Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2014, 10:08

CristianBee scrie:Nu ai incercat cu fagurii de plastic ? eu am folosit anul acesta de la Maanlake uk si am platit cu totul 3,95 lei pe o foaie ceruita , mi-au placut au fost construite bine , daca le-am dat eu cu ceara nu sau curbat deci buni per total . Eu am asamblat pentru cineva anul asta 6000 de rame plus introdus foaia de plastic in 4 zile a cate 9-10 ore pe zi cu pauze deci foarte rapid 700 rame plus lipit foi cu capse si insarmat in 3 zile . Economisesti foarte mult timp asa plus ca tin cativa ani buni .

Am incercat faguri din plastic si rame din plastic(fagure+rama din aceeasi bucata) si sunt ok, doar ca trebuie ceruiti bine. Cladesc si daca nu sunt ceruiti dar doar daca este cules foarte bun. La salcam au cladit binisor si faguri neceruiti inca cei ceruiti au fost claditi mult mai repede.
Deocamdata mai am multi faguri de ceara + multa ceara la rezerva si vreau sa termin dar o sa mai bag si faguri din plastic.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2014, 10:14

CristianBee scrie:jonny , scuze ti-am invadat pagina .

Puteti discuta orice aici, numai politica nu :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2014, 10:36

14 August 2014

Productia de rosii

Imagine

Caldura mare.

Imagine

Au venit copiii

Imagine

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ENKFV8hD9K4[/youtube]
jonny_it

Mesajde CristianBee » 15 Aug 2014, 11:36

Daca ai omorat matca unei familii , o lasi 1-2 zile , pui matca noua ( ii rupi capacelul sa aibe acces la mancare ? ) o pui în stup si dupa cat timp verifici daca a fost sau nu acceptată ? si daca nu a luat-o din prima dupa cat timp îi mai dai înca una ? Ziarul dupa cat timp îl scoți ?
CristianBee

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2014, 11:47

CristianBee scrie:Daca ai omorat matca unei familii , o lasi 1-2 zile , pui matca noua ( ii rupi capacelul sa aibe acces la mancare ? ) o pui în stup si dupa cat timp verifici daca a fost sau nu acceptată ? si daca nu a luat-o din prima dupa cat timp îi mai dai înca una ? Ziarul dupa cat timp îl scoți ?

Dupa ce am omorat matca pun ziarul direct nu inainte sa le afum un pic si unesc familia cu un nucleu sau alta familie care are matca ok. Pana rod ele ziarul dureaza un pic.
Daca doar schimb matca omor matca batrana, scot capacul de la colivie si pana consuma turta dureaza cateva ore bune. Ieri am bagat asa 30 de matci. :)
jonny_it

Mesajde CristianBee » 15 Aug 2014, 11:53

Daca doar schimbi matca si nu o ia din prima a doua oara unesti ? Eu nu prea mai am asa nuclee și de aia nu stiu daca o omoara pe prima dupa cat timp sa îi dau a doua cușca .
CristianBee

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2014, 12:03

CristianBee scrie:Daca doar schimbi matca si nu o ia din prima a doua oara unesti ? Eu nu prea mai am asa nuclee și de aia nu stiu daca o omoara pe prima dupa cat timp sa îi dau a doua cușca .

Sau dau inca odata matca. Oricum daca matca este imperecheata si familia este orfana sansele ca matca sa nu fie acceptata sunt foarte foarte mici. ;)
A doua matca o dau pe moment sau daca se poate dupa cateva ore.
jonny_it

Mesajde CristianBee » 15 Aug 2014, 12:57

Daca am unit cu ziarul ( de abia pus ) pot face un tramament cu varachet ? sau sa aman treaba la stupul respectiv .
CristianBee

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2014, 13:49

CristianBee scrie:Daca am unit cu ziarul ( de abia pus ) pot face un tramament cu varachet ? sau sa aman treaba la stupul respectiv .

Mai bine amani un pic si tratezi albinele dupa ce s-au unificat, asa le tratezi pe toate.
jonny_it

