Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

invertire zahar cu zeama de lamaie

Mesajde vasile_ion_27 » 08 Iun 2014, 01:23

vreau sa folosesc zeama de lamaie in loc de sare de lamaie pt invertirea zaharului si nu stiu care este cantitatea de zeama pt invertirea a 5 kg de zahar. ma poate ajuta cineva? Multumes
vasile_ion_27

Re: invertire zahar cu zeama de lamaie

Mesajde lache » 08 Iun 2014, 08:23

Eu pun zeama de la o lamiie la aceasta cantitate . Am citit undeva dar nu mai stiu pe unde.
lache

Mesajde csaa » 08 Iun 2014, 10:01

Sarea de lamaie (otetul, sau zeama de lamaie) se pune pentru a aduce ph-ul zaharului la o valoare cat mai apropiata de cel al mierii. Invertirea .....e altceva.
csaa

Mesajde vasilefi » 08 Iun 2014, 23:20

eu am citit ca o lamaie mai mare la 10 kg zahar, dar n-are ce sa strice o lamaie la 5 kg.
sa ne spui cum ti-a iesit... si eu vreau sa fac cu suc lamaie
vasilefi

Mesajde doruuu » 09 Iun 2014, 15:22

Fratilor , lamaia nu este pentru invertit. Cum spunea un coleg mai sus este pentru reglarea pH. Vedeti ca gasiti in alta parte invertirea zaharului , reteta lui nea Gica , Dumnezeu sa-l odihneasca.... Si lamaie poti sa pui cata vrei , ca nu strica.
doruuu

Mesajde vasilefi » 10 Iun 2014, 23:30

de ce nu e lamaia pentru invertit?
ea contine acid citric
sarea de lamaie e ... acid citric
deci care e problema ca se inlocuieste una cu alta?
vasilefi

Mesajde State » 10 Iun 2014, 23:37

vasilefi scrie:de ce nu e lamaia pentru invertit?
ea contine acid citric
sarea de lamaie e ... acid citric
deci care e problema ca se inlocuieste una cu alta?

Daca pui sare de lamaie sau suc de lamaie , e fix aceeasi chestie. Invertirea propriu zisa are alt procedeu. Sarea sau sucul sunt pentru scaderea PH-ului.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 07:43

Celor care tot sustineti, ca sarea de lamaie/lamaia nu este pentru invertit, aflati ca ea este chiar agentul de invertire. Daca nu o puneti, puteti fierbe cat vreti. ca nu va avea loc invertirea. Este adevarat ca scade si PH-ul dar, rolul ei este de agent de invertire.
jenica67

Mesajde State » 11 Iun 2014, 09:33

Asa o fi.
Aici gasim exact ce inseamna invertirea zaharului: http://www.scrigroup.com/educatie/chimi ... r31477.php
Daca noi consideram ca invertim zaharul cu sare de lamaie pe aragaz, asa sa fie.
State

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 09:50

De ce nu ai citit pe forum, unde s-a dezbatut problema : http : //forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643
sau aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup
jenica67

Mesajde State » 11 Iun 2014, 09:56

Eu am aplecat urechea la cineva care a dus proba la analiza , nu la pareri de la cei care o practica in bucatarie.
Nu putem proba ceva , mai ales sa avem pretentia ca este corect, doar pe spusele lui "x" sau "y". Sau pe parerile majoritatii.
Eu le dau sirop simplu, zahar diluat cu apa. Consider ca oricum albinele fac invertirea mai bine decat as incerca eu pe aragaz. Fiecare e liber sa faca cum doreste , nu inseamna ca eu detin adevarul.
State

