adi hodis scrie:maximus a scris:
desi nu am lucrat cu MER, e posibil sa am anumite erori.nu neg acest lucru.
insa, cel putin la extractia mierii si la pregatirea pentru iarna, MER - istu(adica stuparul) baga mana in corpurile de cuib sa caute ramele cu miere.asta dupa ce a ras caturile, sa ne-ntelegem.acelasi lucru si la pregatirea pentru iernare.
Hai s-o lamurim ... ca erorile sint mari.
MER deriva din ME care este conceput pt. lucrul cu corpul si nu cu rama.Idem si MER-ul.
Se recomanda schimbarea matcilor la cel tarziu 2 ani ( cele prolifice ) anual cele medii iar cele slabe ... se folosesc doar care mai merg dintre ele, pe post de fam. donatoare de populatzie/puiet capacit.
La extractzia mierii de la floarea soarelui, s-au ce este in perioada cand se incepe pregatirea albinei de iernare ... ca aici este eroarea.
Se extrage caturile cu mierea, folosind izgonitoarele s-au suflanta pt. eliberare de albine.
Catul extras se pune sub cuib, deci nu deasupra.Gratia nu mai este necesara.
Se asigura sursa de cules de intretzinere prin mutare, s-au stimulare in functzie de cules.Ochiul pe cantar.
Familia merge in regres cu dezvoltarea si nu depoziteaza haotic mierea in conditzii de cules de intretzinere s-au stimulare in caz de lipsa cules ... ci deasupra puietului, umple fiecare celula care se elibereaza.
Prin faptul ca s-a pus catul extras sub cuib, matca are catul II in aria cu temperatura mai favorabila cresterii puietului decat pe fundul lazii.Noptzile devin tot mai reci.
Asigurarea aportului de nectar ( s-au si sirop proportzionat) ca la sfarshitul lunii septembrie rezervele de hrana sa fie finalizate, mentzine ponta continuua regresiv dar nu se intrerupe si sa-l puna pe stupar in situatzia de a cauta dupa ramele cu miere.
Cine este pus in situatzia de a cauta, ori a tras chiulu' ori a avut probleme mari si nu a putut face '' pregatirea mierii din sezonul urmator ''.In cazul acesta, se face complectare rezerve si aplicare turte, ca e musai ...
Am mai scris despre astea si eu am verificat acestea ca timp am, stupina este in gradina, nu la distantza mare, ca sa merg la X zile la ea.
Haosul descris, eu nu l-am intalnit.Sa vedem ce zic colegii care au vechime cu ME.
PS
Am scris astfel pt. mintzile alea care nu shtie inca, si daca e cazul, pot sa fac si nishte poze ... gratuite
Semneaza Adi MER-istu