Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde un incepator » 04 Feb 2014, 20:02

Mesajde janese » Astăzi, , 16:26

...si am multe de comentat pe tema lor...dar mai astept sa vad si ce alte pareri mai sunt in afara de parerea ta si a celor care ieri si-au luat albine si sunt ff entuziasmati de deloni fara sa fi manuit macar zece rame de cuib in viata lor!!!!

Cu tot respectul pentru "janese " ,dar e prea acid cu toata lumea . In primul rand poate nu sunt chiar asa de incepator pe cat crede ,iar daca am cateva postari nu inseamna ca abia acum am descoperit ca albina are ac,pur si simplu acum am crezut de cuviinta sa intru si eu pe forumul asta. Eu nu inteleg un lucru ,daca "domnul janese" nu este de-acord cu delonii cine-l pune sa tot comenteze si sa se agite degeaba ,sa lase asa zisii incepatori sa se riste, iar cei ca dumnealui sa faca un club al "conservatoristilor" in care sa discute doar ce-i intereseaza.Cu tot respectul ,nu-l cunosc pe "janes" nici el nu ma cunoaste dar din partea mea sa aibe sanatate si albine atat cat poate intretine. Iar de manuit rame,cred ca am manuit mai multe decat isi imagineaza el ,iar daca nu as fi manuit nici o rama care era problema ? Stiu foarte multi apicultori care au sute de stupi dar nu fac nimic pentru ei ,daca asa a facut bunicul sau tata, asa trebuie sa faca si ei ca asa e bine.Cu respect ,dar lasati incepatorii sa se riste ca ei nu au ce pierde.Din contra pentru un incepator un stup face cat zece la altii,iar dragostea de albine nu cred ca se masoara in numarul de stupi.Inchei cu rugamintea sa nu mai fim asa rautaciosi ,iar daca avem ceva de comentat hai sa fim constructivi si-n comentarii. Cu tot respectul pentru toti apicultorii.
un incepator

Mesajde CORNEL V. » 04 Feb 2014, 21:44

Te inseli amarnic cand zici ca Janese e acid cu toata lumea
Zici ca nu esti incepator...sa fii sanatos,dar cate sfaturi pentru apicultori ai dat aici pe forum?
De bine ,de rau el a dat destule din casa...ca are de unde
Fara suparare

ps.Adriene,scuze ca iti tavalesc pagina
CORNEL V.

Mesajde alt stupar » 04 Feb 2014, 21:50

incepatorule... forumul asta, topicele din forumul asta... nu-s propietatea lu tata-mare sa pot eu sau altul sa-l dau afara din pagina pe ala care nu ma lauda... vezi Doame ca-mi strica ploile... !
Atata vreme cat discutia nu aluneca spre jigniri, insulte ori offtopic grosolan... e discutie libera, cu pareri pro sau contra, nu almanah de ode si osanale !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde B-father » 04 Feb 2014, 22:05

nici eu nu vad aciditate in postarile lui janese
oricine lucreaza sau a lucrat cu mai multe tipuri de lada are dreptul si poate si obligatia morala sa comenteze
toti avem de invatat de aici.
Si eu am experimentat acum cativa ani cu warre , celula naturala fara interventii etc, tot tacamul si in afara de faptul ca se dezvolta repede ca ierneaza albina putina cu consum putin altceva bun nu am gasit.
roiesc extrem de repede , nu construiesc nici macar corpul 2 daramite 3 asa ca am tras concluzia ca in zona mea nu merge
Acum cu delon modificat nu am incercat si nici nu o sa incerc curand avand ca prioritate aspectul economic al apiculturii.
Urmaresc insa cu atentie si chiar apreciez pe cei cu spirit de explorator atata timp cat nu cad in autosuficienta(ceea ce nu e cazul cu Bunka)gen maximus care in afara de "cumpara cartea "nu era dispus sa impartaseasca nimanui fara bani.
Greii forumului gen pupemea .janese , adi hodis sau multi altii au tot timpul ceva de impartasit si trebuie ascultati chiar daca parerea lor nu e flatanta pentru unul sau altul.
B-father

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 01:03

B-father scrie:nici eu nu vad aciditate in postarile lui janese
oricine lucreaza sau a lucrat cu mai multe tipuri de lada are dreptul si poate si obligatia morala sa comenteze
toti avem de invatat de aici.
Si eu am experimentat acum cativa ani cu warre , celula naturala fara interventii etc, tot tacamul si in afara de faptul ca se dezvolta repede ca ierneaza albina putina cu consum putin altceva bun nu am gasit.
roiesc extrem de repede , nu construiesc nici macar corpul 2 daramite 3 asa ca am tras concluzia ca in zona mea nu merge
Acum cu delon modificat nu am incercat si nici nu o sa incerc curand avand ca prioritate aspectul economic al apiculturii.
Urmaresc insa cu atentie si chiar apreciez pe cei cu spirit de explorator atata timp cat nu cad in autosuficienta(ceea ce nu e cazul cu Bunka)gen maximus care in afara de "cumpara cartea "nu era dispus sa impartaseasca nimanui fara bani.
Greii forumului gen pupemea .janese , adi hodis sau multi altii au tot timpul ceva de impartasit si trebuie ascultati chiar daca parerea lor nu e flatanta pentru unul sau altul.

Cu Warre din pacate nu puteai sa realizezi mai mult, daca inainte sa investesti timp si incredere in el o luai putin pe calea teoretica ajungeai la concluzia ca nu se poate face cu el ceea ce iti doresti tu, si anume sa atingi cu el (latura economica) a apiculturii...cu un Delon original sau cel folosit de rusul Vladimir sau cel propus de mine ai fi avut o sansa !
Discutia asta cu greii, usorii, pinguinii etc e atat de obositoare...sincer, nu stiu...ar trebui poate sa ridic niste statui sau ceva de genul ca sa avem la ce ne inchina !!
Pe bune, inainte de toate suntem colegi de breasla si respectul trebuie sa fie reciproc indiferent de experientza sau varsta sau orice altceva.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 01:03

alt stupar scrie:incepatorule... forumul asta, topicele din forumul asta... nu-s propietatea lu tata-mare sa pot eu sau altul sa-l dau afara din pagina pe ala care nu ma lauda... vezi Doame ca-mi strica ploile... !
Atata vreme cat discutia nu aluneca spre jigniri, insulte ori offtopic grosolan... e discutie libera, cu pareri pro sau contra, nu almanah de ode si osanale !

Osanaaaaa, Osanaaaa, Osanaaaa :lol: :lol:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 01:28

janese scrie:bunka...nu am nimic personal cu tine...dar te comporti exact dupa acelasi sablon pe care l-a urmat maximus cand am vrut sa-i comentez cartea!!pieptu-nainte si jignir!i...deocamdata am lansat vreo cinci dileme -intrebari...lasa-ne sa comentam cele cinci puncte!!este dreptul nostru!!!poate te intrebi ce drept am eu de comentez?...in iunie 2013 am populat sase deloni cu cate trei corpuri...cu sita pe fund si sita in podisor...mai putin ,,modificati"...in momentu asta, iernez trei deloni 300x300x300 acum pe 2 corpuri,rame de 35,cu FA...si am multe de comentat pe tema lor...dar mai astept sa vad si ce alte pareri mai sunt in afara de parerea ta si a celor care ieri si-au luat albine si sunt ff entuziasmati de deloni fara sa fi manuit macar zece rame de cuib in viata lor!!!!

Nici eu nu am dom-le nik cu matale, da intelege ca A PROMOVA CEVA NU INSEAMNA A TE IMPAUNA...si inceteaza sa te repeti ca atunci o sa dau copy-paste din raspunsurile date anterior si mai scriem asa douaj` de pagini de balarii...mie imi e tot una ca nu ce e aici conteaza ci ce e la mine in cabesa si in curte si in inima.
Matale zici ca te jignesc...ce sensibil esti...da` oare sa fiu si eu la fel de sensibil daca matale tot ii dai inainte cu autointitularea...moshule, una e sa promovezi ceva, spre testare de un numar cat mai mare de incepatori si neincepatori de grei si de usori sau de pinguini si pinguine...si alta e sa te autointitulezi de exemplu "greu" sau sa pui pe altii sa te ridice in slavi...am mai zis, lipsesc niste troitze pe aici, niste icoane, statui ceva la care sa cadem in genunchi !

Ce-ai lansat matale? :lol: 5 dileme ?..intrebari ? :lol: ..la care ai raspuns sau il astepti de la mine??
Unde am pus eu vreo piedica in a dezbate ceva despre Delon??..arata-mi cu degetu` zau ca nu vad nicaieri...ba mai mult , chiar va rog ..Nu vreau sa va rapesc dreptul de a comenta pe marginea subiectului Delon Original si Delon Modificat de mine...chiar va rog, hai cine are idei, experientza, ceva de zis, de adaugat...va rog, asa putem merge inainte !!!
Nu ma intreb ce drept ai matale sa comentezi...pt ca toata lumea are dreptul asta, dar hai sa comentam cu argument, pe subiect, eventual cu ceva experiment facut...hai sa venim cu ceva concret...uite cum a facut B-Father...a zis ca WARRE in afara de faptul ca ierneaza cu populatie mica si consum mic nu a vazut alte plusuri..deci cam astea doua ar fi la Warre, ierneaza beton deci..cam ca la mine, zice el ca nu construieste corpul doi si 3 nici atat...asta la Warre, ca la Delonul MEU MODIFICAT garantez eu ca se duce la 3 corpuri de ale mele care fac cat 5 de Warre, si se vor duce si la 4 corpuri de ale mele adica pe la echivalentul a 24 de rame Dadant ! Va zic si de ce...da` nu dintr-o data tot...pe rand :mrgreen:

Iaca dom-le, acu` zasashi ca ai populat 6 Deloni, pana acu` ai tacut malc...care va sa zica matale nefiind incepator ai dreptul sa experimentezi, da` pinguinii nu au...eu au voie numai cu dadant, cum ar veni sa invetze ABC-ul, le-ai dat interzis aiii ??!!!
Moshule` zici ca ai si ai multe de comentat...despre asta-i vorba aici, si la MEA-ul lui Alin la fel...despre a comenta pe subiect...daca ai ceva de zis , ZII FRATE, da-i drumul in eter sa auzim si noi ca stam cu gura cascata...CE MAI ASHTEPTZI ALTE PARERI???...de unde sa vina??? ...de la statui???..matale daca ai in curte, nu ai o parere?...n-ai observat nik la ei??...ti-i tarsha sa zici primul??...care-i faza??..daca ai apucat sa zici, apoi za-i pan` la capat !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 01:37

activ scrie:
BUNKA scrie:Eu stau si ma intreb asa...daca / sau poate il trimit leaca si pe capul lui Alin cu MEA-ul

Îi aştept cu drag, ... fiindcă, în aşteptarea primăverii şi implicit al rezultatelor iernării pe MEA, tare mă "plictisesc" pe topicul cu pricina.
...............................
Dar la intrare ... rog interlocutorii să se "şteargă pe tălpi pe preşul de la intrare".

PS. Hai că mai pun ceva foto , cu modalitatea de iernare pe MEA, ... poate îi atrag cumva.

Hai noroc Aline :P ...vezi ce faci ca vin "ashtia" si-ti murdaresc tzoalele :lol: ...s-or antrenat la Ignatov, acuma`s pe la mine si cine stie unde poposesc cu glodu` :lol:
Pune nishte nailoane pe jos ... :lol: :lol:
BUNKA

Mesajde TDI » 05 Feb 2014, 01:40

O fi vreo metoda didactica. Noua si cu rezultate fulminante.
TDI

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 01:42

alt stupar scrie::D
Bunkanee, pic de piper punem si noi? ;)

Mah...
cica ce au in comun mr. Ursu si Bunka?
Raspuns... amandoi lauda lazi si sisteme pe care doar banuie cum ar functiona, inainte de o minima verificare in practica.

