Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

sfaturi formare familie din nucleu

Mesajde da78n » 03 Iun 2016, 12:52

Imagine

Am reușit să salvez 2 matci în 2 nuclee, matci care s-au împerecheat și deja au și puiet căpăcit în nucleu. Mi-aș dori să le extind și să fac familii din ele. Cei cu experiență în așa ceva ce sfaturi îmi dați? Eu plănuiesc să pun într-o ladă goală 3-4 rame de la altă familie (cu tot cu albină acoperitoare binențeles) iar după câteva ore să introduc matca din nucleu. E bine așa? Marile nelămuriri în acest caz ar fi:
- ce rame e mai bine să aibe noua familie, cu puiet căpăcit sau cu miere?
- la ce interval trebuie introdusă matca ca să fie acceptată cu succes?
- e bine să fac procedura seara sau dimineața?
- ce fac cu albinele din nucleu, le introduc și pe ele sau... ?

Orice alt sfat e binevenit. Vă mulțumesc anticipat.
da78n

Re: sfaturi formare familie din nucleu

Mesajde gabimihai » 03 Iun 2016, 15:59

Eu as face asa: iau 2 rame din nucleu cu matca si albina acoperitoare si le prind pe o rama neinsarmata in stupul nou. Aceasta rama va fi incadrata de o rama cu miere, si 2 cu puiet, una cu puiet capacit si una cu puiet larvar, apoi inca una cu m,iere , bineinteles din alt stup sau stupi diferiti. Atentie!!, trebuie ca prima data sa pui matca in acel stup, apoi sa vii cu fiecare rama fiind stropita in prealabil cu tuica pentru a pierde mirosul vechii matci. Asadar vei forma o familie pe 5 rame, dupa care la 2 zile ridici rama cu cele 2 minirame de nucleu si le duci in nucleu. Acolo daca ai poti sa-i dai o botca sau daca are oua de 1 zi isi trag ele o alta matca. Periodic vei administra sirop si adauga rame cu puiet gata de eclozionare, poate culegi ceva la floare.
Ar mai fi varianta cu matca in colivie, dar sa nu ai rateu. Succes.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde un OM » 03 Iun 2016, 21:20

Pentru ca albinele unui roi sa accepte o matca straina trebuie sa fie orfane si fara posibilitatea de a trage o botca.
Pentru a orfaniza albina, trebuie sa formezi un roi cu multa albina doica, perii albina de pe ramele cu puiet,chiar din 3-4 familii cate o rama, fara matca familiei, adaugi puiet capacit majoritar si o rama cu larvar (acesta are rolul de a stabiliza albina, adeca sa ramana in lada.
Vezi sa nu uiti rame cu hrana.
O sa-ti plece albina batrana cand formezi roiul pe aceeasi vatra, lucru de dorit, ar fi acceptat mai greu noua matca.
Lasi cel putin o zi roiul orfanizat.
Ridici rama cu larvar din roi, rupi botcile formate, o dai unei familii. Cauti rama(-le) cu capacit, distrugi botcile.
Seara dai matca in cusca inchisa.
Peste doua zile rupi capacelul spre compartimentul cu hrana.
Succes!
un OM

Mesajde bmdna » 03 Iun 2016, 21:25

Eu as proceda asa:
As lua un stup gol in care as pune doi faguri cu miere si pastura.
As lua dintr-o familie un fagure cu puiet capacit din care eclozioneaza puietul. Ar fi foarte bine fagurele respectiv sa nu aiba puiet larvar (necapacit).
As lua o colivie tip Capac, cu diametru de 10-15 cm, din table, fundul capacului fiind din plasa de sarma.
As pune matca pe fagurele de unde tocmai eclozioneaza albina si as acoperi-o cu capacul, astfel incat sa prind sub Capac un sector cu cellule de unde eclozioneaza puietul, cateva celule hrana si cellule goale.
As pune acest fagure cu matca in colivie, in stupul pregatit mai sus, intre cei doi faguri cu hrana. Fagurele marginas dinspre colivie trebuie pus astfel incat intre plasa coliviei si acest fagure marginas sa fie 0 distanta de 6-10 mm, astfel incat albina scuturata sa poata intercationa liber cu matca.
As lua apoi din 3-4 stupi cate un figure cu puiet larvara (necapacit) pe care I-as scutura in stupul cu matca aflata sub colivie. Dupa scuturare as returna fagurele cu puiet larvar la familia din care l-am luat.
As inchide stupul.

Peste 2 sau 3 zile as verifica matca. Daca sint oua sub Capac, matca a fost acceptata de albinele scuturate. As pune fagurele cu matca incet la loc si cu ajutorul unei surubelnite as departa colivia, astfel incat matca sa poata iesi de sub colivie cand va dori.
Peste 1-2 zile as mai vizita familia odata, as indeparta colivia, as adauga inca un fagure cu puiet capacit si as inchide stupul.

Este destul de greu de gasit un fagure cu puiet capacit, la eclozionare care sa nu aiba oua sau/si larve dar sint posibilitati de a produce un astfel de fagure. Daca pe fagurele cu pricina ar exista oua/larve necapacite, theoretic, daca albinele scuturate nu ar fi bucuroase de matca, ar putea incepe botci. Dar, daca nu vor gasi niciun ou sau larva buna de tras matca, vor accepta matca din colivie 100%.
bmdna

Mesajde Dila Daniel » 05 Iun 2016, 20:27

da78n scrie:...

Orice alt sfat e binevenit. Vă mulțumesc anticipat.

Formeaza roiul(puiet capacit si mancare)
baga matca in cusca cu 10 albine(de preferat cusca de introducere-nu de transport)
dupa 3-4 ore baga cusca (sigilata doar la gaura cu pasta) in roi
La 2-3 zile verifica de botci(le elimini daca au)si ia sigilul la cusca

...il mai deschizi dupa alte 3 zile si verifici
daca e acceptata...dai berea
daca nu este acceptata...ma dai dracu :)) ,ca alceva nu-mi poti face! :)))))))
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde mellis » 05 Iun 2016, 22:54

As adaugă sa faci roiul pe vatra. Albina bătrână se întoarce in stupul sau si rămân doicile, mult mai primitoare.
Înainte de a lua rame din orice stup sa faci nucleu - căuta matca ... Pune rama cu atentie intr-o parte a stupului sa nu o muti..altfel...
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Avram » 05 Iun 2016, 23:32

Dila Daniel scrie:Formeaza roiul(puiet capacit si mancare)
baga matca in cusca cu 10 albine(de preferat cusca de introducere-nu de transport)

Pentru noi incepatorii .....multumesc Dila Daniel
Fişiere ataşate
cusca regina.jpg
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR