hagiu_ciprian scrie:Florin ai acelasi mijloc de transport ca mine? pe ce distanta s'a produs tragedia? eu de regula la familiile bune scot capacul si las podisorul cu plasa batut in 4 tinte:)
Dau cat mai multe detalii ca sa intelegi si poate inteleg si altii ca niste amanunte aparent mici au efecte negative mari.
Duba e a cumnatului meu. Incap 50 de stupi cu cat de jumate. Are niste fante de aerisire pe laterale imediat dupa cabina. Alea stau deschise deci exista un curent de aer. Opresc de 2 ori si deschid usile.
Drumul la floarea soarelui e cca. 140 km. Pana in 3 ore.
17 cutii au sita de transport...sunt stas ACA.
Restul de cutii au podisorul 1/2 scandurele-1/2 sita.
Cutiile au fundul plin.
Eu aveam 40 la inceputul anului.
N-au fost probleme pana la floarea soarelui.
Intre timp facusem vre-o 20 de roi.Si am vrut sa-i iau cu mine.
A trebuit sa le fac loc cumva. Si am dat caturile jos la cateva familii. A rezultat albina inghesuita.
Incarcatul, transportul si descarcatul au durat cca. 7 ore.
Pe la 5 dimineata am deschis urdinisurile.
Se revarsa albina puhoi afara. N-am vazut pana acum asa ceva. Curgea albina din stup. Jumate din stupi erau imbracati in albina.
La cateva ore m-am apucat sa pun caturile acolo unde era musai.
O familie era fiarta...caput. Supravietuise doar matca si cateva albine. In rest, o jumate de lada plina de albine fierte. Ramele cu puiet erau fierte. Familia respectiva a fost pozitionata undeva in mijlocul dubei.
Alte cateva familii aveau albina stransa si fiarta sus la sita. Numai la cutii cu jumate sita in podisor.
A fost nasol. Imi venea sa plang de ciuda. Prostia/nestiinta se plateste.
Concluzii:
1. Nu mai iau roii in pastoral...raman acasa. Vor fi ajutati in lipsa unui cules de intretinere.
2. Nu mai iau familii slabe in pastoral...raman acasa. Vor dona puiet si albina stupilor care pleaca.
3. Nu mai dau caturile jos de pe familiile care au ajuns la stadiul de a fi nevoie de cat. Le trebuie spatiu.
4. Voi da jos capacele la transport. Desi capacele au aerisire laterala.
5. Timpul cu incarcat/descarcat trebuie redus la minim.
6. Musai sa le fac grile de aerisire la urdinis. Inchiderea era aproximativ etansa.
7. Prioritatea numarul unu la anul va fi achizitionarea de cutii dedicate pastoralului. Sper sa fac treaba si sa rezolv asta.
Cam asta-i.

p.s. Precizez ca eu sunt cam haiduc in treaba asta...adica singur. Nu am pe nimeni care sa ma traga de urechi. Deci musai sa dau cu capul.