...si deosebirea?
Pai...pe cand Ursu tot la doi ani isi mareste volumul lazii minune, in acelasi interval de timp Bunkanu gaseste o.noua lada minune...

Cui se supara ii taiem nasu'

Auzi ca cica moshu` Janese ma compara si cu Maximus, ca cica-s impertinent ca el...am calcat pe o mina ceva si nu stiu eu...daca tot asta e perceptia despre mine, am sa pun de o lucrare cu Ursu si Maximus sa moara "fetili" :lol: ...di ciuda.. :lol:
BUNKA

Mesajde balanescuadrian » 05 Feb 2014, 01:48

salutare la toata lumea

nu ma pot pronunta in legatura du delonii ptr ca nu am avut ,,,il apreciez pe Bunka ptr ca incearca, prezinta studiaza..probeaza

ce nu imi place:
1. prezinta ceva care nu stie cum functioneaza inca ca pe ceva exceptional, pe mine nu ma deranjeaza...dar nu este ok
2. nu imi mai dau seama din ce punct de vedere prezinta, ca tamplar, ca apicultor hobbist sau ca posesor de ferma apicola, cercetator sau pur si simplu ca naturalist care vrea ca toate vietatile sa traiasca in mediul lor natural (nu inseamna ca nu ar fi ok, dar nu inseamna ca sunt si compatibile)x
3. fagurii crescuti fara fundatie ..sunt ok, dar nu este economic,+ celula care este mai mica nu inseamna ca elimina varoua, poate ca da. Acum vreo 6 ani a venit la mine in vizita o apicultoare batranam a carei singura principala ocupatie a fost apicultura in ultimii .. 60 de ani. M-a sfatuit sa schimb des fagurii si ptr ca albina mai mare este mai competitiva la cules, la lupta de aparare a stupului, ca rezistenta la intemperii..etc...
4. cutia este ok ptr iernat ,,familia inta perfect in cutiem rezervele de hrana sunt perfecte, rama fiind mica se poate pastra un cat cu miere, care pus deasupra reprezinta hrana suficienta peste iarna, inconvenientul principal este odata cu sosirea sezonului activ,,,de ex asta vara stupii au ajuns la corp dadand + 3 caturi de 1/2..sau la 5 corpuri de 1/2 pentru stupii MER redus...ma intreb cate corpuri de deloni iti trebuie. Nu mai spun ca principala problema a fost inaltimea si greutatea stupilor la transport,,,dar delonii cat de inalti ar fi ajuns? La MER nu imi place ca sunt multe rame si ca jumatate au coroane cu miere ceea ce la Dadand nu este asa + ca uneori exista tendinta sa urce toata mierea in caturi si sa o poti extrage comparativ cu MER...pp ca si la deloni este la fel...

Concluzia ,,,principalele probleme : inaltimea, greutatea, stabilitatea la vant, problemele care apar la mutarile stupinei (cu cat mai multe corpuri cu atat mai greu de legat corpurile intre ele) mierea pe care nu o poti extrage din cauza ca este imprastiata in rame.....

avantaj: ar fi bun ca nucleu de imperechere, la familiile stationare si ptr iernat matcile de rezerva...
Ultima oară modificat de balanescuadrian pe 05 Feb 2014, 01:50, modificat 1 dată în total.
balanescuadrian

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 01:50

sammy scrie:Adi, de cand ai pus pozele alea cu atelierul, vine lumea la tine pe pagina ca la "fieraria lui Iocan" si tot ca acolo se si discuta - "politica".
Tu propui un concept/sistem (in care forma lazii e doar UN element). Se pare ca asta nu e clar pt unii.

Intr-o carte pe care am citi-o cand eram mic ( Critica ratiunii pure) autorul ei zice cam asa. "Nu e musai sa sapi la temelia unei case pt a sti daca se prabuseste sau nu, asta poti s-o afli si a priori, adica inainte sa faci experienta. Acuma eu invit pe cei care au rezerve: ne puteti spune si noua, incepatorilor, ce s-ar putea intampla rau daca am trece de pe DB pe Delon?

Summy, timpul le rezolva pe toate...nu-i asa mult pana-n mart-iunie-noiembrie :lol:
Or sa tot curga informatii, filme, poze etc...de acum s-a deschis "robinetu`"...
Ce nu intelege lumea?...simplu...nu intelege ca mai bine ca Dumnezeu nu le potrivest nimeni, si Dumnezeu a facut albinele mai mici si le-a oferit drept casa scorburile copacilor si de aici treaba e simpla, Warre a copiat sistemul de la natura (Dumnezeu) Delon l-a copiat de la Warre :lol: dar l-a facut mai exploatabil iar eu l-am mixat putin pe Delon cu Warre ca sa iasa "supa" buna :lol:
Cele mai fascinante descoperiri au aparut in urma studiului teoretic si nu a experimentarii...paradoxal !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 02:12

balanescuadrian scrie:salutare la toata lumea

nu ma pot pronunta in legatura du delonii ptr ca nu am avut ,,,il apreciez pe Bunka ptr ca incearca, prezinta studiaza..probeaza

ce nu imi place:
1. prezinta ceva care nu stie cum functioneaza inca ca pe ceva exceptional, pe mine nu ma deranjeaza...dar nu este ok
2. nu imi mai dau seama din ce punct de vedere prezinta, ca tamplar, ca apicultor hobbist sau ca posesor de ferma apicola, cercetator sau pur si simplu ca naturalist care vrea ca toate vietatile sa traiasca in mediul lor natural (nu inseamna ca nu ar fi ok, dar nu inseamna ca sunt si compatibile)x
3. fagurii crescuti fara fundatie ..sunt ok, dar nu este economic,+ celula care este mai mica nu inseamna ca elimina varoua, poate ca da. Acum vreo 6 ani a venit la mine in vizita o apicultoare batranam a carei singura principala ocupatie a fost apicultura in ultimii .. 60 de ani. M-a sfatuit sa schimb des fagurii si ptr ca albina mai mare este mai competitiva la cules, la lupta de aparare a stupului, ca rezistenta la intemperii..etc...
4. cutia este ok ptr iernat ,,familia inta perfect in cutiem rezervele de hrana sunt perfecte, rama fiind mica se poate pastra un cat cu miere, care pus deasupra reprezinta hrana suficienta peste iarna, inconvenientul principal este odata cu sosirea sezonului activ,,,de ex asta vara stupii au ajuns la corp dadand + 3 caturi de 1/2..sau la 5 corpuri de 1/2 pentru stupii MER redus...ma intreb cate corpuri de deloni iti trebuie. Nu mai spun ca principala problema a fost inaltimea si greutatea stupilor la transport,,,dar delonii cat de inalti ar fi ajuns? La MER nu imi place ca sunt multe rame si ca jumatate au coroane cu miere ceea ce la Dadand nu este asa + ca uneori exista tendinta sa urce toata mierea in caturi si sa o poti extrage comparativ cu MER...pp ca si la deloni este la fel...

Concluzia ,,,principalele probleme : inaltimea, greutatea, stabilitatea la vant, problemele care apar la mutarile stupinei (cu cat mai multe corpuri cu atat mai greu de legat corpurile intre ele) mierea pe care nu o poti extrage din cauza ca este imprastiata in rame.....

avantaj: ar fi bun ca nucleu de imperechere, la familiile stationare si ptr iernat matcile de rezerva...

1. Stiu deja cum functioneaza chiar daca abia i-am populat asta vara ...cool nu??..asa am stiut dinainte si ca vor creste corct cu celule de lucratoare ;)
2. E foarte simplu...in intrebarea ta ai si raspunsul in cateva puncte deci..stii nu mai trebuie sa-ti raspund eu !
3. Mai studiaza, este si economic, este si un factor favorizant al aparitiei fenomenelor de rezistentza la varoa...pe mamaia aia las-o iin pace sa-si faca treaba asa cum stie ea mai bine...tu intre timp pune mana si citeste si fa si un experiment ca nu ai ce pierde ...macar o lada fa-o dupa indicatiile mele si observ-o ...timpul oricum trece, rezultatul ar putea fi foarte interesant !
4. Prima parte sunt deacord, 5caturi de 1/2=273,5dm patrati de fagure /4 corpuri Delon modificat +257,4 dm patrati de fagure ...inaltimea unui stup Delon modificat este de aproximativ 130 cm..trebuie sa recunoastem totusi ca familiile care ocupa echivalentul a doua corpuri dadant fara sa roiasca sunt rare, majoritatea intra in stare de a creste botci inca de la momentul cand ocupa 14-15 rame dadant sau echivalentul lor pe alta configuratie...deci visurile astea cu familii gigant pe cale naturala deci fara unificari si care si sa nu roiasca ....raman visuri, sau doar simple exceptii !!
De inaltime am zis...ca si greutate, pot sa zic ca lada pe 3 corpuri cu rame dar fara faguri si albina are cam 20 kg...sa zicem in jur la 50 kg full cu de toate..la 4 corpuri ar putea avea chiar si 60-65kg...stabilizarea se face folosind paleti, am mai scris asta...o sa scriu pt fiecare in parte care ma intreaba, iar incarcare si descarcare se va face mecanizat.
La MER-ul tau ai cred ca 50 de rame...eu am 27 si sunt cam pe acolo cu suprafatza de fagure...e adevarat ca am celulele mai scurte dar nu cu mult, iar daca folosesc 4 corpuri te depasesc ca suprafatza de fagure.
Stii cat de usor se muta cu un brtaz...am facut asta, daca vezi pozele cu dadantii pe 3 corpuri pe paleti din 2011...s-a incarcat si descarcat extrem de simplu ..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2014, 03:39

janese scrie:@ ,,un incepator"
1. la stupari ,nimeni nu face experiente pe banii altuia...toti fac pe banii si timpul propriu!!!
2. nu e nimic rau ca experimentezi si tu!!mai ales ca ai baza apicola si ai de unde experimenta si risca,pierde sau castiga!
3. dezavantaje la deloni,fie ei chiar si modificati???
4 subiectul a fost ,,autointitularea"...de aici a pornit clinciul!
5. de ce delonii prind doar la incepatori??
6. ce -l costa pe unu care are 30 familii d1/1 sa treaca pe deloni?
7. care sunt riscurile pentru unu care acum are doi stupi,si vrea sa investeascaca sa treaca radical pe deloni???
8. daca un incepator face din prima deloni..si dupa trei ani constata ca nu-l multumeste typul asta de apicultura, se angajeaza bunka sa-i cumpere el???ca altcineva nu-i va cumpara cu siguranta!!!!

1. Cei mai multi nu experimenteaza ci iau de-a gata ceea ce au primit si continua asa cum au invatzat...dovada sunt cei 180 de ani de Dadant...desi au mai fost si alte sisteme, mare minune mare ca SUA, Canada si Australia sunt pe ME...mare minune !!
2.Toata lumea ar trebui sa GANDEASCA ...la ceva, orice, dar sa gandeasca !!
3. Vedem cu timpul ce si cum si reparam daca e cazul...eu personal nu prea vad deocamdata (cu okii mintzii)...posibil sa fie nevoie de o presa cu celula mica la peste 100 de colonii, pt ca joaca cu ramele sigur va deveni mai intensa ...cand se trece la un alt nivel sigur vor trebui foi...ideea insa pt care am lasat albina sa cladeasca singura este de a reduce ea singura treptat celula pana la dimensiunea care-i convine ei..apoi eu putand sa-i dau foaie cu celula mica...daca ii dadeam din prima albina de pe celula de 5,4mm MARE nu ar fi putut creste hexagoanele de 4,9mm...asta o stiu sigur !!
4. Aici m-ai omorat...imi dai voie sa trec peste AUTOINTITULARE :lol:
5.Cine a zis ca doar la pinguini...aaa...pardon incepatori, prind nu doar la incepatori crede-ma, dovada..si matale ai ceva de genul dar ai recunoscut foarte tarziu, provocat fiind...nu te-am vazut pe nicaieri zicand ceva pana acum cu argument, pro sau contra Delon, Warre sau altceva de genul asta..
Faptul ca sunt "incepatori" care simt de la inceput limitele sistemelor folosite pana acum exceptand Layens care e un stup foarte bun...este foarte bine, inseamna ca lumea mai citeste, se mai documenteaza si mai GANDESTE printre altele.
6.Il costa cat l-ar costa sa treaca pe MER sau ME sau Layens sau altceva...mai putin foitele de ceara daca foloseste varianta propusa de mine...AUTOINTITULATUL...rege al tziganilor, pardon...Delonilor :lol:
7. Aceleasi riscuri care le are si unul care-si ia 10 Dadanti din prima, sau vrea sa schimbe cei 2 Dadanti cu 2 ME ...nici o investitie masiva nu se face fara a studia sistemul pe care urmeaza sa se treaca...ca drept dovada eu niciodata nu m-am gandit in 10 ani sa trec de 50 de familii desi mi s-a intamplat sa ajung si la 75-80...tot timpul am cautat un sistem mai bun de intretinere pt ca mereu am avut sub oki deficientele lazii Dadant cel putin pt zona mea...abia acum ma pot gandi serios sa transform vreo 20-30mc cherestea in lazi Delon, pt ca stiu ca merita ..dinainte sa fi dus testul pana la capat...NU FACETI CA MINE !!! :lol: :shock:
8. De la incepatori nu cumpar...numai de la "grei" asta din principiu :lol: ..ca idee asa cum am zis mai sus..nu am incurajat pe nimeni sa arunce bani cu nemiluita in asta ci sa mute cat poate, 1-2-3-5 colonii in astfel de lazi si sa le urmareasca...bine-nteles dupa metoda pe care o propun, cea cu 9 rame pe corp, distantzare de 32mm intre centrele ramelor si celula naturala...deci nu mai vorbi aiurea ca nu am impins pe nimeni sa isi faca 100-200 de bucati, nici nu ar face nimeni asta..de ce esti copil...chiar crezi ca un incepator fie el chiar si cu dare de mana ar baga sa zicem 300 milioane in 200 de lazi de genul asta fara sa stie ce si cum cu ele??...nu ar testa vreo 3-5 ani inainte??..aici iar vorbesti si vorbesti fara ...imi pui vorbe in gura !!
Ca eu am afirmat ca imi voi face 500 de buc este alta treaba, dar in rest l-am propus pt experimentare ..daca vrei citez din ce am scris cu o pagina doua mai inainte !!
BUNKA

Mesajde valigorj » 05 Feb 2014, 04:27

cred ca a-ti ajuns la un nivel al polemici care nu va caracterizeaza[JANESSE si BUNKA] si ar fi pacat ca doi dintre cei mai activi si simpatizati apiforumisti sa rivalizeze altfel decit intr-un mod constructiv.VA SALUT CU RESPECT.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde janese » 05 Feb 2014, 08:08

nu am nimic personal cu bunka..daca maine-l intalnesc ne strangem mainile cva si cum nimic nu s-a intamplat...am reluat toate postarile si eu consider ca acidu erste la el...si cu asta inchei! te pup bunkane...am mai zis ca eu te admir!

delonii mei
1. formati in iunie...transportati de la 90 km in aer liber ...inchisi... sita jos...sita sus fara capac..pe 3 corpuri bine populate
la transport unu a inchis ochii...concluzie sistemul..verticalizare exagerata prin reducerea suprafetei l;uminii stupului este in detrimentul circulatiei aerului!
o sa continui dar acu nu e timp!...tu bunkae cum ii transporti???
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?