Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Familie cu botci de roire

Mesajde vasileion27 » 28 Apr 2016, 14:59

Buna ziua. Am 5 fam de albine. 3 verticali 12 rame, 2 orizontali 16 rame. Doar stationar. Com maracineni jud buzau. Azi am pregatit un cat de 1\2 sa il pun pe un stup care acum vreo 10 zile era pe 9 rame si ii mai bagasem 3 . cand il deschid prima observatie era f bine populat. Ridic o rama sa vad cum sta cu puietul si am vazut multe botci in partea de jos a ramei. 10 rame cu puiet toate varstele si botci in partea de jos. Am luat 4 rame cu puiet si un cu miere si pastura si leam bagat in alta cutie peste care am mai scuturat 2 rame de albina. O botca era roasa ( presupun ca a iesit o matca). Regina nu am reusit sa o gasesc. Stupului nou populat o sa ii dau sirop seara cateva zile. E suficient ce am facut ? Alte cutii goale nu mai am. Nu as face roiuri prea mici , as vrea sa trag ceva miere dupa salcam.
Multumesc
vasileion27

Re: Familie cu botci de roire

Mesajde Marius Adrian » 28 Apr 2016, 19:58

Din ce relatezi, am impresia ca e vorba de botci de schimbare linistita,
Marius Adrian

Mesajde Jean Valjean » 28 Apr 2016, 20:09

Schimbare linistita cu botci in partea de jos a ramei?
E in friguri stupul respectiv, matca nu ai vazut-o fie pentru ca a roit deja, fie pentru ca si-a redus dimensiunile in vederea zborului de roire.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Shrek » 28 Apr 2016, 21:22

Nu ne-ai spus cati ani ai, inaltime, greutate, nu de alta dar sa stim ce model de scari iti recomandam!
In afara de asta, daca botcile sunt capacite, nu poti decat sa-l "spargi" adica sa il dai in doua, in trei, in cate vrei tu. Daca vei cauta in forum, vei gasi informatia necesara. Daca vrei sa risti, poti sa-l opresti din friguri, dandu-i de lucru cu foite si mult spatiu! Intreaba-l pe Ignatov, dar eu personal nu am incredere. Cand l-apuca doru' de creanga, nu ai ce-i face! In cazu' asta, miere de salcam, numai in piata!
Multa bafta!
Shrek

Mesajde vasileion27 » 28 Apr 2016, 22:34

Pai deja lam spart in doua.multumesc.
vasileion27

Mesajde ovidiu8403 » 06 Mai 2016, 08:53

eu ca incepator de al 4 - lea an zic asa... trebuie sa fi cu un pas inaintea lor , la spatiu , spatiu pentru ouat,pus catul din timp, de ex eu pun catul la 8-9 rame jos cu 2=3 rame in cat cu folie care coboara din cat peste ramele de cuib , si largesc si sus si jos concomitent cu populatia si stransura , luat provizii care le stau , dat foite din timp , sa nu ajunga sa se gandeasca la roi decat cat mai tarziu , prin iulie pe cand realizeaza ca nu mai au la ce, atunci ai si miere si roi ...insa gena persista, si unele construiesc botci , le tai la timp si urmaresc , daca fac iara le tai , a treia oara tai matca batrana sau roi cu ea...sau urc in pom daca nu reusesc varianta de mai sus .Am avut o familie facut botci , taiat , facut botci taiat , modifica pe rame celulele de lucratore in botci, la 4 zile erau capacite , am sucit gatu la matca devenea obositor si nu puteam sa tot iau ramele la mana la nesfarsit . Cand o dau pe roit , si familia e maxim sus si jos nu prea mai ai ce face ...e cu ori ori ...
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde vasileion27 » 12 Mai 2016, 22:04

Multumesc
vasileion27

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR