Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde ILISANU » 21 Mar 2016, 12:26

Salutare tuturor!

Primul meu an de apicultura, esec total. Am plecat in Aprilie 2015 cu o familie pe 8 rame, am facut un roi cu matca imperecheata si am ajuns in August cu 2 familii. Cea nou formata a fost atacata in Octombrie, am gasit matca rapusa si stupul golit (doar la sfarsit de saptamana le vizitez) iar acum in Martie si familia initiala care iernase admirabil cu resurse suficiente, a fost atacata astfel incat acum in acest sfarsit de saptamana, am gasit stupul golit...

Am aflat de curand ca ar fi cca 100 de familii la un vecin in sat (sunt de curand ajuns in zona) si cules este destul de putin dupa salcam (pasune si pomi fructiferi, fara culturi de Rapita sau Floarea Soarelui.)

O sa o iau de la capat anul asta si nu repet greseala pornind cu o singura familie ci voi incerca cu trei, cand voi gasi familii frumoase de la un apicultor serios.

Am cateva intrebari va rog, catre cei mai experimentati dintre domniile dumneavoastra:
1. In afara de micsorarea minima a urdinisului ce mai pot folosi ca si preventie a furtisagului?
2. Nu am redus prea mult cuibul - au iernat pe 6 rame cand ele ocupau 3 max 4 -> cat de mult se face restrangerea?
3. Avand cca 100 de familii in zona (1,5 Km) mai pot tine o vatra permanenta fara a avea constant pericolul furtisagului?

Recunosc ca nu am luat serios in considerare furtisagul, crezandu-ma singur in zona si m-am luptat cu barzaunii si viespiile mai mult (capcane) si am platit. Am avut o caderea, trist de 3 zile dar nu renunt... desi ma cam ustura. Pana la urma din dragoste fata de albinute m-am apucat si pentru ele voi continua - ca mare nevoie avem de ele.

Nu fiti prea aspri, dojeniti-ma si indreptati-ma - voi aprecia fiecare cuvant!

Cu prietenie, Razvan!
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
Avatar utilizator
ILISANU
 
Mesaje: 61
Membru din: 21 Apr 2015, 17:30
Localitate: Bucuresti - Sat Fagetu, Prahova

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde asd » 21 Mar 2016, 13:13

Nu mai da sirop, da numa turte si numai daca e neaparata nevoie. Divizeaza in asa fel incat sa nu fie nevoie sa faci hraniri. Redu urdinisul. Umbla prin ei numai cand e nevoie, adica cand ti se pare ca e ceva in neregula nu asa ca sa te afli in treaba.

Doamne ajuta
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde vasilefi » 21 Mar 2016, 16:09

atentie ce lasi prin zona, sa nu fie rame descoperite, scule unse cu miere, picaturi dulci pe capac ce poate sa atraga albinele
ce hrana le-ai dat si in ce ai pus-o?
nu conteaza ca mai sunt 100 stupi in zona. era bine sa fi restrans cuibul pe 4-5 rame si o diafragma. urdinisul la minim cat sa intre doua albine
pui polistiren si il rod ele cand vor sa largeasca
contra furtisagului cel mai important e sa ai familia puternica, decat 3 stupi slabi mai bine unul puternic. stiu ca e important si numarul lor dar e riscant in cazul tau ca esti incepator si ajungi la ei doar in weekend
vasilefi
 
Mesaje: 466
Membru din: 10 Feb 2012, 10:27
Localitate: Calinesti - Arges

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde Avram » 21 Mar 2016, 18:19

Nu sunt unul din acei colegi experimentati de la care astepti raspunsul dar i-am citit pe cei care traiesc din aceasta meserie .... fi atent ce se spune aici http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=919

Urmareste cu ATENTIE postarile lui Ioan Guist ! Vei intelege multe ! Eu am inteles !

Spor la citit
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avatar utilizator
Avram
 
Mesaje: 720
Membru din: 26 Mar 2011, 22:16
Localitate: Arad com.Semlac

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde ILISANU » 21 Mar 2016, 19:36

Avram scrie:Nu sunt unul din acei colegi experimentati de la care astepti raspunsul dar i-am citit pe cei care traiesc din aceasta meserie .... fi atent ce se spune aici http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=919

Urmareste cu ATENTIE postarile lui Ioan Guist ! Vei intelege multe ! Eu am inteles !