Mesajde tuturicius » 15 Aug 2014, 14:24

Jonny eu inca mai am la doua familii corpul al treilea, nu l-am dat jos dupa floarea soarelui pt. ca, dupa aprecierea mea, pentru care nu bag mana in foc :) , inca era plin de albine. La floare nu l-au umplut complet, mai sunt cam 4 rame goale. Ele acum au un cules bunicel de intretinere, la noi ploua si acum ca la tropice si e cald, o parte dorm noaptea afara pe scandurica de zbor. La o familie mai slaba am restrans cuibul si am descapacit o rama mai goala ca sa o traga, in schimb am avut surpriza ca au mai pus nectar in ea in plus.
Intrebarea mea este: daca las corpul 3 mai mult decat este cazul, el nefiind plin complet, pot sa am surpriza ca nectarul pe care il duc sa il depoziteze in corpul 3 in continuare, in corpul 2 sa nu impinga astfel puietul in jos si sa ma trezesc ca practic urca puietul dupa miere? SA ma trezesc ca am puiet cu coronite in corpul 2 si in corpul 1 puiet doar de la jumate in sus, sa zicem? Asa ceva banuiesc ca nu e de dorit, mi se pare ca ar iesi o brambureala, o situatie nici-nici.
Daca iau corpul 3 prea repede mi-e frica sa nu blocheze cuibul. Ufff ... cam transpir pentru ca nu stiu sa apreciez nimic cam cum se va intampla in viitor :lol:
tuturicius

Mesajde CristianBee » 15 Aug 2014, 14:38

Si eu mai am la cațiva mai energici al 3-lea corp cu ce mai este prin el si nu am vazut să o ia cu puietul în sus , au început să îsi puna mierea corpul 2 ptr iarna , mai au puiet jor 7-8 rame si sus 3-4 max unii doar una , asta la mine . Daca ai lua acum corpul 3 nu cred ca blocheaza daca ai doar de întreținere , au spatiu plus ca o ia mai usor cu ponta acum .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 15 Aug 2014, 14:49

Si eu chiar acum ma gandeam ca asa ar fi cel mai sigur, in cel mai rau caz or fi mai inghesuite. Cum va evolua ponta mi-e foarte greu sa apreciez, asa ca mai mult sunt spectator. Acum doua saptamani i-am dus acasa de la floare, cu intarziere din cauza ploilor, nu am putut sa ajung la ei. Floarea era deja terminata si cred ca au facut un pic foamea pe acolo. Doua familii care erau doar pe doua corpuri mai aveau puiet doar in corpul de jos. Ok, vine toamna, hai sa restrang familia cea mai slaba etc. Dupa o saptamana m-am trezit ca matca a inceput sa urce cu ouatul din nou si in corpul 2 :P , aici acasa unde le-am dus au padure si faneata. Sper sa reusesc sa ii pregatesc cum trebuie pt. iernat, acum nu prea cred ca mai am loc de gresit :P
tuturicius

Mesajde CristianBee » 15 Aug 2014, 15:12

Tratamentele facute , mancare pt iarna , ceva pt întretinere , restrans acolo unde poti ( la mine unii stau pe 10 r inca plus mult capacit si ce mai e în caturi , deci o să o îndes bine , vedem ce ramane dupa ce pica a batrana ) si mai apoi le dai pace .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 15 Aug 2014, 15:23

De ce nu e cea mai buna idee sa se puna la roi rame bune de ouat si facuta apoi completarea? Rame bune de ouat ma gandesc ca se refera la rame din care a mai iesit puiet.
tuturicius

Mesajde CristianBee » 15 Aug 2014, 15:38

tuturicius scrie:De ce nu e cea mai buna idee sa se puna la roi rame bune de ouat si facuta apoi completarea? Rame bune de ouat ma gandesc ca se refera la rame din care a mai iesit puiet.

Ma gândesc ca fiind roi e o unitate biologica mai mica ce nu trebuie fortată să prelucreze cantitatea de sirop necesara pt iarna daca nu au miere . Am facut asa cu un roi și sa dus sus cu puietul dar de haleala cam puțin si i-am taiat avantul muncitoresc cu ceva rame cu miere . Daca urca sus la vremea asta si ponteaza acolo pâna se hotărăste să puna mierea de iarna acolo trece ceva timp , dupa care ai să pui la munca albina tânără ce trece iarna . Asa gândesc eu .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 15 Aug 2014, 21:59

Daca le dai zahar neinvertit e clar, asa e. Daca le dai zahar invertit acasa sa zicem ca e cam tot aia, pt. ca zicem ca nu e invertit intr-un procent satisfacator. Dar daca le dai apiinvert sau asemanator cum da Jonny de exemplu? Pentru mine de aici devine cam gri ... Teoretic si la prima vedere ar trebui sa fie doar o formalitate pentru ele, siropul e gata invertit si nu mai au treaba aproape decat sa-l care. Sau le dai chiar miere si atunci e chiar doar o formalitate.Pana la urma si nectarul florilor trebuie sa-l inverteasca. Sau nu e chiar asa ...? :roll: E complicat cu albinele, lipsesc studii cum exista in medicina, unde cel putin la nivel basic totul e demonstrat, verificat, redemonstrat, reverificat si toata lumea e de acord.
tuturicius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?