johnny_it scrie:@adi hodis
Nici la ME nu ai treaba prin cuib, decat daca ai nevoie de 1 rama cu puiet sa duci la roi, te ocupi de cresterea matcilor sau te plictisesti rau de tot.
Oarecum este aceeasi treaba numai ca la MER ai mai multe corpuri
johnny_it scrie:@adi hodis
Nici la ME nu ai treaba prin cuib, decat daca ai nevoie de 1 rama cu puiet sa duci la roi, te ocupi de cresterea matcilor sau te plictisesti rau de tot.
balanescuadrian scrie:jonny_it a scris:
doar ca lasi mult mai multa miere neextrasa in corpul de sus... pe care o poti valorifica ....
sau trebuie mai mult apiinvert in cazul 2 .... cand extragi tot si dai sirop....
johny_it scrie:@balanescuadrian
Scuze, fara intentie.
In mod normal in timpul infloririi pomilor fructiferi peste 90% din familii le am pe 3 corpuri, restul sunt pe 1(am si din astea) sau 2. Deci 2 corpuri pentru puiet si 1 pentru recolta. In anumite cazuri la tei am nevoie de al 4-lea corp(deci 2 cuib, 2 recolta). Am nevoie de acest corp fie pentru ca este plin de albina sau pentru ca de multe ori culesul este destul de intens si nu este capacit nimic, deci nu pot extrage cu toate ca este blocat.
2 MER ppentru un sistem unde poti inversa corpurile mi se pare putin. Asta e dadant... nu vad un mare avantaj fata de dadant decat ca transporti niste corpuri mai usoare(stupul tot greu e). Totusi nu cred asa ceva, este imposibil sa nu il oua bine si pe al 3-lea ..
johnny_it scrie:Eu din principiu sunt impotriva oricaror inlocuitori ai mierii de aceea incerc sa nu am nevoie de zahar si alte chimicale care costa. Prefer sa iernez pe miere de calitate si sigur ies cu un profit mai bun decat daca m-as zgarci si as ierna pe jumatate zahar. Anul acesta am facut si ceva roi, roi destul de tarzii unii si nu au avut miere aproape deloc; am adunat din timp tot ce era in plus pe la familiile de baza(alea aveau suficienta) + ceva zahar si am facut mierea pentru iernare. Sper ca anul acesta sa ramana ca o exceptie de la regula.
O familie normala se prezinta asa(incepand de la pomi fructiferi pana la tei si mai incolo):
corpul de jos puiet + polen
corpul de sus puiet + miere(cateva kg iar la unii deloc) + eventual polen(destul de rar)
corpul 3 pentru recolta
Nu vad unde este mierea pe care nu o pot extrage deci nu o pot valorifica; ceva rezerve dupa extractie trebuie sa las; in corpul 2 am aproximativ intre 0 si 5 kg de miere in functie de familie, deci acolo este rezerva lor, corpul 3 este al meu. Uneori mai las si in corpul 3 una sau doua rame cu miere(eventual daca nu sunt capacite bine) ca rezerva pentru ca sunt familii care in corpul 2 aproape ca nu au miere deci 2-3 zile cu ploaie si au redus ouatul de tot.
Banbucha scrie:Johny,
Lasa un pic si tu, nu mai fi Greuceanu ia fa si tu 10 MER la anu si mai vorbim in toamna. Abgemacht? Uite promit ca fac si eu.
Rezerva pentru iarna o gasesti in c3. In rest spatiu e , mobil e, hollywood!
adi hodis scrie:jonny_it a scris:
2 MER ppentru un sistem unde poti inversa corpurile mi se pare putin. Asta e dadant... nu vad un mare avantaj fata de dadant decat ca transporti niste corpuri mai usoare(stupul tot greu e). Totusi nu cred asa ceva, este imposibil sa nu il oua bine si pe al 3-lea ..
Fiind la salcam si cuibul pe 3 caturi de MER, este si perioada roilor.Potzi sa faci roi cu 1 cat si prin asta nu despartzi in doua familia, ci numai o treime din ea.
Si ca sa nu cautzi matca, trebuie sa AI matca in catul III.Cum asta ?
In pastoral duci fam. cu matci bune si cele prolifice ... la rapitza extragi si dai liber matcii in catul III, prin mutarea gratiei deasupra.La salcam matca va fi in cat.
S-au ...
La fam. cu matci bune, cuib pe 2 caturi.Extragi la rapitza si catul extras al pui intre I si II.Practic spargi cuibul cu 1 cat.Peste 4 zile, intr-unul din caturile vechiului cuib, nu va mai fi oua.Asta afli privind pe sub caturi s-au daca scotzi 1 ; 2 rame care se vede tot pe sub cat, cu celule goale.Eu scot a 3-a de regula, st-ga s-au si dreapta.Unde nu este ou de 1 zi, nu este matca si, acel cat va fi roi cu matca din pepiniera ... s-au roi cu matca si catul in care este ea, cel extras.
Caturile ramase la vechea fam. se pune cu puietul pe fund si catul extras deasupra, daca nu merge cu roiul.Albina si puietul adus de acasa are scopul de a reface populatzia fam. de baza in fructificarea urmatorului cules.
maximus scrie:jonny_it a scris:
Ce zici Maximus de un ME pe 6 rame sau pe 15 asta daca tot e sa facem combinatii din astea? Cel pe 6 sigur ar arata ciudat
la mine nu este vorba de combinatii, ci de un sistem bine ancorat in matrice .vei afla la momentul oportun
johnny_it scrie:Bambucha a scris:
Johny,
Lasa un pic si tu, nu mai fi Greuceanu ia fa si tu 10 MER la anu si mai vorbim in toamna. Abgemacht? Uite promit ca fac si eu.
Rezerva pentru iarna o gasesti in c3. In rest spatiu e , mobil e, hollywood!
Am 50 de cutii noi noute(3 corpuri ME + fund + capac) care asteapta albinele la primavara sau roi la vara deci slabe sanse de MER.
Totusi daca tot vreau sa scap de dadant + cat pot folosi caturile pentru MER. ... cel putin teoretic
johnny_it scrie:@maximus
Te cred ca te-ai jucat cu ele si ca ai ajuns la o solutie care cel putin la tine functioneaza, poate si la altii; la fel zic si eu ca cel putin pentru mine am gasit ce voiam(nu inseamna ca este perfect!) totusi imi zici si mie de ce matrice vorbesti?
Nu de alta dar prin facultate eram bun la matematica, in liceu/generala am fost si la olimpiada
Daca nu vin duminica la Rm Valcea sapt viitoare merg la Bucuresti cu ceva treburi poate bem o cafea dar nu acolo la iesire din RM Valcea spre sibiu ca am baut acum 2 luni si ceva o acritura de o tin minte si acum
adi hodis scrie:Pupeee !!!
Nu vi-i la shezatoare ?.
S-au ne mutam noi ... ca djea am prea lungit-o.
Daca nu vin duminica la Rm Valcea sapt viitoare ...
Cum adica '' daca nu vii '' ?.
Pai ce faci, zici una si faci alta ?.
Spune clar da ori ba ... sa shtiu.
maximus a scris:
nu uitati ca exista si ME pe 8 rame
nu as adopta MER la prima vedere din primul motiv: tre sa caut dupa miere si puiet toamna, si sa iau la mana ramusoara cu ramurica...frate.....
outrade scrie:pupemea a scris:
un motiv
Doua ME este insuficient si 3 ME este prea inalt pentru transport.
Buna ziua,
In curand am sa postez poze cu noul sistem de suport pt transport ME pe 3 corpuri.
Va multumesc
Jonny, ai raspuns greshit aici.
Roii sint in primavara si sint de acord cu ce zici ... dar subiectul pus in discutzie de Maximus ( cu subintzeles ) era, organizarea cuiburilor si a rezervelor de iernat, in toamna.
Si ca sint pe tema, tu cautzi dupa miere si puiet toamna ... adica te pui la '' inotat '' in rame ???
Daca DA, inseamna muulte neajunsuri prin asta ... da' le comentam dupa ce raspunzi.
maximus scrie:adi nu mai cauta nod in papura( adica subantelesuri).
referindu-ma strict la MER, mi se cam pare ca ai de cautat prin el. multe rame pe corp,multe corpuri, albina nu respecta o anumita "arhitectura " de lucru.
iti spune ceva treaba asta?
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 60 vizitatori