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 12:22

Fiecare poate sa face cum considera. Dar daca nu vrei sa crezi "doar pe spusele lui "x" sau "y". Sau pe parerile majoritatii. " : uite iti pun o adresa, unde publica Eddy Van Damme supranumit Printul patiseriei, coautor a peste 4000 carti de patiserie si detinatorul tilului suedez "Autorul celelei mai bune carti profesionista de bucatarie", a retetei acestuia de zahar invertit, care se foloseste in patiserie si gelaterie : http://www.chefeddy.com/2009/11/invert-sugar/ Daca si asta este un nimeni, cred ca nu are rost sa mai dezbatem problema.
Dar parerea mea personala, ca atunci cand pui intrebari la rubrica de incepatori, nu cred ca este in regula sa pui la indoiala experienta de zeci de ani a unor oameni, atat din domeniu apiculturii cat si din alte domenii, ca ti-a spus tie un oarecare, ca a facut el o analiza la laboratorul lui peste, iar rezultatele nu stau chiar asa. Daca vrei sa ai rezultate, incerca sa faci cum iti recomanda, deoarece ti-o spun din experienta proprie si ca nu cred ca cineva, iti va spune sa faci ceva gresit.
PS iti recomand sa vezi filmul : http://www.imdb.com/title/tt0082517/?ref_=nv_sr_6 mai ales secventa cu aparitia primului pictor si a primului critic de arta. Filmul este comedie in totalitate.
jenica67

Mesajde State » 11 Iun 2014, 12:39

Jenica, eu nu am pus nici o intrebare.Mai bine stateam in banca mea."Oarecare" ala e cineva, iti spun cu siguranta.E aici pe forum.Hai ca poate iese si scrie el ce si cum.Proba n-a fost un borcan cu smecleu,ci mai multe,dupa diverse retete din carti.Procentul de invertire nu a depasit 40% la niciuna din probe.Pentru 100% e nevoie de temperatura mai mare de 160grade si de timp mai mult, iar asta inseamna HMF ridicat.Pentru om nu-i o nenorocire ca haleste o prajitura,ca nu mananca intr-una si in fiecare zi aceeasi prajitura.Invertirea oricum o face albina in natura,iar de HMF nu stie saraca.Cum ai zis tu,fiecare face cum doreste.
State

Mesajde ignatov andrei » 11 Iun 2014, 15:23

Zeama de lamaie se adauga pentru a nu cristaliza grosier serbetul!

La sirop, nu se adauga nimic, doar se dizolva zaharul in apa fierbinte (se dizolva mai repede)!

State are dreptate!
Nu se produce invertire, clar, iar albinele nu au nimic de la zahar, daca reusesc sa-l faca miere, asa cum stiu ele!

Terminati cu mitologia gen: se uzeaza albina, se "produce" nu stiu ce....!

Pe timp calduros, in sezon activ, nu se intampla nimic!

Problema se pune pe timpul iernii, cand e foarte bine sa ierneze doar pe miere, chiar daca este din sirop de zahar!
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 16:19

ignatov andrei scrie:State are dreptate!
Nu se produce invertire, clar,

ceea ce susti , nu este adevarat, si nici nu sunt de acord cu tine, ma mir cum poti sustine aceasta ?

ignatov andrei scrie:
iar albinele nu au nimic de la zahar, daca reusesc sa-l faca miere, asa cum stiu ele!
Terminati cu mitologia gen: se uzeaza albina, se "produce" nu stiu ce....!
Pe timp calduros, in sezon activ, nu se intampla nimic!

Cine da sirop pe timp calduras la albine ?? Poate la roi. Daca roiul este tare, nu conteaza uzura, dar cum se fac roi pe 1-2 rame, acolo este foarte importanta.

ignatov andrei scrie:
Problema se pune pe timpul iernii, cand e foarte bine sa ierneze doar pe miere, chiar daca este din sirop de zahar!

Daca dai siropul de zahar tarziu, pentru completare rezerve, cum se practica la noi, invertirea de catre albine nu mai este completa si risti peste iarna sa cristalizeze in celule. Plus ca numarul de albine ce trece iarna este foarte important. Primavara, uzura conteaza foarte mult.
jenica67

Mesajde State » 11 Iun 2014, 16:43

Jenica , uite ce iti propun.
Trimite-mi o monstra de sirop facut de tine, indiferent ca ai folosit sare de lamaie sau suc(sau pot face eu dupa ce reteta vrei tu) si eu ma duc la ce laborator vrei tu, sa-i facem analiza. Platesc eu, te rog.
Pe urma citim aici rezultatele analizelor.
Esti de acord ?
Ori e alba, ori e neagra. Sau mai poate fi gri , cum am zis mai devreme. Ce zici ?
State

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR