeu sa o vedem realizata mica stupina de selectie :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: protejare stupi

Mesajde bazooka » 17 Iun 2013, 13:44

Cu ajutorul unui prieten am reusit sa-mi fac un generator pentru gard electric , destul de ieftin si foarte bun si util, in general la toamna cand ursii vin la fructe, un vecin are de mai multi ani unul si nu a avut probleme cu ursul, la mine anul trecut am avut vreo trei meri mari cu crengile rupte, noroc ca am albinele, in alta locatie, dar intentionez sa le duc acolo anul asta si zilelea astea o sa montez gardul electric sa se obisnuiasca cu el. Mentionez ca am calculat ca funcționează 6 zile cu o baterie de 55Ah (de Dacie) fara a fi încărcată in acest interval. Incerc sa pun cateva poze si doua filmulete: http://www.youtube.com/watch?v=8dCTd_W__jo si http://www.youtube.com/watch?v=lJoVQsK3-JA. Toate cele bune.
Fişiere ataşate
1371466548799.jpg
Spate
1371466548799.jpg (52.66 KiB) Vizualizat de 18447 ori
1371466564712.jpg
Detalii
1371466564712.jpg (52.92 KiB) Vizualizat de 18447 ori
1371466564712.jpg
Vedere generala
1371466564712.jpg (52.92 KiB) Vizualizat de 18447 ori
bazooka
 
Mesaje: 27
Membru din: 10 Mar 2012, 12:06
Localitate: Toplița

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori