Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde tuturicius » 15 Aug 2014, 22:06

Jonnyyy numa' sa trecem cu bine de iarna asta ca de la anu tu ne intrebi si noi iti explicam :lol: :lol: :lol: Stii cum e vorba aia cand ajuti omu'? Merci merci, da' ... daca ma gandesc mai bine ... ma prindeam si singur :lol: Daca n-oi fi multumit de cum arata cand vine frigul le duc in dormitor cu mine si cu nevasta-mea si n'oi mai avea nici o treaba! Tragem rulourile si pun numai becuri rosii ca sa nu sara pe noi. Gata nu mai imi fac probleme cu iernarea! Iuhuuuu!!!!
tuturicius

Mesajde tuturicius » 16 Aug 2014, 13:09

Ca tratament m-am hotarat sa le mai iau o tura de benzi Bayvarol. Daca le pun in 20 august toata albina ce o sa eclozeze din 4-5 septembrie incolo o sa stiu ca nu a fost parazitata. Dupa 6 saptamani le scot si mai fac un tratament cu varachet. Asta e planul. In primul an si cu 6 familii nu sunt curios sa fac calcule economice. Vreau doar sa treaca cu bine iarna si daca ma va nemultumi ceva barem varroa o sa pot sa o exclud cu siguranta.
tuturicius

Mesajde CristianBee » 16 Aug 2014, 15:13

Am avut de ales între bayvarol și varostop și am ales ultima varianta pt că are tot flumetrin ca subst activa plus ceva economii . Daca am da sirop sa completam la roi în rame goale poate nu ar avea puterea să capaceasca panâ în iarnă . Zic și eu poate ne lamurește ionuț .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 16 Aug 2014, 16:37

Eu am ales Bayvarolul (repet, nu gandesc economic la ora asta) nu atat pentru substanta activa ci pentru faptul ca am cu el siguranta ca daca scrie ca 6 saptamani elibereaza substanta activa este si adevarat. De exemplu la Mavrirol am retinut de la nenea Janesse, parca, ca dupa 5 zile, mai ales cand este cald, s-a evaporat toata substanta activa. Si nu din auzite, a probat omul, a cautat cateva albine cu varroa pe ele si le-a bagat intr-un borcan cu benzi de Mavrirol scoase dupa 6-7 zile din stup. A tinut borcanele inchise si dupa alte cateva zile miscatorii erau inca vii, bine mersi. Chiar ma gandeam ca poate in Bayvarol mai mult platesc plasticul benzii, sau, ma rog, stiinta de a-l face, decat efectiv substanta activa. De asemenea, pot sa spun ca la primul Bayvarol nici nu mi-au propolizat benzile.
Oricum daca anul asta le dau al doilea Bayvarol la anul o sa ma opresc cu el, e si scump si chiar azi am citit un articol, un test facut nu mai stiu pe unde prin lumea asta, la Bayvarol administrat 3 ani la rand a scazut eficeinta de la 96 % in primul an la 69% parca in anul al treilea. La piretroide se instaleaza usor rezistenta, mai ales intr-un caz cum este la albine, unde nu se pot da doze zdravene ca si cand stopesti, eu stiu, cartofii. Din aceasta cauza si recomanda a se scoate benzile dupa 6 saptamani, cand nu mai e concentratie destula ca sa omoare varroa, dar ceva substanta inca mai e, numai buna sa se obisnuiasca parazitul cu ea.
Tot in testul acela se confirma ca la amitraz nu a aparut rezistenta, eficacitatea era aceeasi sau oricum foarte aproape, nu mai retin exact, si in anul al treilea de administrare consecutiva.
tuturicius

Mesajde Adi Hodis » 16 Aug 2014, 17:47

CristianBee scrie:Am avut de ales ...

tuturicius scrie:Eu am ales ...

Colegi, nu va suparati ... n-ati vrea sa alegeti alte locuri de discutii ? ... nu de alta, dar asta-i pagina personala a lui Ionuț. :)
Pe de alta parte, puteti contribui la sectiunile specifice subiectelor. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CristianBee » 16 Aug 2014, 18:55

Ok , ai dreptate Adi , m-am lungit cu vorba , sorry .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 16 Aug 2014, 19:25

Da, asa e, ne-am trezit pe la Ionut prin living si cum era plecat am uitat de noi :)
tuturicius

Mesajde jonny_it » 18 Aug 2014, 10:09

tuturicius scrie:Jonnyyy numa' sa trecem cu bine de iarna asta ca de la anu tu ne intrebi si noi iti explicam :lol: Stii cum e vorba aia cand ajuti omu'? Merci merci, da' ... daca ma gandesc mai bine ... ma prindeam si singur :lol: Daca n-oi fi multumit de cum arata cand vine frigul le duc in dormitor cu mine si cu nevasta-mea si n'oi mai avea nici o treaba! Tragem rulourile si pun numai becuri rosii ca sa nu sara pe noi. Gata nu mai imi fac probleme cu iernarea! Iuhuuuu!!!!

Ce sa zic de becurile rosii ... succes! :lol: :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 18 Aug 2014, 10:09

Adi Hodis scrie:Colegi, nu va suparati ... n-ati vrea sa alegeti alte locuri de discutii ? ... nu de alta, dar asta-i pagina personala a lui Ionuț. :)
Pe de alta parte, puteti contribui la sectiunile specifice subiectelor. :idea:

Nu este nici o poblema, doar politica sa nu se dicute :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 18 Aug 2014, 10:11

tuturicius scrie:Da, asa e, ne-am trezit pe la Ionut prin living si cum era plecat am uitat de noi :)

Am revenit. Saptamana aceasta ma duc si eu la ele, mai am de dat un tratament + sa vedem cum stau cu puietul si cu mierea la roi. Anul acesta nu trebuie sa fac nici o completare. :)
jonny_it

Mesajde tuturicius » 18 Aug 2014, 13:56

Jonny mai o verificare finala te rog sa imi faci, mai e un punct care vreau sa confirmi ca l-am priceput bine. Am studiat cum ierna si nenea Gica, mi-a folosit, pentru ca am putut sa inteleg mai bine, zic eu, unde sunt punctele sensibile care trebuie sa beneficieze de o abordare atenta.
Asadar:
- pentru ca iernezi pe mai putine rame in corpul de sus acestea trebuie sa fie pline ca sa ajunga mierea;
- pentru ca restrangi cuibul tare ghemul are sectiune mare, ocupa aproape toata rama si nu apar probleme ca la ghemul nerestrans, cu sectiune mai mica, care poate sa urce pe mijloc si apoi sa o ia inainte sau inapoi si sa lase miere neconsumata;
- pentru ca nu iernezi ce e sub 4 intervale cand sunt ghem, asta insemnand 6-7 intervale de albina cand nu sunt stranse in ghem, nu iti faci probleme, in cazul in care frigul le prinde cu coronite de un deget doua pe ramele de jos, ca nu vor putea trece peste bariera dintre corpuri si daca ajung la ea cand este frig, indiferent cat de frig, si ele sunt ghem. Aici unde am bolduit mi-am pus cele mai multe intrebari - e asa cum am scris sau trebuie sa fac eu ce si cum stiu dar cand vine frigul si se fac ghem in corpul unu sa fie golite coronitele pentru ca ele sa faca ghemul pupand deja corpul 2, adica trecute deja de bariera.
tuturicius

Mesajde jonny_it » 18 Aug 2014, 16:22

tuturicius scrie:Jonny mai o verificare finala te rog sa imi faci, mai e un punct care vreau sa confirmi ca l-am priceput bine. Am studiat cum ierna si nenea Gica, mi-a folosit, pentru ca am putut sa inteleg mai bine, zic eu, unde sunt punctele sensibile care trebuie sa beneficieze de o abordare atenta.
Asadar:
- pentru ca iernezi pe mai putine rame in corpul de sus acestea trebuie sa fie pline ca sa ajunga mierea;
- pentru ca restrangi cuibul tare ghemul are sectiune mare, ocupa aproape toata rama si nu apar probleme ca la ghemul nerestrans, cu sectiune mai mica, care poate sa urce pe mijloc si apoi sa o ia inainte sau inapoi si sa lase miere neconsumata;
- pentru ca nu iernezi ce e sub 4 intervale cand sunt ghem, asta insemnand 6-7 intervale de albina cand nu sunt stranse in ghem, nu iti faci probleme, in cazul in care frigul le prinde cu coronite de un deget doua pe ramele de jos, ca nu vor putea trece peste bariera dintre corpuri si daca ajung la ea cand este frig, indiferent cat de frig, si ele sunt ghem. Aici unde am bolduit mi-am pus cele mai multe intrebari - e asa cum am scris sau trebuie sa fac eu ce si cum stiu dar cand vine frigul si se fac ghem in corpul unu sa fie golite coronitele pentru ca ele sa faca ghemul pupand deja corpul 2, adica trecute deja de bariera.

Da, restrang foarte bine. 100 - 200 de grame jos nu sunt o problema in octombrie/noiembrie pentru ca mierea respectiva o sa fie consumata atunci. Acum daca gasesti pe ramele din corpul de jos 500 de grame de miere nu este nici o problema(asta daca nu mai au cumva un cules bun), o sa dispara odata cu venirea toamnei.

Familiile slabe le organizez direct in corpul de sus, iar jos las cateva rame noi, pe alea sigur nu o sa stea :)
.. sau le strang bine de tot, adica daca am 4 intervale de albina, las sus 5 rame jos 5 rame si sa fie cat mai strans posibil. Daca alea 4 intervale sunt defapt 3 mai bine il unifici sau il iernezi cu ghemul format direct deasupra, asa cum am scris mai sus.
jonny_it

Mesajde tuturicius » 18 Aug 2014, 17:18

jonny_it scrie:Da, restrang foarte bine. 100 - 200 de grame jos nu sunt o problema in octombrie/noiembrie ......

Aham, atunci inseamna ca trebuie sa am grija, cu ce cules au, cu ce le-oi mai stimula, ca la venirea iernii ele sa pupe deja corpul 2.
De completat nu prea am nici eu, si-au facut rezerve la floare si mi-au ramas si rame din care sa le mai dau sa traga eventual mai incolo daca nu o sa ajunga cu toate ramele de sus pline ochi. Deocamdata aveau un mic mic plus.
Cred ca o sa raman si cu cate o rama de miere de familie pt. la primavara. Pot sa le pastrez peste iarna si daca nu sunt capacite complet? Sau sa le mai pun in locul cate uneia pline ca sa le capaceasca si apoi sa le scot iar?
Cu cata albina o sa ajunga la iernat familiile si un roi pe care il mai am sunt curios, de anticipat habar nu am. La floare ocupau familiile bine trei corpuri.
tuturicius

Mesajde jonny_it » 20 Aug 2014, 10:35

tuturicius scrie:Cred ca o sa raman si cu cate o rama de miere de familie pt. la primavara. Pot sa le pastrez peste iarna si daca nu sunt capacite complet? Sau sa le mai pun in locul cate uneia pline ca sa le capaceasca si apoi sa le scot iar?
Cu cata albina o sa ajunga la iernat familiile si un roi pe care il mai am sunt curios, de anticipat habar nu am. La floare ocupau familiile bine trei corpuri.

Ramele cu miere daca nu sunt capacite trebuie pastrate la loc uscat + mare atentie la molii.

Cata albina? Depinde de cum este matca, cantitatea de albina din toamna, cules, rezerve de polen, sunt multe variabile.

De obicei(conditii normale de cules in zona in care ma aflu) o familie care a stat vara pe 3 corpuri si a avut un cules normal de polen/nectar in vara/toamna intra pe 5 - 7 intervale la iernat si chiar mai mult daca schimb matca in august(practica frecventa la mine). Depinde si de cules/stimulare ..
jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Aug 2014, 22:46

jonny_it

Mesajde jonny_it » 27 Aug 2014, 16:52

jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?