Spor la citit


Multumesc mult, tuturor!

Intradevar exista topicul acesta, incepusem sa-l citesc dar acum il voi si termina. Cautam intelegerea cazului meu particular dar se pare ca ma incadrez in generalul de apicultori vinovati:
- nu am restrans suficient cuibul,
- urdinisul era spre 3 cm,
- am hranit proteic cu turta ca sa profit de 2 sapt de vreme buna (prognozate)
- am mai curatat ramele de resturile de turta de serbet si bucatele mici au ramas pe langa si sub stup (avand fund AV)

Soarele a batut in stup ca era pe peretele sudic al casei pt o iernare la adapost si mirosea atare bine la cel putin 2 m de stup. Sfertul de turta de 1kg l-am pus direct pe rame si am mutat 2 rame cu hrana mai multa mai spre ghem - temandu-ma de lipsa hranei in cazul in care ponta se accelera.

Despre genetica albinelor nu pot spune multe; Am cumparat o familie de la o distanta de 15 km de la un apicultor de treaba si am cumparat o matca imperecheata pt roiul format dupa salcam (de la institut).

Da, sunt trist acum, ma bucur in schimb ca nu au murit toate ci s-au dus probabil la cineva mai priceput; Imi invat lectia si o iau de la capat.
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
Avatar utilizator
ILISANU
 
Mesaje: 61
Membru din: 21 Apr 2015, 17:30
Localitate: Bucuresti - Sat Fagetu, Prahova

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde Marius Adrian » 21 Mar 2016, 22:03

Totusi mai explica te rog ce inseamna ca ai gasit stupul golit. Eu personal ma indoiesc ca acolo a fost furtisag.
Marius Adrian
 
Mesaje: 148
Membru din: 11 Oct 2015, 18:38

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde un OM » 21 Mar 2016, 22:21

Posibilitatea furtisagului in primavara este mai mica, nu inseamna ca nu exista. Mai poate fi datorat furtisagul si prin prisma disparitiei matcii.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde ILISANU » 22 Mar 2016, 19:08

Pt Marius: A fost identic cu furtisagul din toamna. Cam o mana de albine pe fundul stupului si matca moarte. Marcasem ambele matci asa ca le-am gasit usor. Pe prima am inmormantat-o cu onoruri. Pe asta din Primavara am gasit-o dar imi tremurau mainile si s-au scuturat toate care erau pe fundul mobil (AV) moarte.

Pt OM: matca era prezenta cu 4 zile inainte. Prinsesem zi calda si frumoasa (17 grade) cu mult soare si atunci am apropiat 2 rame cu miere de "ghem". Am pus ghilimele pt ca nu mai stateau in ghem in momentul in care am deschis stupul, erau pe 3 rame si m-am gandit ca din motive necunoscute mie, ignora cele 2 rame cu miere capacita (de 1/1, cam 3 sferturi pline cu miere) pozitionate mai spre vest si de pe care lipsea albina cu desavarsire.

Turta de Apifonda au avut constant ca m-am temut sa nu faca foame, nestiind exact cat vor consuma. Am adaugat in aceeasi zi cam 250 de grame de turta proteica ca prognoza zicea 2 saptamani de vreme buna pt zborurile de curatare. A doua zi, mirosea cam pe la 2/3 metri de stup, pt ca batea soarele direct pe stup si erau aproape 19 grade. Eu zic ca asta a declansat ulterior furtisagul dar din ce citesc pe topicul deja existent, se pare ca-i mai mult de atat.

Mea culpa, e vina mea... O lectie invatata.
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
Avatar utilizator
ILISANU
 
Mesaje: 61
Membru din: 21 Apr 2015, 17:30
Localitate: Bucuresti - Sat Fagetu, Prahova

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde bmdna » 22 Mar 2016, 20:28

ILISANU scrie:Pt OM: matca era prezenta cu 4 zile inainte. Prinsesem zi calda si frumoasa (17 grade) cu mult soare si atunci am apropiat 2 rame cu miere de "ghem". Am pus ghilimele pt ca nu mai stateau in ghem in momentul in care am deschis stupul, erau pe 3 rame si m-am gandit ca din motive necunoscute mie, ignora cele 2 rame cu miere capacita (de 1/1, cam 3 sferturi pline cu miere) pozitionate mai spre vest si de pe care lipsea albina cu desavarsire.

Cum??? O familie a ajuns in primavara numai pe 3 rame in stare rasfirata??? Daca era un roi amarat as mai fi inteles. Dar o familie de albine sanatoasa nu are voie sa se depopuleze in halul asta. Parerea mea e ca nu a fost vorba de niciun furtisag. Alta este cauza.
bmdna
 
Mesaje: 74
Membru din: 02 Oct 2014, 12:34
Localitate: Piatra Neamt

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde varza » 22 Mar 2016, 22:07

Multa sanatate. Uite care vad ca sunt problemele care au dus la furtisag:
1). Adaugarea celor 2 rame de miere la o unitate slaba (3 rame). E mult prea mult teritoriu de aparat. Si o spun din experienta : am adaugat si eu 1 rama de miere la o distanta cam de 3-4 cm fata de ultima rama (cica ca sa o duca in cuib :oops: ). Ziua urmatoare a inceput furtisagul . Norocul a fost ca am observat rapid si am inlaturat rama si am redus urdinisul ..... Colonia la care am adaugat rama avea 6 intervale.
2) urdinisul 3 cm il consider enorm in astfel de situatii.
3). daca avea numai 3 rame iar e o problema...... una mare..... ar fi util sa spui cate rame aveai la intrare in iarna si nu in ultimul rand consider ca trebuia unit numaidecat ..... dar inainte trebuia sa te asiguri ca nu suferea de ceva boala.
4). Calitatea matci sau absenta sa.
Asta e strict parerea mea .
varza
 
Mesaje: 440
Membru din: 15 Oct 2011, 18:10
Localitate: Timisoara- stupina Cluj

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde asd » 23 Mar 2016, 08:55

bmdna scrie:
ILISANU scrie:Pt OM: matca era prezenta cu 4 zile inainte. Prinsesem zi calda si frumoasa (17 grade) cu mult soare si atunci am apropiat 2 rame cu miere de "ghem". Am pus ghilimele pt ca nu mai stateau in ghem in momentul in care am deschis stupul, erau pe 3 rame si m-am gandit ca din motive necunoscute mie, ignora cele 2 rame cu miere capacita (de 1/1, cam 3 sferturi pline cu miere) pozitionate mai spre vest si de pe care lipsea albina cu desavarsire.

Cum??? O familie a ajuns in primavara numai pe 3 rame in stare rasfirata??? Daca era un roi amarat as mai fi inteles. Dar o familie de albine sanatoasa nu are voie sa se depopuleze in halul asta. Parerea mea e ca nu a fost vorba de niciun furtisag. Alta este cauza.


Nestiinta e cauza. Recomand tuturor incepatorilor sa citeasca tot ce prind referitor la paduchi si boli la albine in genere plus o monitorizare periodica a nivelului de infestare cu paduchi cum a aratat Dan Margarit. In felul asta invatam sa controlam populatia de paduchi si sa mentinem familiile la un nivel acceptabil. In sensul asta cel mai important nu e sa aruncam chimicalele in stupi la intamplare ci doar in momentele cheie din an(August si Octombrie sau Noiembrie). La fel si cu hranirile... trebuie facute la momentul potrivit.
In primul meu an de apicultura am facut vaporizare de AO - totul cu cea mai mare seriozitate ca aveam doar 2 stupi :). Am intrat si iesit din iarna cu corpurile pline de albina(ME). Anii urmatori am lasat-o mai moale si s-a vazut diferenta.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde ILISANU » 23 Mar 2016, 14:05

Salutare, revin cu detaliile cerute, multumindu-va pentru timp si bunavointa!

@ bmdna -> in toamna le-am restrans pe 6 rame din care 2 capacite cu miere, una cu pastura + miere si dua cu miere pe ici pe colo pe care le-am lasat de frica foametei. Sa zic ca 5 din cele 6 erau acoperite complet de albine. Hranirea A am inceput-o cam tarziu, la sfarsit de August inceput de Septembrie. Cules mai deloc, doar flora spontana de pasune si nu prea multa. Sirop (1 la 2) invertit cu ceai de plante, suc de ceapa si usturoi + protofil in prima faza dupa care l-am facut 1 la 1. In Decembrie am pus si turta de Apifonda sa fiu sigur, culminand acum in Primavara cu turta proteica (250 g).

@ varza -> cele doua rame despre care v-am pomenit, erau din acelasi stup, doar ca erau mai la margine si albinele erau la 1 rama distanta de ele. Le-am adus mai aproape de cuib. De unificat n-am avut cu ce, in urma altei greseli de incepator (am pornit cu un singur stup). Un singur stup pentru practica. Am facut un curs de apicultura din Februarie pana in iunie si am vrut sa am pe ce practica. Matca era in regula cu 4 zile inainte. Se misca voioasa printe albine, nu incepuse inca ponta fiind mai rece vremea, mai tarzie. Acum despre cat de sanatoasa era, nu ma pot pronunta. A fost de 2 ani, iar vara trecuta si-a facut de cap cu ponta.

@ asd -> Paduchi am avut f putini si am facut doar tratament cu Ecostop / EKOCTOP...acele benzi pe care le-am pus pe rame de la sfarsit de Septembrie pana acum in Primavara. Nu vreua sa folosesc fumigatie cu Varachet si alte chimicale, o sa-mi insusesc mai degraba tehnica folosirii de AO si sau uleiuri esentiale. Tot pt a le spori imunitatea, curatenia si agresivitatea fata de Varroa, am pulverizat apivirol la fiecare vizitare, pe fiecare rama in parte. Pe hartiile de control n-am avut cazaturi > de 4, 5 paduchi; Am mai rupt si alveole de trantori pt a verifica prezenta si erau curate larvele.

Acum concluziile sunt mult mai clare pt mine acum, cresc vina la 100% ... va multumesc Domnilor!
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
Avatar utilizator
ILISANU
 
Mesaje: 61
Membru din: 21 Apr 2015, 17:30
Localitate: Bucuresti - Sat Fagetu, Prahova

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde asd » 23 Mar 2016, 14:12

Ca ai avut paduchi putini poti sa spui doar daca ai facut teste cu foaia de control(primavara si vara) si borcanul cu zahar(toamna). Daca te bazezi pe faptul ca ai vazut putini inseamna ca ai avut foarte multi :)

Daca vrei sa faci tratamente mai putin experimentate de semenii tai aceste metode de testare sunt indispensabile. Dupa vreo 2 sezoane insa nu le vei mai folosi asa de frecvent pentru ca vei reusi sa citesti mult mai bine starea unei colonii de albine.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde ILISANU » 23 Mar 2016, 14:40

asd -> borcanul cu zahar (toamna)? Imi poti explica metoda si interpretarea rezultatelor? Hartiile de control le-am folosit dar pana la urma depinde mult de eficienta tratamentului...nu neaparat de numarul "paduchilor" cazuti.

Spor si sanatate!
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
Avatar utilizator
ILISANU
 
Mesaje: 61
Membru din: 21 Apr 2015, 17:30
Localitate: Bucuresti - Sat Fagetu, Prahova

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde asd » 23 Mar 2016, 14:55

https://www.youtube.com/watch?v=fDAErFAIneY

https://www.youtube.com/results?search_ ... ugar+shake

100ml de albine ~ 300 de albine

un procent de peste 2% e destul de mult... peste 15 e mortal... acum depinde si de alti factori insa ca idee e bine sa ai maxim 2% insa merge si mai mult daca nu ai timp de tratamente.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Furtisag de Toamna si de Primavara

Mesajde asd » 23 Mar 2016, 14:59

Lasa hartiile ca nu-s bune. Adica sunt cum ai zis tu sa vezi la 24 de ore dupa tratament insa nu si pt mai mult timp. Furnicile si posibil albinele cara paduchii de pe foaie.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 29 vizitatori