salut si bun gasit,
asa cum am mentionat la inceputul postului (si in altele), anul acesta m-am hotarat sa fac
primii pasi in apicultura. Nu mai reiau povestea, dar pe scurt va spun ca din 20 de roi
"cumparati" pana la urma mi-au ajuns in
batatura 10 familii. Asta s-a intamplat undeva in jurul date de 04 mai 2012.
Astazi suntem in data de 17 iunie si pana acum s-au intamplat urmatoarele:
- stuparul, de la care i-am luat, a venit si mi-a divizat in 2 (astfel ca in jurul de datei de 11-12 mai, aveam deja 10 realizati prin roire artificiala (divizare) si cei 10 initiali). in principiu procesul asta s-a realizat cam in felul urmator: din familia achizitionata s-au luat 4 rame si matca si s-au introdus intr-o cutie noua, iar in stupul achizitionat (tot nou) au ramas 5-6 rame si o botca.
- din pacate au venit ploile din luna mai si a cam dat totul peste cap, astfel ca in perioada asta am bagat sirop facut dupa reteta lui nea Gica+Protofil. adevarul ca nu am respectat perioada de dat (la 2 zile), dar de dat, le-am dat (de vreo 3 ori). si ploile nu se mai opreau... si furniciile invadau si albine moarte tot gaseam.
- in jur de 2-3 iunie, cand a fost o fereastra de vreme frumoasa am facut o verificare. in
stupii familie era aproximativ ok, mancasera cam tot ce era rin faguri, puiet era. in
roii divizati am gasit matci in vreo 7 stupi, dintre care 2-3 erau deja cu puiet larvar, deci vreo 4-5 neimperecheate. in restul au fost introduse matci ( dintr-un fagure au eclozionat vreo 3 botci in timp... real. eram cu fagurele in mana si le-am vazut cum incep sa iese din botca. si oricum mai aveam, la mine, inca 2 matci aduse tot de la stuparul de la care am luat stupii. am mai dat si faguri cu puiet, in stupii fara matca, pentru a avea de lucru).in timp ce lucram la stupi, uitandu-ma in jur, am gasit 2 roi, intr-un par si intr-un mar, parca). i-am facut
pachet, adica i-am pus in 2 cutii. din pacate nu am avut unde sa ii duc si i-am lasat tot langa stupina. acum intrebare, oare de unde sunt roii ? sunt roi din alta parte, sau sunt roi secundari ? inclin sa cred ca sunt roi secundari. asa ca la acest moment am 10 familii, 10 roi divizati si 2 roi naturali.
- in data de 16 iunie am intrat din nou in ei ( intre timp i-am mai ajutat de 2 ori cu sirop, tot asa la cateva zile buna distanta intre cele 2 hraniri). lucrurile se prezinta in felul urmator. din cei
12 roi facuti (cei 10 divizati+plus cei 2 roi naturali), doar 2 nu au matca, restul au puiet. nu mai zic ca aia 2 roi naturali, cred ca au matci de tip
mitraliera, adica faguri cu puiet ca in carte (mult). insa unul dintre cei 2 este foarte furios, pana acum a atacat 3 persoane (in sensul ca au tabarat in haita). Bun, mai departe. La ceilalti 10,
familiile, 1 l-am descoperit fara matca. cel mai probabil s-a intamplat ceva cu ea la ultima interventie, cea din 2 iunie. In ceea ce priveste culesul am remarcat faptul ca stupii, aflati cumva mai la umbra au o dezvoltare mai buna decat fratii lor expusi la soare (in conditiile in care eu am si fund ativaroa si sita deasupra). Dar cred ca e doar o coincidenta ca chiar nu conteaza, conteaza ca dezvoltarea lor,
din punct de vededere cules, nu este uniforma, ci 10 sunt foarte buni (
5 din familiile initiale si 5 din roii divizati), 10 sunt slabi; nu am inclus si cei 2 roi naturali.
m-au muscat vreo 9 albine, dintre care 5 au fost intr-un singur atac.
Toate cele bune.